Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy tę oponę da się naprawić?

Featured Replies

Napisano

Czy tę oponę da się naprawić? Nacięcie na bieżniku jest do zbrojenia ale nie na wylot. Drugie uszkodzenie jest na rancie który styka się z felgą:

zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Napisano

Moim zdaniem opona jest do wyrzucenia.

Napisano

> Czy tę oponę da się naprawić? Nacięcie na bieżniku jest do zbrojenia ale nie na wylot. Drugie

> uszkodzenie jest na rancie który styka się z felgą:

> zdjęcie 1

> Zdjęcie 2

Pierwsze uszkodzenie na biezniku nawet jakby bylo na wylot to normalna naprawa - wiele mialem takich dziurawych na wylot i zawsze naprawialemok.gif

Drugie uszkodzenie nie kazdy sie podejmie, ja mialem nieco mniejsze uszkodzenie na rancie kiedys i moj gumiarz nie chcial sie podjac ale w koncu znalazlem innego ktory to zrobil - czyli da sie zrobic, ale jak masz na tym jezdzic to ja bym nie ryzykowal.

Napisano
  • Autor

> Pierwsze uszkodzenie na biezniku nawet jakby bylo na wylot to normalna naprawa - wiele mialem

> takich dziurawych na wylot i zawsze naprawialem

> Drugie uszkodzenie nie kazdy sie podejmie, ja mialem nieco mniejsze uszkodzenie na rancie kiedys i

> moj gumiarz nie chcial sie podjac ale w koncu znalazlem innego ktory to zrobil - czyli da sie

> zrobic, ale jak masz na tym jezdzic to ja bym nie ryzykowal.

Jeżdżone będzie raczej ostro, tor, kjs itp. W takim razie dzięki, idzie na śmietnik. Używka kosztuje ok 150pln więc nabędę taką metodą kupna.

Dzięki!

Napisano

> Jeżdżone będzie raczej ostro, tor, kjs itp. W takim razie dzięki, idzie na śmietnik. Używka

> kosztuje ok 150pln więc nabędę taką metodą kupna.

> Dzięki!

No to jasne ze nie ryzykuj ok.gif

Napisano

Sie podłączenia żeby nie zakładać wątku.

Macie jakieś sposoby na szybka ocenę stanu opon? W zeszłym tygodniu zaliczylem dziurę. Nie lupnelo bardzo mocno tymczasem po kilku dniach dostrzegłem dwa piękne bomble na oponach z lewej strony. Odkryłem je przypadkiem a gdyby były od środka jeździł bym nieświadomie na bombie, bywa ze ponad 200 km/h.

Na dobra sprawę trzeba by auto chyba raz w tygodniu brać na podnośnik i dokladnie ogladac. Jest inne wyjście ?

Napisano

Też się tym martwię - człowiek zawierza swoje życie tym czterem balonom z gumy nawet nie wiedząc co się tam czai. Na szczęście ja nie osiągam takich prędkości.

Napisano

> Też się tym martwię - człowiek zawierza swoje życie tym czterem balonom z gumy nawet nie wiedząc co

> się tam czai. Na szczęście ja nie osiągam takich prędkości.

Do autostrady gdzie legalnie mOzna takie prędkości osiągać mam raptem niecałe 20 km. Zwykle nawet nie cisne dla frajdy, ale z koniecznosci. Coraz bardziej doceniam pomysł ROF.

Napisano

> Do autostrady gdzie legalnie mOzna takie prędkości osiągać mam raptem niecałe 20 km. Zwykle nawet

> nie cisne dla frajdy, ale z koniecznosci. Coraz bardziej doceniam pomysł ROF.

Tyle że ROF bez powietrza przy 200 km/h to podobne samobójstwo jak normalna, niskoprofilowa opona. Najważniejsze są czujniki ciśnienia w oponach, choć one także nie uchronią Cię w sytuacji kiedy nastąpi rozerwanie i błyskawiczna utrata ciśnienia. Ale takie rzeczy to zdarzają się właściwie tylko na filmach (i potem Bond koziołkuje).

Napisano
  • Autor

> Sie podłączenia żeby nie zakładać wątku.

> Macie jakieś sposoby na szybka ocenę stanu opon? W zeszłym tygodniu zaliczylem dziurę. Nie lupnelo

> bardzo mocno tymczasem po kilku dniach dostrzegłem dwa piękne bomble na oponach z lewej

> strony. Odkryłem je przypadkiem a gdyby były od środka jeździł bym nieświadomie na bombie,

> bywa ze ponad 200 km/h.

> Na dobra sprawę trzeba by auto chyba raz w tygodniu brać na podnośnik i dokladnie ogladac. Jest

> inne wyjście ?

Policz sobie na palcach ile jest warte dla Ciebie Twoje życie i sam odpowiedz sobie na to pytanie 893goodvibes.gif

Na podnośniku stawiać nie musisz, zaopatrz się w latarkę i co jakiś czas, np co 1tyś km sprawdzaj stan opon schyliwszy się pod auto. Ja tak robię i nie wydaje mi się aby było to uciążliwe. A tak na prawdę sprawdzaj po każdej takiej przygodzie, jeśli nie było żadnych obcierek tudzież zaliczonych dziur to mała szansa że opona uległa uszkodzeniu.

