Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wspoczucie dla tirowcow...

Featured Replies

Napisano

Dzis bylem na egzimnie w lodzi po drodze z 7 tirow na poboczach, jak sadzicei co bylo przyczyna, zamarzniecie oleju napedowego?

doszukalem sie ciekawostki na stronie orlenu ze krzepniecie ON -30 C, a OO -20 C, moze to to smile.gif

Napisano

> Dzis bylem na egzimnie w lodzi po drodze z 7 tirow na poboczach, jak

> sadzicei co bylo przyczyna, zamarzniecie oleju napedowego?

> doszukalem sie ciekawostki na stronie orlenu ze krzepniecie ON -30 C,

> a OO -20 C, moze to to

dzisiaj na trasie do Łowicza tez widziałem kilku stojących na poboczach...chłopaki mają ciężko przy takich mrozach frown.gif

Napisano

W przeważajacej ilosci przypadków to to.

> a OO -20 C, moze to to

hehehe ale kto z nich kupuje ON na normalnych stacjach a już na Orlenie??Mało kto. Transport ledwo co się opłaca dlatego kupują ON z dziwnych źródeł. To na czym jeżdżą te auta to taka mieszanina przeróżności że przy takich mrozach zamarzaja a w normalnych warunkach zatykają się pompowtryski itd.

Napisano

> W przeważajacej ilosci przypadków to to.

> hehehe ale kto z nich kupuje ON na normalnych stacjach a już na

> Orlenie??Mało kto. Transport ledwo co się opłaca dlatego kupują

> ON z dziwnych źródeł. To na czym jeżdżą te auta to taka

> mieszanina przeróżności że przy takich mrozach zamarzaja a w

> normalnych warunkach zatykają się pompowtryski itd.

Dzis przez CB Radio słyszałem pytanie ile litrów Pb należy dolać do ON aby ten nie zamarzał... icon_eek.gif

Napisano

> Dzis przez CB Radio słyszałem pytanie ile litrów Pb należy dolać do

> ON aby ten nie zamarzał...

Ten sposób podawany jest nawet przez niektórych

producentów aut w instrukcjach (osobówek zlosnik.gif)

Napisano

w niektorych firmach transportowych kupowany jest ON hurtowo z Orlenu w cysternach, przywozony do bazy i tankuje sie ciezarowki, ktore juz nie musza odwiedzac dystrybutorow przez cala trase [oczywiscie jakies czechy/niemcy/dania]

Napisano

> a OO -20 C, moze to to

przyczyna jest taka ze maja zbiorniki po tysiac litrow a ze jak jada to przez cienkie rurki paliwo zamarza, gdyby wczesniej pomysleli toby dolali specyfiku jakiegos do ON tez niby sa grzalki czy podgrzewacze ale czy to pomaga?? widac nie, a jeszcze jak kupuje sie ON to niby podaja do -32 czy wiecej ale co z tego skoro przy -25 robi sie kaszka. Ale co maja powiedziec ci co sa na UA i maja po -38C to mowil jeden ze mleko musial lamac do garnka.

Napisano

> Orlenie??Mało kto.

A ja nie rozumiem zupełnie, skąd takie przeświadczenie w narodzie, że "z orlenu to najlepsiejsze paliwa". Na pewno NAJDROŻSZE i co do tego to nie ma dwóch zdań, ale czy takie cacy-aj-waj ? Patrząc na moje prywatne doświadczenia - NIE.

Żeby nie było.

Na orlenie LPG jest w 70% importowany z Ukrainy, z różnych źródeł (rafineria w Płocku nie pokrywa nawet 50% zapotrzebowania własnych stacji pkn-u na LPG, a gdzie handel dla odbiorców indywidualnych?)

W różnych miejscach kraju na stacjach pekinu z orłem można kupić paliwa z lotosu, trzebini czy z importu.

Różnicą zasadniczą zależną od stacji są warunki transportu i składowania i tu bywa mocno różnie.

