Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna przypadłość

Featured Replies

Napisano

Witam

Nasila się dziwna przypadłość mojej Bravy 1.6 po FL. Mianowićie coraz częsciej po rozruchu na ciepłym auto po bardzo lekkim dodaniu gazu na jałowym zmniejsza obroty zamiast je zwiększać- tak do 600.

Gdy bardziej zwiększe dawke gazu, obroty już idą do góry ale auto jest mułowate w czasie jazdy, nie ma kopa w wysokich obraotach - troche tak jakby na klimie jechało. Przy ruszaniu musze wiecej gazu dodawac.

Gdy wyłącze silnik i włącze jeszcze raz porblem zazwyczaj ustepuje (czasem musze 2 razy to zrobić). Gdy silnik jest totalnie zimny zjawisko nie wystepuje.

Problem wystepuje zarówno na gazie i na benie. Resety autoadaptacji nic nie dają. Ktoś miał coś takiego? Jakies pomysły co by to mogło być? Stawiam na jakiś czujnik

P.S. Mam FESa. Jesli ud mi sie polączyć w czasie tej przypadłości na co zwrócic uwagę?

Napisano

> P.S. Mam FESa. Jesli ud mi sie polączyć w czasie tej przypadłości na co zwrócic uwagę?

na silnik krokowy

Napisano
  • Autor

> na silnik krokowy

Podejrzewasz, że to jego wina? Nie znam się - jak poznam ze np jego inne odczyty to skutek czy przyczyna problemu?

Napisano

> Podejrzewasz, że to jego wina? Nie znam się - jak poznam ze np jego inne odczyty to skutek czy

> przyczyna problemu?

Coś musi odpowiadać za zbyt niskie obroty. Na pierwszy ogień idzie krokowiec. Jak usterka się pojawi to odczytaj ile kroków ma silniczek.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No dobra spece:)

Dzis moja Bravka znowu miala ta dzinwą przypadlość. Na dzien dorbry zczytalem błedy -od ostatniego kasowania pojawily sie P1325 czujnik detonacji i P0170 (bez opisu) - moze to miec cos wspolnego?

Zczytałem wykresy ale niestety niewiele tu chyba mozna wywnioskować co jest przyczyną:

Wykres nr 1

Widac na koncu wykresu jak przy leciutkim wcisnieciu gazu obroty maleją zamiast rosnąć:

286031527-wykres2_20120531a.jpg

Wykres nr 2: Tu ponownie widac problem (33s-43s) oraz widac prace po zgaszeniu motoru (47.3s) i ponownym odpaleniu (53.3s)- sytuacja wróciła do normy (auto juz nie swirowalo)

286031527-wykres3_zle_i_dobrze_20120531a.jpg

Ktoś cos potrafi z tego wywnioskować?

Załączam plik CSV

Napisano
  • Autor

> Załączam plik CSV

I drugi z drugiego wykresu. Mozna sobie wczytac do FES lub w excelu zobacyć

Napisano

> Ktoś cos potrafi z tego wywnioskować?

Ja tam widzę, że TPS żyje swoim życiem i silnik działa dosyć nieadekwatnie do tej sytuacji. Może masz adaptację rozjechaną przy okazji i się to nakłada.

TPS pozmianowy powinien wskazywać zero stopni a u Ciebie dochodzi do 3 przy zamkniętej przepustnicy i zaczynają się jaja. Pewnie masz standardowy problem z wtyczką tps o którym kiedyś pisałem doktorat...

Napisano
  • Autor

> Ja tam widzę, że TPS żyje swoim życiem i silnik działa dosyć nieadekwatnie do tej sytuacji. Może

> masz adaptację rozjechaną przy okazji i się to nakłada.

Adaptacja resteowana jakis tydzień temu i juz po 3 dniach byl pierwszy taki przypadek..

> TPS pozmianowy powinien wskazywać zero stopni a u Ciebie dochodzi do 3 przy zamkniętej przepustnicy

> i zaczynają się jaja. Pewnie masz standardowy problem z wtyczką tps o którym kiedyś pisałem

> doktorat...

