Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki przod do Epici -ktore?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj byłem w serwisie w sprawie napraw na gwarancji.

Okazalo sie przy okazji , ze sa do wymiany w Epice przednie klocki.

Cena zapodana przez ASO tj. 300 zł + 100 robocizna lekko mnie zamroczyly.

Stwierdzilem, ze nie bede im takiej kasy placil.

Dzwonilem do Inter Cars i zaproponowali mi klocki Federo za 160 zl.

Czy wiecie gdzie w W-wie mozna kupic orginaly koreanskie w dobrej cenie?

Z gory dziekuje za pomoc

Arek Epica LMV W-wa

Napisano

Zadzwoń do SKAL-MOT sklep na allegro

Z tego co się orientuje to jest hurtownia Chevrolet / Daewoo z Warszawy. Osobiście kupowałem swego czasu, część zestawu naprawczego do tylnych zacisków mojej Epiki.

Tak poza konkursem - jakiś czas temu wymieniałem całościowo hamulce ( przód - tył). Klocki założyłem TRW na przód a na tył oryginały ( niebieskie) od POTAK'a. Z tarczami jest gorzej, brak jakiś sensownych zamienników ( ATE, Zimmermany lub podobnych). U siebie założyłem Delphi na przód, a na tył jakieś Japan Parts czy coś takiego ( też od POTAK'a). Z tarczami nie daj się zmylić, w Intercarsie mają część towaru źle opisanych. W Epice tarcze przód mają średnice 278mm a tył 276mm . Zobaczysz w sklepach, że będą chcieli ci wcisnąć 256mm ( a takie były w Evandzie, która w kilku zakątkach świata nazywała sie Epica, stąd to zamieszanie).

AHA

Taka mała porada smile.gif - jak będziesz wymieniał klocki, to sprawdź prowadnice zacisków ( śruby pływające), oraz tłoczki czy nie są zardzewiałe. Lubią się zapiekać, szczególnie z tyłu. Najszybciej sprawdzisz, lekko odchyl osłone gumową tłoczka, jak będzie dużo rdzy to polecam rozebranie zacisków i złożenie na nowych gumach + ew. nowy tłoczek jeżeli bardzo zardzewiały jest stary.

Nie żebym się wymądrzał, ale przeszedłem to na własnej skórze. Tłoczek minimalnie zardzewiał i zacisk stanął ( tylny lewy). One są baaardzo ciasno spasowane, dużo ciaśniej niż te z przodu.

Także lepiej sprawdź - ja już jedną pare tarcz i klocków musiałem wyrzucić po ~1000km, jak miałem awarie na autostradzie.

Napisano

> Hamulce "serwisuję" w swoich autach u p. Remka.

Też polecam. W lanosiku wszystko z hamulcami tylko tam , z laczkiem też tylko tam będę jeździł.

Napisano

> Dzisiaj byłem w serwisie w sprawie napraw na gwarancji.

> Okazalo sie przy okazji , ze sa do wymiany w Epice przednie klocki.

> Cena zapodana przez ASO tj. 300 zł + 100 robocizna lekko mnie zamroczyly.

> Stwierdzilem, ze nie bede im takiej kasy placil.

> Dzwonilem do Inter Cars i zaproponowali mi klocki Federo za 160 zl.

> Czy wiecie gdzie w W-wie mozna kupic orginaly koreanskie w dobrej cenie?

> Z gory dziekuje za pomoc

> Arek Epica LMV W-wa

ASO normalna cena.

Poza ASO można taniej.

Wybór należy do Ciebie.

Co byś nie wybrał, pamiętaj, że koszt materiałów eksploatacyjnych to niewielki ułamek kosztów całkowitych utrzymania auta. Więc nie musisz się martwić, że źle wybrałeś, wybierając drogie ASO wink.gif

Napisano

> Co byś nie wybrał, pamiętaj, że koszt materiałów eksploatacyjnych to niewielki ułamek kosztów

> całkowitych utrzymania auta.

OK, ale chyba lepiej mieć w portfelu 200 zł więcej niż nie mieć, pomimo tego niewielkiego ułamka (płacąc za to samo).

Ja założyłem oryginalne tarcze GM na przód do Epiki, klocki jakieś koreańskie zamienniki, bo tylko takie były dostępne w Potaku wtedy. Za tarcze zapłaciłem chyba 370 zł, w ASO krzyknęli ponad 700 hehe.gif, więc nie zastanawiałem się nad "ułamkiem kosztów" tylko kupiłem w Potaku cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

Kupiłem w Inter Cars orginalne Ferodo za 155 zł brutto.

Umowie sie w ASO na zmiane w tym tygodniu.

Dziekuje wszystkim za porady.

Pozdrawiam

Arek Epica LMV W-wa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.