Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki następny...

Featured Replies

Napisano

Tak powoli się zastanawiam na co zamienić moje pierwsze 2oo - GS-500F pod koniec sezony przyjdzie czas na pozbycie się pierwszego moto.

Kategoria A od maja tego roku.

Doświadczenie do końca sezonu to będzie jakieś 6000km (obecnie 3500km)

Jazda: 70% trasy powyżej 200km

Moto służy głownie do jazd i wypadów weekendowych.

Typ szosowo-turystyczny najlepiej w pełnej owiewce

Pierwsze pomysły to SV 650S lub Fazer ale tu tylko występuje z czachą.

Budżet 9 - 13 tys.

Wiec jakie typy ?

Napisano

Dołączam się do pytania, z tym, że ja po CB500 wiem, że chcę coś z owiewką... Tym bardziej przy dłuższych trasach.

Do tego co podane nadal zastanawiam się nad V-Stromem, albo innym TDMem.

Napisano

> Kategoria A od maja tego roku.

> Pierwsze pomysły to SV 650S lub Fazer ale tu tylko występuje z czachą.

O paaaanie, za mocne i japonskie! Idź jedyną słuszną drogą - chińczyk 250 obowiązkowo z ABSem grinser006.gif

> Wiec jakie typy ?

Czegokolwiek nie wybierzesz (Hornet, Fazer, SV) na pewno będziesz zadowolony smile.gif

Napisano

Honda VFR. Będzie Pan zadowolony smile.gif

Napisano

> Tak powoli się zastanawiam na co zamienić moje pierwsze 2oo

> Jazda: 70% trasy powyżej 200km

> Pierwsze pomysły to SV 650S

Suzuki SV czy S czy N nie nadaje się do turystyki, tylko do wypadów na winkle. Wiem bo mam. Można próbować, ale po sezonie stwierdzisz, że to pomyłka. Są po prostu motocykle, które znacznie lepiej się do tego nadają.

Mnie na SV się dobrze jedzie do 150 km. Jeżeli trasa dłuższa to przyjemność spada. Ale ja jakiś dziwny jestem ostatnio... spineyes.gif

Bo jak kochasz ten "sport" to te mankamenty nie powinny zbytnio doskwierać.

S - bolą ręce, nie za wygodna pozycja. N z akcesoryjną wyższą owiewką przy 130 km/h daje radę, ale nie ma za bardzo kufrów do tego...

Oryginalna kanapa jest twarda i niewygodna.

Do turystyki Suzuki DL 650 Vstrom (ale cena nie ta), Honda Translap, Varadero ew. Suzuki Bandit. Dobrym wyborem byłby Bandit 1200 ale znowu nie ta cena zakupu i pchanie się w koszty większego moto.

aha - SV'ka kiedyś rzadkość, ostatnio się zrobiła bardzo popularna.

Ciężko znaleźć egzemplarz bez "ciekawej historii"

Napisano

Może jakaś VFR-ka osiemsetka ? Dość tanie w zakupie moto, używane z głową w trasie potrafi spalić 5l/100. Dobrze "obudowane". Można zarówno po "winklach" poszaleć, jak i w trasie bez problemu te 140-150km/h jechać bez ciągłej walki z kierunkiem jazdy i wiatrem :D

Miałem okazje troszkę pojeździć takim wynalazkiem z 2001r.

Napisano

> Honda Deauville NTV650

tez bym sie na to skusił

Napisano

> tez bym sie na to skusił

Wszystko fajnie ... fajne moto (z walem) ..ale dosc mala moc ...

Napisano

> Wszystko fajnie ... fajne moto (z walem) ..ale dosc mala moc ...

Do spokojnej turystyki starcza. ok.gif

Do tego totalnie bezawaryjny i niemal bezobsługowy. ok.gif

Napisano

> Suzuki SV czy S czy N nie nadaje się do turystyki, tylko do wypadów na winkle.

Ale kolega wydaje mi się nie pisał o górnolotnej turystyce motocyklowej - 200km w trasie można zrobić jadąc na przysłowiowego kebaba.

Napisano

> Dołączam się do pytania, z tym, że ja po CB500 wiem, że chcę coś z owiewką... Tym bardziej przy

> dłuższych trasach.

> Do tego co podane nadal zastanawiam się nad V-Stromem, albo innym TDMem.

bandit 650 w wersji gsx

Napisano

Aprilia Futura. Do kupienia za smieszne pieniądze, a jako turystyk ciężka do przebicia. Jeździlem dziś taką - rewelacja.

