Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy C14NZ

Featured Replies

Napisano

Witam

Mój problem polega na tym że astra straciła moc 150 km/h tylko chce jechać a wcześniej ok.180 dała radę smile.gif i ma słabsze przyspieszenie niż wcześniej stało to się raptowanie z dnia na dzień a dokładnie po regulacji gazu a póżniej na przeglądzie opaska się poluzowała od płyny chłodnicy i płyn wyciekł ale od razu zgasiłem auto więc nic to raczej wspólnego nie ma.Czasami jak zimny ma obroty ok 2 tys albo 1,5 tys jak nacisnę na sprzęgło a czasami jest ok. Rzeczy które zmieniłem przed tym spadkiem mocy to

Przewody zapłonowe Sentech

Świece Beru

Kopułka Beru

Palec Beru

Nie wiem czy mam dobrze przewody od podciśnienia założone ale nie wiem czy to ma znaczenie wstawiam zdjęcia jak mam założone te przewody niebieski do obudowy filtra pow a drugi to w te drugie podłączenie

Liczę na Waszą pomoc bo już nie mam pojęcia czego to wina może być na PB i LPG nie chcę więcej jechać niż 150 km

t1134191_dsc-0558.jpg

t1134192_dsc-0559.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Napisz to proszę po Polsku, z tego bełkotu nie wiadomo o co chodzi.

Jedynie co wyczytałem to to, że poruszasz się astrą z prędkościami 150km/h a czasami nawet 180, mam wobec tego pytania:

- czy Ci nie przekłamuje prędkościomierz?? 140 km/h to już walka o prędkość

- po jakich drogach się poruszasz z takimi prędkościami?

PZDR VEN

Napisano

Z tego silnika więcej j nie wyciągniesz 150 to jest MAX i to z górki z wiatrem zlosnik.gif

Napisano

Masz instalkę II gen. - podłącz się do niej kompem i zobacz co pokazuje lambda przy bucie do dechy w okolicach 150. A jeszcze lepiej gdyby zrobił to ktoś inny, Ty patrz na drogę.

PS. Krokowy gazowy powinien stać pionowo.

Napisano
  • Autor

> Napisz to proszę po Polsku, z tego bełkotu nie wiadomo o co chodzi.

> Jedynie co wyczytałem to to, że poruszasz się astrą z prędkościami 150km/h a czasami nawet 180, mam

> wobec tego pytania:

> - czy Ci nie przekłamuje prędkościomierz?? 140 km/h to już walka o prędkość

> - po jakich drogach się poruszasz z takimi prędkościami?

> PZDR VEN

Na pewno licznik przekłamuję bo wg GPS jadę mniej ale ogólnie chodzi że wcześniej wskazówka pokazywała więcej nie chodzi mi o osiąganie takich prędkości na drogach tylko o to żeby przyspieszenie było lepsze

Napisano

Jak sam wiesz te silniki mają 60KM, astra waży lekko ponad tonę, to auto nigdy nie będzie szybkie. Osłabienie może być spowodowane wieloma rzeczami:

- układ zapłonowy

- układ paliwowy

- sprzęgło

W moim przypadku przykładowo po wymianie rozrządu odczułem znaczny wzrost momentu obrotowego (zwiększyła się elastyczność silnika) co za tym idzie lepsze osiągi przy ruszaniu, prędkości maksymalnych nie mierzę bo to bez sensu.

Zadaj sobie pytanie czy dopełniłeś wszystkich obowiązków serwisowych w swoim aucie na przełomie ostatnich 4 lat.

