Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagażnik rowerowy na klapę tylną mam i ja

Featured Replies

Napisano

Zaryzykowałem i kupiłem bagażnik na klapę tylną. Pierwsze przymiarki i wrażenia bardzo pozytywne. Za dwa tygodnie wyjazd na urlop, zobaczymy czy wrócę z klapą czy ,,na'' klapie smile.gif

20120517174718.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Koszt około 400 zł z przesyłką , włoska firma Perruzo czy jakoś tak, pasuje w zasadzie jak ulał.

Paski oczywiście na razie w nieładzie bo to przymiarka była, sam system mocowania bez zastrzeżeń.

Najważniejsze, że sam bagażnik i docelowo rowery nie zasłaniają świateł i tablicy rejestracyjnej, a i wycieraczka szyby tylnej będzie działała.

Póki co Polecam.

Napisano

Widac, ze pod Cromke zrobiony ale mnie osobiscie takie bagazniki nie przekonuja.

Srednio rower wazy ok 13-16 kg, wiec 3 rowery to niemale sily odsrodkowe na lukach zwlaszcza przy mocowaniu paskami przez te blaszki:)

Ja osobiscie wole na dachu, moze wolniej jade ale jakos tak bezpieczniej.

Wolalbym zeby nikt z tylu nie przypakowal w moja rower bo ubezpieczyciel niewiadomo czy chcialby wyplacic za niego 7 tysiakow:)

Napisano
  • Autor

> Widac, ze pod Cromke zrobiony ale mnie osobiscie takie bagazniki nie przekonuja.

> Srednio rower wazy ok 13-16 kg, wiec 3 rowery to niemale sily odsrodkowe na lukach zwlaszcza przy

> mocowaniu paskami przez te blaszki:)

> Ja osobiscie wole na dachu, moze wolniej jade ale jakos tak bezpieczniej.

> Wolalbym zeby nikt z tylu nie przypakowal w moja rower bo ubezpieczyciel niewiadomo czy chcialby

> wyplacic za niego 7 tysiakow:)

Mam dwa duże rowery i jeden mniejszy od synka, łącznie kosztowały może z 4,5 - 5 tys więc stres mam mniejszy.

Dodatkowo poodkręcam na czas podróży co się da by zmniejszyć masę. Będzie dobrze, wiele osób tak wozi rowery i jest zadowolona.

Napisano

> Wolalbym zeby nikt z tylu nie przypakowal w moja rower bo ubezpieczyciel niewiadomo czy chcialby

> wyplacic za niego 7 tysiakow:)

ciuuu to jak ty pakujesz rodzine z rowerami do cromy to rowery droższe od auta?

co do samego bagażnika to faktycznie tył samochodu to najrozsądniejsza opcja, na dachu jak założysz belki na relingi to do zakładania rowerów potrzebujesz taboret biglaugh.gif

Ja z racji posiadania haka szukałbym na hak, ale Pepcio niema więc wybral chyba najlepsze rozwiązanie dla siebie. Ja bałbym się że pourywam zawiasy ale to może przez brak doświadczenia z tego typu sprzętem

Napisano
Pytanie. Jesteś pewnym tego, że dolna belka zamiast opierać się o klapę nie powinna być oparta na górnej krawędzi zderzaka?
Napisano

> ciuuu to jak ty pakujesz rodzine z rowerami do cromy to rowery droższe od auta?

Jesli patrza przez pryzmat pieniedzy to juz sama zona jest bezcenna:) to croma przy niej blado wypada:)

A co do rowerow to tylko ja mam taka zabawke nietania , zona jakos nie jezdzi-rower sie kisi od lat , a syn maly to ma za tysiaka rowerek:)

Napisano
  • Autor

> Pytanie. Jesteś pewnym tego, że dolna belka zamiast opierać się o klapę nie powinna być oparta na

> górnej krawędzi zderzaka?

No właśnie nie, nawet w instrukcji montażu ewidentnie widać, że o zderzak nie powinno się tego opierać.

Też się zdziwiłem, ale jakiś sens tego pewnie jest.

