Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jest sobie alfa 159 (otomoto)

Featured Replies

Napisano

> http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-najbogatsza-wersja-ti-C24179984.html

> Czy ktoś zna auto? Można coś stwierdzić po zdjęciach/firmie sprzedającej?

była wałkowana na forum AH :

jest info że miała w 2009r 164tys km (resztę sobie dopowiedz) , handlarz nie chce podać VINu , BARDZO okazyjna cena jak na TI - a mimo to nikt tego nie chce kupić

jakiś tekst

poczytaj , wyciągnij wnioski

Napisano
  • Autor

Ok temat do zamknięcia/skasowania ok.gif

Napisano

> była wałkowana na forum AH :

> jest info że miała w 2009r 164tys km (resztę sobie dopowiedz) , handlarz nie chce podać VINu ,

> BARDZO okazyjna cena jak na TI - a mimo to nikt tego nie chce kupić

> jakiś tekst

> poczytaj , wyciągnij wnioski

alfaholicy to pierdzielenia i banda niedorobionych "miłośników" od siedmiu boleści. to tak generalnie - to forum to dno i dwa metry mułu.

Napisano
  • Autor

> alfaholicy to pierdzielenia i banda niedorobionych "miłośników" od siedmiu boleści. to tak

> generalnie - to forum to dno i dwa metry mułu.

Czyli mam przerwać rejestracje zlosnik.gif

Napisano

> Czyli mam przerwać rejestracje

Po przeczytaniu jednego krytycznego posta użytkownika AutoKącika - oczywiście grinser006.gif

Napisano

> Po przeczytaniu jednego krytycznego posta użytkownika AutoKącika - oczywiście

Aragon się zna na wszystkim więc inni powinni słuchać jego rad. Sławka rad odnośnie fotografowania również. skromny.gif

Napisano

> Aragon się zna na wszystkim więc inni powinni słuchać jego rad. Sławka rad odnośnie fotografowania

> również.

Co zrobić. Porównując alfaholików do zasadniczo niestniejącej już listy dyskusyjnej nieistniejącego również IKARa, to jedyny sensowny wniosek jaki da się wysnuć.

Merytorycznych dyskusji zero, same pierdzielenie, co najlepiej widać w podlinkowanym wątku o TI. Masakra.

A na dodatek część "elementu" z IKARa jak widać przeniosła się na Alfaholików, i o ile w IKARZE byli kiepskimi merytorycznie klubowiczami, o tyle na alfaholikach rżną ekspertów. I zasadniczo nie bezpodstawnie, bo reszta userii to kompletni ignoranci. W końcu pośród ślepców i jednooki jest królem...

Jak ci to pasuje, twoje sprawa.

Napisano

> Co zrobić. Porównując alfaholików do zasadniczo niestniejącej już listy dyskusyjnej nieistniejącego

> również IKARa, to jedyny sensowny wniosek jaki da się wysnuć.

> Merytorycznych dyskusji zero, same pierdzielenie, co najlepiej widać w podlinkowanym wątku o TI.

> Masakra.

> A na dodatek część "elementu" z IKARa jak widać przeniosła się na Alfaholików, i o ile w IKARZE

> byli kiepskimi merytorycznie klubowiczami, o tyle na alfaholikach rżną ekspertów. I zasadniczo

> nie bezpodstawnie, bo reszta userii to kompletni ignoranci. W końcu pośród ślepców i jednooki

> jest królem...

A na którym forum jest inaczej? hehe.gif

Napisano

> Co zrobić. Porównując alfaholików do zasadniczo niestniejącej już listy dyskusyjnej nieistniejącego

> również IKARa, to jedyny sensowny wniosek jaki da się wysnuć.

> Merytorycznych dyskusji zero, same pierdzielenie, co najlepiej widać w podlinkowanym wątku o TI.

> Masakra.

> A na dodatek część "elementu" z IKARa jak widać przeniosła się na Alfaholików, i o ile w IKARZE

> byli kiepskimi merytorycznie klubowiczami, o tyle na alfaholikach rżną ekspertów. I zasadniczo

> nie bezpodstawnie, bo reszta userii to kompletni ignoranci. W końcu pośród ślepców i jednooki

> jest królem...

> Jak ci to pasuje, twoje sprawa.

W pewnym sensie masz rację niestety.

Napisano

> A na którym forum jest inaczej?

Na zdecydowanej większości jest podobnie,

Aczkolwiek znam i inne przypadki.