Napisano

> Do spokojnej turystyki starcza.

> Do tego totalnie bezawaryjny i niemal bezobsługowy.

A to sie zgadza ...

ale jezeli chodzi o moc ..to zamienil stryjek siekierke na kijek ....

Napisano

Fazer !!!

Napisano

Bandit , V-Strom , Transalp , VFR , TDM do wyboru do koloru.

Napisano
  • Autor

V-strom, TDM itp raczej odpadają - takie jakieś wysokie smile.gif a po szutrach raczej rzadko ganiam.

NTV 650 jakoś taka strasznie zabudowana wolał bym jak juz kufry odczepiane bo taka "napompowana"

Aprilla Futura ładna ale niestety egzotyk.

VFR- to mój zdecydowany faworyt ale wcześniej nie chciałem tego sugerować (obudowana, wygląd bardziej sportowy itd.)

I to jest kierunek poszukiwań alternatywy dla VFR, moc może oscylować od 75KM do max. 110KM( więcej i tak nie będę w stanie wykorzystać zlosnik.gif )

A GSX-F?

Napisano

> A GSX-F?

jak najbardziej mogę polecić ok.gif

Napisano

> V-strom, TDM itp raczej odpadają - takie jakieś wysokie a po szutrach raczej rzadko ganiam.

> NTV 650 jakoś taka strasznie zabudowana wolał bym jak juz kufry odczepiane bo taka "napompowana"

> Aprilla Futura ładna ale niestety egzotyk.

> VFR- to mój zdecydowany faworyt ale wcześniej nie chciałem tego sugerować (obudowana, wygląd

> bardziej sportowy itd.)

> I to jest kierunek poszukiwań alternatywy dla VFR, moc może oscylować od 75KM do max. 110KM( więcej

> i tak nie będę w stanie wykorzystać )

> A GSX-F?

cbr f4i ?

Napisano

O proszę temat który właściwie mógłbym sam napisać(jedyne różnice to doświadczenie-do końca sezonu będzie jakieś 3x to co napisałeś, i prawko-prawie rok dłużej) i nawet typy podobne,chociaż ja bardziej myślę nad kierunkiem sportowo-turystycznym smile.gif

Mi przez myśl przeleciały[w nawiasach moje wątpliwości]: Suzuki SV650S[podobno słabe jak na drugie moto] i GSX650F[j/w. + ciężkie] ew. GSX-R 600[średnie do turystyki], Hondy CBR F4/F4i[za te pieniądze może być ciężko o młody i w miare dobry egzemplarz] i VFR[patrz CBR+waga], Kawasaki ER-6F[patrz SVka+dźwięk silnika] i Z750S[niezbyt urodziwe w wersji S, a bez S nie ma owiewek] oraz Yamahy Fazer[wydaje się bardzo rozsądnym wyborem,ale średnio mi się podoba] i Thundercat[wiek].

Inna opcja to typowy sport oraz szatański pomysł, który ostatnio bardzo mi w głowie pulsuje, czyli supermoto. Tyle że podobnie jak Ty lubię sobie w jakąś traskę wyskoczyć i tam to nie będzie raczej dobre rozwiązanie oslabiony.gif

Ideałem byłoby coś uniwersalne w założeniu jak obecny GS, tyle że mocniejsze i przy okazji nie-cięższe i nie-większe, żeby po winklach można było poszaleć i w korkach się nadal przeciskać... z tego co patrzyłem najlepiej do takich przesłanek pasowałaby nowa Honda CBR600F, tyle że budżet zupełnie nie ten.

Napisano

> ...

> Kategoria A od maja tego roku.

> Doświadczenie do końca sezonu to będzie jakieś 6000km (obecnie 3500km)

> ...

Myślisz, że po 3500 km umiesz już jeździć, bo nie zaliczyłeś szlifa? Ludzie po 20k stwierdzają, że nadal dużo im braknie do doskonałości. Na razie los był dla Ciebie łaskawy i nie doświadczyłeś "ciekawych" sytuacji drogowych. Ja na Twoim miejscu spokojnie doczołgałbym się do końca sezonu i polatał jeszcze drugi - dopiero rozglądał bym się za fajniejszym moto.

