Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR 3.2 v6 159/brera/gt

Featured Replies

Napisano

Miał ktoś do czynienia z tym silnikiem ? Jakieś bolączki , co się tam psuje o ile w ogóle coś ? Spalanie pewnie 15-20L w mieście.

Jest tam szpera q2 montowana seryjnie ?

Jak ktoś coś wie ,słyszał , może linki jakieś , chętnie poczytam. hmm.gif

Napisano

pali jak smok, szpery nie ma, a osiągi d00py nie urywają. ogólnie źle mi się tym jeździło

Napisano

> Miał ktoś do czynienia z tym silnikiem ? Jakieś bolączki , co się tam psuje o ile w ogóle coś ?

> Spalanie pewnie 15-20L w mieście.

> Jest tam szpera q2 montowana seryjnie ?

> Jak ktoś coś wie ,słyszał , może linki jakieś , chętnie poczytam.

Szpera? Wiem że są wersje Q4, czyli napęd na 4 łapy i to jest chyba Torsen ok.gif

Spalanie 15 w mieście to na pewno nie. Z innego forum wiem, że 20 to też może nie starczyć zlosnik.gif

Ktoś coś ostatnio pisał o problemie z podporą wału, no i jak wątek się rozwinął, to jakoś tak wyszło że to nie jest jakiś ewenement w tym silniku icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ktoś coś ostatnio pisał o problemie z podporą wału, no i jak wątek się rozwinął, to jakoś tak

Ja nie pisałem, ale występuje z całym wałem, i jest niestety drogo z tego powodu.

Serwisujemy takich kilka (159/Brera), wszystkie Q4.

Niestety był przypadek padnięcia również tylnego dyfra co skończyło się w ASO.

Wspomniana wcześniej podpora wału, całkiem niedawno.

Silniki potrafią wciągać olej, i to chyba tyle.

Niestety jeździ to to średnio.

GT to jeszcze Busso.

Napisano

159\brera to jest silnik opla , tam pytaj o ten wynalazek ;

GT ma jeszcze prawdziwy włoski silnik

Napisano

> Niestety był przypadek padnięcia również tylnego dyfra co skończyło się w ASO.

Jakie były objawy?

Wyszukuje przykładów awarii napędu Q4 w sieci, żeby na wszelki wypadek swoje padło sprzedać przed którymś z nich zlosnik.gif

Ale bez żartów - w momencie kupna byłem przekonany, że właśnie awarie napędu będą najdroższymi naprawami w tym samochodzie. I chyba się nie pomyliłem.

Napisano

> GT ma jeszcze prawdziwy włoski silnik

Ktory tez jakims cudem techniki nie jest i do najoszczedniejszych nie nalezy

Napisano

> Ktory tez jakims cudem techniki nie jest i do najoszczedniejszych nie nalezy

czyli tak jak oplowski ,

ale włoski rekompensuje to brzmieniem

Napisano

> czyli tak jak oplowski ,

> ale włoski rekompensuje to brzmieniem

GM-owski silnik wcale nie jest taki kiepski, jak twierdzi wiele osób.

To jest GM High Feature V6 (60 stopni) z pojemnością 3.2l zmodyfikowany przez AR.

Generalnie sam blok podobnie jak we wcześniejszej rodzinie GM 54 degree V6 jest przystosowany do sporego zakresu średnic cylindra - w tym wypadku pojemności od 2,8 do 4l. Co więcej występują wersje, które seryjnie są doładowane (LP9, LAU). Jakie to daje możliwości - nietrudno wnioskować.

GM robi dobre silniki (miałem okazje już sporo z nich modyfikować), a V6 w 159 jest tak samo podatny jak każdy inny. Większy problem stanowi odpowiednie podejście do GDI - i stąd całe zamieszanie, ale ten temat dotyczy również innych samochodów, które wykorzystują bezpośredni wtrysk benzyny. Z własnego doświadczenia napiszę, że zwiększenie mocy do 400km znosi dzielnie. ok.gif

Przepisów na mocne 159 jest sporo wink.gif

Osiągi seryjnej 159 - cóż, to ciężki samochód, a przede wszystkim seryjny.

Napisano

> wtrysk benzyny. Z własnego doświadczenia napiszę, że zwiększenie mocy do 400km znosi dzielnie.

Coś takiego? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A 3,2 w GT-ku godne polecenia czy padaka ? Co tam się psuje oprócz zawieszenia ?

Napisano

> Coś takiego?

Tyle, że to "tylko" kompresor wink.gif Tak to powinno być fabrycznie wink.gif

Jak dla mnie 159 przy tak agresywnej stylistyce powinno dysponować np. V8 z ferrari, tak jak to było w topowej Themie albo chociażby V6 turbo, ale tutaj będziemy się rozbijać o politykę koncernu.

W każdym razie wspomniana przeze mnie 159 docelowo ma zostać uturbiona, tyle że na pewno nie zostanie to zrealizowane na bezpośrednim wtrysku.

Napisano

> Tyle, że to "tylko" kompresor Tak to powinno być fabrycznie

> Jak dla mnie 159 przy tak agresywnej stylistyce powinno dysponować np. V8 z ferrari, tak jak to

> było w topowej Themie albo chociażby V6 turbo, ale tutaj będziemy się rozbijać o politykę

> koncernu.

Mam dokładnie takie samo zdanie.

Powinni stworzyć jakiś zupełnie nieracjonalny finansowo model, jako dźwignię marketingową.

Nieistotne czy to by się sprzedało w 5 czy 50 egzemplarzach. O czymś takim się pisze, się czyta i ogląda np w Top Gear.

Stracili szansę...

Napisano
  • Autor

Była/Jest alfa 8c z v8 z ferrari wpysk.gif 159 to mogła mieć to co w insigni czyli np 2.8 v6turbo

Napisano

> Była/Jest alfa 8c z v8 z ferrari 159 to mogła mieć to co w insigni czyli np 2.8 v6turbo

Fakty są takie, że nie ma i to jest zmarnowany potencjał 159-tki. Nadal lecą na fali "sportowej marki". Niestety....

Napisano

> Fakty są takie, że nie ma i to jest zmarnowany potencjał 159-tki. Nadal lecą na fali "sportowej

> marki". Niestety....

e tam, po prostu fiat w owiele ladniejszej "budzie". zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.