Napisano

> alfaholicy to pierdzielenia i banda niedorobionych "miłośników" od siedmiu boleści. to tak

chcesz o tym porozmawiać zlosnik.gif

niemniej częściowo masz rację , ale jest też część userów konkretnych , rzeczowych , co widać na przykładzie wspomnianego wątku na AH

Napisano

> chcesz o tym porozmawiać

o AH? Tu nie ma o czym rozmawiac.

> niemniej częściowo masz rację , ale jest też część userów konkretnych , rzeczowych , co widać

> na przykładzie wspomnianego wątku na AH

user Tomek_KRK wyrasta na jednego (jedynego?) sensownie gadającego we wątku. Problem polega na tym, że Tomek_KRK to tak naprawdę Jurand z IKAR-a. Niektórym starszym użytkownikom listy dyskusyjnej Ikara włos się na dźwięk tego imienia jeży.

Napisano

> W pewnym sensie masz rację niestety.

Ano niestety. IKAR się rozpieprzył. A właściwie został rozpieprzony przez konserwatyzm pewnych osób, który potem okazał się być nie tyle przywiązaniem do tradycji co przywiązaniem do cudzej gotówki, którą z klubu dało się wyprowadzać.

Ale co by o nim nie mówić, drugiego takiego klubu i listy dyskusyjnej w PL obecnie nie ma, i wątpię żeby kiedykolwiek się pojawiła. Starym użytkownikom w większości przeszła już ochota do udziału w takich projektach, a młodzi zasadniczo g**** wiedzą.

Wot wsio.

Napisano

> user Tomek_KRK wyrasta na jednego (jedynego?) sensownie gadającego we wątku. Problem polega na tym,

> że Tomek_KRK to tak naprawdę Jurand z IKAR-a. Niektórym starszym użytkownikom listy

> dyskusyjnej Ikara włos się na dźwięk tego imienia jeży.

tak , generalnie o niego mi chodzi , jedna z niewielu osób na poziomie pośród pieniaczy , TomekKRK ma wysokie 'notowania' na AH , myślę że zasłużenie , nieraz dzieli się swoją wiedzą , spostrzeżeniami ok.gif ;

widzę że Twoja wiedza o środowisku alfisti jest duża , ja niestety nie należałem do grona IKAR

Napisano

> tak , generalnie o niego mi chodzi , jedna z niewielu osób na poziomie pośród pieniaczy ,

> TomekKRK ma wysokie 'notowania' na AH , myślę że zasłużenie , nieraz dzieli się swoją wiedzą

> , spostrzeżeniami ;

gdyby istniało jeszcze archiwum listy dyskusyjnej, to by sie jeszcze pochwalił przewałkami ok.gif

>widzę że Twoja wiedza o środowisku alfisti jest duża , ja niestety nie należałem do grona IKAR

Z perspektywy czasu musze przyznac, ze to było ciekawe doświadczenie - te naście lat w IKAR nauczyło dużo o AR i motoryzacji jako takiej. Było tam wielu prawdziwych pasjonatów z ogromną wiedzą, ludzi takich, którzy przy piwie dyskutują tylko i wyłącznie o tym, czy v6 było lepsze w wersji dwusnasto czy dwudziestocztero zaworowej.

Plus do tego wszystkiego była grupa takich, którzy na Ikarze i klubowiczach robili "interesy". I to oni ten klub położyli na amen.

Napisano

> gdyby istniało jeszcze archiwum listy dyskusyjnej, to by sie jeszcze pochwalił przewałkami

no cóż , Ty go znasz ''od podszewki'' , ja go znam jedynie z AH

> Z perspektywy czasu musze przyznac, ze to było ciekawe doświadczenie - te naście lat w IKAR

> nauczyło dużo o AR i motoryzacji jako takiej. Było tam wielu prawdziwych pasjonatów z ogromną

> wiedzą, ludzi takich, którzy przy piwie dyskutują tylko i wyłącznie o tym, czy v6 było lepsze

> w wersji dwusnasto czy dwudziestocztero zaworowej.

co prawda tego nie znajdziesz już na tym forum , ale jest kilku prawdziwych pasjonatów , np fajna pozytywna ekipa jest na prefiksie 145\146\155 , 75andrew155 (zapewne go znasz , prawdopodobnie był w ikarze ) , grzybek_bgi , rafal_155 , Lukasz A. , i kilku innych , widać że chłopaki są fanami marki , przyjemnie się czyta ich podwieszone tematy ;

oczywiście przy nowszych modelach typu 147 , 156 , 159 to już raczej użytkownicy niż alfisti , i tam nie ma tego klimatu ;

> Plus do tego wszystkiego była grupa takich, którzy na Ikarze i klubowiczach robili "interesy". I to

> oni ten klub położyli na amen.

na AH kilka lat temu był niezły burdel , poleciał Fred , AR33 , normalnie dyktatura zapanowała

Napisano

Czasami da się znaleźć jakieś rzeczowe porady.

