Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile pali ekologiczne auto...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Nie wiem - czy w przypadku tego Volvo eco-cośtam tak jak w VW na hasło "Bluemotion" ceny części

> mnoży się x4 ?

Graty są takie same.

Różnica w stosunku do zwykłego 1,6 to inny rozrusznik (wielki jak szafa) i tyle. Reszta - copypaste zwykłe auto minus jakieś pierdoły stylistyczne.

Akumulator jest taki sam (nawet ten sam nr części - specjalnie sprawdziłem) co w zwykłym.

Co do cen części do blagam.gif BM blagam.gif - urban legend.

Znana mi flota jeździ w 100% na blagam.gif BM blagam.gif. Bynajmniej nie z miłości i z frajerstwa - po prostu tak jest taniej. Ceny części tożsame ze zwykłymi wersjami, a wieeeeele jest wprost współzamienne.

Napisano
  • Autor

> Ile sie doplaca za bycie EKO?

W pierwszym poście jest info.

Napisano

> W pierwszym poście jest info.

Przegapilemok.gif

Napisano

> Po co więc komu hybryda? :-)

piszcie tak dalej grinser006.gif

zobaczy jakiś kapuś z ministerstwa i zaraz ON w górę dźwigną, co by naród za dobrze nie miał hehe.gif

Napisano

12-letnie Punto 2 z silnikiem 1,2 16v i lpg, oponki fabryczne 185/60r14, trasa, spalanie wg dystrybutora i przebiegu 5,03l/100km lpg, rekord z trasy 4,1l/100km benzyny wink.gif

Napisano

Avensis 2.0 benzynowy, 147KM, zapakowany bagażnik, trzy osoby na pokładzie, waga auta jakieś 1500-1600kg. Trasa Warszawa - Krynica Morska. Jazda przepisowa, nie przekroczone 120km/h. Trasa pokonana w 4.5h z jednym przystankiem kilkunastominutowym. Spalanie 6.4L. W drodze powrotnej na pusto na trasie było nawet 5.9, ale prędkość w górnym limicie przepisów podniosła znów do 6.4.

Napisano

> ... czyli przyczynek do dyskusji n/t napędów alternatywnych.

> Pacjent = kompakt, silnik 1,6 Diesel 115 KM, skrzynia 6B manual.

> Auto w wersji "eko-nomiczno-logicznej" (obniżone zawieszenie, przysłonięty dolot i osłony

> aerodynamiczne pod podwoziem, opony FS, dłuższe przełożenia skzyni biegów i olej o obniżonej

> lepkości w skrzyni, system start-stop, spoiler na tylnej klapie, wskaźnik zmiany biegów).

> Przed wyjazdem samochód napompowany pod dolną krawędź wlewu i analogicznie po przyjeździe. Przy

> pierwszym tankowaniu wyzerowany trip.

> Trasa przejazdu Warszawa - Białowieża - Warszawa, trochę kręcenia się po mieście (jakieś 40 km).

> Jazda - jak to u Sibuja - z maksymalną dozwoloną prędkością kodeksową, styl ekodrajwowy (szybka

> zmiana biegów, mocne przyspieszanie do prędkości przelotowej), lecz bez przegięć w stylu

> rajdów o kropelce, czyli "jedziemy z Warszawy na Mazury w 12 godzin bez przystanków".

> Średnia prędkość = 67 km/h.

> Klima wyłączona (temperatura nie wymagała uruchomienia onej'ż)

> Wynik z komputera wygląda tak:

> Na drugie tankowanie weszło 22,34 litra, przebieg jak widać - 543,9 km, czyli - jak w mordę

> strzelił - spalanie rzeczywiste 4,107 l/100 km

> Dopłata do "ekowersji" w stosunku do zwykłego auta z tymże silnikiem = 3000 PLN, zawiera spoiler

> tylny, samościemniające lusterko wewn, "specjalne" obręcze ze stopu (w standardzie są "zwykłe"

> obręcze ze stopu).

> Auto jeździ moim zdaniem NAPRAWDĘ zacnie. Jestem nim bardzo pozytywnie rozczarowany.

