Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja przestała działać

Featured Replies

Napisano

dzisiaj, praktycznie bez objawów. Podczas jazdy poczułem że nagle leci coraz cieplejsze powietrze. Śniezynka na lcd wywietla, tryb full auto można włączyć, a leci tylko ciepłe powietrze. Kompresor klimy tyle na ile widać się kręci, ale w aucie nie "falują" obroty po włączeniu klimy- co wcześniej się zdarzało. Czyzby sprzęgło na kompresorze klimy?

Napisano

Jakie błędy w ECU silnika?

Jeśli P0530 wartość zbyt niska to uciekł czynnik lub usterka presostatu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jakie błędy w ECU silnika?

> Jeśli P0530 wartość zbyt niska to uciekł czynnik lub usterka presostatu.

> Pozdrawiam BAS

Check nie wywaliło, a nie podpinałem się FES`em jeszcze. Myślisz że pokaże jakieś błędy?

Napisano

> Check nie wywaliło,

Dlaczego miałoby Check wywalić z powodu klimatyzacji?

> a nie podpinałem się FES`em jeszcze. Myślisz że pokaże jakieś błędy?

Myślę, że będzie P0530 z jakąś wartością i nie da się skasować(lub po chwili znowu się pojawi).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Dlaczego miałoby Check wywalić z powodu klimatyzacji?

> Myślę, że będzie P0530 z jakąś wartością i nie da się skasować(lub po chwili znowu się pojawi).

> Pozdrawiam BAS

czyli błedy niezwiązane z silnikiem nie są sygnalizowane?

Byłem jeszcze raz, i osłuchując w rejonie kompresora słuchać metaliczny dźwięk, piski...

Napisano

> czyli błedy niezwiązane z silnikiem nie są sygnalizowane?

Brak czynnika/awaria sprężarki klimatyzacji/awaria presostatu nie są usterkami silnika.

> Byłem jeszcze raz, i osłuchując w rejonie kompresora słuchać metaliczny dźwięk, piski...

Podłączysz FES i będziemy wiedzieć coś więcej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja jestem po wymianie chłodnicy - skraplacza ... na początku roku

Zobacz czy nie masz lamelek na dole i widocznego wycieku - tłusta plama

Napisano
  • Autor

> Ja jestem po wymianie chłodnicy - skraplacza ... na początku roku

> Zobacz czy nie masz lamelek na dole i widocznego wycieku - tłusta plama

brak błędów klimy. Chłodnica klimy wymieniana w kpl z resztą chłodnic w listopadzie. Brak widocznych uszkodzeń przy organoleptycznym badaniu.

Napisano

> brak błędów klimy.

W ECU silnika nie ma błędów?

Brak błędów świadczy o usterce sprężarki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> dzisiaj, praktycznie bez objawów. Podczas jazdy poczułem że nagle leci coraz cieplejsze powietrze.

> Śniezynka na lcd wywietla, tryb full auto można włączyć, a leci tylko ciepłe powietrze.

> Kompresor klimy tyle na ile widać się kręci, ale w aucie nie "falują" obroty po włączeniu

> klimy- co wcześniej się zdarzało. Czyzby sprzęgło na kompresorze klimy?

Znów ten FIAT frown.gif

biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> W ECU silnika nie ma błędów?

> Brak błędów świadczy o usterce sprężarki.

> Pozdrawiam BAS

żadnych błedów, silnika, klimy...

Teraz mi sie przypomniało, przy ruszaniu z parkingu zgasł mi samochód, myslałem że za mało gazu/ lub 3 wrzóciłem. Teraz tak mysle że może sie sprężarka przyblokowała a przy ruszeniu bardziej "żywo" po chwili przestała działać klima. Ze względu na świetny dostęp w rejon kompresora , chyba daruje sobie próby we własnym zakresie i gdzieś ją zawioze na warsztat

Napisano
  • Autor

> Znów ten FIAT

sami sobie zgotowalismy ten los biglaugh.gif

Napisano

> sami sobie zgotowalismy ten los

A mogło być tak pięknie - VW. Tylko czekać, aż moja wyzionie ducha, tyle, że ja się już cackał z fiatem nie będę biglaugh.gif sprzedam parcha i kupię coś Pb do 10 tys smile.gif

Napisano
  • Autor

> A mogło być tak pięknie - VW.

tffu.

Napisano

> tffu.

Może i tffu...... ale klima działa biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Może i tffu...... ale klima działa

w AR 147 też działa biglaugh.gif

Napisano

pomacaj rurki od klimy - jak ciepłe to znaczy że czynnika mało i dlatego nie chłodzi.

