Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile pali ekologiczne auto...

Featured Replies

Napisano

> Hmm, ze niby 20ltr/100 to malo?

Niop bo carrera 4S pokazywła 18 a jest dużo mocniejsza smile.gif

Napisano

> Jedno z czasopism motoryzacyjnych należacych do jurorów Car of the Year,

> -a więc dość prestiżowe- szwedzkie "Vi Bilägare" prowadzi regularne statystyki

> wszystkich kosztów i spalania swoich leasingowanych aut.

> Przy tym zawsze starają się wybierać auta najbardziej interesujące dla rynku,

> używać wszystkich w podobny sposób (np. równie dużo przebiegu w mieście jak i poza itd)

> Ostatnio akurat zaprezentowali wnioski dotyczące spalania płynące z ostatnich 12 lat.

> Przetestowali ponad 60 aut, każde przez rok, 2 albo i 3 lata.

> Wnioski oddam własnymi słowami:

> - w 2000 roku rzeczywiste spalanie było wyższe od deklarowanego max o 3,4% - czyli różnica prawie

> żadna.

> - w 2008 roku różnica ta przekroczyła 14%.

> - w 2011 roku przekroczyła 35%

> - w tej niechlubnej statystyce "od zawsze" przoduje Toyota Prius,

> i to jej wartości widnieją wyżej, przy czym rzeczywiste spalanie

> zarówno generacji II jak i obecnej III to 5,3 l/100 km (wg fabryki odpowiednio 4,6 i 3,9 l)

> I pisze to gazeta, która ma wręcz oszołomskio pozytywne podejście do ochrony środowiska w

> motoryzacji!

> Wniosek może być tylko jeden: producenci coraz bardziej kłamią.

Witam wszystkich, zalogowałem się na to forum, bo dwa wątki o ecosamochodach się tu ostatnio pojawiły, a myślę, że mogę coś od siebie do tego dodać. Tak więc w odpowiedzi do tego, że Prius ma największe procentowe spalanie wśród leasingowych użytkowników w stosunku do deklarowanych wartości nie może specjalnie dziwić każdego, co jeździł Priusem, a mniej więcej zna styl jazdy kierowców ujeżdżających firmowe auta. Odpowiedź jest zamieszczona w sąsiednim wątku, gdzie kolega wyciskał z Yarisa HSD ostatnie poty i wyszło spalanie 6,5 litra. A jak tam widzimy można spalać połowę tej wartości. Wyciąganie więc na podstawie tych dziennikarskich popłuczyn jakiś wniosków jest niewątpliwie niewiele warte.

> A jak chcesz mieć oszczędne auto - kup diesla.

Na ten temat napisałem trochę więcej, więc wkleję linka:

http://tiny.pl/hlmh5

Faktycznie, konkluzja jest bardzo trefna.

Napisano

> Na ten temat napisałem trochę więcej, więc wkleję linka:

> http://tiny.pl/hlmh5

> Faktycznie, konkluzja jest bardzo trefna.

Ciekawe ok.gif Myślę, że warto ten artykuł umieścić w osobnym, nowym wątku, żeby można było podysktutować. Od razu można powiedzieć, że te wyliczenia słabo odnoszą się do naszego rynku ze względu na znikomą ilość hybryd. Nie wiadomo, ile u nas kosztuje używany Prius z przebiegiem 150 kkm i czy w ogóle takie auto jest u nas sprzedawalne ze względu na opinię (słuszną czy nie, nieistotne, opinia jest taka, że to "jednorazówka"). Może się okazać, że utrata wartości hybrydy na naszym specyficznym rynku wynosi nie 50%, tylko 70-80%, i całe wyliczenia są nic nie warte.

Napisano

> Ciekawe Myślę, że warto ten artykuł umieścić w osobnym, nowym wątku, żeby można było

> podysktutować. Od razu można powiedzieć, że te wyliczenia słabo odnoszą się do naszego rynku

> ze względu na znikomą ilość hybryd. Nie wiadomo, ile u nas kosztuje używany Prius z

> przebiegiem 150 kkm i czy w ogóle takie auto jest u nas sprzedawalne ze względu na opinię

> (słuszną czy nie, nieistotne, opinia jest taka, że to "jednorazówka"). Może się okazać, że

> utrata wartości hybrydy na naszym specyficznym rynku wynosi nie 50%, tylko 70-80%, i całe

> wyliczenia są nic nie warte.

Jak to nic nie warte?

Tym bardziej korzystnie jest kupić używanea hybrydę niz nietracącego na wartości paska w TeDeIku z reichu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.