> I ciekawostka na koniec - zasięg na zbiorniku PRZED zatankowaniem :-)

mamy w firmie takie "volva" V50 D2 i D3

co ciekawe D3 ma nizsze spalanie niz D2

D2 ma 6,9L z ~30kkm

D3 ma 6,7L z ~40kkm

jak to wytlumaczyc nie wiem niewiem.gif

auta są do ogolnego uzytku bez stalych przypisanych kierowcow

jazda bardzo mieszana ale glownie miasto i dlugie trasy

Napisano

Octavia z traktorem 1,9 TDI PD 140KM

> Auto w wersji "eko-nomiczno-logicznej" (obniżone zawieszenie, przysłonięty dolot i osłony

> aerodynamiczne pod podwoziem, opony FS, dłuższe przełożenia skzyni biegów i olej o obniżonej

> lepkości w skrzyni, system start-stop, spoiler na tylnej klapie, wskaźnik zmiany biegów).

wersja stadard jan kowalski

> Przed wyjazdem samochód napompowany pod dolną krawędź wlewu i analogicznie po przyjeździe. Przy

> pierwszym tankowaniu wyzerowany trip.

j.w

> Trasa przejazdu Warszawa - Białowieża - Warszawa, trochę kręcenia się po mieście (jakieś 40 km).

Łódź - Poznań - Łódź (obok autostrady) - 430km o obie strony

> Jazda - jak to u Sibuja - z maksymalną dozwoloną prędkością kodeksową, styl ekodrajwowy (szybka

> zmiana biegów, mocne przyspieszanie do prędkości przelotowej), lecz bez przegięć w stylu

> rajdów o kropelce, czyli "jedziemy z Warszawy na Mazury w 12 godzin bez przystanków".

j.w

> Średnia prędkość = 67 km/h.

73km/h

> Klima wyłączona (temperatura nie wymagała uruchomienia onej'ż)

klima 21 stopni tryb auto

> Wynik z komputera wygląda tak:

> Na drugie tankowanie weszło 22,34 litra, przebieg jak widać - 543,9 km, czyli - jak w mordę

> strzelił - spalanie rzeczywiste 4,107 l/100 km

u mnie 4,4 l/100km

> Dopłata do "ekowersji" w stosunku do zwykłego auta z tymże silnikiem = 3000 PLN, zawiera spoiler

> tylny, samościemniające lusterko wewn, "specjalne" obręcze ze stopu (w standardzie są "zwykłe"

> obręcze ze stopu).

> Auto jeździ moim zdaniem NAPRAWDĘ zacnie. Jestem nim bardzo pozytywnie rozczarowany.

> I ciekawostka na koniec - zasięg na zbiorniku PRZED zatankowaniem :-)

do miasta. Spalanie w większości zależy od myślenia kierowcy. Poruszając się po mieście (Łodzi) jestem w stanie spokojnie bez zbytniej napinki osiągnąć wynik ok. 6 litrów. Większość kierowców kiedy ja toczę się spokojnie do czerwonego swiatła, piłuje auto do ostatniej chwili i mocno hamuje przed sygnalizatorem. potem ostry start i (widać że za 200m kolejne czerwone) znowu piłowanie i hample. A potem łolaboga bo pali dwa rrazy tyle ile podaje producent. Wystarczy jeżdzić płynnie, z głową i przewidywać co się będzie działo na drodze. Tyle i aż tyle

Napisano

> Większość

> kierowców kiedy ja toczę się spokojnie do czerwonego swiatła, piłuje auto do ostatniej chwili

> i mocno hamuje przed sygnalizatorem. potem ostry start i (widać że za 200m kolejne czerwone)

> znowu piłowanie i hample. A potem łolaboga bo pali dwa rrazy tyle ile podaje producent.

> Wystarczy jeżdzić płynnie, z głową i przewidywać co się będzie działo na drodze. Tyle i aż

> tyle

Dokładnie tak. A potem tacy piszą, że samochodem X "nie da się" spalić tyle i tyle. Da się, tylko powinni napisać "ja nie umiem" zlosnik.gif

Napisano

A ja w tamtym tygodniu miałem okazje się przejechać autem które pokazywało 19/100 i stawiam jak ty to piszesz dolary - orzechy że była to o niebo przyjemniejsza jazda zlosnik.gif

Napisano

Wszystko właśnie zależy od stylu jazdy, jakby uważać cały czas, żeby nie przydusić za mocno to większość dizli by miała zbliżony wynik. Np nasz Stilo 1.9JTD 115KM na trasie Chełm (70KM od Lublina w stronę Ukrainy) - Wrocław miał średnie spalanie 3,8l/100KM, na trasie Chełm - Jelenia Góra - Chełm 4l/100KM, ale to przy uważnej jeździe, bo jak się podgania to i 8l/100KM potrafi pokazać

Napisano
  • Autor

> Większość

> kierowców kiedy ja toczę się spokojnie do czerwonego swiatła, piłuje auto do ostatniej chwili

> i mocno hamuje przed sygnalizatorem. potem ostry start i (widać że za 200m kolejne czerwone)

> znowu piłowanie i hample. A potem łolaboga bo pali dwa rrazy tyle ile podaje producent.