PZDR VEN

Napisano

> Witam

> Mój problem polega na tym że astra straciła moc 150 km/h tylko chce jechać a wcześniej ok.180 dała

boje_sie.gif 180km/h astrą 1,4 60KM hahaha.gif, kolego taka astra jak była nowa to z trudem osiągała 150km/h a ty mówisz 180, przestań męczyć auto i daj mu godnie się wykończyć zlosnik.gif,

PS.mój sedan C14NZ na kołach 195/65/14 z kompletem pasażerów osiągnął zawrotną hehe.gifmaksymalna prędkość 130km/h zlosnik.gif

Napisano

> 180km/h astrą 1,4 60KM , kolego taka astra jak była nowa to z trudem osiągała 150km/h a ty

> mówisz 180, przestań męczyć auto i daj mu godnie się wykończyć ,

Zazdroszczą chłopakowi, że 60 koni daje 180km/h hehe.gif

Ja myślę, że jak z dobrej przepaści to i ze 200km/h poleci zlosnik.gif

Napisano

> kolego taka astra jak była nowa to z trudem osiągała 150km/h

W sumie nie takim trudem, ale przy tej prędkości komfort jazdy jest bardzo słaby. Hałas sprawia, że jednak podróżowanie z prędkościami 110 - 130 to najlepsza prędkość.

No i to co wspomniałeś tak wysokie prędkości na dłuższym odcinku raczej zbawiennie nie wpływają na silnik to nie jest 3,2 V6, gdzie podróżowanie z prędkością 150 km/h to lekkie pierdnięcie i wtedy najlepiej się czuje.

> PS.mój sedan C14NZ na kołach 195/65/14 z kompletem pasażerów osiągnął zawrotną maksymalna prędkość

> 130km/h

Przy takich kołach i takim załadowaniem to faktycznie podróżowanie można bardziej nazwać toczeniem się.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Raz 180 km jechałem na PB oczywiście to są wskazania na liczniku.Wszystko na czas mam robione zawieszenie itd więc raczej dla mnie komfort jazdy przy tej prędkości tj 150 nie jest zły oczywiście zawieszenie mam robione tylko na markowych częściach bo mam ceny hurtowe w firmach motoryzacyjnych i nie oszczędzam na częściach.

Napisano

> Zazdroszczą chłopakowi, że 60 koni daje 180km/h

> Ja myślę, że jak z dobrej przepaści to i ze 200km/h poleci

sciana.gifa ja gupi kupiłem 150 KM samochód żeby szybciej pojechać angryfire.gif

Napisano

kliknąłem na ten wątek bo było 10 odp. myślałem że się czegoś nowego dowiem a tu takie buty...

szkoda było moich oczu i prądu...

czy jak by napisał że wcześniej jeździł 130 a teraz ledwo 90 to było by lepiej?

dowiedział by się czegoś więcej o ew. przyczynach swojego problemu?

wink.gif

do autora wątku (żeby nie było OT)

sprawdź najpierw jak radzi kol. Orochimaru smile.gif

Napisano

> dowiedział by się czegoś więcej o ew. przyczynach swojego problemu?

Quote:

ma słabsze przyspieszenie niż wcześniej stało to się raptowanie z dnia na dzień a dokładnie po regulacji gazu

Można wróżyć z fusów.

Ja ze swojej strony mogę polecić sprawdzenie układu zapłonowego i wtryskowego.

Naprowadziłem również kolegę w temacie rozrządu (przesunięcie faz rozrządu, poprzez rozciągnięcie paska).

Jedna rzecz jaką jeszcze można zrobić, która nie wymaga zbytniego zaawansowania to odłączenie akumulatora na kilka minut.

Co do osiąganych prędkości to tak jak pisałem aby osiągnąć w dość łatwy sposób 150 km/h z silnikiem 14NZ to naprawdę trzeba mieć sprzyjające warunki.

Do autora wątku: czy hałas przy prędkości 150 km/h nie jest uporczywy??

PS: Wywal Sentechi na coś lepszego (NGK).

PZDR VEN

Napisano

> Można wróżyć z fusów.

jak to z fusów? przecież sam zacytowałeś:

Quote:

stało to się raptowanie z dnia na dzień a dokładnie po regulacji gazu

zlosnik.gifgrinser006.gif

EDYTA: u mnie chałas jest uciążliwy już przy 80 ale ja jeżdżę cały rok z zimnym łokciem zlosnik.gif

piwo.gif

Napisano

> jak to z fusów?

