Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ wydechowy 1.4 90KM

Featured Replies

Napisano

Czy tam jest rura plus tłumik czy jest to cały, nierozdzielny element?

Jakiś ePer on-line pokazuje mi części 55189609 (rura) i 51870109 (tłumik) i jakieś chore ceny dla nich...

Może mi ktoś to sprawdzić i potwierdzić?

Napisano

> Czy tam jest rura plus tłumik czy jest to cały, nierozdzielny element?

> Jakiś ePer on-line pokazuje mi części 55189609 (rura) i 51870109 (tłumik) i jakieś chore ceny dla

> nich...

> Może mi ktoś to sprawdzić i potwierdzić?

a spróbuj poszukac od stilo 1,4 chyba nawet w eperze ma te same numery(wiec chyba to to samo), do stilo sa zamienniki w normalnych cenach ok.gif

Napisano
  • Autor

> a spróbuj poszukac od stilo 1,4 chyba nawet w eperze ma te same numery(wiec chyba to to samo), do

> stilo sa zamienniki w normalnych cenach

Nie chcę zamiennika. Kupiłem do Pandy jakiś tłumik (nie pamiętam firmy, ale nie był najtańszy) i niestety nie jest to to samo co oryginał. Przy pewnej prędkości obrotowej, która wypada na 5 biegu akurat przy prędkości 90-110km/h, tłumik wpada w jakiś dziwny, denerwujący rezonans. Nie chcę kupować dwa razy, wolę raz a dobrze...

Napisano

>. Nie chcę kupować dwa razy, wolę raz a dobrze...

Jesteś pewny że to tłumik?

U mnie wypalił się łącznik elastyczny, który początkowo powodował głośny wydech, następnie dodatkowo dziwnie "brzęczał".

Wybrałem jakiś lepszy łącznik wzmocniony, ale z wewnątrz wyglądał jak oryginalny, czyli miał jakby poprzeczne pierścienie (są też plecione od wewnątrz). Mechanik mi mówił, że te plecione od wewnątrz mogą powodować gwizd.

Kosz dobrego łącznika to 60zł, wymiana z zabezpieczeniem antykorozyjnym 30zł i 10zł napiwku, czyli stówka zlosnik.gif

Po wymianie cichutko, niestety ja już nie ocenię na jak długo to wytrzyma.

Napisano

ale co Ty chcesz kupic? srodkowy czy koncowy?

srodek bedzie to calosc z rura do monetu laczenia z tylnym

Napisano

rezonans to nie wina tłumika a jego zawieszenia lub łącznika elastycznego. Moze być że gumki się rozciągły, lub któryś wieszak np za krótki i już może rezonować. Ja założyłem nieoryginalną plecionkę i mi rezonowała na wolnych obrotach jak klimę włączałem.

Napisano

ja polecam komplet supersprinta. lacznik elastyczny jest wyeliminowany - jest lepsze polaczenie oraz material z jakiego jest uklad wykonany, przezyje auto i mozna odsprzedac jeszcze dalej zlosnik.gif

ewentualnie wloska firma CSC martime - oni akurat robia elementy wydechu jak oryginaly tylko z lepszej stali.

Napisano
  • Autor

> ale co Ty chcesz kupic? srodkowy czy koncowy?

> srodek bedzie to calosc z rura do monetu laczenia z tylnym

Chyba jedno i drugie będę musiał. Lekkie pyrkotanie słychać z przodu, ale ostatnie oględziny pokazały, że tył też już ledwie się trzyma.

Napisano

> Chyba jedno i drugie będę musiał. Lekkie pyrkotanie słychać z przodu, ale ostatnie oględziny

> pokazały, że tył też już ledwie się trzyma.

pyrkotanie z lacznika elastycznego czy tuman srodkowy? w sumie srodek powienien zyc dluzej niz tyl wiec ogladnij go dokladnie

Napisano
  • Autor

> pyrkotanie z lacznika elastycznego czy tuman srodkowy? w sumie srodek powienien zyc dluzej niz tyl

> wiec ogladnij go dokladnie

Ostatnio patrzyłem tylko na tłumik końcowy. Pyrkotanie pojawiło się niedawno, bardzo możliwe, że właśnie z łącznika.

