Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Z19DT Opcom i wartości dot. EGR

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jest prośba do kolegów, którzy podłaczali Opcoma do silnika Z19DT lub podobnych o wyjaśnienie, co oznaczają następujące parametry w sekcji "Bloki pomiarowe":

- Zlecona pozycja EGR (Recyrkulacja Spalin) %

- Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) %

Dodatkowo proszę o informację, jak te parametry mają się do stopnia otwarcia/zamknięcia EGR? Są proporcjonalne, czy odwrotnie proporcjonalne?

Potrzebne mi to do analizy wykresu pracy EGR i określenia prawidłowości jego działania...

W silniku tym okresowo pojawia się, a potem "nie występuje" błąd: "P0400-5A Zbyt mały przepływ gazów spalinowych".

Chcę ustalić, czy przyczyną błędu jest sam EGR i jego układ elektryczny (mniejsze otwarcie niż zadane), czy zatkane kanały przed i za EGR-em.

Mam wykres zrobiony podczas jazdy testowej. Zrobienie wykresu z momentem wystąpienia błędu jest niewykonalne, gdyż błąd (zaświeca się CE) wyskakuje po kilku dniach od skasowania poprzedniego.

Jako ciekawostkę podaję, że CE świeci się, pomimo, że błąd już nie występuje i gaśnie dopiero po skasowaniu "komputerem", jak błędy poduszek w Astrach G...

286165214-Z19DT-EGR.JPG

A może ktoś doczytał się gdzieś i wie, jakie są warunki wystąpienia tego błędu w tych silnikach?

W ASO Fiata mechanicy wspominali coś o jakimś "czujniku, niedaleko EGR", który może być przyczyną tego błędu. O co tu chodzi? Ten silnik nie ma MAP sensora, tylko przepływkę, może chodzi o czujnik ciśnienia atmosferycznego? Niestety, mnie przy rozmowie nie było, a właściciel auta nie dopytał do końca o co chodzi...

Pozdr.

post-65098-14352517086689_thumb.jpg

Napisano

> - Zlecona pozycja EGR (Recyrkulacja Spalin) %

oznacza że ECU każe sie EGR-owi otwierac

Powinna być 100% na wolnych obrotach i po odczekaniu 70 sek bez naciskania gazu

> - Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) %

niewiem.gif co to znaczy ale powinno być ok 4% dla warunków jak powyżej.

Kiedyś mi ktoś tłumaczył że EGRem steruje jakieś impulsowe kwadratowe napięcie a nie normalne 12V. Może to o to chodzi hmm.gif

> W silniku tym okresowo pojawia się, a potem "nie występuje" błąd: "P0400-5A Zbyt mały przepływ

> gazów spalinowych".

EGR siada. Niestety TTTM.

> Chcę ustalić, czy przyczyną błędu jest sam EGR i jego układ elektryczny (mniejsze otwarcie niż

> zadane),

EGR lubi sie zacinać. Raz na 100 razy potrafi sie nie otworzyć mimo że ECU mu karze i wtedy jest za mały przepływ gazów spalinowych.

>czy zatkane kanały przed i za EGR-em.

Najczęściej sam EGR a najbardziej karbowana rurka na wejściu do kolektora dolotowego

> A może ktoś doczytał się gdzieś i wie, jakie są warunki wystąpienia tego błędu w tych silnikach?

Kiedy komp stwierdzi że EGR dostał sygnał otwarcia a na przepływce nie spada ilość świerzego powietrza.

Jak zrobisz test EGRa Opcomem to zobaczysz że po otwarciu EGRa wartość przepływki maleje o ok połowę

> W ASO Fiata mechanicy wspominali coś o jakimś "czujniku, niedaleko EGR", który może być przyczyną

> tego błędu.

Czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym . Bardzo często sie brudzi i ECU dostaje głupoty zamiast prawidłowego odczytu ciśnienia Jest tak blisko EGRa ze musiałem dorobić klucz by móc go wyciągać do czyszczenia bez zdejmowania EGRa

Napisano

> - Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) %

Określa współczynnik wypełnienia impulsu (PWM). Gdy wartość jest 2%, to zawór EGR jest/ma być zamknięty. Nie spotkałem się, aby maksymalna wartość współczynnika przekroczyła 60% (zawór otwarty).

> Dodatkowo proszę o informację, jak te parametry mają się do stopnia otwarcia/zamknięcia EGR? Są

> proporcjonalne, czy odwrotnie proporcjonalne?

jw.

> Jako ciekawostkę podaję, że CE świeci się, pomimo, że błąd już nie występuje i gaśnie dopiero po

> skasowaniu "komputerem", jak błędy poduszek w Astrach G...

Po trzech uruchomieniach silnika kontrolka MIL powinna zgasnąć. Tak jak np. błąd dotyczący części elektrycznej. Odepniesz wtyczkę z cewki zaworu, to kontrolka MIL zaświeci się dopiero po trzecim uruchomieniu silnika.

Napisano

> Określa współczynnik wypełnienia impulsu (PWM). Gdy wartość jest 2%, to zawór EGR jest/ma być

> zamknięty. Nie spotkałem się, aby maksymalna wartość współczynnika przekroczyła 60% (zawór

> otwarty).

A nie na odwrót? tzn 2% to zawór otwarty? Pamiętam z danych swojego auta że zawsze dla - Zlecona pozycja EGR (Recyrkulacja Spalin) 100%

- Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) wynosił 4 %

Napisano
  • Autor

Tutaj na wolnych obrotach jest:

- Zlecona pozycja EGR (Recyrkulacja Spalin) = 10 %

- Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) = 58 %

Po chwilowym przegazowaniu:

- Zlecona pozycja EGR (Recyrkulacja Spalin) = 100 %

- Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) = 4 %

Podczas jazdy obie wartości zmieniają się w ww. zakresach, co widać na wykresie na początku wątku.

Czy to oznacza, że na postoju EGR jest zamkniety (10%), a po przegazowaniu otwarty (100%)? A może na odwrót? Czy powyższe wartości są prawidłowe i typowe?

Widzę, że nie ma tu informacji o rzeczywistym otwarciu EGR, jak mam to w moim X16XEL: mam żądane otwarcie w % i rzeczywiste otwarcie w % - ta druga wartość nadąża za pierwszą i mogę obserwować, czy dobrze pracuje EGR... A tu? Nic nie wiadomo... czy może można to jagoś zbadać?

Pozdr.

Napisano

> Tutaj na wolnych obrotach jest:

> - Zlecona pozycja EGR (Recyrkulacja Spalin) = 10 %

> - Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) = 58 %

Czyli zlecone maksymalne otwarcie zaworu, jest ok.

> Po chwilowym przegazowaniu:

> - Zlecona pozycja EGR (Recyrkulacja Spalin) = 100 %

> - Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) = 4 %

Przy przegazowaniu zawór zostaje zamknięty, lub po upływie 2 minut przy pracy na biegu jałowym.

> Podczas jazdy obie wartości zmieniają się w ww. zakresach, co widać na wykresie na początku wątku.

> Czy to oznacza, że na postoju EGR jest zamkniety (10%), a po przegazowaniu otwarty (100%)? A może

> na odwrót? Czy powyższe wartości są prawidłowe i typowe?

Wartości prawidłowe, zręszta to jest tylko informacja, bez odpowiedzi ze strony sterowanego komponentu.

> Widzę, że nie ma tu informacji o rzeczywistym otwarciu EGR, jak mam to w moim X16XEL: mam żądane

> otwarcie w % i rzeczywiste otwarcie w % - ta druga wartość nadąża za pierwszą i mogę

> obserwować, czy dobrze pracuje EGR... A tu? Nic nie wiadomo... czy może można to jagoś zbadać?

