Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

utrata wartości roczna auta za kilkanaście tysiaków

Featured Replies

Napisano

Hej

Czy orientujecie się ile +- traci się na wartości auta załóżmy rok temu wartego ok 17 tys? Ile powinno być warte rok później zakładając, że stan jest nienaganny?

Czy są jakieś strony poza kalkulatorem mbanku ? smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Nie ma reguły... Zależy od marki/modelu, popularności, opinii itd itp.

Napisano

> Hej

> Czy orientujecie się ile +- traci się na wartości auta załóżmy rok temu wartego ok 17 tys? Ile

> powinno być warte rok później zakładając, że stan jest nienaganny?

> Czy są jakieś strony poza kalkulatorem mbanku ?

> Pozdrawiam

czasami nawet 17 tys. albo i więcej

Nie da się tego tak wyliczyć, bo oprócz utraty tzw. rocznikowej, "tracisz" przecież wkładając $$$ w remont auta.

Napisano

> Hej

> Czy orientujecie się ile +- traci się na wartości auta załóżmy rok temu wartego ok 17 tys? Ile

> powinno być warte rok później zakładając, że stan jest nienaganny?

> Czy są jakieś strony poza kalkulatorem mbanku ?

> Pozdrawiam

Poziom cen ustala allegro. Utrata wartości, jeśli tak chcesz nazwać zmiany cen, zależą od aktualnej sytuacji na rynku i średnich wartości takich samochodów.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to wartość określa ubezpieczyciel, a nie Ty.

Napisano
  • Autor

> Nie ma reguły... Zależy od marki/modelu, popularności, opinii itd itp.

Rozumiem, że 3 tys w skali roku gdzie auto bylo warte 17 dzisiaj ok 14 jest całkiem do przyjęcia ? Chodzi o japońskie marki smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Rozumiem, że 3 tys w skali roku gdzie auto bylo warte 17 dzisiaj ok 14 jest całkiem do przyjęcia ?

> Chodzi o japońskie marki

> Pozdrawiam

Tak. Skoro takie sa ceny, sprawdz je na allegro/otomoto.

Napisano
  • Autor

> Tak. Skoro takie sa ceny, sprawdz je na allegro/otomoto.

Ok, szukam złotego środka na auto, które będzie służyło około rok mało chlało i za rok je sprzedać z mała stratą. Z tego co widzę najsensowniej kupić coś o wartości 5-7 tys z gazem.

Napisano

> Rozumiem, że 3 tys w skali roku gdzie auto bylo warte 17 dzisiaj ok 14 jest całkiem do przyjęcia ?

> Chodzi o japońskie marki

> Pozdrawiam

Im starsze auto, tym mniej straci na wartości.

Napisano

> Ok, szukam złotego środka na auto, które będzie służyło około rok mało chlało i za rok je sprzedać

> z mała stratą. Z tego co widzę najsensowniej kupić coś o wartości 5-7 tys z gazem.

Najlepiej VW, one trzymaja cene dlugo.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej VW, one trzymaja cene dlugo.

7 tysiaczkow to pewie maks III w Tdiku trafię. Chociaż widziałem już za podobną cenę 4-ki. Ewentualnie myslalem, o pasku b4 kombi z tdi widze, ze sa po 4-5 tysi. Duże autko i wygodne, akurat nada się jako przedmiot przeznaczenia na rok smile.gif

Napisano

> Ok, szukam złotego środka na auto, które będzie służyło około rok mało chlało i za rok je sprzedać

> z mała stratą. Z tego co widzę najsensowniej kupić coś o wartości 5-7 tys z gazem.

Czemu - kup auto za 17 marki która mało traci na wartości, dbaj, myj, przepoleruj lakier, niech wizualnie wygląda dobrze i mechanicznie "nic nie stuka" to możesz za rok sprzedać z zyskiem.

Napisano

> 7 tysiaczkow to pewie maks III w Tdiku trafię. Chociaż widziałem już za podobną cenę 4-ki.

> Ewentualnie myslalem, o pasku b4 kombi z tdi widze, ze sa po 4-5 tysi. Duże autko i wygodne,

> akurat nada się jako przedmiot przeznaczenia na rok

Ja bym wzial Golfa IV , bedzie najlatwiej znalezc kupca po roku. III i B4 to juz stare auta.

Napisano

Wszystko w okolicy 3000zł, jeśli będzie w dobrym stanie to puścisz za te same pieniądze.

A jak dobrze kupisz i coś podpicujesz to jest nawet szansa sprzedać drożej.

A wbrew pozorom sporo jest aut w dobrym stanie w tym budżecie.

Przykładowo Audi 80, Golf II już nie tracą na wartości.

Co jakiś czas pojawia się zadbana Lancia Delta w cenie 2000-3000zł i taką opcję też polecam,

bo auto bardzo ciekawe, a eksploatacja raczej z tych tańszych zlosnik.gif

Napisano

> Czemu - kup auto za 17 marki która mało traci na wartości, dbaj, myj, przepoleruj lakier, niech wizualnie wygląda dobrze i mechanicznie "nic nie stuka" to możesz za rok sprzedać z zyskiem.

Dokładnie. Doczyściłem wieloryba, wymieniłem opony, amortyzatory, zrobiłem maksymalny serwis olejowy w ASO itp. itd. a W KOMISIE w którym oglądałem samochody rok po zakupie wieloryba chcieli mi dać 3 tysiące więcej, niż kosztowało mnie auto wraz z naprawami i serwisem. W tym czasie samochód według ubezpieczyciela stracił na wartości 900 złotych wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.