Masz teraz złudne wrażenie, że opanowałeś moto, ale wydaje mi się że nauczyłeś się tylko przyspieszać zlosnik.gif

Napisano

> Myślisz, że po 3500 km umiesz już jeździć, bo nie zaliczyłeś szlifa? Ludzie po 20k stwierdzają, że

> nadal dużo im braknie do doskonałości. Na razie los był dla Ciebie łaskawy i nie doświadczyłeś

Wydaje się jakbyś pisał o mnie. Im więcej kilometrów zrobiłem tym bardziej się na siebie denerwuję, że brakuje mi umiejętności.

Za to apetyt na cbr 600 rośnie :/

Napisano

> Wydaje się jakbyś pisał o mnie. Im więcej kilometrów zrobiłem tym bardziej się na siebie denerwuję,

> że brakuje mi umiejętności.

> Za to apetyt na cbr 600 rośnie :/

smile.gif

Sam zrobilem 25kkm na moto i wiem, ze nie umiem hamowac i skrecac... a co dopiero po 3kkm?

Mnie pokory nauczyla zwykla 50tka kiedy doznalem uslizgu przedniego kola przy skrecaniu z dohamowaniem. Cale szczescie, ze moto lekkie to podparlem sie noga i jakos poszlo. Innym razem przyhamowalem na prostej na piaseczku... skutkow nie bede opisywal icon_rolleyes.gif

Stad wiem, czego moge sie spodziewac jadac na duzym moto. No i pewnych sytuacji staram sie unikiac jak ognia. Im wiecej pokory nauczy małe moto, tym łagodniejsze będą skutki błądów na moto dużym i mocnym.

Napisano

> Sam zrobilem 25kkm na moto i wiem, ze nie umiem hamowac i skrecac... a co dopiero po 3kkm?

> Mnie pokory nauczyla zwykla 50tka kiedy doznalem uslizgu przedniego kola przy skrecaniu z

> dohamowaniem. Cale szczescie, ze moto lekkie to podparlem sie noga i jakos poszlo. Innym razem

> przyhamowalem na prostej na piaseczku... skutkow nie bede opisywal

> Stad wiem, czego moge sie spodziewac jadac na duzym moto. No i pewnych sytuacji staram sie unikiac

> jak ognia. Im wiecej pokory nauczy małe moto, tym łagodniejsze będą skutki błądów na moto

> dużym i mocnym.

Nie każdy jest stworzony do jazdy na motocyklu. Osobiście podziwiam tych którzy mimo wpadek mniej lub bardziej bolesnych jeżdżą dalej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Myślisz, że po 3500 km umiesz już jeździć, bo nie zaliczyłeś szlifa?

Nie, cały czas sie uczę tak samo jak autem mimo ze mam PJ od 98r i rocznie robię min. 80 kkm

>Ludzie po 20k stwierdzają, że

nadal dużo im braknie do doskonałości.

>Na razie los był dla Ciebie łaskawy i nie doświadczyłeś

> "ciekawych" sytuacji drogowych. Ja na Twoim miejscu spokojnie doczołgałbym się do końca sezonu

> i polatał jeszcze drugi - dopiero rozglądał bym się za fajniejszym moto.

> Masz teraz złudne wrażenie, że opanowałeś moto, ale wydaje mi się że nauczyłeś się tylko

> przyspieszać

zmianę moto odbieram jako następny krok w podnoszeniu umiejętności jazdy na 2oo, mimo udziału w kursach doszkalających dalej uważam ze jeszcze wiele przede mną ale nie chce tez popadać w paranoje że 250-500cm to trzeba jeszcze jeździć min 20k a 600 to już prawie jak Hayabusa i najlepiej nawet nie podchodzić.

Przy zmianie moto chodzi o to bym mógł czuć bezpieczeństwo jak w aucie czyli jeśli potrzebuję wyprzedzić to mam świadomość że jest na tyle mocne by bezstresowo to zrobić. Odkręcanie od świateł do świateł to już za mną ma więcej niz 30lat cool.gif

Mysle że ważne jest to co ma się w głowie- mam świadomość że Rossi to ja nie jestem i nigdy nie będę.

Ale wracając do głownego tematu to moje typy(budżet dostosuje do realnych cen) proszę opinie :

-VFR po 2002r

-Fazer po 2005r (może z ABS)

-SV 650S po 2005r.( pełna owiewka)

-CBR 600 po 2003r.(F4i)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.