Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny problem silnik 1.8 16v 130km

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika, mam pytanie dotyczące silnika 1.8. Problem polega na tym, że silnik ma za wysoką kompresje po 16.5 na zimnym silniku i po 16 na rozgrzanym. Wypluwa też olej bagnetem i do odmy. W samochodzie była robiona głowica i wymieniane pierścienie. Przed remontem sprężanie było 12 12 13 13.

Jeśli ktoś miał podobny problem, albo wie co jest jego przyczyną to prosił bym o wypowiedzenie się.

Będę bardzo wdzieczny pad.gifpad.gifpad.gif

Napisano

> Witam z sąsiedniego kącika, mam pytanie dotyczące silnika 1.8. Problem polega na tym, że silnik ma

> za wysoką kompresje po 16.5 na zimnym silniku i po 16 na rozgrzanym. Wypluwa też olej bagnetem

> i do odmy. W samochodzie była robiona głowica i wymieniane pierścienie. Przed remontem

> sprężanie było 12 12 13 13.

> Jeśli ktoś miał podobny problem, albo wie co jest jego przyczyną to prosił bym o wypowiedzenie się.

> Będę bardzo wdzieczny

sprawdzałeś kompresje w probie olejowej ? jak wyjdzie tak samo to coś źle poskładane masz i ci sie oliwa doszczelnia ...

Napisano

nieodpowietrzona skrzynia korbowa? jak wygląda odma - nie zapchana? nie powinno aż tak uszczelnić ale sprawdź odmę hmm.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdzałeś kompresje w probie olejowej ? jak wyjdzie tak samo to coś źle poskładane masz i ci sie

> oliwa doszczelnia ...

a jak się robi taką próbę olejową?

jutro zajrzę do odmy co tam z nią dokładnie jest, bo miała by być zapchana olejem. tak?

Napisano

> Witam z sąsiedniego kącika, mam pytanie dotyczące silnika 1.8. Problem polega na tym, że silnik ma

> za wysoką kompresje po 16.5 na zimnym silniku i po 16 na rozgrzanym. Wypluwa też olej bagnetem

> i do odmy. W samochodzie była robiona głowica i wymieniane pierścienie. Przed remontem

> Jeśli ktoś miał podobny problem, albo wie co jest jego przyczyną to prosił bym o wypowiedzenie się.

> Będę bardzo wdzieczny

U mnie oliwa dostawał się do dolotu, przy zatkanym separatorze oleju. Który znajduję się w pokrywie wałków, ale ja mam 113KM.

Napisano
  • Autor

> U mnie oliwa dostawał się do dolotu, przy zatkanym separatorze oleju. Który znajduję się w pokrywie

> wałków, ale ja mam 113KM.

Dzięki za uwagę i to też się sprawdzi.

Napisano

> a jak się robi taką próbę olejową?

> jutro zajrzę do odmy co tam z nią dokładnie jest, bo miała by być zapchana olejem. tak?

cirka 5 ml oleju silnikowego wstrzykujesz do cylindra zakręcasz silnikiem ( raz bo inaczej wypluje olej, najlepiej z reki) coby olej rozprowadzic po gladzi i czujnik w otwór swiecy, powtórzyc tyle razy ile jest cylindrów.

nie dziwić sie gdy po próbie rozruch na wkreconych świecach zaowocuje kopciem jak ze starej Syrenki, olej sie wypala.

Napisano
  • Autor

> cirka 5 ml oleju silnikowego wstrzykujesz do cylindra zakręcasz silnikiem ( raz bo inaczej wypluje

> olej, najlepiej z reki) coby olej rozprowadzic po gladzi i czujnik w otwór swiecy, powtórzyc

> tyle razy ile jest cylindrów.

> nie dziwić sie gdy po próbie rozruch na wkreconych świecach zaowocuje kopciem jak ze starej

> Syrenki, olej sie wypala.

ok, i to ma na celu pokazanie którędy ucieka olej czy jak?

sorry że tak pytam, ale nigdy takiej próby nie robiłem więc nie wiem

Napisano

> Będę bardzo wdzieczny

To raczej problem wynikający z za małej objętości komór spalania, można to osiągnąć na kilka sposobów:

- za dużo zebrana warstwa głowicy przy planowaniu

- zbyt cienka uszczelka głowicy

- nieprawidłowe uszczelki pod cylindrami

- założone tłoki od innego modelu

- założone korbowody od innego modelu

- założony wał od innego modelu

W twoim przypadku stawiam na pierwszą lub drugą opcję.

