Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima

Featured Replies

Napisano

sprawa wygląda tak. Klima działała dobrze i cicho ze 2-3 lata. Po tym czasie dla świętego spokoju zrobiłem przegląd, nadal działała dobrze. Około rok po tym przeglądzie, czyli w zeszłym roku zaczęła głośniej warczeć sprężarka i słychać było takie specyficzne syczenie. Chłodziła jakby słabiej. W serwisie w poprzednie lato stwierdzili ubytek czynnika w około 1/3 (musiało ubyć przez rok, od pierwszego przeglądu), uzupełnili. Przestało syczeć, ale sprężarka nadal warczała, chłodziło dobrze. Twierdzili, że posprawdzali wszystko co się da, jakieś ciśnienia, wartości czego trzeba, głośniejsza praca to musi być wina sprężarki i muszę się przyzwyczaić i lepiej nie ruszać dopóki działa. Przyzwyczaiłem się.

Z tym że teraz, czyli niecały rok po tym serwisie znowu jakby bardziej syczy, warczy nadal, ale chłodzi moim zdaniem bardzo dobrze.

Nie wiem czy walczyć z tym jakoś, czy znowu jechać na sprawdzenie, czy olać i dopóki działa nic nie robić. Może znów ubyło trochę czynnika, tylko że przy takich ubytkach typu 1/3 na rok, może być trudno znaleźc nieszczelność i boję się, że tylko będę wydawał kasę. Może lepiej poczekać, aż całkiem coś padnie? hmm.gif

Napisano

Hmm mam podobnie. Rok temu przed sezonem dobiłem czynnika, chyba weszlo z 2/3 frown.gif

Wczoraj przy duzym upale klima glosnij zdecydowanie chodzi (sprezarka) niz przed dobijaniem. Kilka lamelek sie odkleja na chłodnicy klimy ale nie ma dramatu, klima chłodzi OK. że stojąc w korku z klimą włączoną to sprężarka non stop musi pracować, a dlaczego głośniej? Czy sprężarka działa u nas zero-jedynkowo? 0- nie działa - 1-100% mocy chłodzącej? hmm.gif Ja nic nie tykam na razie...

Napisano

Panowie,

ja miałem tak od początku odkąd kupiłem auto. Sprężarka pracowała troszkę głośniej, klimatyzacja działa normalnie.

W poprzednim aucie Grande Punto też tak było.

Napisano
  • Autor

> Panowie,

> ja miałem tak od początku odkąd kupiłem auto. Sprężarka pracowała troszkę głośniej, klimatyzacja

> działa normalnie.

> W poprzednim aucie Grande Punto też tak było.

też bym uznał że TTTM, gdy nie to, że przez pierwsze 2-3 lata pracowała znacznie ciszej.

Napisano

> Panowie,

> ja miałem tak od początku odkąd kupiłem auto. Sprężarka pracowała troszkę głośniej, klimatyzacja

> działa normalnie.

> W poprzednim aucie Grande Punto też tak było.

U mnie tez od nowości warczy.

Napisano

> sprawa wygląda tak...

U mnie pierwsze pojawiło się syczenie, takie delikatne. Zgłoszone na gwarancji, ale zbagatelizowane i nie przyjęte jako usterka...

Później wymieniałem chłodnicę klimatyzacji na gwarancji, po tej operacji sprężarka zaczęła głośniej pracować. Poprawili i było przez jakiś czas dobrze, nastały upały i problem powrócił. Okazało się, że uszkodzona jest sprężarka, wymienili na nową (regenerowaną - refurbished). Na początku było znowu dobrze...

Teraz przy pierwszym włączeniu klimatyzacji, sprężarka (chyba to sprzęgło) podczas włączania wydaje dziwny dźwięk, przypominający odgłos długo nieużywanych hamulców podczas pierwszego hamowania. Późniejsze włączanie i wyłączanie jest już łagodniejsze. Objaw wydaje się być wyraźniej zauważalny przy wyższych temperaturach zewnętrznych. Lekkie syczenie pozostało, sprężarka pracuje jakby głośniej... Lameli w chłodnicy znowu trochę brakuje, ale układ na razie chłodzi.

Napisano
  • Autor

kurde, widzę że co user, to klima inaczej się zachowuje.

U mnie lamele są w dobrym stanie - o dziwo, klima chłodzi, to może faktycznie przestanę się przejmować odgłosami

Napisano

> kurde, widzę że co user, to klima inaczej się zachowuje.

> U mnie lamele są w dobrym stanie - o dziwo, klima chłodzi, to może faktycznie przestanę się

> przejmować odgłosami

Warczenie zgłaszałem zaraz po kupnie, ale powiedzieli, ze TTTM, tak samo jest w Punto i nie mam się czym przejmować niewiem.gif

Napisano

U mnie słychać włączanie sprężarki ale nie jest to jakiś wielki hałas. Słychać też świst sprężarki klimy przy obrotach 2700-2900. Natomiast sam efekt pracy klimy jest zadowalający, szczególnie po piątkowej wymianie filtra kabinowego wink.gif

W sobotę jadę na standardowy przegląd do polecanego na AK speca od klimy więc zobaczymy co powie.

Napisano

dzwiek sprezarki to jakas masakra ... az wstyd podjezdzac na parking z wlaczona kilma ... ale tak jest od nowosci grinser006.gif

Napisano

> dzwiek sprezarki to jakas masakra ... az wstyd podjezdzac na parking z wlaczona kilma ... ale tak

> jest od nowosci

Ja tak miałem w GP, teraz to nawet nie wiem kiedy klima chodzi...

Więc to nie jest tak, że u wszystkich jednakowo okazuje się.

Napisano

> dzwiek sprezarki to jakas masakra ... az wstyd podjezdzac na parking z wlaczona kilma ... ale tak

> jest od nowosci

Sprężarkę u mnie słychać, ale żeby aż tak? Chyba zepsute od nowości!

Napisano

> jest od nowosci

Widzisz, a u mnie nie wydaje zupełnie żadnego dźwięku zlosnik.gif. Na pewno jednak działa i ma odpowiednie ciśnienia - sprawdzałem kilka miesięcy temu smile.gif.

Napisano

> Sprężarkę u mnie słychać, ale żeby aż tak? Chyba zepsute od nowości!

A mnie zaczęła warczeć od niedawna. Trochę to wkurzające a że miałem problemy z nawiewem klimy, to mam obawy, czy sprężarka nie powie papa.

• 5 tygodni później...
Napisano

Witam!

Dzis pod autem zauważyłem niewielka kałużę. Ciecz bez zapachu, konsystencja jak woda. Wracając z pracy miałem właczoną klimatyzację. Czy to sa skropliny z klimatyzacji czy mam sie zaczac martwic?

Klima dziala prawidlowo, nic nie wyje ani nie syczy. Chlodzi normalnie.

Klima byla niedawno napelniana(0,2czynnika uzupelnili) i odgrzybiana

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.