> Pozdr.

Fiat nie przewidział w tych silnikach czujnika położenia trzpienia zaworu, więc jedynym sposobem bez demontażu zaworu jest obserwacja wartości masy powietrza wskazywanej przez przepływomierz jak to kol. Astroman napisał powyżej.

Napisano
  • Autor

Czy na pewno na wolnych obrotach EGR jest tu otwarty? W moim X16XEL zawór otwiera się tylko przy wyższych obrotach i tylko, gdy samochód jedzie, nigdy na postoju, sprawdzone podczas jazdy. Jak kiedyś bawiłem się Opelscanerem na postoju i zadałem otwieranie EGR to silnik zaraz zgasł...

Pozdr.

Napisano

> Jak kiedyś bawiłem się Opelscanerem na postoju i zadałem otwieranie EGR to silnik zaraz

> zgasł...

I prawidłowo. A w dieslu jest tak jak mówi kol. rostex.

Napisano

> Czy na pewno na wolnych obrotach EGR jest tu otwarty?

Zobacz co na to TIS smile.gif

post-30051-14352517090212_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

286167401-1.jpg

A mój TIS (wybrany silnik Z19DT) mówi tylko po angielsku i chyba trochę inaczej:

B-002 DATA LIST

T019 Tester Display EGR Position Commanded (Exhaust Gas Recirculation)

Work Order Description ============================ Nominal Value

Ignition ON ==================================== greater than 90 %

Exhaust gas recirculation valve open

Accelerator pedal not actuated ======================= less than 90 %

Engine running at idle speed, operating temperature

All consumers turned off

Accelerator pedal actuated several times =============== Value changing briefly

Accelerator pedal briefly actuated to full load stop

Wait time: minimum 75 s =========================== greater than 90 %

To ostatnie trochę różni się od polskiego tłumaczenia.

Nie jestem pewien, ale może znaczy to: "Pedał przyśpieszenia na chwilę wciśnięty na pełne obciążenie i zatrzymany?", i później: "odczekać min 75 s". W takim położeniu EGR otwarty na >90%, czyli zamknięty?.

Pozdr.

Napisano

Myśle że chodzi o to że gaz w podłogę na chwilę, potem bieg jałowy i czekanie 75 sekund.

btw

odnalazłem stare logi z opcoma robione co 500 obr/min i EGR na luzie ma zlecone 100% i impulsy 4% nastrępnie wartości zlecone spadają a impulsy rosną i od 3,5 do 5 tys znów jest 100% i 4%

następnie wraz ze wzrostem prędkości obrotowej

Napisano

> Myśle że chodzi o to że gaz w podłogę na chwilę, potem bieg jałowy i czekanie 75 sekund.

> btw

> odnalazłem stare logi z opcoma robione co 500 obr/min i EGR na luzie ma zlecone 100% i impulsy 4%

> nastrępnie wartości zlecone spadają a impulsy rosną i od 3,5 do 5 tys znów jest 100% i 4%

> następnie wraz ze wzrostem prędkości obrotowej

I się zgadza, gdyż zawór EGR jest otwierany na biegu jałowym (jednak po 2 minutach takiej pracy silnika zawór zostaje zamknięty) oraz przy częściowych obciążeniach silnika (do ok. 3 tys obr/min lub gwałtownego, maksymalnego wciśnięcia pedału przyspieszenia).

Im większy współczynnik trwania impulsu, tym zawór jest bardziej uchylany, gdyż "beznapięciowo" sprężyna w korpusie cewki zaworu domyka zawór.

Zlecona pozycja zaworu: 100% wskazuje na zamknięty zawór, im wartość spada bliżej zera, tym zawór jest bardziej uchylany.

Napisano

Wiem, że nie o to pytasz ale, czy myślałeś o zaślepieniu?

