Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Sposób montażu wtryskiwaczy LPG

Featured Replies

Napisano

Pytanie do posiadaczy zagazowanych Laczków 1.4:

Jak macie zamontowaną listwę wtryskową LPG? Mile widziane fotki.

Moje "orły" użyły opasek samozaciskowych i w ten sposób przymocowały listwę do gumowego węża układu chłodzenia... facepalm%5B1%5D.gif

285999775-P1050863.JPG

Zamierzam zmusić ich do poprawienia tego knota, więc chcę najpierw wiedzieć jak się to powinno zrobić.

Najwygodniej pewnie wykorzystać śruby mocujące pokrywę zaworów, ale sporo czytam o wyciekach spod tego elementu i mam wątpliwości, czy nie będzie to proszenie się o kłopoty.

P.S. Pozwólcie, że oficjalnie się przywitam. Na podwórku zagościł na stałe drugi Chevrolet, więc pewnie będę tu częściej pisał... zlosnik.gif

post-53603-14352516464504_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze primo doczytaj, czy te wtryskiwacze nie wymagają montażu w pionie.

Tu raczej problemu nie ma. To moja trzecia instalacja BRC i w każdej wtryski "leżały" bez jakiegokolwiek wpływu na działanie lub trwałość. ok.gif

Napisano

> Zamierzam zmusić ich do poprawienia tego knota, więc chcę najpierw wiedzieć jak się to powinno

> zrobić.

Spytaj jeszcze, czy standardowo odpuszczają sobie opaski zaciskowe na wężykach wychodzących z listwy, czy zrobili to tylko dlatego, że w Twoim aucie owoce ich kunsztu przykryła (jak rozumiem) pokrywa silnika? smile.gif

> Najwygodniej pewnie wykorzystać śruby mocujące pokrywę zaworów, ale sporo czytam o wyciekach spod

> tego elementu i mam wątpliwości, czy nie będzie to proszenie się o kłopoty.

Lepiej tego nie rób. Ja mam 1.8 i nie wiem, jak to dokładnie jest w 1.4, ale pewnie jest lepszy sposób.

> P.S. Pozwólcie, że oficjalnie się przywitam. Na podwórku zagościł na stałe drugi Chevrolet, więc

> pewnie będę tu częściej pisał...

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Spytaj jeszcze, czy standardowo odpuszczają sobie opaski zaciskowe na wężykach wychodzących z

> listwy, czy zrobili to tylko dlatego, że w Twoim aucie owoce ich kunsztu przykryła (jak

> rozumiem) pokrywa silnika?

Pytałem. Zawsze tak robią, bo "przecie tam nie ma ciśnienia". pad.gif

Jednak specjalnie dla mnie zrobią wyjątek i na moich wężach opaski się pojawią... hahaha.gif

Generalnie jak widzę polityka warsztatu jest taka: to co widzi przeciętny klient (przełącznik w kabinie, wlew gazu, niezakryte graty pod maską) jest zrobione elegancko, solidnie i estetycznie. Gdybym wiedziony ciekawością nie zdjął pokrywy (i nie zajrzał pod dekiel butli - oczywiście do jazdy na wstecznym), to jeździłbym zadowolony i polecał ten zakład, jak i mnie go polecono.

Ja jednak ją zdjąłem i... wszystko mi opadło (o wybacz Kochana Żono zlosnik.gif).

Napisano

> Pytałem. Zawsze tak robią, bo "przecie tam nie ma ciśnienia".

Powiedz, że planujesz uturbić silnik. smile.gif A tak poważniej, to to połącznie bez opaski może dość szybko złapać luz (zwłaszcza jak tak dobrze zamocowali listwę) i wtedy silnik będzie podbierał lewe powietrze, co co na pewno nie jest korzystne.

> Jednak specjalnie dla mnie zrobią wyjątek i na moich wężach opaski się pojawią...

W razie czego możesz ich zagadnąć, że prześlesz fotę do BRC, czy tak to może być zamontowane. Rura powinna im zmięknąć. zlosnik.gif

> Generalnie jak widzę polityka warsztatu jest taka: to co widzi przeciętny klient (przełącznik w

> kabinie, wlew gazu, niezakryte graty pod maską) jest zrobione elegancko, solidnie i

> estetycznie. Gdybym wiedziony ciekawością nie zdjął pokrywy (i nie zajrzał pod dekiel butli -

> oczywiście do jazdy na wstecznym), to jeździłbym zadowolony i polecał ten zakład, jak i mnie

> go polecono.

Niestety raczej standard wśród warsztatów montujących LPG.

> Ja jednak ją zdjąłem i... wszystko mi opadło (o wybacz Kochana Żono ).

No to tym bardziej przykra sprawa. smile.gif

Napisano

> Moje "orły" użyły opasek samozaciskowych i w ten sposób przymocowały listwę do gumowego węża układu

> chłodzenia...

No to masz podgrzewaną listwę - w zimie pomaga latem nie zaszkodzi. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

O.K. Ponarzekaliśmy na gazowników, lżej się zrobiło na duszy. zlosnik.gif

A czy ktoś zdobędzie się na odrobinę wysiłku, odkręci cztery śruby, zdejmie pokrywę, obejrzy listwę i opowie co zobaczył (lub nawet cyknie fotkę)?

Proszę...

Napisano

Ja mam akurat zdjeta to jutro cykne jak wygladaja zamontowane w asio.

Napisano

> Pytanie do posiadaczy zagazowanych Laczków 1.4:

> Jak macie zamontowaną listwę wtryskową LPG? Mile widziane fotki.

> Moje "orły" użyły opasek samozaciskowych i w ten sposób przymocowały listwę do gumowego węża układu

> chłodzenia...