O tym, że ajenci mogą do zbiorników dolewać po cichu różne dziwne mixy to już wiadomo nie od dziś i to pomińmy.

Paliwa to nie spożywka, gdzie jest opakowanie i metka, że widać producenta jak nie z daleka to przynajmniej po wczytaniu się.

Niestety jaki syfilis kupiliśmy okazuje się już "w praniu"

> transport ledwo co się opłaca dlatego kupują

Ciężarówki nie mają pompowtrysków :-D

Jeśli już mówimy o sprzętach nowszej generacji to raczej CR i tu to akurat zazwyczaj jest szmalec na paliwo, skoro było kilkaset kpln na samochód ;-D

Niestety, w tych temperaturach wystarczy zalać napęd tylko nieco gorszej jakości (nawet nie czysty opał, po prostu NIECO gorszy napęd) i sprzęt klęknie.

Zwykły napęd ma temperatury gwarantowane na poziomie -20. A jak jest -25 to już niekoniecznie musi nadawać się do "spożycia" ;-D

Poza tym temp otoczenia to jedno, a temp zbiornika i przewodów do silnika to drugie - jest jeszcze takie coś jak czynnik chłodzenia wiatrem itp itd i summa summarum może się okazać, że paliwo zwyczajnie zgęstnieje w zbiorniku i KUPA...

Napisano

niooo niestety tak się robi.

Napisano

> w niektorych firmach transportowych kupowany jest ON hurtowo z Orlenu

> w cysternach, przywozony do bazy i tankuje sie ciezarowki, ktore

> juz nie musza odwiedzac dystrybutorow przez cala trase

> [oczywiscie jakies czechy/niemcy/dania]

Owszem ale sa tansze źródła niż Orlen. Każda stacja ma zniżki dla firm transportowych które tankują duze ilosci ale mozna kupić jeszcze tańsze paliwo z tym ze to k..pa

Napisano

> doszukalem sie ciekawostki na stronie orlenu ze krzepniecie ON -30 C, a OO -20 C, moze to to

A ja ci powiem z własnej praktyki że szybciej ON zamarznie niż OO. Wszyscy dieslowcy w okolicy jeżdżą na OO i jest waytogo.gif

Napisano

(...)

> Niestety, w tych temperaturach wystarczy zalać napęd tylko nieco

> gorszej jakości (nawet nie czysty opał, po prostu NIECO gorszy

> napęd) i sprzęt klęknie.

> Zwykły napęd ma temperatury gwarantowane na poziomie -20. A jak jest

> -25 to już niekoniecznie musi nadawać się do "spożycia" ;-D

> Poza tym temp otoczenia to jedno, a temp zbiornika i przewodów do

> silnika to drugie - jest jeszcze takie coś jak czynnik

> chłodzenia wiatrem itp itd i summa summarum może się okazać, że

> paliwo zwyczajnie zgęstnieje w zbiorniku i KUPA...

Problem dotyczy bardziej postoju, ponieważ wiele z nich ma podgrzewaną instalację

(w tym bak). Faktem jest, że ON jest do bani, to nic nie pomoże. Sam się załatwiłem

na Shellu tym ichnim wynalazkiem. Nic nie pomogło.

Napisano

> A ja nie rozumiem zupełnie, skąd takie przeświadczenie w narodzie, że

> "z orlenu to najlepsiejsze paliwa". Na pewno NAJDROŻSZE i co do

> tego to nie ma dwóch zdań, ale czy takie cacy-aj-waj ? Patrząc

> na moje prywatne doświadczenia - NIE.

Hmmm moze to zasługa reklamy?? Ja swoje auto tankuję na Slofnavcie i BP a przeczytałam kiedyś na jednym z for ze paliwo z Orlenu zatyka filtr. Nie wiem czy to prawda confused.gif tankowałam kiedyś tylko na Orlenie i wiem, że tamtą stację ludziska chwalili a na inne nażekali... W każdym razie małe firmy transportowe raczej na Orlenie nie tankują ze względu na cenę.