Napisano

> co do samego bagażnika to faktycznie tył samochodu to najrozsądniejsza opcja, na dachu jak założysz

> belki na relingi to do zakładania rowerów potrzebujesz taboret

> Ja z racji posiadania haka szukałbym na hak, ale Pepcio niema więc wybral chyba najlepsze

> rozwiązanie dla siebie.

> co do samego bagażnika to faktycznie tył samochodu to najrozsądniejsza opcja, na dachu jak założysz

> belki na relingi to do zakładania rowerów potrzebujesz taboret

> Ja z racji posiadania haka szukałbym na hak, ale Pepcio niema więc wybral chyba najlepsze

> rozwiązanie dla siebie.

Kolega co do taboreta ma trochę racji .........

W zeszłym roku zakupiłem zestaw THULE - belki i uchwyty 591. W związku z tym moje opinie są następujące: trzymanie rowerków super, nic się nie poluzowało, a mam jeden z dość wygibaśną ramą, do tego dość grubą i eliptyczną rurą w miejscu mocowania. Najgorzej było z trzecim rowerem (na środku dachu), bo pomimo mojego wzrostu (190cm) oraz raczej dość długich rąk trzeba było naprawdę się postarać aby to żelastwo wrzucić na dach i zapiąć .... W pojedynkę wyglądało to tak, że zakładając że nie mam taboreta do dyspozycji, oraz muszę to zrobić sam - łapałem rower, kładłem do na pierwszy uchwyt z brzegu, wskakiwałem na nakładki progowe, a dalej wyczyniając cuda blokowania się nogami przenosiłem i zapinałem rower na środku. Nie czuję się na siłach robić takie ćwiczenia 2 x dziennie... Wole pogadać w tym czasie z moim przyjacielem Jack'iem Daniels'em smile.gif

Moje ulepszenia smile.gif Może komuś się przyda.....

- na przejażdżce próbnej usłyszałem dość dziwne odgłosy"skrzypienia" z okolic dachu było spowodowane ruchami rowerów przy skrętach (wyginanie się delikatne belki), co znacznie zmniejszyłem spinając bardzo delikatnie (bez naprężania) gumami do mocowania rowery skrajne, przy okazji zaplatając pętelkę na ramie środkowego roweru. Z przodu i z tyłu po jednej gumie. Uważałem, aby nie naprężać gum, bo wtedy ściągałoby to rowery do siebie i powodowałoby dodatkowe siły na ramionach mocujących. Działało trochę jak tłumik drgań smile.gif

- inny patent, który może się przydać - owinąłem streczem i pokleiłem taśmą klejącą kierownice rowerów, aby w pianki na kierownicach nie powbijały się komarzyce lub inne muchopodobne stwory, czy nie były mokre po deszczu.... (nieprzyjemne)

- ostatni patent - moje dwa rowery mają plastikowe, dość delikatne błotniki, oraz ich mocowania. Zamiast ściągania ich pozapinałem zipy na całej długości błotników, tak aby spiąć błotnik i obręcz co 10-15 cm. I tu również - samo spięcie, bez naprężania. Błotniki dojechały w doskonałym stanie, nie były zniszczone, poluzowane, a były momenty, ze jechałem nawet >140kmh (sytuacja zmusiła smile.gif Dwa rowery jechały przodem, jeden zaś tyłem. Wydaje się, że patent działa, bo mój kumpel, który nie robił nic w tym zakresie - poniszczył sobie błotniki....

Od samego początku wykluczyłem zaś uchwyt na hak (nie mam haka) oraz inne na klapę z dwóch powodów: albo dodatkowe instalacje (hak), albo brak dostępu do bagażnika, co w przypadku dalekich wyjazdów z dzieckiem powoduje, że przenoszę do wnętrza więcej rzeczy, które mogłyby jechać w bagażniku i robi się na siedzeniach rumuński klimat, czego osobiście bardzo nie lubię..... Poza tym - ryzyko wybicia tylnej szyby - znalazłem kiedyś test, w którym okazało się, że większość uchwytów nie była w stanie utrzymać dobrze rowerów i te jak domino składały się po kolei waląc w szybę.

