Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR 166 2.4jtd

Featured Replies

Napisano

Mam zamiar sobie kupić coś takiego, i pytanie do Was, na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie. Jakie opinie o tych samochodach, co się najczęściej psuje itd zlosnik.gif

Napisano

> Mam zamiar sobie kupić coś takiego, i pytanie do Was, na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie.

1. zawieszenie

2. zawieszenie

3. zawieszenie

grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

> Jakie opinie o tych samochodach, co się najczęściej psuje itd

Co chwilę coś pada w zawieszeniu. 270751858-jezyk.gif

Reszta do przeżycia. ok.gif

Napisano

jak już kolega wspomniał zawieszenie , ale generalnie tylne jest problematyczne , więc oblukaj jak stoją koła , czy nie zjadło opon , przednie standard jak na wielowahacz , często pada sterownik \moduł świateł , więc posprawdzaj czy wszystkie światła świecą , zwłaszcza tylne , no i bywają problemy z cieknącą nagrzewnicą , też do wglądu , co do silnika to standard , czy kopci , czy wyje turbo , czy stuka dwumas , itp

Napisano

> jak już kolega wspomniał zawieszenie , ale generalnie tylne jest problematyczne , więc oblukaj

> jak stoją koła , czy nie zjadło opon , przednie standard jak na wielowahacz , często pada

> sterownik \moduł świateł , więc posprawdzaj czy wszystkie światła świecą , zwłaszcza tylne ,

> no i bywają problemy z cieknącą nagrzewnicą , też do wglądu , co do silnika to standard , czy

> kopci , czy wyje turbo , czy stuka dwumas , itp

Nic dodać, nic ująć. Jeśli np. z tyłu świeci tylko jedno przeciwmgielne, to wcale nie musi to być przepalona żarówka, tylko kosztowny kłopot.

Napisano
  • Autor

2.4 136 tez juz ma dwumase? zlosnik.gif bo patrzalem na allegro i 2750zl mnie zdeka przeraza zlosnik.gif

Napisano

wszystkie jtd od ZAWSZE miały dwumas ;

nie ma co się zrażać , tylko dobrze posprawdzać przy kupnie , jak chcesz zmniejszyć koszty to szukasz 156 1,9 jtd

Napisano

> 2.4 136 tez juz ma dwumase? bo patrzalem na allegro i 2750zl mnie zdeka przeraza

Spoko loko. Ja tyle płaciłem do swojej 159 zlosnik.gif

Pocieszę, że to jest dobra cena, bo w hurtowniach jest sporo drożej....i towar niedostępny hehe.gif

Pocieszenie nr 2: w 2.4 159 ni chu chu nie było czuć że dwumasa jest zużyta. Nie czułem ja, nie czuł mechanik (z AK wink.gif ).

Dopiero po rozebraniu, się okazało że koło ma luzy jak stąd do tamtąd zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Spoko loko. Ja tyle płaciłem do swojej 159

> Pocieszę, że to jest dobra cena, bo w hurtowniach jest sporo drożej....i towar niedostępny

> Pocieszenie nr 2: w 2.4 159 ni chu chu nie było czuć że dwumasa jest zużyta. Nie czułem ja, nie

> czuł mechanik (z AK ).

> Dopiero po rozebraniu, się okazało że koło ma luzy jak stąd do tamtąd

to ile juz dołożyłeś po zakupie? cfaniaczek.gif

Napisano

> to ile juz dołożyłeś po zakupie?

Dwumasa, sprzęgło, opony letnie, olej+filtr, napełnianie klimy.

Więcej nie pamiętam hmm.gif

W planach zaślepienie EGR, czyszczenie kolektora i wycinka klap. Planuję chyba na wrzesień, bo wcześniej za cholerę czasu nie znajdę żeby do Cinka pojechać.

Wydaje się sporo, ale cena zakupu była baaardzo korzystna zlosnik.gif Sprzedający coś wiedział chyba grinser006.gif

Napisano

> 2.4 136 tez juz ma dwumase? bo patrzalem na allegro i 2750zl mnie zdeka przeraza

Do 2000zł można kupić luk,sachs jeśli dobrze tec doc pokazuje wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> wszystkie jtd od ZAWSZE miały dwumas ;

> nie ma co się zrażać , tylko dobrze posprawdzać przy kupnie , jak chcesz zmniejszyć koszty to

> szukasz 156 1,9 jtd

1.9 mi nie pasuje, nie ma brzmienia i wogole zlosnik.gif 156 nie jest zle ale wole 166, fajne duze i wygodne. Nie mysle tego chipowac ani nic wiec moze sie nie bedzie sypac. Ta sztuka ktora ja mam kupowac ma niby miec 110tys przebiegu. Musze sie podpiac pod kompa bo cos mi sie wierzyc nie chce w tak niski przebieg

Napisano

> Dwumasa, sprzęgło, opony letnie, olej+filtr, napełnianie klimy.