Napisano
  • Autor

W tych silnikach EGR-a nie da się zaślepić od tak, bo właśnie przez zbyt mały przepływ gazów recyrkulacyjnych wyskakuje CE z błędem P0400. Można to zrobić jedynie z jednoczesną modyfikacją softu, co wiąże się ze znacznymi kosztami.

Właśnie próbujemy z właścicielem auta ustalić, co jest przyczyną występowania błędów: jesli sam EGR jest do wymiany, to rozważymy tuning, jeśli jakaś pierdoła typu brudna przepustnica, jakieś styki itp, to EGR pozostanie na stanowisku.

Pozdr.

Napisano

Poczytaj w TIS w Informacjach serwisowych: dorażne środki zaradcze 2484.

Może to jakoś naprowadzi na rozwiązanie

Generalnie cyt: Ze względu na blokowanie się zaworu EGR (np. zakleszczenie w położeniu zamkniętym) ustawiany będzie kod usterki P0400 (5A).

Mają to leczyć nowym softem ale czy leczą to niewiem.gif

tu http://tis2web.service.gm.com/tis2web może coś znajdziesz

Napisano

Rozbierz zawór i cewkę, czyszczenie nie jest trudne. Manual znajdziesz na stronie zafiraklub.pl

Potem daj częściową zaślepkę, jaką zaleca Fiat do tych silników. Koszty znacznie mniejsze niż wymiana zaworu.

Napisano
  • Autor

> Rozbierz zawór i cewkę, czyszczenie nie jest trudne.

To już było robione i P0400 nadal wyskakuje. Podejrzewam brudne podejście powietrza do przepustnicy od strony intercoolera i samą przepustnicę.

Pozdr.

Napisano

Najwiecej brudu jest przy wejściu rurki od EGR do kolektora dolotowego. W moim przypadku przepustnica po 120 tyś była dość czysta a rurka miała 2/3 normalnej średnicy po prawdopodobnie ok 30 tyś km czyli od wymiany EGRa w ASO w Niemczech. Z perspektywy zrobienia 40 tyś na fiatowskiej blaszce zaślepiającej EGR stwierdzam że przepustnica sie nie brudzi a zabrudzenie kolektora w miejscu połączenia z EGR jest szybsze.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> To już było robione i P0400 nadal wyskakuje.

Okazało się, że czyszczone były przewody i zawór, ale cewka już nie - tłoczek nie działał prawidłowo, a właściwie był tak zapieczony, że nie ruszał się wcale...

Po rozebraniu cewki tak jak w tym manualu: klik, wyczyszczeniu i wypolerowaniu wszystkich części do połysku zaczęło działać prawidłowo, jak na tym filmiku:

Dodam, że wnętrza cewki nie smarowałem, aby uniknąć tworzenia się mazi w połaczeniu z ewentualnym pyłem. Otwór w korpusie zalepiłem klejem z pistoletu.

Dodatkowo wyczyściliśmy boost sensor, był uwalony mazią, cud, że działał...

Wyglądał mniej więcej tak:

286218187-boostsensorbrudny.jpg

A powinien tak:

286218187-boostsensorczysty.jpg

[fotki zapozyczone z netu]

Utrzymanie tego czujnika w czystości jest ważne, gdyż to właśnie on wykrywa zmianę ciśnienia doładowania po otwarciu EGR-a, a gdy zmiany nie ma, to mamy błąd P0400-5A.

A na koniec dodam link do filmiku, jak wymontować EGR i okolice w tym silniku:

Pozdr.

post-65098-14352517277323_thumb.jpg

Napisano

> Utrzymanie tego czujnika w czystości jest ważne,

I do tego dość proste. Pianka do kominków Starwax , zmywcz uniwersalny w spraju i czujnik ciśnienia lśni jak nówka. Podobnie robię z EGR i przepustnicą

Napisano

> Utrzymanie tego czujnika w czystości jest ważne, gdyż to właśnie on wykrywa zmianę ciśnienia

> doładowania po otwarciu EGR-a, a gdy zmiany nie ma, to mamy błąd P0400-5A.