A Ty co radzisz?

Jaki masz pogląd na zaistniałą sytuację?

Napisano
  • Autor

> Masz instalkę II gen. - podłącz się do niej kompem i zobacz co pokazuje lambda przy bucie do dechy

> w okolicach 150. A jeszcze lepiej gdyby zrobił to ktoś inny, Ty patrz na drogę.

> PS. Krokowy gazowy powinien stać pionowo.

A skąd ja mam ten komputer wziąć do gazu mi zawsze gaz ustawiali na słuch a nigdzie nie podłączali pytałem to fachowiec pow ze tu się nie podłącza komputera do takiego gazu. Jak to pionowo nie rozumiem o co chodzi.

Akumulator już odłączałem nic nie pomogło.Zapłon też ustawiałem i nic .

Rozrząd mechanik patrzył i też stwierdził że jest ok ustawiony.

Mi dźwięk nie przeszkadza mam drzwi wygłuszone matami i pod maską wygłuszenie tłumiki nowe .

Napisano

> a ja gupi kupiłem 150 KM samochód żeby szybciej pojechać

Ja dokładnie tak samo facepalm%5B1%5D.gif

Dobrze, że moja połowica tu nie zagląda bo bym zona.gif

hehe.gif

Napisano

> A skąd ja mam ten komputer wziąć do gazu

Właśnie, wiesz może jaką masz centralkę (komputer od gazu)??

> mi zawsze gaz ustawiali na słuch a nigdzie nie podłączali

> pytałem to fachowiec pow ze tu się nie podłącza komputera do takiego gazu.

No to zmień gaziarza, powinien przynajmniej podłączyć analizator spalin i na podstawie jego wskazań ustawić skład mieszanki.

>Jak to pionowo nie rozumiem o co chodzi.

Tu się domyślam o co chodzi, ale jednak wolę się mądrzyć, może Orochimaru wyjaśni nam to ładnie.

> Akumulator już odłączałem nic nie pomogło.

A po odłączeniu akumulatora jeździłeś na NoPb czy na LPG??

> Zapłon też ustawiałem i nic .

Przy LPG warto lekko wyprzedzić zapłon.

> Mi dźwięk nie przeszkadza mam drzwi wygłuszone matami i pod maską wygłuszenie tłumiki nowe .

A to zupełnie zmienia postać rzeczy, ja niestety mam serie, oprócz wygłuszenia maski, chyba na stare lata wozu zafunduje wygłuszenie na drzwi, gdyż przy większych prędkościach szum jest znaczny i się robi nie komfortowo.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Właśnie, wiesz może jaką masz centralkę (komputer od gazu)??

hmm mam gaz przełączany przy 3 tys obrotów

> No to zmień gaziarza, powinien przynajmniej podłączyć analizator spalin i na podstawie jego wskazań

> ustawić skład mieszanki.

> Tu się domyślam o co chodzi, ale jednak wolę się mądrzyć, może Orochimaru wyjaśni nam to ładnie.

> A po odłączeniu akumulatora jeździłeś na NoPb czy na LPG??

> Przy LPG warto lekko wyprzedzić zapłon.

> A to zupełnie zmienia postać rzeczy, ja niestety mam serie, oprócz wygłuszenia maski, chyba na

> stare lata wozu zafunduje wygłuszenie na drzwi, gdyż przy większych prędkościach szum jest

> znaczny i się robi nie komfortowo.

Sporo ciszej w aucie i muzyka ładniej gra smile.gif

> PZDR VEN

A może katalizator się zapchał ?

Ja mam silnik c14nz

Napisano

> hmm mam gaz przełączany przy 3 tys obrotów

to nic nie mówi oprócz tego, że najprawdopodobniej masz instalację drugiej generacji (zerknij czy masz silnik krokowy czy śrubę na wężu idącym od reduktora do przepustnicy)

Na allegro można kupić testery sondy lambda, lub jak jesteś kumaty to w sieci znajdziesz schemat aby takowy sobie wykonać.