> Żeby nie było.

> W różnych miejscach kraju na stacjach pekinu z orłem można kupić

> paliwa z lotosu, trzebini czy z importu.

Sprawdzam codziennie ceny na orlenie i trzebini i trzebinia ma tańsze choć chyba współpracują ze sobą (?)

> Różnicą zasadniczą zależną od stacji są warunki transportu i

> składowania i tu bywa mocno różnie.

Przy większych ilościach transport jest zapewniony przez sprzedawcę, który - jest wliczony w koszt paliwa (hehehe), zniżki ...eeeeee no może być góra do 5 gr na litrze przy dużych i systematycznych odbiorach, warunki płatności: przedpłata.

> O tym, że ajenci mogą do zbiorników dolewać po cichu różne dziwne

> mixy to już wiadomo nie od dziś i to pomińmy.

Ale to prawda niestety.

> Paliwa to nie spożywka, gdzie jest opakowanie i metka, że widać

> producenta jak nie z daleka to przynajmniej po wczytaniu się.

> Niestety jaki syfilis kupiliśmy okazuje się już "w praniu"

czego przykładem są ciężarówki na poboczach lub...w bazach, które nie wyjechały w trasę.

> Ciężarówki nie mają pompowtrysków :-D

ale mają pompy które się zacierają czy coś...nie wnikam z konstrukcję, wiem tylko, że na dziadowskim paliwie filtry są do wymiany i jeszcze parę innych rzeczy - kosztownych.

w każdym razie jest mi szkoda tych chłopaków i tyle.

Napisano

moglbys sie podzielic informacja confused.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> moglbys sie podzielic informacja

Max 10 % i to jak najmniej oktan(najlepiej niebieskiej ale jej już dawno nie ma)-ale to było wtedy jak nie było pompowtryskiwaczy, turbo i ulepszaczy do paliwa- oj dawno dawno......

Napisano

> a OO -20 C, moze to to

Mi na szczescie dzis odpalil, ale co z tego jak rano zamarzly akumulatory (lod w srodku yikes.gif ) a po poludniu rozwalila sie podpora walu piesc.gif i 3 godzinki pod samochodem. No ale juz w domcu i 20.GIF

Pozdrawiam !!!

Napisano

Opel w instrukcji do Astry pozwala dolewać 3 jednostki

benzyny na 7 jednostek ON w temp. poniżej -15 stopni.

Napisano

Kolega powiela bzdety z mediów. Tankowanie OO grozi 5000 PLN na drodze plus grzywna. Nikomu to się nie opłaca. Temperatura żelowania ON to -20 do - 30 st C. Pompowtryski ne mogą siezapchać bo paliwo po drodze mija filtr i to one są przyczyną zatrzymania silnika. PROSZE O UWAŻNE SŁUCHANIE NIUSÓW TELEWIZJA NADAL KŁAMIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano

> Max 10 % i to jak najmniej oktan(najlepiej niebieskiej ale jej już

> dawno nie ma)-ale to było wtedy jak nie było pompowtryskiwaczy,

> turbo i ulepszaczy do paliwa- oj dawno dawno......

cale szczescie mam VP 893goodvibes.gifzlosnik.gif

Napisano

Przepraszam nie przeczytałem Twojego profilu. Ale nie zmienia to faktu że koleżanka powiela fałszywe fakty z mediów. Lewe paliwko to może tankują gdzieś na wsi porządna firma transportowa raczej nie pozwoli sobie na dziwne paliwo. Jestem logistykiem dysponującym flotą kilkudziesięciu wózków i kilka na "dobrym" paliwie nie dało dziś w nocy rady. Paliwo jest tylko z porządnych stacji i co .........................

Napisano

To, że słyszałem pytanie nie znaczy, że znam odpowiedź...