Napisano

> Nierealne takie auto za taką cenę; egzemplarz o takich parametrach w DE kosztuje od 15ke

W Belgii tez tak ceny sie zaczynaja.

Napisano
  • Autor

Czyli u nas nie ma co szukać TI jeśli cena poniżej 60tyś.

Napisano

> Czyli u nas nie ma co szukać TI jeśli cena poniżej 60tyś.

Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie - nierealne zeby taka fura IDEALNA a nie spawany kibel czy też przebieg x3 kosztował takie pieniądze.

Napisano
  • Autor

Ta perełka chyba już trochę się sprzedaje zlosnik.gif

Za mały silnik grinser006.gif

Napisano

> http://allegro.pl/alfa-romeo-159-ti-2-4jtdm-200km-bose-klima-skora-i2362242340.html

> Może ta jest lepsza? Chociaż cena również niska?

Bardzo zależy Ci na TI?

Mi też zależało i sobie poszukałem.

Kupiłem wersję bez TI, a i tak mocno żałuję że mam auto ze skórą wink.gif

To jest Alfa zlosnik.gif Jak ktoś jedzie z tyłu, to jest ciasno, trzeba fotel z przodu mocno do przodu posunąć, a wtedy podczas przesuwania skóra "fajnie" trzeszczy o konsolę środkową grinser006.gif

No i jeśli Ci się wydaje, że ta skóra na boczkach drzwi, to taka ładna skóra mięciutka, to lepiej idź i sprawdź na żywo zlosnik.gif

Wybór bez TI jest duuuuuuużo większy. Jak olałem TI, to auto kupiłem szybciutko ii za cenę dużo niższą niż te przykładowe wink.gif

Pamiętaj, że Alfa lubi nietypowe rozmiary opon. Już 17" w rozmiarze do 159 jest drogawe. Sprawdź ceny tych dziewiętnastek hehe.gif Tak, tak. Jak sprawdzisz to pomyślisz że kupujesz wyczynowe opony do Porsche hehe.gif

Napisano
  • Autor

Nie jestem nastawiony wyłącznie wersję TI. Nawet nie wiem czy chcę 159. Szukam auta...i w sumie nawet nie wiem co wybrać grinser006.gif

Napisano

> Nie jestem nastawiony wyłącznie wersję TI. Nawet nie wiem czy chcę 159. Szukam auta...i w sumie

> nawet nie wiem co wybrać

Ze 159 będziesz raczej zadowolony wink.gif

Gdybym miał kupować jeszcze raz, to na pewno bym nie wziął diesla, bo do tego auta nie pasuje. Jeśli miałoby palić jednak gnojówkę, to byłby to najsłabszy diesel z oferty ok.gif

2.2 benzynowe ma zarąbisty dźwięk i na tym bym się skupił zlosnik.gif A polecam 2.2, a nie 1.7TBi, bo ten pierwszy jest w starszych rocznikach i jest dużo tańszy wink.gif

1.7TBi oczywiście jest lepsze wink.gif

A jak się zastanawiasz nad innymi autami, to ja tylko dodam, że nie ma auta przy którym wstyd zaparkować swoją 159 zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> 2.2 benzynowe ma zarąbisty dźwięk i na tym bym się skupił A polecam 2.2,

A wymiana rozrządu co około 40 kkm nie działała by na nerwy ??? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ze 159 będziesz raczej zadowolony

> Gdybym miał kupować jeszcze raz, to na pewno bym nie wziął diesla, Myślę że pasuje wink.gif do jakiego auta więc pasuje diesel? bo do tego auta nie pasuje.

