Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

moto&dziecko

Featured Replies

Napisano

Dziś widziałem jak dzieciak był wieziony na zbiorniku "ścigacza".

Młody miał max 3 lata, był w kasku, a tak ostrożnego motocyklisty jeszcze nie widziałem.

Pierwsza myśl- jak on go wiezie sciana.gif a druga- no, a jak ma go przewieź?

Praktykujecie przewożenie dzieci?

Jak najbezpieczniej?

Napisano

Witaj,

ja tak woziłem moją córę do przedszkola.

Dodatkowo miała pełną zbroje, oczywiście kask i ochraniacze kolan i wysokie buty i rękawiczki na moto (sa takie małe rozmiary).

Od jesieni bedzie wozona do szkoły już z tyłu.

Powoli i ostrożnie da radę jak sie dziecko nie boi wink.gif to daje radę. Niestety jazda z przepisami w takiej sytuacji jest bardziej niebezpieczna niz ich złamanie passed_out.gif

Pzdr

Napisano

Do dzis pamietam sytuację jak moja mala (10 lat) w tamtym roku jadąc z tylu puściła mnie bo kask jej sie dźwignął. Serce podeszło mi do gardła. Szybki hamulec, docisk do mnie i juz bylo Okey. Ale tyle strachu ile sie najadlem przez tą jedną chwile to nie do opisania. Brr :-S

Napisano

> Praktykujecie przewożenie dzieci?

Tak.

> Jak najbezpieczniej?

No cóż - zależy.

Jak zauważono w podlinkowanym wyżej artykule - dramatem na polskim rynku jest dostępność wyposażenia dla juniorów.

Ze 3 lata temu Larsson sprowadził kontener ciuchów itp, po czym po 2 latach wyprzedał toto, bo zainteresowanie było zupełnie śladowe :-(

Ale ad rem.

Młody jeździ od roku, czyli od wieku 3,5.

Kask ma, integralny, aktualnie już ścisły.

Dałem 120 (sto dwadzieścia) na wyprzedaży. Pierwotna cena = 400 :-), G-Mac Speed Junior.

W przyszłym sezonie przesiądzie się na jakiegoś jet-a - zdecydowanie łatwiej jest trafić w takiej skorupie małą rozmiarówkę. Będzie do upłynnienia na koniec tego sezonu, jeśli ktoś reflektuje.

Ciuchów na obecny rozmiar młodego (4,5 roku), ani na przeszły nie znalazłem*, w związku z czym jeździ ubrany "najlepiej jak się da" - dżinsy ogrodniczki, buty do kostki, rękawiczki zimowe (z rękawiczkami to już zupełna masakra), bluza jakaś.

Siedzi z przodu.

Siedzenie z tyłu odpada, bo na moto wręcz BŁYSKAWICZNIE usypia - wycieczka dłuższa niż pół godziny absolutnie odpada.

Co do kwestii pozycji.

Na Romku było prościej, bo lewą nogę trzymał na karterze silnika, a prawą na kopniaku.

Na HD ma trudniej, bo nie bardzo ma gdzie postawić lewą nogę - blisko do cylindrów i trochę marudzi, że mu nogi przysmaża. Prawa strona - stawia stopę na filtrze powietrza.

Obecnie zmieniliśmy taktykę i jeździ "rozkraczony" - opiera nogi na moich. Reklamacji nie zgłasza.

Ogólnie na jeżdżenie na moto napala się jak Arab na kurs pilotażu, ale błyskiem mu się nudzi, więc jazdy w grę wchodzą tylko mocno "wokół komina".

Prędkości ofc przepisowe.

*a nie, przepraszam, w intermotorsie znalazłem jakąś rozkoszną "luziową" kurtkę, ale była na młodego ZA MAŁA.

Oczywiście była "ta i tylko ta albo drzewo". Cena do przyjęcia (300?)

Wyniuchałem też buty dziecięce Harley Davidson, ale są na styk rozmiarem, więc odpuściłem.

Napisano

> Prędkości ofc przepisowe.

poważnie, nie przekraczasz 40?

Napisano

> poważnie, nie przekraczasz 40?

Poważnie.

Raz, że za lekko ubrany, dwa, że serio nie bałdzo jak jest.

Napisano

Wożę córkę do przedszkola na baku

ma 4 lata.

maksymalna prędkość to 50 km\h , szybciej się boję hehe.gif

Napisano

> Dziś widziałem jak dzieciak był wieziony na zbiorniku "ścigacza".

> Młody miał max 3 lata, był w kasku, a tak ostrożnego motocyklisty jeszcze nie widziałem.

> Pierwsza myśl- jak on go wiezie a druga- no, a jak ma go przewieź?

> Praktykujecie przewożenie dzieci?

> Jak najbezpieczniej?

do piątku śmigałem z dziećmi naokoło komina.

w piątek zaszła potrzeba przetransportowania najstarszego (10 lat) z warszawy na podwarszawie ( ok 28 km). dostał mojego szczękowca, wsiadł z tyłu na skuter i grzecznie siedział.

został poinstruowany ponownie jak ma się trzymać, przechylac i co zrobić jak dostanie muchą w noge czy w oko. Dał radę.

Prędkości do 65 kmh.

edyta:

wożę też najmłodszą pociechę (trzylatkę) na skuterku do przedszkola, siedzi z przodu i komentuje otaczający ją świat.

ale to jest naokoło komina, bo nie ruszamy się dalej niż jedna wioska (3 km)

BTW:

Panie w przedszkolu nie chciały uwierzyć Młodej jak im mówiła, że tata motorkiem przywozi smile.gif

Napisano

Mnie do przedszkola tato woził w wiklinowym koszyku do przewozu dzieci zamontowanym na kierownicy Komara. Było to około 1980 roku.

