Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam Astry III jaki wybraĆ silnik Pb do gazu?

Featured Replies

Napisano

Witam

Planuję na poważnie zakup Astry III do końca sierpnia i muszę zdecydowaĆ się jaki szukaĆ silnik odpowiedni dla mnie. Finanse dostępne to 18-22pln.

Poradzcie mi jaki szukaĆ silnik do współpracy z LPG. Zależy mi bardziej na ekonomi niż na osiągach, ale żyby muł też nie był. Wiem że są różne wersje 1.4 1.6 ecotec ale który będzie dla mnie odpowiedni?

I na co zwracaĆ uwagę przy zakupie III? jakieś czułe punkty?

dzięki za porady

Napisano

Wiem że są różne wersje 1.4 1.6 ecotec ale który będzie dla mnie

> odpowiedni?

Jeśli chodzi o 1.4 to są dwa rodzaje i oba dobrze się gazują.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o 1.4 to są dwa rodzaje i oba dobrze się gazują.

masz na myśli wersje zaworowe?

Napisano

Mam na myśli ogólnie. Jest Z14XEL (75KM) i Z14XEP (90KM).

Oba mają 16 zaworów, rozrząd na łańcuchu, hydraulikę na zaworach i bezproblemowo się je gazuje. Oczywiście IVgen.

Napisano
  • Autor

> Mam na myśli ogólnie. Jest Z14XEL (75KM) i Z14XEP (90KM).

> Oba mają 16 zaworów, rozrząd na łańcuchu, hydraulikę na zaworach i bezproblemowo się je gazuje.

> Oczywiście IVgen.

A jak sprawują się silniki 1,6 na gazie? te mają pasek rozrządu podobno:)

Napisano

Zgadza się. Wszystkie mają rozrząd napędzany paskiem. Sprawują się też dobrze. Z tym, że brak hydrauliki na zaworach oznacza częstsze i dość kosztowne ustawianie luzu (wymiana szklanek).

Napisano

Od października zeszłego roku mam taką Astrę z silnikiem 1,4 XEP (90KM). Gaz założyłem zaraz po zakupie - oczywiście sekwencja. Jeśli chodzi o szczegóły dotyczące instalacji to musiałbym zajrzeć w papiery. Od tej pory przejechałem prawie 20kkm - wszystko bez najmniejszych problemów. Codziennie dojeżdżam do pracy - 2/3 drogi to powiedzmy trasa, pozostała część to Warszawka. Przy takiej jeździe średnie spalania gazu oscyluje w granicach 8,5 - 9l. Co do minusów silnika to jest on zdecydowanie za słaby do tego samochodu (szczególnie, że posiadam kombii). Jadąc samemu jeszcze daje radę, ale już przykładowo przy czterech osobach na pokładzie i włączonej klimatyzacji jest to muł jakich mało zlosnik.gif. Zaletą jest zdecydowanie ekonomika oraz hydrauliczna regulacja zaworów. Wiele osób twierdzi, że plusem jest również łańcuch rozrządu. Niby tak, ale jest tam również hydrauliczny napinacz łańcuszka, który lubi powodować kłopoty. Czasami rozrząd trzeba wymieniać po niespełna 150kkm, bądź nawet wcześniej. Chociaż też nie jest to jakaś ogromna inwestycja - całość powinna zamknąć się w 1200PLN (oczywiście nie w ASO). Z tego co kojarzę do 2006 roku były jeszcze montowane jednostki 1,8 (chyba 125KM) które również posiadały hydraulikę (musisz doczytać) - myślę, że zdecydowanie bardziej ten silnik pasuje do tego autka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.