żeby Cię 'pocieszyć' - wczoraj spotkało mnie to samo !! dziwna sprawa, bo w sobote i niedziele jeździłem i było wszystko OK, wsiadłem we wtorek i jakoś tak słabo zaczęła działać ta klima, wentylator cały czas na maksa bo nie mógł schłodzić; oczywiście usterka wynikła w najmniej potrzebnym momencie, bo dzisiaj jechałem nad morze i bez klimy to troszkę za ciepło; pojechałem do zakładu - gość sprawdził wszystko i mówi że wycieków nie ma, wyciągnął pozostały czynnik którego zostało 200g czyli 500g poszło..... Napompował azotem i nic nie zeszło, więc nabiliśmy znowu czynnikiem i klima odżyła smile.gif Nie wiem na jak długo, mam nadzieję że przetrzyma moje wakacje.

Ale to dziwna sprawa że nie widać wycieków a tak nagle uszło 500g - chłodnica klimy wymieniana w zeszłym roku, lamelki wszystkie OK itd itp. Po urlopie zawiozę do gościa samochód aby sprawdził dokładnie co i jak.

A propos - klima (sprawna) w Cromie działa naprawdę rewelacyjnie w porównaniu do kliku samochodów z jakimi miałem do czynienia. Temperatura zmierzona na kratkach środkowych spadła do 4 stopni, więc jest bardzo OK.

Napisano
  • Autor

> A propos - klima (sprawna) w Cromie działa naprawdę rewelacyjnie w porównaniu do kliku samochodów z

> jakimi miałem do czynienia. Temperatura zmierzona na kratkach środkowych spadła do 4 stopni,

> więc jest bardzo OK.

dokładnie klima jest rewelacyjna, w GP klima w 20% nie dorównywała w Cromie- jeśli działa off koz biglaugh.gif

Jutro podjade do szamana niech szuka

Napisano

daj znać co znajdzie, bo ciekawy jestem wink.gif a przy okazji może mojego szamana naprowadzę na coś jak nie będzie umiał znaleźć wink.gif

Napisano
  • Autor

> daj znać co znajdzie, bo ciekawy jestem a przy okazji może mojego szamana naprowadzę na coś jak

> nie będzie umiał znaleźć

stawiam na sprzęgło kompresora klimy... wink.gif tanio biglaugh.gif off koz

Napisano

> pomacaj rurki od klimy - jak ciepłe to znaczy że czynnika mało i dlatego nie chłodzi.

> żeby Cię 'pocieszyć' - wczoraj spotkało mnie to samo !! dziwna sprawa, bo w sobote i niedziele

> jeździłem i było wszystko OK, wsiadłem we wtorek i jakoś tak słabo zaczęła działać ta klima,

> wentylator cały czas na maksa bo nie mógł schłodzić; oczywiście usterka wynikła w najmniej

> potrzebnym momencie, bo dzisiaj jechałem nad morze i bez klimy to troszkę za ciepło;

> pojechałem do zakładu - gość sprawdził wszystko i mówi że wycieków nie ma, wyciągnął pozostały

> czynnik którego zostało 200g czyli 500g poszło..... Napompował azotem i nic nie zeszło, więc

> nabiliśmy znowu czynnikiem i klima odżyła Nie wiem na jak długo, mam nadzieję że przetrzyma

> moje wakacje.

> Ale to dziwna sprawa że nie widać wycieków a tak nagle uszło 500g - chłodnica klimy wymieniana w

> zeszłym roku, lamelki wszystkie OK itd itp. Po urlopie zawiozę do gościa samochód aby

> sprawdził dokładnie co i jak.

> A propos - klima (sprawna) w Cromie działa naprawdę rewelacyjnie w porównaniu do kliku samochodów z

> jakimi miałem do czynienia. Temperatura zmierzona na kratkach środkowych spadła do 4 stopni,

> więc jest bardzo OK.

Wasze wypowiedzi potwierdzają pewna teorię, z którą się zgadzam - nie dotykać klimatyzacji tak długo, jak się tyko da. Każda ingerencja to zanieczyszczenie układu i kłopoty. Potwierdzają to klimatyzatory w mojej firmie, są to monobloki Sanyo i mają już 12 lat, ten który nie był zupełnie ruszany od nowości nadal działa prawidłowo, jego wydajność spadła o około 25% ze względu na zabrudzenia wymienników i ubytek gazu, jednak działa i będzie działał długo. Drugi taki sam miał uzupełniany czynnik i wymieniany jakiś filtr 3 lata temu, od tej pory są z nim cały czas problemy i chyba wymienię na nowy. W Cromie po kupnie klima działała bez zarzutów mimo braku 250 gram czynnika, został uzupełniony i już drugi rok śmiga, mimo namów mechanika nie wymieniałem żadnych filtrów i osuszaczy, jedynie został uzupełniony olej. Przed podpięciem maszyny do układu radzę się dobrze przyjrzeć, jak wyglądają końcówki, w pierwszym zakładzie do którego trafiłem były czarne wewnątrz i był w nich piasek - niestety coś takiego jak kultura techniczna dla wielu naszych mechaników jest pojęciem nieznanym, serwisowanie i czyszczenie sprzętu i narzędzi, zbędnym wydatkiem.

