Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak naciągnąc łańcuch w moto?

Featured Replies

Napisano

Gdy nie ma centralnej stopki? Wogole to jak wygląda ta operacja? Bo mam troche za luźny a nigdy tego nie robilem ;-)

Napisano

> Gdy nie ma centralnej stopki? Wogole to jak wygląda ta operacja? Bo mam troche za luźny a nigdy

> tego nie robilem ;-)

Ja naciągam stawiając motocykl na bocznej. Pewnie zaraz się dowiem, że od 20tys km robie kuku łancuchowi :D

Napisano

> Ja naciągam stawiając motocykl na bocznej. Pewnie zaraz się dowiem, że od 20tys km robie kuku

> łancuchowi :D

U mnie w instrukcji jest napisane żeby naciągać gdy jest postawiony właśnie na bocznej..

Gorzej że nie mam klucza dynamometrycznego a w instrukcji jest podany moment dokręcania :-(

Napisano

> U mnie w instrukcji jest napisane żeby naciągać gdy jest postawiony właśnie na bocznej..

> Gorzej że nie mam klucza dynamometrycznego a w instrukcji jest podany moment dokręcania :-(

Zawsze możesz potrenować przedłużkę i zgrzewkę wody wink.gif

Napisano
  • Autor

No dobra. Ale nadal nie wiem, powiedzmy ze dźwigne kolo, zluzuje nakrętki, i co? Naciągam łańcuch i przykrecam z powrotem powrotem? Przewód hamulcowy jest na tyle elastyczny ze sie podda?

Napisano

Proszę ->

Teoretycznie, aczkolwiek jest to zależne od konstrukcji zawieszenia, pod niewielkim obciążeniem ( moto na bocznej, a nie centralnej) jest lepiej. Przynajmniej w GSF.

ps. pamiętaj, aby po dokręceniu śruby mocującej koło odpowiednim momentem, po blokować "śruby regulacyjne" którymi regulowałeś naciąg.

Tz. po prostu je dokręcić delikatnie.

ps2. nie ufaj "nacięciom" po obu stronach widelca, jeżeli masz taką konstrukcje zawieszenia, lepiej sprawdzić osiowość ustawienia tylnego koła jakimś dłuższym, prostym kawałkiem deski, a najlepiej długą poziomicą, w stosunku do przedniego koła.

Napisano
  • Autor

Dzieki poczytam w domu bo teraz korzystam z tel :-)

Napisano

> U mnie w instrukcji jest napisane żeby naciągać gdy jest postawiony właśnie na bocznej..

> Gorzej że nie mam klucza dynamometrycznego a w instrukcji jest podany moment dokręcania :-(

Mam niedużego francuza, którym zawsze dokręcam koło jak polski mechanik - na zycher.

Napisano

> Mam niedużego francuza, którym zawsze dokręcam koło jak polski mechanik - na zycher.

No właśnie, zastanawiam się ile złego można tak dokrecając zrobić.

Jak na razie luzik mam ~2,5cm więc do dopuszczalnych 3 mi jeszcze trochę zostało, więc mam czas :-)

Napisano

Moment dokręcania koła to circa 50÷80 Nm - na "wyczucie" to bardzo mocno. Dokręcisz za mocno - ryzykujesz, że padną łożyska. Dokręcisz za słabo - ryzykujesz, że śrubka na ośce się poluzuje...

Napisano

> Moment dokręcania koła to circa 50÷80 Nm - na "wyczucie" to bardzo mocno. Dokręcisz za mocno -

> ryzykujesz, że padną łożyska. Dokręcisz za słabo - ryzykujesz, że śrubka na ośce się

> poluzuje...

U mnie jest 88. I nie wiem jak to mniej więcej określić :-( Rozumiem że maksymalnie ręką przy użyciu normalnego klucza (bez przedłużek) to powinno być OK?

Napisano

> U mnie jest 88. I nie wiem jak to mniej więcej określić :-( Rozumiem że maksymalnie ręką przy

> użyciu normalnego klucza (bez przedłużek) to powinno być OK?

Jeśli masz wątpliwości to dokręć mocno ręką i podjedź do pierwszego lepszego warsztatu. Na pewno mają klucz dynamometryczny i za dziękuję dokręcą odpowiednim momentem.

Napisano

> U mnie jest 88. I nie wiem jak to mniej więcej określić :-( Rozumiem że maksymalnie ręką przy

> użyciu normalnego klucza (bez przedłużek) to powinno być OK?

Załóż metrową przedłużkę na klucz i na końcu powieś ciężar o masie 9 kg - będzie dobrze.

Napisano

> Gdy nie ma centralnej stopki? Wogole to jak wygląda ta operacja? Bo mam troche za luźny a nigdy

> tego nie robilem ;-)

Ja zawsze robię to na bocznej stopce (tak jest też w instrukcji napisane) ok.gif Po prostu luzuję boczną nakrętkę, przekręcam nakrętki do regulacji o ok. 1/4 - 1/3 obrotu (to wychodzi mniej więcej 0,5 - 1 cm luzu łańcucha na środku), dokręcam na wyczucie boczną nakrętkę, dokręcam nieco nakrętki do regulacji, kontruję i koniec. Potem tylko przejażdżka kilkaset m, ponowne sprawdzenie naciągu, dokręcenia nakrętek i to byłoby na tyle waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze robię to na bocznej stopce (tak jest też w instrukcji napisane) Po prostu luzuję boczną

> nakrętkę, przekręcam nakrętki do regulacji o ok. 1/4 - 1/3 obrotu (to wychodzi mniej więcej

> 0,5 - 1 cm luzu łańcucha na środku), dokręcam na wyczucie boczną nakrętkę, dokręcam nieco

> nakrętki do regulacji, kontruję i koniec. Potem tylko przejażdżka kilkaset m, ponowne

> sprawdzenie naciągu, dokręcenia nakrętek i to byłoby na tyle

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.