Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra h jaki klucz do spuszczenia oleju

Featured Replies

Napisano

astra h 1,4 benzyna 90km jaki klucz do korka spustowego oleju, jakis imbus gdzie kupie

,PILNA SPRAWA dziekuje za pomoc

Napisano

> astra h 1,4 benzyna 90km jaki klucz do korka spustowego oleju, jakis imbus gdzie kupie

> ,PILNA SPRAWA dziekuje za pomoc

jesli to silnik z14xep to potrzebujesz bit torx rozmiar 45

• 2 tygodnie później...
Napisano

To i ja się zapytam nie tworząc nowego wątku - jaki klucz jest potrzebny do wykręcenia wkładu filtra oleju?

Napisano

> To i ja się zapytam nie tworząc nowego wątku - jaki klucz jest potrzebny do wykręcenia wkładu

> filtra oleju?

Jeśli dobrze pamiętam to nasadka 30 albo 32 zmieniałem u rodziców ale pewności nie mam.

Napisano

> Jeśli dobrze pamiętam to nasadka 30 albo 32 zmieniałem u rodziców ale pewności nie mam.

To ręką tego nie odkręci confused.gif

Napisano

> Paradoksalnie dość ciężko kluczem odkręcić ten plastikowy korek...

Ok. dobrze wiedziec - na dniach będę wymieniał olej i ta obudowa filtra oleju wyglądała na łatwą do odkręcenia....

Napisano

Jeszcze się zdziwisz jaki tam filtr siedzi. katalogi kończą się na roku 2005, albo mój sprzedawca nowszych nie miał grinser006.gif. Ja w końcu wziąłem stary filtr w rękę i po numerach znalazł.

Napisano

> Jeszcze się zdziwisz jaki tam filtr siedzi. katalogi kończą się na roku 2005, albo mój sprzedawca

> nowszych nie miał . Ja w końcu wziąłem stary filtr w rękę i po numerach znalazł.

Dwa rodzaje były tych filtrów, pisałem nawet o nich ostatnio tutaj wink.gif

Napisano

Olej został wymieniony na 5W30 GM i zalany pod max. Z moich obserwacji podczas wymiany wynika że:

- Faktycznie obudowy filtra oleju ręką nie odkręci - klucz 32 jest niezbędny.

- Do korka spusty niezbędny jest torx 45 i przy okazji dobrze jest wymienic nową uszczelkę gumową korka za jedyne 1,5 zł ok.gif,

- Jeżeli nie ma się kanału to "normalnie" też można olej wymienic z tym że w takim przypadku samochód trzeba nieznacznie podnieśc lub po prostu podstawic pod koła grubsze deski i na nie najechac (tak też zrobiłem), może jak bym nie miał osłony silnika wymiana obyłoby się bez tych kombinacji 270635636-JUMP2.gif

Koszt całej operacji to koszt części (olej 5l - do silnika weszło ok. 3,2l, filtr oleju i uszczelki) czyli 104 zł ok.gif Na koniec auto zostało nawoskowane i nabrało nowego blasku ok.gif

Napisano

> dobrze jest wymienic nową uszczelkę gumową korka

Jesteś pewien że gumowa, a nie czasem miedziana?

Napisano

> W Z14XEP jest gumowy oring.

ja u siebie mam podkładke

Napisano

> ja u siebie mam podkładke

nie robiłem zdjęć ale mam 100% pewność gdyż odkręcałem korek ok.gif

z tego co pamiętam jak się pytałem w sklepie moto to też na początku chcieli dać miedzianą ale po przewertowaniu katalogów pani stwierdziła że jednak do tego silnika jest gumowa a bodajże do diesla jest miedziana ....

Aha dodam jeszcze że olej był wymieniany po 15kkm od ostatniej wymiany ale postanowiłem nie czekać na sugerowane 30kkm, poprzednio był Mobil 0W40 - po stosownym czasie od zalania GM 5W30 postaram się podzielić spostrzeżeniami i uwagami a propo ewentualnych różnic miedzy nimi 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> ja u siebie mam podkładke

W EPC tego nie mam, ale ZTCP to od jakiegoś numeru nadwozia były stosowane różne uszczelki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.