> Wystarczy jeżdzić płynnie, z głową i przewidywać co się będzie działo na drodze. Tyle i aż

> tyle

W pełni się zgadzam z tym stwierdzeniem.

Niestety - większość ludzi nie potrafi wykrzesać potencjału tkwiącego w samochodzie i ma złą technikę jazdy.

Dodajmy do tego zaślepienie własnymi umiejętnościami przejawiające się w negacji wszelkich innych koncepcji na zasadzie "bo tak to ja przyjemności nie mam".

Da się i z przyjemnością i oszczędnie, ale trzeba chcieć i wiedzieć jak.

Napisano

Tak szczerze mowiac to 4 liter nie urywa. W Poriwnaniu don Accord'a 2,2 pali nieco mniej, kwestia tego jak ciezka kto ma noge.

Na codzien uzyskuje takie samo spalanie w miescie z tym, ze POLO 1,2 D 75 KM tyle, ze bez Start-Stop'u

Fakt, ze dzisialsze POLO wazy tyle co MB 190 D z 1986 r.

wink.gif

Napisano

Ładny wynik ok.gif

Ja Z Jaworzna do Wałbrzycha Toyotą D4D 2.0 90KM jak jechałem to z tankowania wyszło 3,9l/100km - 2osoby i 2 rowery i bagaże w środku ok.gif

Napisano

> W pełni się zgadzam z tym stwierdzeniem.

> Niestety - większość ludzi nie potrafi wykrzesać potencjału tkwiącego w samochodzie i ma złą

> technikę jazdy.

> Dodajmy do tego zaślepienie własnymi umiejętnościami przejawiające się w negacji wszelkich innych

> koncepcji na zasadzie "bo tak to ja przyjemności nie mam".

> Da się i z przyjemnością i oszczędnie, ale trzeba chcieć i wiedzieć jak.

tutaj poruszę jeszcze temat jazdy na luzie. Wszyscy najmądrzejsi spece od ekodrajwingu ciągle mówią aby nie jeździć na luzie bo auto zużywa paliwo. Trzeba zawsze hamować silnikiem. Wystarczy jednak zaobserwoać na komputerze pokładowym, że podczas jazdy na luzie auto pije tylko ok. 1 litra na 100 km a może się tak toczyć naprawdę długo. Hamując nie pije nic ale traci prędkość o wiele szybciej. Z punku widzenia zużycia paliwa lepiej jest wyrobić sobie nawyk jazdy "wybiegami" i często korzystać z luzu.

Jednak jest to bardzo zła technika według sppecjalistów.

Co mnie jednak dziwi - w jakimś autoswiecie wyczytałem że Porsche wprowadziło do swoich PDKów funkcje jazdy na luzie/rozłączania napędu aby było ekonomiczniej

Napisano
  • Autor

> tutaj poruszę jeszcze temat jazdy na luzie. Wszyscy najmądrzejsi spece od ekodrajwingu ciągle mówią

> aby nie jeździć na luzie bo auto zużywa paliwo. Trzeba zawsze hamować silnikiem. Wystarczy

> jednak zaobserwoać na komputerze pokładowym, że podczas jazdy na luzie auto pije tylko ok. 1

> litra na 100 km a może się tak toczyć naprawdę długo. Hamując nie pije nic ale traci prędkość

> o wiele szybciej. Z punku widzenia zużycia paliwa lepiej jest wyrobić sobie nawyk jazdy

> "wybiegami" i często korzystać z luzu.

> Jednak jest to bardzo zła technika według sppecjalistów.

> Co mnie jednak dziwi - w jakimś autoswiecie wyczytałem że Porsche wprowadziło do swoich PDKów

> funkcje jazdy na luzie/rozłączania napędu aby było ekonomiczniej

Wszystko zależy od sytuacji na drodze.