> Zamierzam zmusić ich do poprawienia tego knota, więc chcę najpierw wiedzieć jak się to powinno

> zrobić.

> Najwygodniej pewnie wykorzystać śruby mocujące pokrywę zaworów, ale sporo czytam o wyciekach spod

> tego elementu i mam wątpliwości, czy nie będzie to proszenie się o kłopoty.

> P.S. Pozwólcie, że oficjalnie się przywitam. Na podwórku zagościł na stałe drugi Chevrolet, więc

> pewnie będę tu częściej pisał...

Odstawili Ci straszną partaninę

Ja mam listwę przykręconą

Napisano
  • Autor

> Odstawili Ci straszną partaninę

To wiem. zlosnik.gif Na szczęście nie bronią się zbytnio przed poprawieniem.

> Ja mam listwę przykręconą

Super! A do czego?

Napisano

> To wiem. Na szczęście nie bronią się zbytnio przed poprawieniem.

> Super! A do czego?

seat-ibiza-03.jpg

Napisano

dokładnie tak samo mam w swojej cytrynie. Myśłe, że to niezle miejsce.

Napisano
  • Autor

> Ja mam akurat zdjeta to jutro cykne jak wygladaja zamontowane w asio.

To cyknij, cyknij - termin wizyty u paproków coraz bliżej... zlosnik.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> To cyknij, cyknij - termin wizyty u paproków coraz bliżej...

I fotki niema, a chciałbym zobaczyć bo ja też już jestem umówiony na montaż LPG,i chciałbym zobaczyć "błędy" przy odbiorze żeby potem nie trzeba było bokser.gif

Napisano

> I fotki niema, a chciałbym zobaczyć bo ja też już jestem umówiony na montaż LPG,i chciałbym

> zobaczyć "błędy" przy odbiorze żeby potem nie trzeba było

Czewiego juz od poczatku lipca nie mam frown.gif ale cykalem musze poszukac na dysku!

Napisano

Ja mam podobnie jak kolega z pierwszego postu - ale listwa przykręcona konkretnie. Po przykryciu pokrywą wtryski praktycznie niesłyszalne gdy maska jest podniesiona a ktoś ogląda silnik . Miejsce imho bardzo dobre - listwa jest szybko gorąca od silnika. Instalacja ma ponad 30kkm i chodzi jak burza smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam podobnie jak kolega z pierwszego postu - ale listwa przykręcona konkretnie. Po przykryciu

> pokrywą wtryski praktycznie niesłyszalne gdy maska jest podniesiona a ktoś ogląda silnik .

> Miejsce imho bardzo dobre - listwa jest szybko gorąca od silnika. Instalacja ma ponad 30kkm i

> chodzi jak burza

Ja już też mam przymocowaną. ok.gifzlosnik.gif

Faktycznie pod względem akustycznym miejsce jest wyśmienite. W poprzednim aucie (ta sama instalacja) wyraźnie słyszałem w kabinie klekotanie wtryskiwaczy. Teraz jedynym sposobem sprawdzenia czy auto jedzie na LPG czy na noPb jest obserwacja lampki na przełączniku. Nawet pytałem majstrów, czy obecnie montowane wtryski BRC są cichsze niż te sprzed paru lat, ale powiedzieli, że nie i że różnica wynika tylko z montażu pod osłoną.

Napisano

> Ja już też mam przymocowaną.

> Faktycznie pod względem akustycznym miejsce jest wyśmienite. W poprzednim aucie (ta sama

> instalacja) wyraźnie słyszałem w kabinie klekotanie wtryskiwaczy. Teraz jedynym sposobem

> sprawdzenia czy auto jedzie na LPG czy na noPb jest obserwacja lampki na przełączniku. Nawet

> pytałem majstrów, czy obecnie montowane wtryski BRC są cichsze niż te sprzed paru lat, ale

> powiedzieli, że nie i że różnica wynika tylko z montażu pod osłoną.

Mógłbyś cyknąć foto? ikonka_photo2.gif Chciałbym pokazać gazownikom, jak mają przymocować.

Napisano
  • Autor

> Mógłbyś cyknąć foto? Chciałbym pokazać gazownikom, jak mają przymocować.

W zasadzie jest tak jak na pierwszym zdjęciu, tyle że zamiast opasek samozaciskowych pojawił się kawał płaskownika montażowego przykręcony bodajże do uchwytu służącego do podwieszania silnika i to on trzyma listwę.

Napisano

> W zasadzie jest tak jak na pierwszym zdjęciu, tyle że zamiast opasek samozaciskowych pojawił się

> kawał płaskownika montażowego przykręcony bodajże do uchwytu służącego do podwieszania silnika

> i to on trzyma listwę.

No za chiny nie moge znalezc tej fotki.

Plaskowinik ztcp byl wkrecony w gwinty do oslony kabli wys. napiecia (kiedys daewnoo nie miialy ogromnej plastijkowej oslony tylko taka mala nad kablami).

Napisano

> W zasadzie jest tak jak na pierwszym zdjęciu, tyle że zamiast opasek samozaciskowych pojawił się

> kawał płaskownika montażowego przykręcony bodajże do uchwytu służącego do podwieszania silnika

> i to on trzyma listwę.

Ok, dzięki. Odkręcę tą pokrywę i zobaczę jak to tam wygląda.

Napisano

Znalazłem foto (na AK zlosnik.gif ):

Tak ma wyglądać przykręcenie???:

resizep0604101806.jpg

Napisano

> Znalazłem foto (na AK ):

> Tak ma wyglądać przykręcenie???:

Tak było u mnie waytogo.gif może to moja fota panic.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.