No nie do końca tak jest. To przepływomierz kontroluje otwarcie zaworu EGR, a nie czujnik ciśnienia doładowania.

Spotkałem się już z bardziej zabrudzonym czujnikiem ciśnienia doładowania i nigdy nie powodowało to problemu z jego wskazaniami. Jeśli już coś się z nim stanie, to zapamiętywany jest błąd P0234, najczęściej zwarcie lub przerwa w samym czujniku.

Napisano
  • Autor

A może jednak mam rację - info zaczerpnąłem z TIS2000:

"P0400 Exhaust Gas Recirculation Flow Insufficient Detected

The actual exhaust-gas recirculation flow value is less than the nominal exhaust-gas recirculation flow value

Effect:

- Exhaust gas recirculation valve is switched off

- Boost pressure control is not longer possible.

- The fuel injection quantity is reduced. "

Wujek G. przetłumaczył to tak:

"P0400 Wykryty Niewystarczający przepływ Recyrkulacji spalin

Rzeczywista wartość przepływu recyrkulacji spalin jest mniejsza od nominalnej wartości przepływu recyrkulacji spalin

efekt:

- zawór recyrkulacji spalin jest wyłączony

- Kontrola ciśnienia doładowania nie jest już możliwa

- Ilość wtrysku paliwa jest mniejsza."

Dopowiedziałem sobie, że jeśli kontrola ciśnienia nie jest już potrzebna (bo EGR i tak został wyłączony), to jej głównym celem było wykrywanie zmian ciśnienia, m.in spowodowanych pracą EGR-a.

Pozdr.

Napisano

A ja to widze inaczej. EGR działa z przepływką. Skoro na teście EGRa po jego otwarciu widać że wartości przepływki maleją to stąd już prosty wniosek że te 2 elementy są ze sobą silnie skorelowane. Jest nawet do tego odwołanie w TIS w opisie testu. Jeśli ECU silnika stwierdzi że przy danej prędkości silnika i danym uchyleniu EGRa nie zgadza sie ilość powietrza na przepływce to wywala błąd. Brak możliwości regulacji ciśnienia doładowania i zmniejszona dawka paliwa to wynik przejścia w tryb awaryjny.

Napisano
  • Autor

> Jest nawet do tego odwołanie w TIS w opisie testu.

Szukałem, ale nie znalazłem.... Pozdr.

Napisano

> Szukałem, ale nie znalazłem.... Pozdr.

test elementów nastawczych i jego opis. Patrz w załączniku bo kurka wodna nie potrafię inaczej wrzucić obrazka sciana.gif

post-30051-14352517282318_thumb.jpg

Napisano

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

286220140-download.php.jpeg

Napisano

claps.gif

a teraz Wodzu napisz jak to żeś uczynił bo mnie zaraz jakaś ciężka klnie.gifwica trafi że nie wiem jak to tak zgrabnie zrobić

Napisano

To teraz pokaż czy potrafisz już wklejać zlosnik.gif

Napisano

> To teraz pokaż czy potrafisz już wklejać

Jeszcze nie potrafię ale już wiem gdzie szukać biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A ja to widze inaczej. EGR działa z przepływką.

Dzięki za obrazek. Rzeczywiście jest tam mowa o wskazaniach przepływki, tylko jest to test robiony ręcznie w warsztacie - myslisz, że silnik podczas jazdy robi sobie okresowo takie same testy na biegu jałowym?

Pozdr.

Napisano

Myślę że nawet na bieżąco jest analizowana wartość przepływki i między innymi na tej podstawie pracuje egr. Czyli odwrotnie niż w teście EGRa gdzie wymuszenie jego ruchu powodowało zmiany na przepływce.

btw

potwierdź że dostałeś priv bo mi sie coś popiórkowało i nie wiem czy wysłałem blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.