Generalnie - jazda ekonomiczna to jazda RÓWNA i bez używania hamulców.

Pokaż mi swoje klocki, a powiem Ci jak jeździsz :-)

Napisano

> Wszystko zależy od sytuacji na drodze.

> Generalnie - jazda ekonomiczna to jazda RÓWNA i bez używania hamulców.

> Pokaż mi swoje klocki, a powiem Ci jak jeździsz :-)

no właśnie. Tarcze hamulcowe wystarczyły mi na 120 kkm, klocki na 60 kkm. Jazda 95% miejska

Napisano
  • Autor

> no właśnie. Tarcze hamulcowe wystarczyły mi na 120 kkm, klocki na 60 kkm. Jazda 95% miejska

Hmmm....

Ja dojeżdżam setki na jednych klockach i tarczach.

I pociągną jeszcze trochę....

Napisano

> Hmmm....

> Ja dojeżdżam setki na jednych klockach i tarczach.

> I pociągną jeszcze trochę....

bo szkłem dupe podcierasz i pewno już wszystko cienkie jak naleśnik grinser006.gif

Napisano

> ... czyli przyczynek do dyskusji n/t napędów alternatywnych.

Moja Xsara Picasso z 1,6 Diesel 110 KM też tyle spala w trasie.

Wniosek - po prostu nowoczesny diesel jest ekonomiczny.

Napisano

Było jeszcze pierdnąć w opony po 3,5 atm to by ze 3 setki urwało jeszcze.

270751858-jezyk.gif

PS Mi moje pali około 11l. Mam czuć sie wyklęty? oslabiony.gif

Napisano

> Hmmm....

nie zgniją przez tyle lat? kornik nie zeżre czy pleśnią nie zajdą? Strach jeździć na takich starych klockach żeby się nie rozwarstwiły jak takiemu jednemu tutaj. grinser006.gif

Ja robię mniej na zestawie. Jakieś 20-30 tys.

Napisano

> Jeździłem tym samym egzemplarzem po mieście w ciężkim korku ale bez klimy - chłeptał koło 6 litrów

> (raczej od dołu niż od góry tej 6-tki), ale miałem zbyt krótką próbę, żeby móc wyciągnąć

> głębsze wnioski.

> D3 w podobnej budzie w takich warunkach żre 8+

> A jak idziesz w kierunku "ile się da spalić maks" - wiesz - mogę stać w korku i trzymać 4k obrotów

> - przebijesz? :-

Moja procedura startu jest ustawiona wyżej biglaugh.gif

Napisano

> Ja robię mniej na zestawie. Jakieś 20-30 tys.

Klocki starczaja Ci na 30kkm?? Jakos ciezko mi w to uwierzyc grinser006.gif

Napisano

> Klocki starczaja Ci na 30kkm?? Jakos ciezko mi w to uwierzyc

ostatnio mało jeżdżę. wink.gif

toczę się więcej

Napisano

Nowoczesny, ekologiczny, ekonomiczny, przyjazny dla srodowiska, motor euro 4 - spalanie na niektórych trasach: 60 - 80 litrów na 100km.

Przestarzały, stary, śmierdzący, nieekonomiczny, nieekologiczny, motor zero jakiegokolwiek euro na tych samych trasach i z tym samym obciążeniem: 30 - 40 litrów na 100km.

Istotna różnica w produktach spalania.

O czym piszemy? zlosnik.gif

Napisano

> Wszystko zależy od sytuacji na drodze.

> Generalnie - jazda ekonomiczna to jazda RÓWNA i bez używania hamulców.

> Pokaż mi swoje klocki, a powiem Ci jak jeździsz :-)

Ja klocki wymieniam co 120-150kkm. zlosnik.gif

Napisano

> Ja klocki wymieniam co 120-150kkm.

a ja średnio co dwa oink.gif

Napisano

> Ja klocki wymieniam co 120-150kkm.

To bardzo ładny wynik. Ja zazwyczaj wymieniam co jakieś 70-80 tysięcy km i nie dlatego ze są już całkiem zużyte, ale dlatego ze zużyła się ta pierwsza warstwa gdzie jeszcze jest rowek odprowadzjacy gazy - mozna by pewnie następne 80 tys. przejechać, ale w razie awaryjnego hamowania byłoby gorzej = nie warto ryzykować. Wymiana klocków jest tak banalna i tak tania czynnością ze nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie.

