Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd po kolizji drogowej - jak to jest naprawdę?

Featured Replies

Napisano

Będąc w Okręgowej stacji kontroli pojazdówPZM otrzymałem informację, że do przeglądu po zdarzeniu drogowych trzeba zrobić też przegląd okresowy.

Rzecz w tym, że w innej stacji kontroli nie nakazano mi tego jeżeli przegląd okresowy jest ważny.

Tak też myslałem, ale w dwóch PZMotach twierdzili w zaparte, że trzeba.

Nie robił bym problemu i pojechał tam gdzie nie taniej, ale mam bon na 100 zł do PZM więc też chce ię dowiedzieć jak mówi ustawa ... wie ktoś ? biglaugh.gif

Napisano

> Będąc w Okręgowej stacji kontroli pojazdówPZM otrzymałem informację, że do przeglądu po zdarzeniu

> drogowych trzeba zrobić też przegląd okresowy.

> Rzecz w tym, że w innej stacji kontroli nie nakazano mi tego jeżeli przegląd okresowy jest ważny.

> Tak też myslałem, ale w dwóch PZMotach twierdzili w zaparte, że trzeba.

> Nie robił bym problemu i pojechał tam gdzie nie taniej, ale mam bon na 100 zł do PZM więc też chce

> ię dowiedzieć jak mówi ustawa ... wie ktoś ?

Nie trzeba.

Napisano
  • Autor

> Nie trzeba.

jakaś podstawa prawna? No widać, że łosie próbują mnie na siłę naciągnąć!!!

Napisano

> jakaś podstawa prawna? No widać, że łosie próbują mnie na siłę naciągnąć!!!

Nie znam podstawy prawnej, ale wlasnie ten temat przedwczoraj omawialem ze znajomym diagnostą. Nie wypytywalem, po prostu taki temat sie nawiazal.

Napisano

Kodeks drogowy Rozdział 3 - Badania techniczne pojazdów

Art. 81.

Quote:

11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3–5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:

1. skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego:

a: w razie uzasadnionego przypuszczenia, że zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania ochrony środowiska,

b: który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 5, lub noszący ślady uszkodzeń albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

2. skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:

a: w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji,

b: jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku drogowym, lub narusza wymagania ochrony środowiska;

...

5.
w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.22)) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;

Napisano

> Nie znam podstawy prawnej, ale wlasnie ten temat przedwczoraj omawialem ze znajomym diagnostą. Nie

> wypytywalem, po prostu taki temat sie nawiazal.

W takim razie ten twój znajomy diagnosta niech się douczy...

Napisano

> Kodeks drogowy Rozdział 3 - Badania techniczne pojazdów

> Art. 81.

> Quote:

> 11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3–5, dodatkowemu badaniu technicznemu

> podlega pojazd:

> 1. skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego:

> a: w razie uzasadnionego przypuszczenia, że zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania

> ochrony środowiska,

> b: który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne

> konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 5, lub noszący ślady uszkodzeń

> albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu,

> mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

> 2. skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:

> a: w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji,

> b: jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku

> drogowym, lub narusza wymagania ochrony środowiska;

> ...

> 5. w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu

> ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II

> załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. z 2003 r.

> Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.22)) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub

> kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;

Przeciez jest napisane ze to badanie ma byc niezaleznie od przegladu okresowego. Czyli dobrze moj diagnosta mowil. Robisz badanie pokolizyjne na podstawie tego co wyzej napisales, a przeglad okresowy nadal zostaje w dowodzie taki jak byl.

Napisano

> W takim razie ten twój znajomy diagnosta niech się douczy...

Z tego co przytoczyles, to moj diagnosta ma racje. Nie musisz robic przegladu okresowego, jesli robisz przeglad dodatkowy (pokolizyjny). Dlaczego mialby zmieniac date przegladu w dowodzie??? niewiem.gif

Napisano

> Przeciez jest napisane ze to badanie ma byc niezaleznie od przegladu okresowego. Czyli dobrze moj

> diagnosta mowil. Robisz badanie pokolizyjne na podstawie tego co wyzej napisales, a przeglad

> okresowy nadal zostaje w dowodzie taki jak byl.

Zależy. Jeśli jest to samo badanie powypadkowe, wynikające z punktu piątego, to robi się tylko badanie dodatkowe.

Ale jeśli kontrola wymagana jest przez organ kontroli ruchu drogowego (co po prostu skutkuje zabranym DR), to wtedy przeprowadza się badanie okresowe + powypadkowe.

Patrz: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach

Napisano

> Zależy. Jeśli jest to samo badanie powypadkowe, wynikające z punktu piątego, to robi się tylko

> badanie dodatkowe.

> Ale jeśli kontrola wymagana jest przez organ kontroli ruchu drogowego (co po prostu skutkuje

> zabranym DR), to wtedy przeprowadza się badanie okresowe + powypadkowe.

A no chyba ze tak, wszystko jasne teraz ok.gif

Napisano

> Art. 81.

> Quote:

> 11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3–5, dodatkowemu badaniu technicznemu

> podlega pojazd:

> 1. skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego:

> a: w razie uzasadnionego przypuszczenia, że zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania

> ochrony środowiska,

> b: który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne

> konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 5, lub noszący ślady uszkodzeń

> albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu,

> mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

> 2. skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:

> a: w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji,

> b: jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku

> drogowym, lub narusza wymagania ochrony środowiska;

> ...

> 5. w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu

> ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II

> załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. z 2003 r.

> Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.22)) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub

> kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;

od kiedy to obowiązuje? miałem w 2005 roku wycieczke do rowu, po której z AC naprawiałem auto (szkoda całkowita) i żadnego przeglądu dodatkowego nie robiłem i o nic takiego ubezpieczyciel nie prosił.

Acha, do zdarzenia nie była wzywana policja i nie było ono nigdzie poza ubezpieczalnią odnotowane

Napisano

> od kiedy to obowiązuje? miałem w 2005 roku wycieczke do rowu, po której z AC naprawiałem auto

> (szkoda całkowita) i żadnego przeglądu dodatkowego nie robiłem i o nic takiego ubezpieczyciel

> nie prosił.

> Acha, do zdarzenia nie była wzywana policja i nie było ono nigdzie poza ubezpieczalnią odnotowane

Że nie robiłeś, nie znaczy, że nie trzeba było ...

Choć nie wiem, czy to już wtedy obowiązywało zlosnik.gif

Napisano

> od kiedy to obowiązuje? miałem w 2005 roku wycieczke do rowu, po której z AC naprawiałem auto

> (szkoda całkowita) i żadnego przeglądu dodatkowego nie robiłem i o nic takiego ubezpieczyciel

> nie prosił.

> Acha, do zdarzenia nie była wzywana policja i nie było ono nigdzie poza ubezpieczalnią odnotowane

Chyba nawet przed 2004 rokiem, jeśli dobrze sobie przypominam...

Napisano

> A no chyba ze tak, wszystko jasne teraz

Przyznam, że w pierwszym momencie nie doczytałem pierwszego postu i zrozumiałem że chodzi o wszystkie przeglądy dodatkowe zlosnik.gif

Ale już wiadomo co i jak...

Napisano

> Przyznam, że w pierwszym momencie nie doczytałem pierwszego postu i zrozumiałem że chodzi o

> wszystkie przeglądy dodatkowe

Wiem grinser006.gif

> Ale już wiadomo co i jak...

ok.gif

Napisano
  • Autor

Naturalnie DR zabrany zlosnik.gif

Napisano

> Naturalnie DR zabrany

Ale z drugiej strony, po zabraniu dowodu nigdy nie wymagali przegladu okresowego, a jedynie przeglad niesprawnego elementu za ktory byl zabrany dowod. Data w dowodzie sie nie zmieniala. Z mojego doswiadczenia paru zabranych dowodow mowie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale z drugiej strony, po zabraniu dowodu nigdy nie wymagali przegladu okresowego, a jedynie

> przeglad niesprawnego elementu za ktory byl zabrany dowod. Data w dowodzie sie nie zmieniala.

> Z mojego doswiadczenia paru zabranych dowodow mowie

Jutro pojade do jeszcze innego PZMotu, jeżeli zachcą robić okresowy podpytam o podstawę do tego. Jak będą marudzić to pojade tam gdzie nie chcą, i tak powinni mi to zwrócić.

Napisano
  • Autor

> Art. 81.

> Quote:

Tak więc:

W każdym z opolskich PZMotów chcą robić dodatkowo okresowe.

Pytając po co określili, że przy zabranym dowodzie muszą to zrobić.

Zrobiłem tylko po kolizyjny w innej stacji za 94 zł. Diagnosta określił to:

Połowa PL robi tak, a połowa tak. Nie jest to sprecyzowane w 100%, on robi wg przepisów z 2009 roku i tam nie trzeba było, a wcześniej trzeba było podobno.

Tak więc jechać i szukać tam gdzie nie będą chcieli robić dodatkowo okresowego waytogo.gif

Napisano

> Tak więc:

> W każdym z opolskich PZMotów chcą robić dodatkowo okresowe.

> Pytając po co określili, że przy zabranym dowodzie muszą to zrobić.

> Zrobiłem tylko po kolizyjny w innej stacji za 94 zł. Diagnosta określił to:

> Połowa PL robi tak, a połowa tak. Nie jest to sprecyzowane w 100%, on robi wg przepisów z 2009 roku

> i tam nie trzeba było, a wcześniej trzeba było podobno.

> Tak więc jechać i szukać tam gdzie nie będą chcieli robić dodatkowo okresowego

Jak to nie jest sprecyzowane, skoro podałem

i konkretne przepisy, w których jest to podane?

A po drugie skoro i tak piszesz, że ci kasę zwrócą, to nie lepiej zrobić tak, aby potem w razie czego miecvtylek chroniony?

Sam sie podkladasz.

Napisano
  • Autor

> Jak to nie jest sprecyzowane, skoro podałem

> i konkretne przepisy, w których jest to podane?

> A po drugie skoro i tak piszesz, że ci kasę zwrócą, to nie lepiej zrobić tak, aby potem w razie

> czego miecvtylek chroniony?

> Sam sie podkladasz.

Niby dlaczego? W Twoim tekście czytam, że trzeba zrob8ić przegląd i tyle, Gdzie Ty tam widzisz okresowy + po kolizji?

Myślisz że głupia ubezpieczalnia odda mi te za okresowy? Mylisz się, oj bardzo się mylisz zlosnik.gif

Napisano

> Niby dlaczego? W Twoim tekście czytam, że trzeba zrob8ić przegląd i tyle, Gdzie Ty tam widzisz

> okresowy + po kolizji?

> Myślisz że głupia ubezpieczalnia odda mi te za okresowy? Mylisz się, oj bardzo się mylisz

A zajrzales do rozporządzenia o którym wspomniałem w tym watku?

Jest tam mowa, że w przypadku pojazdu uszkodzonego w wypadku drogowym jest przeprowadzane badanie z zakresu przeglądu okresowego oraz powypadkowego...

Napisano

> nie prosił.

no bo policja Ci dowodu nie zabrala

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.