Chodzi ci o problem z całą wiązką kabli - do wymiany? To co jest na wiki? Poruszałem tam niby ale jakoś nie pomagało

Edit: Jak patrze w CSV to te dochodzenie pod 3 stopnie ma miejsce zazwyczaj jak wcisne lekko gazu tzn jak obroty zmaleją - normalnie trzyma w okolicy 0.1.

To moze byc skutek problemu a nie przyczyna. Niestety zczytywanie parametrow odbywa sie z kiepska rozczielczosća -nawet co 2 sekundy i dochodza pewnie opoznienia - moze wiec nie byc widać czy przy nieprawidłowym kącie obroty wczesniej/pozniej zmalaly jesli okres czasowy tego "zmalenia" był mały" Zmalenie zawsze następuje po wcisnięciu bardzo lekkim gazu - nigdy samo z siebie. Parę razy te moje wciśnięcia były krótkie ..

Chyba ze ja tu czego nie rozumiem. jak stwierdzi ze przepustnica byla zamknięta?

Napisano

> Niestety zczytywanie parametrow odbywa sie z kiepska rozczielczosć -nawet co 2 sekundy

Im więcej parametrów zaznaczysz mu jednorazowo, tym rzadziej. Zaznaczaj jednorazowo po max 4 to będziesz miał częste próbkowanie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Im więcej parametrów zaznaczysz mu jednorazowo, tym rzadziej. Zaznaczaj jednorazowo po max 4 to

> będziesz miał częste próbkowanie.

> Pozdrawiam BAS

Następnym razem tak zrobie.. Niepotrzebnie dałem te napiecia detonacji

Napisano
  • Autor

> Następnym razem tak zrobie.. Niepotrzebnie dałem te napiecia detonacji

W sumie mam nawet jeszcze jeden plik przy czterech pomiarach - widac że generalnie odchylki stopni występują przed/zaraz po zmaleniu obrotow (czyli wcisnieciu lekkim gazu) albo mocnym wcisnięciu- kiedy obroty juz rosną ale to jak rozumie normalne- dodaje gazu i przepustnica wychyla się. Plik w załączeniu

Napisano

Witam. Może to czujnik ciśnienia powietrza w układzie dolotowym.

Ja miałem taki problem i po wymianie problem znikł.Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witam. Może to czujnik ciśnienia powietrza w układzie dolotowym.

> Ja miałem taki problem i po wymianie problem znikł.Pozdrawiam.

Identyczny problem ?? Czy ciśnienie ssania które widac na wykresach jest własnie brane z tego czunkika?

Napisano

> Identyczny problem ?? Czy ciśnienie ssania które widac na wykresach jest własnie brane z tego

> czunkika?

jest tylko jeden więc tak...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Witam. Może to czujnik ciśnienia powietrza w układzie dolotowym.

> Ja miałem taki problem i po wymianie problem znikł.Pozdrawiam.

Wymieniłem mapa (a właściwie wstawiłem stary ale dobry) z mojego Punto i na razie..... jest OK. Jeszcze potestuje. Dziwne bo jak analizowalem wykresy z FES to w sumie nie zauwazylem aby wskazy ciśnienia roznily sie jakoś szczegolnie gdy problem wystepowal i nie wystepowal

Napisano

U mnie tak jak pisałem wcześniej problem znikł zaraz po wymianie tego czujnika. Na kompie u mechanika nie było wykresu tylko lioczby. Było 470 - 480 "czegoś tam"wartości te falowały, a miało być 300 +- 2%. Po wymianie czujnika było 300. Pozdrawiam.

Napisano

> Adaptacja resteowana jakis tydzień temu i juz po 3 dniach byl pierwszy taki przypadek..

Jeśli masz skopany gaz to po resecie wystarczy czasem kilkanaście km i adaptacja ma rozjazd. Zresetuj adaptację i pojeździj jakieś 200-300 km na Pb, będzie dobrze = szukaj przyczyny w regulacji LPG.

Napisano

> Zresetuj adaptację i pojeździj jakieś 200-300 km na Pb,

Wystarczy 50-60km.

Pozdrawiam BAS

Napisano

90% obstawiam rozjechaną adaptację ECU. Miałem identyczne hece z obrotami po minimalnym dodaniu gazu, szorstką pracę silnika i zamulanie na zimnym. Po upgrade softu w ECU LPG, resecie adaptacji i podstrojeniu póki co od paru kkm jest git.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.