Swojego 4 letniego synka wożę tylko po parkingu (ślepa uliczka pod blokiem) skuterkiem 50ccm z prędkością około 5 - 10km/h. Młody siedzi przede mną. Obaj bez zabezpieczeń.

Napisano
  • Autor

prowokator wink.gif)

Więcej frajdy jednak mają dzieciaki z przejazdów na baku...więcej widzą i mają czym oddychać...

Napisano

> http://www.motocaina.pl/Przewozenie_dziecka_na_motocyklu,3,906,2028,1.html

Szczerze nawet nie czytalem, bo jezeli juz w przedbiegach brakuje mi odpwiedniej fotografi to nic ciekawego z tego wyjsc nie moze.

Teraz moze czas na zszokowanie wszystkich tych ktorzy woza dzieci na baku, nie przejmujcie sie w razie wypadku zrobicie sobie nowe !, ba moze nawet wiecej !

Chyba nie myslicie, ze w mopmencie awaryjnego hamowania dziecko utrzyma sie na na baku ? Jezeli myslicie, ze zdazycie zlapac w jakis sposob dziecko lub uchronic je przez "lotem trzmiela" to musze Was rozczarowac, nie uda Wam sie. Nie bede juz pytal, czy zdajecie sobie sprawe z tego ak negatywne przyspieszenie dziala na wzrost "wagi" i do jakiej wartosci ona wzrasta.

Jedynym wlasciwym miejscem dziecka na motocyklu jest z tylu w tym oto siedzeniu

https://www.google.de/search?q=motorrad+...204&bih=542

wink.gif

Napisano

A kolega tak z doświadczenia czy mu się tylko wydaje i znalazł rozwiązanie w necie ?

Fotelik ładny ale przy awaryjnym jak to kolega określił hamowaniu dziecko też może się nie utrzymać - czasem dorosły pasażer o ile nie ma doświadczenia może mieć kłopoty.

Sumą odpowiedzialności, przewidywania i dostosowania do panujących warunków na drodze (biorąc pod uwagę pasażera) jest niedopuszczenie do sytuacji awaryjnych.

Pozdrawiam

Napisano

> Teraz moze czas na zszokowanie wszystkich tych ktorzy woza dzieci na baku, nie przejmujcie sie w

> razie wypadku zrobicie sobie nowe !, ba moze nawet wiecej !

Widzę, że kręci Cię zaglądanie komuś do łózka... hehe.gif

> Chyba nie myslicie, ze w mopmencie awaryjnego hamowania dziecko utrzyma sie na na baku ? Jezeli

> myslicie, ze zdazycie zlapac w jakis sposob dziecko lub uchronic je przez "lotem trzmiela" to

> musze Was rozczarowac, nie uda Wam sie.

No tak, my nie myślimy...

Słuchaj, z takim podejściem to można dzieciaka W MIARĘ BEZPIECZNIE ( a i to będzie dyskusyjne, bo czy jazda na moto nie jest sama w sobie bardziej podniecająca, tzn. ryzykowna biglaugh.gif, niż np. autem?) przewieźć na moto, gdy latorośl skończy 21 lat...

Pewnie dla tego ustawodawca ogranicza prędkość moto do "40" gdy wieziesz bajtla do 7 lat. Żeby dać mu szansę...

> Nie bede juz pytal, czy zdajecie sobie sprawe z t

> ak negatywne przyspieszenie dziala na wzrost "wagi"

Nie, nie pytaj, my i tak nie myślimy 270751858-jezyk.gif Ale możesz coś zrobić: następnym razem napisz po prostu >opóźnienie<

> Jedynym wlasciwym miejscem dziecka na motocyklu jest z tylu w tym oto siedzeniu

> https://www.google.de/search?q=motorrad+...204&bih=542

Masz na myśli ten wynalazek? hehe.gifhahaha.gif

286138017-t4X2a4K_kindersitz.jpg

post-109606-14352516979602_thumb.jpg

Napisano

> Jedynym wlasciwym miejscem dziecka na motocyklu jest z tylu w tym oto siedzeniu

> https://www.google.de/search?q=motorrad+...204&bih=542

Dziecko przypięte do fotelika z tyłu moto w razie gwałtownego hamowania, szlifu ... facepalm%5B1%5D.gifpanic.gif

Jeśli już mowa o prawdziwym zabezpieczeniu dziecka na moto to tylko kosz boczny.

Napisano

> Widzę, że kręci Cię zaglądanie komuś do łózka...

Nie bede ukrywal, ze lubie popatrzec, Ty nie ?

> Pewnie dla tego ustawodawca ogranicza prędkość moto do "40" gdy wieziesz bajtla do 7 lat. Żeby dać

> mu szansę...

40 km/h nie robi tu wiekszej roznicy. Problem lezy m/i w tym, ze dziecko nie siaga stopami do podnozkow a nogi dyndaja swobodnie bez oparcia...

> Nie, nie pytaj, my i tak nie myślimy

Wiem, bo gdyby co niektorzy mysleli to nie wypisywali by ...... bzdur na forum biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Dziecko przypięte do fotelika z tyłu moto w razie gwałtownego hamowania, szlifu ...

Z Toba kolego raczej nie podyskutuje, bo naprawde to pojecia o tym nie masz.

> Jeśli już mowa o prawdziwym zabezpieczeniu dziecka na moto to tylko kosz boczny.

Pewnie, Ty z pewnoscia przy co drogiej jezdzie wokol komina przykrecasz do skootera boczny wozek biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Nie bede ukrywal, ze lubie popatrzec, Ty nie ?

A dotykasz się przy tym?

Opowiedz nam. Umieramy z ciekawości.

Bilibyśmy Ci brawa, ale jak, skoro jedna ręka zajęta....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.