Przepraszam że mówię o sobie ale cenię życie swoje i innych i co jakiś czas sprawdzam stan swojego auta by być pewnym że się nie zabiję/nie zabiję kogoś innego i nie wydaje mi się to czynnością uciążliwą. Samochód rzecz dla ludzi odpowiedzialnych (Polska to zły przykład na to twierdzenie ;-D)

Napisano

> Tyle że ROF bez powietrza przy 200 km/h to podobne samobójstwo jak normalna, niskoprofilowa opona.

> Najważniejsze są czujniki ciśnienia w oponach, choć one także nie uchronią Cię w sytuacji

> kiedy nastąpi rozerwanie i błyskawiczna utrata ciśnienia. Ale takie rzeczy to zdarzają się

> właściwie tylko na filmach (i potem Bond koziołkuje).

Nie sprawdziłem rof przy 200 km/h, ale przy całkowicie spuszczonym powietrzu i ostrych manewrach z prędkością do 50 km/h w celach testowych w zasadzie nie byłem w stanie odczuć ze coś jest nie tak. Z życia doświadczyłem uszkodzonej opony z powolną utrata powietrza i przy braku 0,5 atmosfery nic sie nie działo do 150 km/h (szybciej nie jechałem akurat ). Myśle ze przy 200 by sobie tez poradziła.

Napisano

> Policz sobie na palcach ile jest warte dla Ciebie Twoje życie i sam odpowiedz sobie na to pytanie

> Na podnośniku stawiać nie musisz, zaopatrz się w latarkę i co jakiś czas, np co 1tyś km sprawdzaj

> stan opon schyliwszy się pod auto. Ja tak robię i nie wydaje mi się aby było to uciążliwe. A

> tak na prawdę sprawdzaj po każdej takiej przygodzie, jeśli nie było żadnych obcierek tudzież

> zaliczonych dziur to mała szansa że opona uległa uszkodzeniu.

> Przepraszam że mówię o sobie ale cenię życie swoje i innych i co jakiś czas sprawdzam stan swojego

> auta by być pewnym że się nie zabiję/nie zabiję kogoś innego i nie wydaje mi się to czynnością

> uciążliwą. Samochód rzecz dla ludzi odpowiedzialnych (Polska to zły przykład na to twierdzenie

> ;-D)

Mam zamiar tak robić tym bardziej ze dość często jeżdżę w okolicach tych 200 km/h. Mimo wszystko jestem zaskoczony. Ostatnio takie coś przytrafiło mi sie ze 3 lata temu, ale wtedy dziura była spora, aż mi felgi pogielo. Akurat miałem wtedy ROF i gdyby nie czujnik nawet bym sie nie zorientował.

Napisano

> Czy tę oponę da się naprawić? Nacięcie na bieżniku jest do zbrojenia ale nie na wylot. Drugie

> zdjęcie 1

> Zdjęcie 2

Pierwsze uszkodzenie do naprawy się kwalifikuje. Drugiego uszkodzenia na stopce opony nikt o zdrowych zmysłach nie powinien podjąć się zrobić.

Napisano

> Też się tym martwię - człowiek zawierza swoje życie tym czterem balonom z gumy nawet nie wiedząc co

> się tam czai. Na szczęście ja nie osiągam takich prędkości.

Ty to w ogóle chyba zadko do opon zagladasz. Zimowek nie masz, a z tego co pisales jeździsz aż wyjdą druty. Jeździsz choć czasem by sprawdzić wyważenie?

Napisano

> Pierwsze uszkodzenie do naprawy się kwalifikuje. Drugiego uszkodzenia na stopce opony nikt o

> zdrowych zmysłach nie powinien podjąć się zrobić.

Czyli jak w dowcipie o lekarzu który ogląda rannego i mówi "ta rana jest na pewno śmiertelna, ale inne da się wyleczyć" wink.gif

Napisano

> zdjęcie 1

> Zdjęcie 2

te opone da sie wyrzucic - szczegolnie ze wzgledu na to ukszodzenie na rancie

Napisano

> Sie podłączenia żeby nie zakładać wątku.

> Macie jakieś sposoby na szybka ocenę stanu opon? W zeszłym tygodniu zaliczylem dziurę. Nie lupnelo

> bardzo mocno tymczasem po kilku dniach dostrzegłem dwa piękne bomble na oponach z lewej

> strony. Odkryłem je przypadkiem a gdyby były od środka jeździł bym nieświadomie na bombie,

> bywa ze ponad 200 km/h.

> Na dobra sprawę trzeba by auto chyba raz w tygodniu brać na podnośnik i dokladnie ogladac. Jest

> inne wyjście ?

No niewiele poradzisz w takiej sprawie. Jeśli wymienasz opony zima lato to na pewno 2 razy w roku obejrzysz opony, dodatkowo na przeglądzie w stacji kontroli pojazdów mozesz i jeszcze raz na przeglądzie serwisowym u mechanika. Zatem jest szansa na ok 4 razy w roku

Druga opcja to po prostu jeśli poczułeś, ze wjechałeś w konkretną dziure i masz obawy możesz zawsze podjechac gdziekolwiek z kanałem podnośnikiem i obejrzeć opone.

Przejechałem dwa sezony z lekkim bąblem na boku opony ale jeżdze spokojnie, w Twoim przypadku przyjrzałbym się uwaznie uszkodzeniom i ew. wymienił oponę jak tak szybko śmigasz

Napisano

> Do autostrady gdzie legalnie mOzna takie prędkości osiągać mam raptem niecałe 20 km.

Na A11 jest 120km/h

Napisano

> Na A11 jest 120km/h

Odcinek od granicy jest bez ograniczeń ( nie licząc 120 na samej granicy ) a20 tez bez limitu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.