> Więcej nie pamiętam

> W planach zaślepienie EGR, czyszczenie kolektora i wycinka klap. Planuję chyba na wrzesień, bo

> wcześniej za cholerę czasu nie znajdę żeby do Cinka pojechać.

> Wydaje się sporo, ale cena zakupu była baaardzo korzystna Sprzedający coś wiedział chyba

nie jest źle - same eksploatacyjne pierdoły ok.gif

Napisano

> wszystkie jtd od ZAWSZE miały dwumas ;

> nie ma co się zrażać , tylko dobrze posprawdzać przy kupnie , jak chcesz zmniejszyć koszty to

> szukasz 156 1,9 jtd

Czyli lepiej szukać 1.9?? A jak to się ma do wersji 115KM w owej 156??

Napisano

> Czyli lepiej szukać 1.9?? A jak to się ma do wersji 115KM w owej 156??

pod względem ekonomicznym tak , bo generalnie 2,4 też nie sprawia problemów , ale niektóre części eksploatacyjne ma droższe , a pisząc o kosztach głównie chodziło mi o model alfy, nie tyle o silnik , 166 jakby nie było to klasa wyższa , więc i koszty utrzymania wyższe niż w 156 ;

115 to oczywiście wersja rozwojowa pierwszej 105 8v , z ważniejszych dla usera rzeczy to turbina ze zmienną geometrią sterowana przez centralkę , mechanicznie silniki niezniszczalne , godne polecenia ,tak jak inne jtd

Napisano

> Nie mysle tego chipowac ani nic wiec moze sie nie bedzie sypac. Ta sztuka ktora ja mam kupowac

> ma niby miec 110tys przebiegu. Musze sie podpiac pod kompa bo cos mi sie wierzyc nie chce w

> tak niski przebieg

silnik jtd to mocny punkt auta , i duże przebiegi im nie straszne pod warunkiem prawidłowej eksploatacji ( oleje , filtry , normalne paliwo , nie katowanie na zimnym silniku) , więc oceniałbym raczej pod kątem stanu technicznego ,

Napisano

Coś drogie to Allegro masz.

Ostatnio robiliśmy Alfa 166 2.4 jtd 2000r.

- Sprzęgło Valeo

- Koło zamachowe Valeo

- uszczelniacz tyłu silnika WR

- Uszczelniacze półosi x2

Wszystko razem z wymianą zamknęło się kwotą 2600 pln brutto.

Napisano

> Wszystko razem z wymianą zamknęło się kwotą 2600 pln brutto.

allegro musi zarobić , a każdy kto ma dostęp do hurtowni (ori części) to wie ,że są za pół ceny 270751858-jezyk.gif

a jak ktoś jeszcze jest mechesem , to robiąc powyższe i tak zarobi ~800zł na czysto w 1 dzień niewiem.gif

Napisano

> pod względem ekonomicznym tak , bo generalnie 2,4 też nie sprawia problemów , ale niektóre części

> eksploatacyjne ma droższe , a pisząc o kosztach głównie chodziło mi o model alfy, nie

> tyle o silnik , 166 jakby nie było to klasa wyższa , więc i koszty utrzymania wyższe niż w

> 156 ;

> 115 to oczywiście wersja rozwojowa pierwszej 105 8v , z ważniejszych dla usera rzeczy to turbina

> ze zmienną geometrią sterowana przez centralkę , mechanicznie silniki niezniszczalne ,

> godne polecenia ,tak jak inne jtd

Dziękuje za satysfakcjonującą i fachową odpowiedź smile.gif

Napisano

> Mam zamiar sobie kupić coś takiego, i pytanie do Was, na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie.

> Jakie opinie o tych samochodach, co się najczęściej psuje itd

Gdyby nie zawieszenie dawno bym sie w 166 zapakowal ...

zlosnik.gif

Napisano

> Gdyby nie zawieszenie dawno bym sie w 166 zapakowal ...

Ja również, już nawet zastanawiałem się nad taką 3.0 albo chociaż 2.5. ok.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Ale z racji tego że jedno takie auto mamy w domu, to znam przygody z zawiechą i dziękuję. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.