Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło terkocze przy wciskaniu

Featured Replies

Napisano

witam!!

ostatnio zaobserwowałem, że podczas wciskania sprzęgła słychać takie ciche "trrrrrr" - nie zauważyłem, żeby było to wcześniej...

Czy oznacza to, że sprzęgło pada i trzeba szykować się na wymianę??

I czy może to być powodem, że nieprecyzyjnie wchodzą biegi, trzeba nieraz kilka razy sprzęgło wcisnąć i puścić żeby np. wrzucić wsteczny?

i czy takie może byc do mojego wehikułu:

http://moto.allegro.pl/sprzeglo-valeo-fiat-uno-1-4-lancia-y-1-3-komplet-i2298645377.html

lub

http://moto.allegro.pl/sprzeglo-fiat-uno-tempra-tipo-1-4-1-6-fabryka-i2332513320.html ???

Pozdr!!!

Napisano

co do dzwieku to oznacza ze sie konczy niestety...Sprzeglo do fiata uno dobierasz dopiero po wymontowaniu starego bo montowali 3 rozne i nigdy nie wiadomo co mieli pod reka smile.gif

Napisano

U mnie dokładnie to samo sie dzieje tzn przy lekkim wciśnięciu sprzęgła słychać ten dzwięk "trrrrr" ale jak już mocniej wcisne to dzwiek ustaje. Tez mam nie raz problemy z wrzucieniem zwlaszcza wstecznego ale maksymalnie za 3 depnieciem sprzegla wsteczny wchodzi.

Napisano
  • Autor

> U mnie dokładnie to samo sie dzieje tzn przy lekkim wciśnięciu sprzęgła słychać ten dzwięk "trrrrr"

> ale jak już mocniej wcisne to dzwiek ustaje. Tez mam nie raz problemy z wrzucieniem zwlaszcza

> wstecznego ale maksymalnie za 3 depnieciem sprzegla wsteczny wchodzi.

dzięki wielkie za odpowiedzi!!!

miałem dokładnie to samo - i też problem ze wstecznym... trzeba było kilka razy depnąć sprzęgło albo najpierw wrzucić np. 1 a potem bez puszczania sprzęgła wsteczny ale to nie zawsze działało...

tak czy siak - auto od wczoraj jest w warsztacie - okazało się, że sprzęgło całkowicie do wymiany, przy okazji wyszło, że zgniła jakaś rura z czujnikami od pompy wodnej i też do wymiany... ech... za chwilę będę miał prawie całe nowe uno wink.gif

ale jest jeszcze jeden problem - mam już wyjechane wodziki i noszę się z zamiarem ich naprawy - i tu pojawia się pytanie - gdzie one są??

w skrzyni biegów czy w tym całym mechanizmie lewarka, który jest podłączony do skrzyni?

a jeśli w skrzyni, to czy gdy wymienię całą skrzynię (na alledrogo chodzą po średnio 160 PLN) to te wodziki już tam będą i wystarczy ją przełożyć i będzie wszystko grało??

Pozdrawiam!!!

Napisano

> ale jest jeszcze jeden problem - mam już wyjechane wodziki i noszę się z zamiarem ich naprawy - i

> tu pojawia się pytanie - gdzie one są??

> w skrzyni biegów czy w tym całym mechanizmie lewarka, który jest podłączony do skrzyni?

> a jeśli w skrzyni, to czy gdy wymienię całą skrzynię (na alledrogo chodzą po średnio 160 PLN) to te

> wodziki już tam będą i wystarczy ją przełożyć i będzie wszystko grało??

> Pozdrawiam!!!

Jak znam życie to masz wywalone przeguby obok sierżanta , cięgna poprzeczne nad przekładnia kierowniczą oraz tulejki dźwigni pomocniczej od wybieraka.

Wodziki jako takie znajdują się w skrzyni biegów i są bardzo trwałymi elementami.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Jak znam życie to masz wywalone przeguby obok sierżanta , cięgna poprzeczne nad przekładnia

> kierowniczą oraz tulejki dźwigni pomocniczej od wybieraka.

> Wodziki jako takie znajdują się w skrzyni biegów i są bardzo trwałymi elementami.

> pozdr

dzięki za odpowiedź!! smile.gif

możliwe, że tak jest ale wszyscy mechanicy mi tylko w kółko o tych wodzikach wink.gif

zależy mi żeby to naprawić bo w lipcu wybieram się tym autem nad morze a potem na mazury i aż nie chce mi się myśleć co się stanie jak mi to nawali gdzieś po drodze wink.gif

czyli jeśli byłoby to to o czym piszesz to czego mam szukać w sklepach/na allegro?? bo jak wpisywałem te podane wyżej pojęcia w wyszukiwarki to efekty były mizerne...

Pozdrawiam!!! smile.gif

Napisano

> dzięki za odpowiedź!!

> możliwe, że tak jest ale wszyscy mechanicy mi tylko w kółko o tych wodzikach

Bo mechanicy mówiąc wodziki mają na myśli zewnętrzny mechanizm zmiany biegów, gdzie faktycznie w mądrej książce cięgno sztywne jest opisane jako wodzik.

> czyli jeśli byłoby to to o czym piszesz to czego mam szukać w sklepach/na allegro??

Poniżej skan mechanizmu zmiany biegów: zbudowany w oparciu o przeguby kulowe zupełni jak w końcówkach drążka kierowniczego lub (nowsze konstrukcje) łącznikach stabilizatora - to są najsłabsze ogniwa i na nich z czasem wytwarza się luz objawiający się "lataniem" lewarka biegów lewo/prawo.

Zaś ciężka, utrudniona praca dźwigni zmiany biegów to wina zatartej (korozja) tulejki na środku "sierżanta" (nazwa wzięła się od kształtu elementu - sierżant ma podobne coś na pagonach biglaugh.gif). Doraźnie pomaga smarowanie olejem od góry - cały element jest zamocowany nad przekładnią kierowniczą - musisz zanurkować pod maską, w okolice dwururki. Trwały efekt wymaga demontażu i gruntownego czyszczenia.

286009014-Kopiaskanowanie0016.jpg

286009014-skanowanie0016.jpg

post-109606-14352516525128_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.