> Jeśli miałoby palić jednak gnojówkę, to byłby to najsłabszy diesel z oferty najsłabszy? chyba najlepsze wyjscie to 2,4 po chipie wink.gif

> 2.2 benzynowe ma zarąbisty dźwięk i na tym bym się skupił A polecam 2.2, a nie 1.7TBi, bo ten

> pierwszy jest w starszych rocznikach i jest dużo tańszy

> 1.7TBi oczywiście jest lepsze

> A jak się zastanawiasz nad innymi autami, to ja tylko dodam, że nie ma auta przy którym wstyd

> zaparkować swoją 159 kwestia gustu. wracając do diesla - musi być ropniak. z racji tańszego paliwa (fv)

Napisano
  • Autor

> A wymiana rozrządu co około 40 kkm nie działała by na nerwy ???

shocked.gif porażka no.gif

Napisano

> A wymiana rozrządu co około 40 kkm nie działała by na nerwy ???

A koło dwumasowe ze sprzęgłem, zatykanie EGR, wycinanie DPF i wywalanie klap w kolektorze z jego czyszczeniem? zlosnik.gif

Całość w okolicach 10tyś PLN jako wydatek na start? To może działać na nerwy? zlosnik.gifcool.gif

A mało trwała skrzynia biegów? zlosnik.gif

Podchodzisz do auta. Łał ale fajnie że będę nim jechał.

Wsiadasz....łał ale tu fajnie, kisiel w majtkach że jest mi dane nim jechać.

Wciskasz przycisk start i........glegleglegle twitch.gif

Napisano

>Myślę że pasuje do jakiego auta więc pasuje diesel?

Do woła roboczego. VW, Ford, Opel, Toyota. Tutaj może być diesel.

Słabo wygląda, to może i dymić i słabo brzmieć.

>wracając do diesla - musi być ropniak. z racji tańszego

> paliwa (fv)

Tutaj nie rozumiem. Każde paliwo można brać na FV. Dodatkowo na benzynę łatwiej załatwić "lewe" faktury, bo zdecydowanie mniej osób bierze FV na benzynę.

Tańsze jest LPG wink.gif

Napisano

> ale masz moment , panie moment

Ja wiem dlaczego to się nazywa moment. Bo masz moc.......za moment hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Do woła roboczego. VW, Ford, Opel, Toyota. Tutaj może być diesel.

> Słabo wygląda, to może i dymić i słabo brzmieć.

> Tutaj nie rozumiem. Każde paliwo można brać na FV. Dodatkowo na benzynę łatwiej załatwić "lewe"

> faktury, bo zdecydowanie mniej osób bierze FV na benzynę.

> Tańsze jest LPG

Musi być ropa, nie mamy w pracy nic na benzynę frown.gif

Napisano

> A koło dwumasowe ze sprzęgłem, zatykanie EGR, wycinanie DPF i wywalanie klap w kolektorze z jego

> czyszczeniem?

> Całość w okolicach 10tyś PLN jako wydatek na start? To może działać na nerwy?

> A mało trwała skrzynia biegów?

> Podchodzisz do auta. Łał ale fajnie że będę nim jechał.

> Wsiadasz....łał ale tu fajnie, kisiel w majtkach że jest mi dane nim jechać.

> Wciskasz przycisk start i........glegleglegle

Eeee tam.

Napisano

> Podchodzisz do auta. Łał ale fajnie że będę nim jechał.

> Wsiadasz....łał ale tu fajnie, kisiel w majtkach że jest mi dane nim jechać.

> Wciskasz przycisk start i........glegleglegle

tyle, ze 2,2 nie jedzie. kompletnie. poza tym jest chyba niewiele lżejszy niż sadzomiotacz 1,9 - nie prowadzi sie jakos wyrażnie lepiej.

zasadniczo poza tbi nie ma w 159 godnej polecenia jednostki

Napisano

> tyle, ze 2,2 nie jedzie. kompletnie. poza tym jest chyba niewiele lżejszy niż sadzomiotacz 1,9 -

> nie prowadzi sie jakos wyrażnie lepiej.

> zasadniczo poza tbi nie ma w 159 godnej polecenia jednostki

I to jest miarodajna odpowiedź.

Napisano

> tyle, ze 2,2 nie jedzie.

Gorzej jedzie niż 1.9 150KM?

Jak nie jedzie gorzej, to już jest dobrze. Przynajmniej klekotu nie ma i wszelkich "dobroci" dieslowskich ok.gif

Napisano

> Gorzej jedzie niż 1.9 150KM?

