Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mechanizmu międzyosiowego...

Featured Replies

Napisano

Ludziska powiedzcie, doradźcie.

Przymierzam się to wpakowania w osobówkę napędu 4x4 gdzie fabrycznie była wiskoza (panda 4x4) ale wiem, żeby przy mocy 150KM (na razie tyle jest na silniku) to ona się wysra po 3cim ruszaniu.

Czy gdybym jakoś wywalił to sprzęgło wiskotyczne i zaspawał je na sztywno to dałoby się tym normalnie jeździć po drogach?

Napisano

U mnie we Fronterze tez nie ma i w instrukcji napisano, ze nie mozna, trza jezdzic z odlaczonym przodem.

Napisano

Opony zmieniałbyś co tydzień.

Napisano

> Ludziska powiedzcie, doradźcie.

> Przymierzam się to wpakowania w osobówkę napędu 4x4 gdzie fabrycznie była wiskoza (panda 4x4) ale

> wiem, żeby przy mocy 150KM (na razie tyle jest na silniku) to ona się wysra po 3cim ruszaniu.

> Czy gdybym jakoś wywalił to sprzęgło wiskotyczne i zaspawał je na sztywno to dałoby się tym

> normalnie jeździć po drogach?

weź pod uwagę że tylne koła pokonują inną drogę w zakręcie - krótszą

i gdzieś ta różnica musi się zgubić ... pół biedy jak na styku koło/nawierzchnia

tu jest taka sama zasada jak ze szperą

Napisano

...

> Czy gdybym jakoś wywalił to sprzęgło wiskotyczne i zaspawał je na sztywno to dałoby się tym

Nie licząc opon, kocówki drążków, krzyżaki w kolumnie kierownicy itp. też zmieniałbyś chyba co tydzien.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> ...

> Nie licząc opon, kocówki drążków, krzyżaki w kolumnie kierownicy itp. też zmieniałbyś chyba co

> tydzien.

> Pozdrawiam.

No tego się obawiałem ale z drugiej strony jeżdżą beemki z zaspawanymi dyframi po mieście i jakoś dają radę, dlatego spytałem. Nie jeździłbym tym autem non stop, mam drugie a to ma być zabawka do upalania ale mam chrapkę na 4x4 bo brak trakcji do 100km/h mnie już nudzi.

Tylne zawieszenie kompletne leży. Dorzuciłbym skrzynię i wał i tylko zamontować.

A gdyby zostawić tą wiskozę z pandy? Ile to wytrzyma?

Napisano

> No tego się obawiałem ale z drugiej strony jeżdżą beemki z zaspawanymi dyframi po mieście i jakoś

> dają radę,

Ale napęd na jedną oś mają, prawda?

Napisano
  • Autor

> Ale napęd na jedną oś mają, prawda?

No tak ale różnica prędkości między kołami na osi a między osiami to zawsze jest różnica prędkości...

Napisano

Nie wiem ile wytrzyma, ale jak padnie, to zrób na sztywno a między skrzynią a tylnym dyfrem zrób rozłączanie napędu.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem ile wytrzyma, ale jak padnie, to zrób na sztywno a między skrzynią a tylnym dyfrem zrób

> rozłączanie napędu.

To by było najlepsze. "Na światłach" zapinać a do normalnej jazdy rozpinać hehe.gif

Napisano

> To by było najlepsze. "Na światłach" zapinać a do normalnej jazdy rozpinać

Żaden problem, nad/pod-ciśnieniowo ok.gif

Napisano

> No tego się obawiałem ale z drugiej strony jeżdżą beemki z zaspawanymi dyframi po mieście i jakoś

> dają radę, dlatego spytałem. Nie jeździłbym tym autem non stop, mam drugie a to ma być zabawka

> do upalania ale mam chrapkę na 4x4 bo brak trakcji do 100km/h mnie już nudzi.

> Tylne zawieszenie kompletne leży. Dorzuciłbym skrzynię i wał i tylko zamontować.

> A gdyby zostawić tą wiskozę z pandy? Ile to wytrzyma?

Ja jeżdżę e30 z zaspawanym dyfrem i w normalnej jeździe po mieście nie czuć żadnej różnicy. Problemy pojawiają się przy manewrowaniu. Nawet przy motorze 3,5 litra nie wtoczysz się w zatoczkę na skręconych kołach bez podniesienia obrotów.

Myślę, że bardziej do sugerowanych wyżej końcówek drążków etc dostaną silentblocki.

Napisano

> Ja jeżdżę e30 z zaspawanym dyfrem i w normalnej jeździe po mieście nie czuć żadnej różnicy.

> Problemy pojawiają się przy manewrowaniu. Nawet przy motorze 3,5 litra nie wtoczysz się w

> zatoczkę na skręconych kołach bez podniesienia obrotów.

> Myślę, że bardziej do sugerowanych wyżej końcówek drążków etc dostaną silentblocki.

To nie to samo. Jak zrobi na sztywno to nie będzie mógł wcale manewrować do tego umęczy przeguby albo dyfry - zależy co aktualnie jest bardziej zużyte.

Napisano
  • Autor

> Ja jeżdżę e30 z zaspawanym dyfrem i w normalnej jeździe po mieście nie czuć żadnej różnicy.

> Problemy pojawiają się przy manewrowaniu. Nawet przy motorze 3,5 litra nie wtoczysz się w

> zatoczkę na skręconych kołach bez podniesienia obrotów.

> Myślę, że bardziej do sugerowanych wyżej końcówek drążków etc dostaną silentblocki.

Poliuretany mam.

Utkwił mi w pamięci taki artykuł z jakiegoś motoryzacyjnego czasopisma. Była mowa o audi quattro. Ponoć pierwszy prototyp właśnie miał obie osie sztywno połączone i "żona konstruktora pojechała na zakupy i nie mogła zaparkować" hehe.gif

Napisano

> No tak ale różnica prędkości między kołami na osi a między osiami to zawsze jest różnica

> prędkości...

Jak znajomemu wisko spieło na 100% to aż buda kwiczała przy parkowaniu, auto ryło przodem przy skręcaniu, było dość niebezpiecznie.

Swoja wymieniłem więc choć działała zgodnie z wytycznymi z manuala.

Napisano

> Ludziska powiedzcie, doradźcie.

> Przymierzam się to wpakowania w osobówkę napędu 4x4 gdzie fabrycznie była wiskoza (panda 4x4) ale

> wiem, żeby przy mocy 150KM (na razie tyle jest na silniku) to ona się wysra po 3cim ruszaniu.

takie auto nie skręca grinser006.gif

po "czarnym" nie wolno/nie da się/nie ma sensu.

Tylko na luźnej nawierzchni palacz.gif

Panda 150 km ? hmm.gif

food.gif

Napisano

> takie auto nie skręca

Nawet ze wspomaganiem, trzeba mieć dużo pary w rękach, żeby zrobić chociaż jeden obrót kierownicą. I to nie tylko na postoju...

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> takie auto nie skręca

> po "czarnym" nie wolno/nie da się/nie ma sensu.

> Tylko na luźnej nawierzchni

> Panda 150 km ?

Uno.

Przymiarki już były - pasuje prawie p&p (czytaj: jeden dzionek z migomatem hehe.gif)

4x4c.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.