Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno O/AC w PZU przez internet

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z tego korzystał? Dla mnie jest to chore i gdyby nie to, że jednak kontynuacja ubezpieczenia w tej firmie wychodzi mi najtaniej wśród "porzadnych" furm, to dałbym sobie spokój.

1. Ubezpieczenie AC/OC kończy mi sie jutro czyli 26 lipca. W formularzu na stronie PZU online wyszło, że AC może rozpocząc się dopiero od 30 lipca. Dlaczego? A co z dniami 27, 28 i 29 lipca? Nie wiadomo. i jeszcze komunikat, że w najbliższym czasie skontaktuje się ze mną przedstawiciel firmy w celu dokonania oględzin pojazdu. Po co? przeciez przy poprzednich ubezpieczeniach agenci go nie ogladali.

2. Jezeli ubezpieczyłbym auto przez net i zapłącił przelewem to jaki mam dowód zawarcia OC dla policji? Wydruk? Czy PZU przysle go pocztą.

3. mam wrażenie że agenci ubezpieczeniowi, a zwłąszcza w Łodzi maja klientów w głebokim poważaniu. Ubezpieczałem auto u pewnej pani, która ma nawet swoją stronę www i nawet nie raczy przypominac o kończącym się OC, a na wysłanego maila nie odpowiada. Z kolei inna pani, polecona przez kolege, Wyliczyła mi OC+AC w Warcie ok. 1800 zł (mnie wyszło z kalkulatora online ok. 1403 zł), jak jej to powiedziałem, to się zmieszała, powiedziała ze jeszcze sprawdzi jak to jej wyjdzie w PZU i wiecej się nie odezwała frown.gif

Napisano

> Czy ktoś z tego korzystał?

Pewnie nie, bo PZU od niedawna to oferuje.

> Dla mnie jest to chore i gdyby nie to, że jednak kontynuacja

> ubezpieczenia w tej firmie wychodzi mi najtaniej wśród "porzadnych" furm, to dałbym sobie

> spokój.

> 1. Ubezpieczenie AC/OC kończy mi sie jutro czyli 26 lipca. W formularzu na stronie PZU online

> wyszło, że AC może rozpocząc się dopiero od 30 lipca. Dlaczego? A co z dniami 27, 28 i 29

> lipca?

Ubezpieczenie AC jest dobrowolne i nie musi mieć kontynuacji w czasie, w przeciwieństwie do OC.

Niemniej jednak jest to dziwne.

> Nie wiadomo. i jeszcze komunikat, że w najbliższym czasie skontaktuje się ze mną

> przedstawiciel firmy w celu dokonania oględzin pojazdu. Po co? przeciez przy poprzednich

> ubezpieczeniach agenci go nie ogladali.

Oglądali, przy zawarciu polisy AC w "nowej" firmie konieczne są oględziny. Jednak w Twoim przypadku to kolejny znak zapytania.

> 2. Jezeli ubezpieczyłbym auto przez net i zapłącił przelewem to jaki mam dowód zawarcia OC dla

> policji? Wydruk? Czy PZU przysle go pocztą.

Na początek masz wydruk potwierdzenie przelewu. Potem każda porządna firma (nie wiem czy PZU też) przysyła potwierdzenie zawarcia polisy.

> 3. mam wrażenie że agenci ubezpieczeniowi, a zwłąszcza w Łodzi maja klientów w głebokim poważaniu.

> Ubezpieczałem auto u pewnej pani, która ma nawet swoją stronę www i nawet nie raczy

> przypominac o kończącym się OC, a na wysłanego maila nie odpowiada. Z kolei inna pani,

> polecona przez kolege, Wyliczyła mi OC+AC w Warcie ok. 1800 zł (mnie wyszło z kalkulatora

> online ok. 1403 zł), jak jej to powiedziałem, to się zmieszała, powiedziała ze jeszcze

> sprawdzi jak to jej wyjdzie w PZU i wiecej się nie odezwała

Wystarczyło do mnie napisać priva i oszczędziłbyś sobie kłopotów. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie nie, bo PZU od niedawna to oferuje.

> Ubezpieczenie AC jest dobrowolne i nie musi mieć kontynuacji w czasie, w przeciwieństwie do OC.

> Niemniej jednak jest to dziwne.

> Oglądali, przy zawarciu polisy AC w "nowej" firmie konieczne są oględziny. Jednak w Twoim przypadku

> to kolejny znak zapytania.

> Na początek masz wydruk potwierdzenie przelewu. Potem każda porządna firma (nie wiem czy PZU też)

> przysyła potwierdzenie zawarcia polisy.

Aha

> Wystarczyło do mnie napisać priva i oszczędziłbyś sobie kłopotów.

