Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dwa nietypowe problemy...

Featured Replies

Napisano

... obydwa dotyczą starego BMW E12:

1) hamulce - po zakupie zostały wymienione tarcze, klocki, przewody i przeczyszczone zaciski. Układ jest typu tarcze z przodu + tarczo-bębny z tyłu. Auto posiada dość dziwne zaciski z przodu - są dwa osobne cylinderki ale uwaga - do każdego zacisku idą po dwa przewody i są dwa odpowietrzniki spineyes.gif

problem - odpalamy zimne auto i jedziemy - wszystko jest ok, auto hamuje bardzo dobrze. Po ok 5km klocki zaczynają leciutko popiskiwać na zakrętach, na dziurach(!). Po 15km samochód zachowuje się jak wagon kolejowy - taki mniej więcej jest odgłos przy hamowaniu, potrafi też piszczeć w czasie jazdy. Auto cały czas hamuje dość dobrze. Przednie koła są zimne, tylne - minimalnie cieplejsze. Rozbierałem koła i wszystko wygląda normalnie. Magia spineyes.gif Ktoś się spotkał z takim czymś kiedyś? zlosnik.gif

2) Gdy poziom paliwa spada do poziomu rezerwy jak chcemy ruszyć bardzo ostro (powiedzmy do odcinki na Ib) auto po zmianie na IIb nagle przez ok 1-2s nie ma mocy. Przyczyną jest to że przez przyspieszenie paliwo odpływa na tył zbiornika i przez chwilę smok który jest z przodu - nie ma paliwa.... rozumiem że zostaje mi tylko swirl pot? spineyes.gif

Napisano

ad1 czyszczenie prowadnic i pasta ceramiczna rozwiazala problem w moim saabie 900ng bo bylo podobnie ale tylko z tylnymi hamulcami

ad2 tankuj do pelna zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ad1 czyszczenie prowadnic i pasta ceramiczna rozwiazala problem w moim saabie 900ng bo bylo

> podobnie ale tylko z tylnymi hamulcami

czyli spróbowac pasta ceramiczna miedzy tłoczek a klocek + smar miedziowy na prowadnice?

> ad2 tankuj do pelna

tankuję zawsze za 100 hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> czyli spróbowac pasta ceramiczna miedzy tłoczek a klocek + smar miedziowy na prowadnice?

> tankuję zawsze za 100

ja nie żałuję tej pasty, daję na prowadnice, po uprzednim wyczyszczeniu ich, kapkę między tłoczek a klocek i oczywiście dokładne czyszczenie i smarowanko jarzma zacisku -w tym miejscu, gdzie klocki opierają się o jarzmo ok.gif

Napisano

> tankuję zawsze za 100

to dalej tankuj za stówe ale przy połowie zbiornika a nie na rezerwie hehe.gif

problem solved piwo.gif

Napisano
  • Autor

> to dalej tankuj za stówe ale przy połowie zbiornika a nie na rezerwie

> problem solved

ale ja nie lubię jak auto waży wiecej niż musi zlosnik.gif

Napisano

> ale ja nie lubię jak auto waży wiecej niż musi

To próbuj tak

grinser006.gif

800px-KC135_refueling.jpg

Napisano

> czyli spróbowac pasta ceramiczna miedzy tłoczek a klocek + smar miedziowy na prowadnice?

tylko pasta ceramiczna miedzy klocek i na prowadnice, smaru lepiej nie stosowac bo pod dluzszym czasie jednak sie zapieka

Napisano

> 2) Gdy poziom paliwa spada do poziomu rezerwy jak chcemy ruszyć bardzo ostro (powiedzmy do odcinki

> na Ib) auto po zmianie na IIb nagle przez ok 1-2s nie ma mocy. Przyczyną jest to że przez

> przyspieszenie paliwo odpływa na tył zbiornika i przez chwilę smok który jest z przodu - nie

> ma paliwa.... rozumiem że zostaje mi tylko swirl pot?

Ale co tu jest nietypowego?