Napisano

> Chyba jedno i drugie będę musiał. Lekkie pyrkotanie słychać z przodu, ale ostatnie oględziny

> pokazały, że tył też już ledwie się trzyma.

u mnie tłumik końcowy mniej więcej od dwóch lat wygląda jakby jutro miał się rozlecieć. Ale na razie się trzyma. On jest zrobiony chyba z kilku warstw blachy. Warstwy zewnętrzne są już w zupełnej rozsypce i kruszą się przy dotknięciu, ale jakieś jeszcze trzymają, bo na razie jest cisza. Ja bym na Twoim miejscu dobrze zbadał co i jak i wymienił tylko to co trzeba, bo może się okazać, że reszta jeszcze pożyje

Napisano

> Ostatnio patrzyłem tylko na tłumik końcowy. Pyrkotanie pojawiło się niedawno, bardzo możliwe, że

> właśnie z łącznika.

Najlepiej wjedź na kanał i przy uruchomionym silniku lekko przytkaj końcowy wydech, w tedy zobaczysz gdzie masz nieszczelności w układzie. Mi tak kiedyś zrobił mechanior w PII i fajnie było słychac i widać gdzie powylatywały dziury zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepiej wjedź na kanał i przy uruchomionym silniku lekko przytkaj końcowy wydech, w tedy

> zobaczysz gdzie masz nieszczelności w układzie. Mi tak kiedyś zrobił mechanior w PII i fajnie

> było słychac i widać gdzie powylatywały dziury

Byłem na kanale... Pyrkotanie jest z łącznika elastycznego, aczkolwiek tłumik końcowy też nie wygląda za dobrze.

Dodatkowo tłumik środkowy też już jest napuchnięty i wymiana samej plecionki odsunęłaby wymianę kolejnych elementów na rok, może pół roku.

Chyba trzeba zrobić raz a porządnie. Mam zatem dwa pytania...

1. Czy rura wydechowa przychodzi razem z plecionką?

2. Czy cena za oryginalną rurę i tłumik końcowy w okolicach 1100 złotych to dobra oferta?

Z zamienników nie mogę nic znaleźć poza PolmOstrów jeśli chodzi o całe zestawy. Nie wiem jednak czy to dobra firma.

Napisano

> Byłem na kanale...

Przy okazji, 100kkm już przekroczyłeś?

Napisano
  • Autor

> Przy okazji, 100kkm już przekroczyłeś?

118km, ostatnio malo autem jezdze...

Napisano

Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania bo tłumik ostatni raz wymieniałem w PII a nie NB zlosnik.gif. Z tego co pamiętam to kilka lat temu tłumik razem z rurą i robocizną do PII w aso kosztował coś około 1 tysiaka i wybrałem zamienniki. Na zamienniku samochód chodził niewiele ciszej niż na dziurawym oryginale a zamiennik był ze średniowyższej półki, także sprawę trzeba przemyśleć... zlosnik.gif

Napisano

> 118km, ostatnio malo autem jezdze...

Nie jestem zwolennikiem złego naprawiania, ale jeżeli uszkodzony masz tylko łącznik elastyczny, wymień sam łącznik. Ja też wymianiałem sam łącznik, może to oznacza, że są one jakieś "słabe" i po co wyrzucać jeszcze sprawne części?

Napisano
  • Autor

> Nie jestem zwolennikiem złego naprawiania, ale jeżeli uszkodzony masz tylko łącznik elastyczny,

> wymień sam łącznik. Ja też wymianiałem sam łącznik, może to oznacza, że są one jakieś "słabe"

> i po co wyrzucać jeszcze sprawne części?

Ja nie jestem zwolennikiem niepotrzebnego wydawania pieniedzy, ale te czesci sprawne juz nie sa.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ja nie jestem zwolennikiem niepotrzebnego wydawania pieniedzy, ale te czesci sprawne juz nie sa.

Tłumik wymieniony. Jest ciszej, przynajmniej z okolic plecionki.

Z tyłu wydaje się być jednak głośniej, lub przynajmniej inaczej. Ten nowy wydaje jakiś taki głębszy dźwięk.

Części oryginalne.

Napisano

> Tłumik wymieniony.

U mnie z okolic plecionki też dochodzi dziwny dźwięk... podjechałeś do ASO na wymianę czy we własnym zakresie?

Napisano
  • Autor

> U mnie z okolic plecionki też dochodzi dziwny dźwięk... podjechałeś do ASO na wymianę czy we

> własnym zakresie?

Wymieniałem u mojego kuzyna, który prowadzi warsztat mechaniczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.