Napisano

> ok, i to ma na celu pokazanie którędy ucieka olej czy jak?

> sorry że tak pytam, ale nigdy takiej próby nie robiłem więc nie wiem

Też nie bardzo rozumiem, czemu ma służyć próba olejowa w tej sytuacji.

Generalnie próbę olejową robi się jeśli jest za niskie ciśnienie, olej powoduje uszczelnienie się pierścieni, dzięki czemu powinno wzrosnąć ciśnienie sprężania.

Jeśli w próbie olejowej rośnie ciśnienie sprężania w stosunku do próby na sucho to świadczy to o uszkodzonych pierścieniach, jeśli nie to problem jest w głowicy.

IMO ktoś coś przekombinował przy remoncie. W sumie to próba olejowa ani droga nie jest ani nie szkodzi, więc można ją zrobić, może faktycznie pierścienie są rozprężone na max, ale coś czuję, że niewiele to wniesie.

Albo masz założone złe pierścienie albo za bardzo splanowaną głowicę.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> To raczej problem wynikający z za małej objętości komór spalania, można to osiągnąć na kilka

> sposobów:

> - za dużo zebrana warstwa głowicy przy planowaniu

> - zbyt cienka uszczelka głowicy

> - nieprawidłowe uszczelki pod cylindrami

> - założone tłoki od innego modelu

> - założone korbowody od innego modelu

> - założony wał od innego modelu

> W twoim przypadku stawiam na pierwszą lub drugą opcję.

też tak myślałem o głowicy że za dużo ktoś zebrał, tylko czy aż do tylu by wzrosło sprężenie? możliwe to? niby głowica była planowana drugi raz

uszczelka z tego co pamiętam ma grubość 1,65 mm

Napisano

> uszczelka z tego co pamiętam ma grubość 1,65 mm

Jesteś pewien? Bo normalnie ma 0,38mm, grubsza ma 0,49mm.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewien? Bo normalnie ma 0,38mm, grubsza ma 0,49mm.

> Pozdrawiam BAS

tak mi się wydaje ale ręki nie dam sobie uciąć. jutro jeszcze raz zobaczę jaka była dokładnie

Napisano

> tak mi się wydaje ale ręki nie dam sobie uciąć. jutro jeszcze raz zobaczę jaka była dokładnie

Jeśli ktoś wykombinował(nie mam pojęcia gdzie dostali tak grubą) upg 1,65mm to musieli dobrze zjechać głowicę, obawiam się, że jak zjechali mocno głowicę to czeka Cie wymiana głowicy na grubszą. frown.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ok, i to ma na celu pokazanie którędy ucieka olej czy jak?

> sorry że tak pytam, ale nigdy takiej próby nie robiłem więc nie wiem

juz w poście poniżej udzielili Ci koledzy odpowiedzi, nie będę sie powtarzał.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ktoś wykombinował(nie mam pojęcia gdzie dostali tak grubą) upg 1,65mm to musieli dobrze

> zjechać głowicę, obawiam się, że jak zjechali mocno głowicę to czeka Cie wymiana głowicy na

> grubszą.

> Pozdrawiam BAS

dokładnie jest 1,65mm nie napisałem, ale to jest silnik w fiacie barchetta a tam taka była do wyboru

Napisano

> To raczej problem wynikający z za małej objętości komór spalania, można to osiągnąć na kilka

> sposobów:

> - za dużo zebrana warstwa głowicy przy planowaniu

> - zbyt cienka uszczelka głowicy

> - nieprawidłowe uszczelki pod cylindrami

> - założone tłoki od innego modelu

> - założone korbowody od innego modelu

> - założony wał od innego modelu

> W twoim przypadku stawiam na pierwszą lub drugą opcję.

A czy źle ustawiony rozrząd może dać taki efekt? Sprężanie zależy w końcu też od momentu zamknięcia zaworu.

Napisano
  • Autor

> A czy źle ustawiony rozrząd może dać taki efekt? Sprężanie zależy w końcu też od momentu zamknięcia

> zaworu.

rozrząd był ustawiany na blokadach i potem jeszcze raz sprawdzany po tych objawach, więc to raczej nie jest jego wina

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.