Ale Ty jesteś z Wrocławia smile.gif

Napisano

> Aha

> Ale Ty jesteś z Wrocławia

A co to za roznica?

Ja zazwyczaj do ubezp AC wysylam zdjecia auta i polisa przychodzi kurieremok.gif

Napisano

> Ale Ty jesteś z Wrocławia

Żaden problem, w dzisiejszych czasach? zlosnik.gif

Napisano

> przedstawiciel firmy w celu dokonania oględzin pojazdu. Po co? przeciez przy poprzednich

> ubezpieczeniach agenci go nie ogladali.

Dlatego żeby sprawdzić czy pojazd jest nie uszkodzony.

Czasami wystarczy zgłosić gdzie parkowane jest auto- niech sobie przyjadą pooglądać - chyba że masz coś do ukrycia.

Napisano

> Dlatego żeby sprawdzić czy pojazd jest nie uszkodzony.

No OK, jeśli pojazd jest ubezpieczany I raz lub w innym TU, ale tutaj? Wszak czytamy:

Quote:

Dla mnie jest to chore i gdyby nie to, że jednak
kontynuacja ubezpieczenia w tej firmie

Napisano
  • Autor

> Żaden problem, w dzisiejszych czasach?

rozwiązałem problem jak najprościej - po prostu podjechałem do siedziby PZU i w 5 minut załatwiłem sprawę zlosnik.gif

Napisano

> No OK, jeśli pojazd jest ubezpieczany I raz lub w innym TU, ale tutaj? Wszak czytamy:

> Quote:

> Dla mnie jest to chore i gdyby nie to, że jednak kontynuacja ubezpieczenia w tej firmie

Co za różnica? AC jest dobrowolną polisą zawieraną co roku na nowych warunkach. I co roku ubezpieczyciel powinien obejrzeć i udokumentować co ubezpiecza. Jak któryś tego nie robi to ja bym się poważnie obawiał o późniejszą wypłatę z takiej polisy AC. Przy samym OC nie ma czego oglądać bo wygląd auta nie ma żadnego znaczenia dla ubezpieczenia.

Napisano

> Co za różnica? AC jest dobrowolną polisą zawieraną co roku na nowych warunkach. I co roku

> ubezpieczyciel powinien obejrzeć i udokumentować co ubezpiecza.

Ale po co? Jeśli masz kontynuację i ciągłość AC, to co byś nie zrobił - i tak masz ochronę. Jeśli zgłosisz szkodę, to chyba obojętnie, czy jest to kończąca się polisa, czy też nowa... hmm.gif

Napisano

> Ale po co? Jeśli masz kontynuację i ciągłość AC, to co byś nie zrobił - i tak masz ochronę. Jeśli

> zgłosisz szkodę, to chyba obojętnie, czy jest to kończąca się polisa, czy też nowa...

Jest różnica. Jak zawrzesz nowa polisę to nie obejmuje ona szkód powstałych przed jej zawarciem. AC nie ma ciągłości jak OC. Jest nowa polisa kupowana co roku obejmująca ochroną pojazd w stanie z dnia zawarcia polisy.

Napisano

> Jest różnica. Jak zawrzesz nowa polisę to nie obejmuje ona szkód powstałych przed jej zawarciem. AC

> nie ma ciągłości jak OC. Jest nowa polisa kupowana co roku obejmująca ochroną pojazd w stanie

> z dnia zawarcia polisy.

I dodatkowo należy opisać wszystkie ewentualne uszkodzenia pojazdu występujące w dniu zawierania nowej polisy.

Napisano

PZU jest jakieś dziwne. Mam u nich motocykl ubezpieczony i w tym roku przysłali mi polisę z błędem (policzone 40% zniżek zamiast 60%, jaki mam co roku - taka niska piłka od tego molocha). Dzwonię na ich infolinię, aby to wyjaśnić, a tam konsultantka mówi mi, że nie mają w ich systemie polis zawartych poprzez agentów yikes.gif XXI wiek, a oni nie mają w bazie danych mojej polisy facepalm%5B1%5D.gif i ja mam w to uwierzyć. Ale to ok, poproszę wobec tego nową kalkulację - niestety telefonicznie oraz przez internet może Pan dokonać kalkulacji oraz wykupić ubezpieczenie tylko na samochód osobowy screwy.gif Pomyślałem - wybiorę się do tego agenta, a właściwie agentki - niech to koryguję. 275123014-zielony.gif Zajeżdżam do niej około 18.30, a ta oznajmia mi, że nie może już sprawdzić ile w rzeczywistości mam zniżek, ponieważ ich infolinia dla agentów czynna jest do 18.00 sciana.gif Proszę przyjechać jutro bokser.gif

PZU wdrożyło właśnie największą w ich historii reorganizację tej spółki. Projekt nazywa się PZU 2.0 i ma wylansować tego molocha na nowoczesnego, ubezpieczyciela, który idzie z duchem czasu. Taak, własnie...Pozdrawiam specjalistów od PR pracujących dla PZU, gdyż na bank przeczytają tego posta 30.GIF

Napisano

> Jak zawrzesz nowa polisę to nie obejmuje ona szkód powstałych przed jej zawarciem. AC nie ma ciągłości jak OC. Jest nowa polisa kupowana co roku obejmująca ochroną pojazd w stanie

> z dnia zawarcia polisy.