Napisano

> Zaryzykowałem i kupiłem bagażnik na klapę tylną.

A ja ciągle nie mogę się zdecydować czy na relingi czy na klapę - i worze rowery w środku mlot.gif

Widzę że kolega ma jakąś chromową nakładkę na zderzaku tylnym? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> A ja ciągle nie mogę się zdecydować czy na relingi czy na klapę - i worze rowery w środku

> Widzę że kolega ma jakąś chromową nakładkę na zderzaku tylnym?

Nakładka z katalogu ASO, nie pytaj ile kosztowała bo poprzedni właściciel pracując w ASO zakupił i zamontował. Ale Chrome Paket jest smile.gif

Napisano

> A ja ciągle nie mogę się zdecydować czy na relingi czy na klapę - i worze rowery w środku

To poco zakładałeś relingi, dla ozdoby? wink.gif

Napisano

> To poco zakładałeś relingi, dla ozdoby?

Nie.... chciałem by Croma była trochę wyższa... bo taka jakaś niska była zlosnik.gif

Napisano

> Nakładka z katalogu ASO, nie pytaj ile kosztowała bo poprzedni właściciel pracując w ASO zakupił i

> zamontował. Ale Chrome Paket jest

Hmmm nie widziałem w katalogu tego... Na alledrogo ludzie kupują tylko na klapę chromy

Napisano

> Nie.... chciałem by Croma była trochę wyższa... bo taka jakaś niska była

Mozna tez zalozyc dla szumu i halasu...... Hehe

A swoja droga czy relingi halasuja w czasie jazdy? Kiedys szukalem relingów na rynku wtornym, ale nie bylo w ogole dostepnych, wiec sobie temat odpuscilem.....

Napisano

> Mozna tez zalozyc dla szumu i halasu...... Hehe

> A swoja droga czy relingi halasuja w czasie jazdy? Kiedys szukalem relingów na rynku wtornym, ale

> nie bylo w ogole dostepnych, wiec sobie temat odpuscilem.....

Ja powiem ze nie slysze zeby relingi mi szumialy w trakcie jazdy, a jestem wyczulony na kazdy stuk, swist.Sa na rynku wtornym ale trzeba szukac wink.gif

Napisano

> Hmmm nie widziałem w katalogu tego... Na alledrogo ludzie kupują tylko na klapę chromy

ta listwa nie była w standardzie? Pakietu chrom nie mam a listwe mam.

Co do relingów to bywają na allegro bo nawet n iedawno komuś linka podsyłałem. Same w sobie nie szumią i nie emitują hałasu

Napisano

> ta listwa nie była w standardzie? Pakietu chrom nie mam a listwe mam.

Była ale w nowym zderzaku po lifcie ... czyli 2008->

Przed liftem tego nigdy nie widziałem

> Co do relingów to bywają na allegro bo nawet n iedawno komuś linka podsyłałem. Same w sobie nie

> szumią i nie emitują hałasu

Ja nie zauważyłem a jestem wyczulony.... ale myślę że muszą szumić bo wszystko co wystaje szumi zlosnik.gif

Zresztą i tak mam wyciszone dodatkowo wszystko matami, filcem i gąbkami hehe.gif

Napisano

> Była ale w nowym zderzaku po lifcie ... czyli 2008-Przed liftem tego nigdy nie widziałem

faktycznie, teraz patrze na allegro i przed lifty niemają tej listwy.

Zastanawiałem się nad tą listwą na tylną klape

> Ja nie zauważyłem a jestem wyczulony.... ale myślę że muszą szumić bo wszystko co wystaje szumi

masz rację, ale chyba szym który generują jest tak mały że nie zwraca się na niego uwagi wink.gif

Napisano

A Thule Clip on sprawdzał ktoś? Taki chciałem kupić. Na tylną klapę, bo nie mam relingów. Zresztą jakoś nie widzę wsadzania roweru na dach Cromy. Za wysoko jak dla mnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.