> Jak nie jedzie gorzej, to już jest dobrze. Przynajmniej klekotu nie ma i wszelkich "dobroci"

> dieslowskich

jeździ porównywalnie kiepsko. czyli reasumując:

)jest wolny

b)jest paliwożerny

c)brzmi jak wykastrowany jamnik

kiepskie silniki benzynowe były jednym z powodów marnej popularności 159, mimo całego szeregu jej zalet.

Napisano

> )jest wolny

Ja bym powiedział że nie jest szybki.

> b)jest paliwożerny

zgoda

> c)brzmi jak wykastrowany jamnik

Całkowicie się nie zgadzam smile.gif Brzmi ślicznie smile.gif

> kiepskie silniki benzynowe były jednym z powodów marnej popularności 159

Zgoda.

Mimo tego że są kiepskie, to i tak lepsze wyjście niż diesel...choćby najlepszy

Napisano

> Całkowicie się nie zgadzam Brzmi ślicznie

nie wierzę...nie mozna być AŻ TAK GŁUCHYM zlosnik.gif ty chyba po prostu nie wiesz jak powinno brzmieć 4cyl AR. Ale jest ci wybaczone, bo to zdaje sie dopiero początek twojej przygody z marką. Może będziesz miał okazję kiedyś posłuchać aluminiowego TS-a, albo wczesniejszych klasyków z rodziny 1750 zlosnik.gif

> Zgoda.

> Mimo tego że są kiepskie, to i tak lepsze wyjście niż diesel...choćby najlepszy

e tam. skoro wszystkie są do bani, to trzeba wybrać taką, która jest tania w eksploatacji zlosnik.gif

Napisano

> nie wierzę...nie mozna być AŻ TAK GŁUCHYM ty chyba po prostu nie wiesz jak powinno brzmieć 4cyl

> AR.

Zawsze może być lepiej.

Dla mnie to jednak jest ślicznie

A to jest dobre tylko "jak na diesla"

Napisano

> Zawsze może być lepiej.

> Dla mnie to jednak jest ślicznie

problem jest tylko jeden, taki sam zreszta jak z 3.2V6 - cały ten dźwięk dochodzi z tłumika. Silnik sam w sobie jest cichy.

BEZ SEN SU zlosnik.gif

ale TS w 75 to co innego

czyste szaleństwo grinser006.gif

w 155 tez zasadniczo było niczego sobie cool.gif

to charakterystyczne "brzęczenie" od zawsze było wizytówką R4 AR. Nawet te durne "fiatowskie" TSy coś z tego legendarnego brzmienia miały. A JTS-y w 159? Równie dobrze tak może brzmieć Ford. Albo Citroen. Albo Tata. Brzmi po prostu jak setki innych aut.

Napisano

> nie wierzę...nie mozna być AŻ TAK GŁUCHYM ty chyba po prostu nie wiesz jak powinno brzmieć 4cyl

> AR. Ale jest ci wybaczone, bo to zdaje sie dopiero początek twojej przygody z marką. Może

> będziesz miał okazję kiedyś posłuchać aluminiowego TS-a, albo wczesniejszych klasyków z

> rodziny 1750

> e tam. skoro wszystkie są do bani, to trzeba wybrać taką, która jest tania w eksploatacji

Musze nagrać którąś z moich 155, to wtedy uszy opadną., a mam tylko wyjęte restrykcje z dolotu i wszyscy myślą, że mam V6 słysząc z daleka.

Napisano
  • Autor

> Wałek?

Widzę ją już jakiś czas wystawioną, skoro taka perełka to powinna szybko się sprzedać grinser006.gif

Napisano

> Musze nagrać którąś z moich 155, to wtedy uszy opadną., a mam tylko wyjęte restrykcje z dolotu i

> wszyscy myślą, że mam V6 słysząc z daleka.

nagraj nagraj. ja, mimo tego ze jezdżę teraz autem z nieźle brzmiącym R6 to czasem tęsknię za swoją starą 155 z aluminiowym TSem. Mimo, że to auto miałem kilkanaście lat temu

Napisano

> Pamiętaj, że Alfa lubi nietypowe rozmiary opon. Już 17" w rozmiarze do 159 jest drogawe. Sprawdź

> ceny tych dziewiętnastek Tak, tak. Jak sprawdzisz to pomyślisz że kupujesz wyczynowe opony

> do Porsche

Jak chcesz takie na jakich wychodzila z fabryki to tak, ja jezdze na 18" 225/45 cena do przeżycia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.