Napisano
  • Autor

> Ale co tu jest nietypowego?

no jest to dość nietypowe jednak, nie zdarzyło mi się wcześniej coś takiego w żadnym aucie zlosnik.gif

Napisano

> no jest to dość nietypowe jednak, nie zdarzyło mi się wcześniej coś takiego w żadnym aucie

Zdarza się często, że po pewnym czasie tandetne klocki wywołują dziwne odgłosy. Rada: wymienić na porządne, polecane do danego modelu auta. Ja miałem już tak dwa razy w różnych autach. Raz wymiana w Nissanie z Kashiyamy na Akebono i drugi raz w Punto z Fomara na TRW.

Napisano
  • Autor

> Zdarza się często, że po pewnym czasie tandetne klocki wywołują dziwne odgłosy. Rada: wymienić na

> porządne, polecane do danego modelu auta. Ja miałem już tak dwa razy w różnych autach. Raz

> wymiana w Nissanie z Kashiyamy na Akebono i drugi raz w Punto z Fomara na TRW.

ale kolega pisał odnośnie problemu z paliwem. Co do klocków to są wsadzone ATE, tarcze Zimmermanny.

Napisano

> ale ja nie lubię jak auto waży wiecej niż musi

czyli po obiedzie nie jeździsz zlosnik.gif

Napisano

> tankuję zawsze za 100

chyba odwrotnie smar miedziowy np Taki takie miedzy klocek a tłoczek (taka miedziana pasta) natomiast jakie tam są prowadnice jezeli takie jak w polonezach to tez mozna to potraktowac miedziowym , natomiast jak sa takie pływające prowadnice tj z gumkami jak w obecnych samochodach to broń Boże miedziowe, do tego jest taki przeźroczysty smar np. ATE .

Napisano
  • Autor

> chyba odwrotnie smar miedziowy np Taki takie miedzy klocek a tłoczek (taka miedziana pasta)

> natomiast jakie tam są prowadnice jezeli takie jak w polonezach to tez mozna to potraktowac

> miedziowym , natomiast jak sa takie pływające prowadnice tj z gumkami jak w obecnych

> samochodach to broń Boże miedziowe, do tego jest taki przeźroczysty smar np. ATE .

układ wygląda tak:

http://bmwfans.info/parts/catalog/E12/Se..._brake_caliper/

prowadnice wbija się na stałe w zacisk hmm.gif

Napisano

> 2) Gdy poziom paliwa spada do poziomu rezerwy jak chcemy ruszyć bardzo ostro (powiedzmy do odcinki

> na Ib) auto po zmianie na IIb nagle przez ok 1-2s nie ma mocy. Przyczyną jest to że przez

> przyspieszenie paliwo odpływa na tył zbiornika i przez chwilę smok który jest z przodu - nie

> ma paliwa....

To się konstruktorzy z Monachium nie popisali. W e30 jest już z tyłu zbiornika i o braku paliwa można się dowiedzieć przy jeździe z górki czego też raz doświadczyłem zlosnik.gif

Napisano

> no jest to dość nietypowe jednak, nie zdarzyło mi się wcześniej coś takiego w żadnym aucie

Pewnie w nowszych samochodach pompa pobierająca paliwo jest w jakimś zagłębieniu, które zapewnia poziom paliwa nawet jak jest go odpowiedni mało w zbiorniku - to tak na chłopski rozum bo nie wiem jak jest w rzeczywistości grinser006.gif.

Może jeszcze w tamtych latach inżynierowie do tego nie doszli.

Napisano

> układ wygląda tak:

> http://bmwfans.info/parts/catalog/E12/Se..._brake_caliper/

> prowadnice wbija się na stałe w zacisk

w tym układzie spraj miedziowy ten rzadki na sworzeń nr 8 i kliny 11 , miejsce przylegana klocka z tłoczkiem i z drugiej strony z jarzmem lepiej tym gęstym bo tu mowina być taka grubsza warstwa.

Napisano
  • Autor

> Ad. 2 Swirl pot albo zbiornik o odpowiednim kształcie.

jakiej pojemnosci tego swirl pota? 1 litr styknie?

Napisano
  • Autor

> To się konstruktorzy z Monachium nie popisali. W e30 jest już z tyłu zbiornika i o braku paliwa

> można się dowiedzieć przy jeździe z górki czego też raz doświadczyłem

oryginalny silnik miał 2 gaźniki - gaźnik ma komorę pływakową na takie "momenty"

a ja mam motronica zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.