Napisano

> stawiam na sprzęgło kompresora klimy... tanio off koz

A ja stawiam na wyciek, mało czynnika i czujnik ciśnienia nie pozwala na włączenie się kompresora biglaugh.gif Zakład o PIFO ?

A nie, Ty masz tera wydatki nie będę zdzierał biglaugh.gif

Napisano

> A ja stawiam na wyciek, mało czynnika i czujnik ciśnienia nie pozwala na włączenie się kompresora

Dlatego Klima powinna chodzić cały czas. Olej nie tylko smaruje, ale i uszczelnia. Jak klima jest niewłączana dłuższy czas, czynnik potrafi po malutku sobie pójść w powietrze... Ja miałem z 5-7 mikrodziurek w tzw parowniku

Napisano

> Znów ten FIAT

Jeśli piszesz o Cromie to w niej tyle z fiata co kot napłakał....

Raczej to OPEL frown.gif

Tu informacja o zakłądzie....

Tu produkowali Cromę

Quote:

Zakład Piedimonte S. Germano w pobliżu Cassino (prowincja Frosinone), gdzie jest produkowane Bravo, uznany został za „biegun doskonałości" w światowym systemie produkcji samochodów. W roku 1972 Fiat wybrał tę miejscowość na zbudowanie najbardziej zaawansowanego zakładu produkcyjnego.

Mnie interesują te fragmenty:

Quote:

Proces klejenia w karoserii następuje w drodze percepcji dotykowej pracownika, która zapewnia prawidłowe ustawienie szyby w każdych warunkach procesu

Quote:

Na koniec wykonano dwie linie do nakładania emalii wodnej, odcinek do poprawek lakierniczych oraz mieszalnię lakierów

Napisano

> Wasze wypowiedzi potwierdzają pewna teorię, z którą się zgadzam - nie dotykać klimatyzacji tak

> długo, jak się tyko da.

Bardzo odważna teoria smile.gif Ja bym się pod nią nie podpisał.... dlaczego a no dlatego, ze jest ogromna różnica między klimą w aucie a klimatyzacją w mieszkaniu.... Problem dotyczy 2 elementów - koła napędowego sprężarki które jest na zewnątrz i uszczelnione - a nie tak jak w klimatyzacji lub w lodówce silnik umieszczony wewnątrz i hermetycznie zamknięty oraz elastyczne przewody gumowe które mają mikropory i gaz przez nie ulatnia się - nie ma na to silnych....

Więc należy wymieniać filtr czynnika - taki okrągły przytwierdzony do skraplacza -oraz uzupełniać czynnik - filtrować... i olej który się również zużywa....

Niestety nasze auta mają wadę skraplacza tego z przodu i odpadające lamele oraz utleniające się aluminium - dodatkowo bardzo podatne na uszkodzenia kamieni - brak osłony, kratki, sita....

Napisano
  • Autor

> A ja stawiam na wyciek, mało czynnika i czujnik ciśnienia nie pozwala na włączenie się kompresora

> Zakład o PIFO ?

> A nie, Ty masz tera wydatki nie będę zdzierał

spoko, możesz przywieźć jakieś zimne. Czynnika nie ubyło ani gram bo klima była w kwietniu nabijana wink.gif

Wszystko wskazuje na kompresor. Układ sprawny, brak wycieków tylko nie chłodzi. Najprawdopodobniej jutro jade już konkretnie do "klimatyzatora" na serwis i wymiane kompresora

Napisano

> spoko, możesz przywieźć jakieś zimne. Czynnika nie ubyło ani gram bo klima była w kwietniu nabijana

> Wszystko wskazuje na kompresor. Układ sprawny, brak wycieków tylko nie chłodzi. Najprawdopodobniej

> jutro jade już konkretnie do "klimatyzatora" na serwis i wymiane kompresora

Zbiedronki moze być ? biglaugh.gif czy wolisz z Lidla ?

Napisano
  • Autor

> Zbiedronki moze być ? czy wolisz z Lidla ?

może być ze stonki, te za 1,29zł pije biglaugh.gif

Napisano

Najprawdopodobniej

> jutro jade już konkretnie do "klimatyzatora" na serwis i wymiane kompresora

i wymieniłeś ?