Napisano

> To bardzo ładny wynik. Ja zazwyczaj wymieniam co jakieś 70-80 tysięcy km i nie dlatego ze są już

> całkiem zużyte, ale dlatego ze zużyła się ta pierwsza warstwa gdzie jeszcze jest rowek

> odprowadzjacy gazy - mozna by pewnie następne 80 tys. przejechać, ale w razie awaryjnego

> hamowania byłoby gorzej = nie warto ryzykować. Wymiana klocków jest tak banalna i tak tania

> czynnością ze nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie.

a te jeszcze nie do końca zużyte klocki Marek wysyła znajomemu taksówkarzowi w PL hehe.gifrotfl.gif

Co z tego że nie pasują do W124... "sie spiłuje!"

a co do tego rowka to ile ci tego klocka jeszcze zostaje wtedy?

Bo z tego co się orientuję jego brak oznacza właśnie graniczne zużycie.

Napisano

> Bo z tego co się orientuję jego brak oznacza właśnie graniczne zużycie.

Zazwyczaj rowek to mniej-więcej 60-70% zużycia klocków - do blaszki skrzypiącej i informującej o konieczności wymiany zostaje wtedy jakieś 3-4 mm.

Napisano

> Zazwyczaj rowek to mniej-więcej 60-70% zużycia klocków - do blaszki skrzypiącej i informującej o

> konieczności wymiany zostaje wtedy jakieś 3-4 mm.

oj... nie wiem Nie wiem...

co z klockami które nie mają tych rowków? z tego co widzę twój ISF ma takie bez rowków alien.gif

Napisano

> To bardzo ładny wynik. Ja zazwyczaj wymieniam co jakieś 70-80 tysięcy km i nie dlatego ze są już

> całkiem zużyte, ale dlatego ze zużyła się ta pierwsza warstwa gdzie jeszcze jest rowek

> odprowadzjacy gazy - mozna by pewnie następne 80 tys. przejechać, ale w razie awaryjnego

> hamowania byłoby gorzej = nie warto ryzykować. Wymiana klocków jest tak banalna i tak tania

> czynnością ze nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie.

U mnie wynika to też ze sposobu eksploatacji samochodu. Głównie są to długie trasy, na których auto jedzie setki kilometrów z włączonym tempomatem a ja nie dotykam nawet hamulca. W jeździe miejskiej na pewno miałbym gorsze wyniki.

smile.gif

Napisano

> Hmmm....

Klocki po 90kkm, tarcze wymienia już następny właściciel grinser006.gif Ale jazda 90% autostrady.

Napisano

> Klocki po 90kkm, tarcze wymienia już następny właściciel Ale jazda 90% autostrady.

Przy 200kkm kupiłem nowe tarcze, bo wydawało mi się, że musi już być czas na ich wymianę. I teraz leżą na strychu i się kurzą. Może je wystawię na giełdzie?

hehe.gif

Napisano

---CIACH CYTAT--- (specialy for Pyrek & Liwek)

napiszę Ci jeszcze raz (ale w skrócie bo mi ise nie chce 2 raz pisać całości) to co już raz napisałem (ale Pyrekcb wypieprzył bo nie umiał wyciąć samego cytatu to wychlastał 90% mojej wypowiedzi):

Fiesta mk6 1,4TDCI 70KM z 2002 r. (seryjna wersja spzed 10 lat !!!) robiła pod butem mojej siostry w jeździe 1/3 miasto i 2/3 trasa wynik 4,2 litra (przy czym siostra nie ma blaego pojęcia o ekojezdzie - po prostu jechała jak umiałą byle dojechać biglaugh.gif )

tak więc mimo że Twoje auto jest o klase wyżej, to jednak IMO bez rewelacji, bo wspomnianą fiesta jakby ktoś umiał eko jeździć, mógłby bez trudu zejść poniżej 4 litrów (zwłaszcza że wejść ze średnim spalaniem powyżej 5 litrów udało sie tylko wtedy gdy przetarł sie przewód paliwowy i ropa zacżeła kapac pod auto biglaugh.gif)

Więc jak dla mnie żaden wyczyn (zwłaszcza przy obecnym poziomie zaawansowania techniki)

Napisano

> Co do cen części do BM - urban legend.