Napisano

> Przepraszam nie przeczytałem Twojego profilu. Ale nie zmienia to

> faktu że koleżanka powiela fałszywe fakty z mediów. Lewe paliwko

> to może tankują gdzieś na wsi porządna firma transportowa raczej

> nie pozwoli sobie na dziwne paliwo. Jestem logistykiem

> dysponującym flotą kilkudziesięciu wózków i kilka na "dobrym"

> paliwie nie dało dziś w nocy rady. Paliwo jest tylko z

> porządnych stacji i co .........................

Przepraszam bardzo ale pracuję od 4 lat w firmie transportowej która 3 lata temu przeszła na spedycję. Współpracujemy z ok. 30 różnymi przewoźnikami z całej polski i zapewniam kolegę, że 90 % z nich tankuje lewe paliwo.

Napisano

na CB własnie słyszałem że do TIRa do zbiornika dolewać nawet kolo 30-40l paliwa (znaczy się Pb) icon_eek.gif

Napisano

> na CB własnie słyszałem że do TIRa do zbiornika dolewać nawet kolo

> 30-40l paliwa (znaczy się Pb)

no bo tak sie robi jak chce sie jechać...

Pozatym nie tylko paliwo,ale zamarzają zawory od układu pneumatycznego. U mnie w Bovie wszystko OK, zamarzł tylko główny zawór powietrza, bo jak wiemy w zbiornikach osadza sie woda, chwila nieuwagi i zonk. Co chwilę mi "strzela tlenem" drugi zawór, a cisnienie cały czas max 10 atm. Hamulców nie uzywam bo mam telme smile.gif

Napisano

Chcialem powiedziec ze jezdze dieslem bez turbiny produkt francuskiej motoryzacji klasyczny 1.9 koncernu PSA zatankowane mialem paliwo z shella dwa razy i zamarzlo ale nie na postoju tylko w trakcie jazdy jak autko stoi to pali i nie ma problemow jak jezdzi jest gorzej wlasnie czynnik wychlodzenia przez ped powietrza dochodzi... a polepszacze paliwa tez na niewiele sie zdaja jedyny sposob jaki pomogl mojemu wynalazkowi to wlasnie dolanie do baku bezolowiowej w ilosci 4 litrow na 50 litrow ropy...

od tego momentu auto w miare jezdzi co nie znaczy ze go nie przytyka...

a podobno na shellu jak tankowalem mialo wytrzymac do -30....

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

sutuacje:

Tir stał na jezdni kabina podniesiona i pan sobie leżał na silniku i cos tam grzebał, pan był grubawy i spodnie mu spadły tak ze cały tyłek był na wierzchu, wiecie jaki kolor miał ten tyłek, był juz czerwony jak pomidor, współczuje mu bo pewnie odmroził sobie go na 100 %

Napisano

podjechalem na schella (nie powiem gdzie) kupic cos do paliwa aby nie przymarzlo. wchodzi pan i sie pyta czemu dystrybutory nie dzialaja? - odpowiada pani paliwo nam w zbiornikach zamarzlo! niech pan spruboje V-powera zatankowac nie powinno byc zamarzniete. Centralna Polska. szok.

Napisano

> Przepraszam bardzo ale pracuję od 4 lat w firmie transportowej która

> 3 lata temu przeszła na spedycję. Współpracujemy z ok. 30

> różnymi przewoźnikami z całej polski i zapewniam kolegę, że 90 %

> z nich tankuje lewe paliwo.

Ci "przewożnicy" po ile samochodów mają? Jeżeli 1, to w 90% skłonny jestem przyznać rację. Ale taki gościu złapany przez policję nie ma szans na powrót do branży po zapłaceniu mandatu i grzywny. U mnie w mięsie, był taki cwaniak; skontrolowali go po kolizji na parkingu obok odbiorcy, zdziwił się jak misiek wyciągnął strzykawke i kazał mu otworzyć bak!!! 5500 przerosło jego możliwości i zwinął zabawkę. Drajwuje teraz autobusami w Szkocji. W mojej okolicy niewarto eksperymentować z czerwonym olejem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.