No i OK, ale ja opieram się na przykładzie, że masz AC w TU X i jeszcze w czasie trwania polisy płacisz na kolejny rok, również w TU X. Po co w tym przypadku oględziny?

Napisano

> No i OK, ale ja opieram się na przykładzie, że masz AC w TU X i jeszcze w czasie trwania polisy

> płacisz na kolejny rok, również w TU X. Po co w tym przypadku oględziny?

pad.gif Czego nie rozumiesz? Kolejne polisy AC nie mają ze sobą związku. Każda jest nowa. I każda obejmuje ochroną pojazd w momencie podpisania i na ten moment stan pojazdu ma być udokumentowany. Żadne normalne TU nie ubezpieczy Ci samochodu, który widziało 5 lat temu. A jak ubezpieczy to bądź pewien problemów z wypłatą ewentualnego odszkodowania.

Napisano

> Czego nie rozumiesz? Kolejne polisy AC nie mają ze sobą związku. Każda jest nowa. I każda obejmuje

> ochroną pojazd w momencie podpisania i na ten moment stan pojazdu ma być udokumentowany. Żadne

> normalne TU nie ubezpieczy Ci samochodu, który widziało 5 lat temu. A jak ubezpieczy to bądź

> pewien problemów z wypłatą ewentualnego odszkodowania.

Ubezpieczałem w Warcie, Generalli, Benefi, PZU .... nigdy nie oglądali auta przy przedłużeniu AC na kolejny rok, oglądali tylko za za pierwszym razem.

Znaczy że ci ubezpieczyciele są "nienormalni" ?

Napisano

> Ubezpieczałem w Warcie, Generalli, Benefi, PZU .... nigdy nie oglądali auta przy przedłużeniu AC na

> kolejny rok, oglądali tylko za za pierwszym razem.

> Znaczy że ci ubezpieczyciele są "nienormalni" ?

Mam dokładnie takie same doświadczenia - brak oględzin przy kontynuacji AC i uważam to za normalną praktykę.

Napisano

> Czego nie rozumiesz? Kolejne polisy AC nie mają ze sobą związku. Każda jest nowa. I każda obejmuje

> ochroną pojazd w momencie podpisania i na ten moment stan pojazdu ma być udokumentowany.

Czy udokumentowaniem może być brak zgłoszenia szkody z AC? Jeśli tak, to po co oglądać bolid? Co innego, jeśli miał byś choć jeden dzień przerwy - wtedy 100% zgody, bo mogło być kaboom. Ale jeśli ochrona AC trwa do np. 29.07 godz. 23:59 a już dzisiaj mam opłaconą kontynuację AC od 30.07 godz.0:00, to czym ryzykuje TU - możesz mi to wyjaśnić? Bo tego nie rozumiem... niewiem.gif

Napisano

> Ubezpieczałem w Warcie,

Warta mi robi dokumentację fotograficzną co roku niewiem.gif

Napisano

> Czy udokumentowaniem może być brak zgłoszenia szkody z AC?

Nie może być. Brak zgłoszenia szkody oznacza jedynie brak zgłoszenia szkody. Nie określa stanu pojazdu. Dużo ludzi nie zgłasza szkód bo się im to nie opłaca.

Jeśli tak, to po co oglądać bolid? Co

> innego, jeśli miał byś choć jeden dzień przerwy - wtedy 100% zgody, bo mogło być kaboom. Ale

> jeśli ochrona AC trwa do np. 29.07 godz. 23:59 a już dzisiaj mam opłaconą kontynuację AC od

> 30.07 godz.0:00, to czym ryzykuje TU - możesz mi to wyjaśnić? Bo tego nie rozumiem...

Tym, że jak masz uszkodzony samochód i byś to zgłosił na starej polisie to byś zapłacił wyższą składkę za następną. Polisa zaczynająca działanie 30.07 o godz 0:00 nie obejmuje szkód wcześniejszych. No i powiedzmy stłukłeś się, masz pogiętą maskę, połamany zderzak, ale jeździ. Przejeździsz do nowej polisy, stukniesz się drugi raz ale bez większych konsekwencji i będziesz chciał naprawić i starą i nową szkodę. A z punktu widzenia TU powinieneś mieć dwie i związane z tym konsekwencje finansowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.