> Znana mi flota jeździ w 100% na BM . Bynajmniej nie z miłości i z frajerstwa - po prostu tak jest

> taniej. Ceny części tożsame ze zwykłymi wersjami, a wieeeeele jest wprost współzamienne.

Nie do końca się z Tobą zgodzę.

Wyolbrzymienie tej teorii to może i faktycznie urban legend, natomiast moje doświadczenia z zamawianiem części do Caddy BM i Golfem BM potwierdzają tą opinię.

Napisano

ja was ekokoledzy serio podziwiam. Mam czasem okazje ujezdzac ponoc oszczedne 207 1.4HDi i potrafie zejsc tylko do ok 4.3, w Partnerze 1.6 HDi 90 do 5.2 (wg. kompa ale on oszukuje, obliczenia wykazaly 5.7), Doblo 1.9MJ 105KM do 5.9 wg. kompa (a wg obliczen 6.7, to ci oszust!). Lancer 1.6 98KM benz ok 6.1 (rzeczywiste, kompa brak). Wszystko przy zalozeniu rozsadnej jazdy nastawionej na oszczednosc (bez hardkoru w stylu 1500rpm na V biegu), kierowca wyluzowany etc - sorry ale mniej nie potrafie.

Napisano

W trybie kapelusz nad morze w zeszłym roku spaliłem 4,4. Bocznymi

drogami, tutaj twój ekolog ma przewagę, bo może jeździć głównymi.

W drugą mańkę 4,6. Ale średnia to było 50 km/h.

Napisano

> ja was ekokoledzy serio podziwiam. Mam czasem okazje ujezdzac ponoc oszczedne 207 1.4HDi i potrafie

> zejsc tylko do ok 4.3, w Partnerze 1.6 HDi 90 do 5.2 (wg. kompa ale on oszukuje, obliczenia

> wykazaly 5.7), Doblo 1.9MJ 105KM do 5.9 wg. kompa (a wg obliczen 6.7, to ci oszust!). Lancer

> 1.6 98KM benz ok 6.1 (rzeczywiste, kompa brak). Wszystko przy zalozeniu rozsadnej jazdy

> nastawionej na oszczednosc (bez hardkoru w stylu 1500rpm na V biegu), kierowca wyluzowany etc

> - sorry ale mniej nie potrafie.

Dzisiaj od 11.00 do 22:15 - trasa miasto i poza miastem 3,5 l / 100 km

wink.gif

Napisano

> Dzisiaj od 11.00 do 22:15 - trasa miasto i poza miastem 3,5 l / 100 km

Czekaj, żebyśmy my się dobrze zrozumieli. 30%autostrada (trasa)+30% miasto +30% szosą za miastem = 3,5l/100km?

Jakim samochodem?

Leczyłeś z ilości paliwa czy według komputera?

Napisano
  • Autor

> nie zgniją przez tyle lat? kornik nie zeżre czy pleśnią nie zajdą? Strach jeździć na takich starych

> klockach żeby się nie rozwarstwiły jak takiemu jednemu tutaj.

Samochód w ciągłej eksploatacji.

Napisano
  • Autor

> bo szkłem dupe podcierasz i pewno już wszystko cienkie jak naleśnik

Ja wiem? Na tzw oko mięsa to tak z pół stanu mają (klocki).

Napisano

> Czekaj, żebyśmy my się dobrze zrozumieli. 30%autostrada (trasa)+30% miasto +30% szosą za miastem =

> 3,5l/100km?

Zgubiłeś gdzieś 10% drogi. Pewnie to te 10% zrobione na holu, stąd wynik taki a nie inny. wink.gif

Napisano

> Czekaj, żebyśmy my się dobrze zrozumieli. 30%autostrada (trasa)+30% miasto +30% szosą za miastem =

> 3,5l/100km?

> Jakim samochodem?

> Leczyłeś z ilości paliwa czy według komputera?

Motocykl?

Napisano

> Motocykl?

Nie przy silniku jaki siedzi w Andyego wink.gif

W korkach musi on swoje wypić.

Napisano

Wczoraj "jazda testowa" tym autem

boxter1.jpg

dała taki wynik...

boxter.jpg

Przyznam że byłem zaskoczony...

Napisano

> Wczoraj "jazda testowa" tym autem

> dała taki wynik...

> Przyznam że byłem zaskoczony...

Hmm, ze niby 20ltr/100 to malo? grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.