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej

> i wymieniłeś ?

niestety, mam dzwonić we wtorek czy da rade mnie przyjąć, na środe najpóźniej mam termin. No cóż będe się gotował wink.gif

Napisano

> niestety, mam dzwonić we wtorek czy da rade mnie przyjąć, na środe najpóźniej mam termin. No cóż

> będe się gotował

Wiadomo polska służba zdrowia....... biglaugh.gif kolejki, kolejki, kolejki

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> niestety, mam dzwonić we wtorek czy da rade mnie przyjąć, na środe najpóźniej mam termin. No cóż

> będe się gotował

dzisiaj się poczułem jakbym miał wyjątkowy samochód, za poleceniem Kazu pojechałem do Mikołowa do serwisu klimatyzacji. Pan zajrzał pod maske i stwierdził to co wiedziałem wcześniej "kompresor". Pytam ile "1800zł i oczywiście gwarancja- na usługę". Fajnie że chociaż na usługę gwarancja wink.gif

No nic szukam kompresora na rynku wtórnym wink.gif

Napisano

No niestety do tanich oni nie naleza.

Napisano
  • Autor

> No niestety do tanich oni nie naleza.

Marcin ale myśle że kompresor w aso będzie w podobnej cenie

Napisano

> Marcin ale myśle że kompresor w aso będzie w podobnej cenie

To teraz uzywki szukal bedziesz?

Napisano
  • Autor

> To teraz uzywki szukal bedziesz?

w GP wytrzymała 5 lat i 110 000km. Jesli zmieszcze się w 600zł z kompresorem i wymianą to nawet jak mi dają gwarancje na 2 lata to wątpie żeby mi 3 kompresory padły wink.gif

Napisano

> w GP wytrzymała 5 lat i 110 000km. Jesli zmieszcze się w 600zł z kompresorem i wymianą to nawet jak

> mi dają gwarancje na 2 lata to wątpie żeby mi 3 kompresory padły

Przecież GP się nie psuło, to co tam używany kompresor robił? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież GP się nie psuło, to co tam używany kompresor robił?

no nie zepsuł sie kompresor klimy i GP wziął kuzyn przy 110 k km stąd stwierdzenie że wytrzymał... bo jezdzi dalej

Napisano
  • Autor

> no nie zepsuł sie kompresor klimy i GP wziął kuzyn przy 110 k km stąd stwierdzenie że wytrzymał...

> bo jezdzi dalej

wczoraj klima ożyła wink.gif

kompresor 300zł używka, montaż 150zł. Chłód w samochodzie- bezcenny wink.gif

Napisano

> wczoraj klima ożyła

> kompresor 300zł używka, montaż 150zł. Chłód w samochodzie- bezcenny

to co zrobisz z tymi 1350 zł smile.gif które ci zostało smile.gif

Napisano

> wczoraj klima ożyła

Witam, czy sprawdzaliście jaką temperaturę daje klima na wyjściu ?

Moja chyba troszkę przesadza, dochodzi do 0,1 C confused.gif

post-153323-14352516907589_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Witam, czy sprawdzaliście jaką temperaturę daje klima na wyjściu ?

> Moja chyba troszkę przesadza, dochodzi do 0,1 C

nie zaglądałem więc nie odpowiem, ale działa 200% lepiej niż w GP i faktycznie czasem mam wrażenie że mrozi wink.gif

Lisek jakbym miał te dodatkowe 1350zł to bym nie szukał gdzie indziej wink.gif

Napisano

> Witam, czy sprawdzaliście jaką temperaturę daje klima na wyjściu ?

> Moja chyba troszkę przesadza, dochodzi do 0,1 C

przy takiej temp. to miałbyś wręcz szron w kanałach a potem mnóstwo wody; przypuszczam że ten termometr nie jest zbyt dokładny.

u mnie po nabiciu na środkowych kratkach zmierzył gość 4 stopnie i mówi że jest OK

Napisano

> przy takiej temp. to miałbyś wręcz szron w kanałach a potem mnóstwo wody; przypuszczam że ten

> termometr nie jest zbyt dokładny.

Termometr dokładny, serwisowy, temperatura na LOW ok. 15cm w głębi środkowego nawiewu. Normalnie klima w automacie miesza powietrze, ten pomiar był testowy. grinser006.gif

Napisano

W mojej Cromie od 2007 nie było nic robione z klimą poza filtrami i odgrzybianiem. W ostatnią sobotę postanowiłem podjechać do serwisu i podpiąć pod maszynę w celu sprawdzenia, wymiany oleju i ewentualnego dobicia.

Okazało się, że czynnika przez te lata ubyło prawie 1/3. Klima pracowała raczej bez zauważalnych niedomagań, jednak na biegu jałowym z włączoną klimą było tak "dziwnie". Po całej operacji klima chłodzi jeszcze wydajniej - 40*C nie robi na niej wrażenia wink.gif

Dodatkowo na biegu jałowym jest inaczej, jakby silnik miał lżej... nie wiem, czy to kwestia świeżego oleju w obiegu, czy właściwa ilość czynnika..?

Wiem jedno - co 2-3 lata warto to zrobić, jeśli nawet wydaje się, że wszystko jest OK wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.