Swego czasu zakupiłem sobie taki tester oparty na linijce 10 ledów właśnie w celu ustawiania sobie instalacji LPG w moim wozie.

> A może katalizator się zapchał ?

> Ja mam silnik c14nz

Z tego co mi wiadomo różnica między X14NZ a C14NZ to taka, że ten ma katalizator a ten drugi nie.

Mało to profesjonalne ale możesz zrobić test, odkręć rurę od kolektora, będzie głośny ale zobaczysz czy auto odzyska wigor, tylko rób to na uboczu aby Cię nikt nie przydybał.

Co do wyciszeń, ze swoich doświadczeń polecam osłonę pod silnik, super wycisza szumy, miałem taką ale połamałem ostatniej zimy, gdyż auto strasznie nisko miałem.

Napisano
  • Autor

> to nic nie mówi oprócz tego, że najprawdopodobniej masz instalację drugiej generacji (zerknij czy

> masz silnik krokowy czy śrubę na wężu idącym od reduktora do przepustnicy)

jest silnik krokowy na wężu a gaz się ustawia śrubą

> Na allegro można kupić testery sondy lambda, lub jak jesteś kumaty to w sieci znajdziesz schemat

> aby takowy sobie wykonać.

> Swego czasu zakupiłem sobie taki tester oparty na linijce 10 ledów właśnie w celu ustawiania sobie

> instalacji LPG w moim wozie.

> Z tego co mi wiadomo różnica między X14NZ a C14NZ to taka, że ten ma katalizator a ten drugi nie.

> Mało to profesjonalne ale możesz zrobić test, odkręć rurę od kolektora, będzie głośny ale zobaczysz

> czy auto odzyska wigor, tylko rób to na uboczu aby Cię nikt nie przydybał.

> Co do wyciszeń, ze swoich doświadczeń polecam osłonę pod silnik, super wycisza szumy, miałem taką

> ale połamałem ostatniej zimy, gdyż auto strasznie nisko miałem.

Napisano

> jest silnik krokowy na wężu a gaz się ustawia śrubą

A więc masz przejściówkę jak Ja, między 1 a 2 generacją.

Taką instalację powinno się ustawiać na analizatorze spalin, bądź według wskazań sondy lambda, a napewno nie na słuch.

Regulacja polega na ustawieniu mieszanki (jak nalbliżej stechiometrycznej) przy nie pracującym silniku krokowym na wężu, przy obrotach jałowych i obrotach około 3500 rpm po ustawieniu podłącza się silnik krokowy i teoretycznie powinno być ok.

Złe ustawienie instalacji gazowej może rozjeżdżać mapy wtrysków.

Mógł cosik uszkodzić z połączeniem sondy lambda do ECU.

Ogólnie musisz zbadać wskazania sondy lambda podczas jazdy.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> A więc masz przejściówkę jak Ja, między 1 a 2 generacją.

> Taką instalację powinno się ustawiać na analizatorze spalin, bądź według wskazań sondy lambda, a

> napewno nie na słuch.

> Regulacja polega na ustawieniu mieszanki (jak nalbliżej stechiometrycznej) przy nie pracującym

> silniku krokowym na wężu, przy obrotach jałowych i obrotach około 3500 rpm po ustawieniu

> podłącza się silnik krokowy i teoretycznie powinno być ok.

> Złe ustawienie instalacji gazowej może rozjeżdżać mapy wtrysków.

> Mógł cosik uszkodzić z połączeniem sondy lambda do ECU.

> Ogólnie musisz zbadać wskazania sondy lambda podczas jazdy.

> PZDR VEN

A w jaki sposób mogę sprawdzić sondę lambda ?

Napisano

> A w jaki sposób mogę sprawdzić sondę lambda ?

Podłączyć się do ECU jakimś interfejsem i sprawdzić jaki sygnał dochodzi do ECU na NoPb i na LPG lub podłączyć jakiś tester do sondy lambda (o którym wspominałem wcześniej) i sprawdzić czy i jak oscyluje na NoPb i LPG.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.