Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie natury elektrycznej

Featured Replies

Napisano

Lodówka turystyczna 12V podpięta pod gniazdo zapalniczki powoduje wywalenie bezpiecznika po ok. 1 godzinie pracy. Chce pociągnąć ekstra kabel od akumulatora do bagażnika i zrobić tam gniazdo 12V. Jaki przekrój przewodu będzie OK ... 1 mm2, 1,5 mm2, 2 mm2. No i jakiej mocy bezpiecznik dać po drodze ?

Napisano

Powinien wystarczyć przekrój przewodu 1.5mm2 i bezpiecznik 15A.

A jakiej wartości bezpiecznik teraz wywala? Jest założony na pewno prawidłowy?

Napisano
  • Autor

> Powinien wystarczyć przekrój przewodu 1.5mm2 i bezpiecznik 15A.

> A jakiej wartości bezpiecznik teraz wywala? Jest założony na pewno prawidłowy?

nie pamiętam jaki jest. Ale na 99,9 % zgodny z instrukcją. Temat generalnie z ubiegłego roku. Jadąc do Chorwacji miałem podpięty do gniazda zapalniczki rozdzielacz i pod nim lodówkę i nawigacje. Po godzinie bezpiecznik padł. Po wymianie w sumie już nie podłączałem lodówki. W tym roku chcę uniknąć problemu i dlatego szukam rozwiązania alternatywnego wink.gif

Napisano

Nawet 0.5mm2 by wystarczył ale z racji odległości daj 1.5mm2.

Napisano

> Nawet 0.5mm2 by wystarczył ale z racji odległości daj 1.5mm2.

Nie nie nie nie nie. Przekrój przewodu MUSISZ mieć dopasowany do obciążenia (to raz) i do ZABEZPIECZENIA... bo inaczej bezpiecznik przeżyje a kabel nie.

Jakiś link

Napisano

> Nie nie nie nie nie. Przekrój przewodu MUSISZ mieć dopasowany do obciążenia (to raz) i do

> ZABEZPIECZENIA... bo inaczej bezpiecznik przeżyje a kabel nie.

> Jakiś link

Do tego bezpiecznik ma być nie "po drodze", a na początku przewodu.

Napisano

> Nie nie nie nie nie. Przekrój przewodu MUSISZ mieć dopasowany do obciążenia (to raz) i do

Przekrój przewodu do obciążenia a bezpiecznik zawsze odpowiedni do przekroju przewodu (albo mniejszy).

Napisano

> Nawet 0.5mm2 by wystarczył ale z racji odległości daj 1.5mm2.

Tak, do podłączenia ładowarki. Ludzie najpierw takie pajęczarstwo robią, a potem podłączają lodówki czajniki i Bóg wie co jeszcze..., a potem się dziwią, że się fura spaliła. boje_sie.gif

Zawsze lepiej dać za duży przekrój niż ryzykować za maały. Nigdy nie wiadomo kto i co kiedyś tam podłączy. A w narodzie naszym powszechnym jest, że jak się bezpiecznik przepala, to znaczy, że jest za mały i trzeba dać większy! czerwona.gifnono.gif

Napisano

> Tak, do podłączenia ładowarki. Ludzie najpierw takie pajęczarstwo robią, a potem podłączają lodówki

> czajniki i Bóg wie co jeszcze..., a potem się dziwią, że się fura spaliła.

> Zawsze lepiej dać za duży przekrój niż ryzykować za maały. Nigdy nie wiadomo kto i co kiedyś tam

> podłączy. A w narodzie naszym powszechnym jest, że jak się bezpiecznik przepala, to znaczy, że

> jest za mały i trzeba dać większy!

Nie tylko w naszym narodzie. Oglądam sobie co jakiś czas instalacje elektryczne w coraz to nowszych samochodach i obserwuję od lat tendencję do zmniejszania przekrojów przewodów przez producentów. Bo miedź kosztuje.

Napisano

> Do tego bezpiecznik ma być nie "po drodze", a na początku przewodu.

Ja bym jeszcze przekaźnik dał ze sterowaniem ze stacyjki na wszelki wypadek.

P.S.

Sam co prawda zabudowałem u siebie jedno gniazdo bezpośrednie, ale to z wyrachowaniem. Po to żeby można ładować telefon przy zamkniętym samochodzie i żeby łatwo prostownik podłączyć, mam zakończony wtyczką i nawet moja żona bezstresowo umie podłączyć. ok.gif

Napisano

> Nie tylko w naszym narodzie. Oglądam sobie co jakiś czas instalacje elektryczne w coraz to nowszych

> samochodach i obserwuję od lat tendencję do zmniejszania przekrojów przewodów przez

> producentów. Bo miedź kosztuje.

Z tym, że te przekroje są dopasowane do odbiorników (że "na styk", to fakt). Największym problemem w tym wypadku jest zmniejszona wytrzymałość mechaniczna. W Clio, sam z siebie (nikt tego nie ruszał) przerwał się przewód w wiązce do immobilizera, a izolacja trzymała, co myśmy się tego naszukali..., masakra. no.gif

Napisano

> Ja bym jeszcze przekaźnik dał ze sterowaniem ze stacyjki na wszelki wypadek.

> P.S.

> Sam co prawda zabudowałem u siebie jedno gniazdo bezpośrednie, ale to z wyrachowaniem. Po to żeby

> można ładować telefon przy zamkniętym samochodzie i żeby łatwo prostownik podłączyć, mam

> zakończony wtyczką i nawet moja żona bezstresowo umie podłączyć.

Ja mam samochody z gniazdami nie wyłączanymi i nie ma problemów.

Napisano

> Powinien wystarczyć przekrój przewodu 1.5mm2 i bezpiecznik 15A.

> A jakiej wartości bezpiecznik teraz wywala? Jest założony na pewno prawidłowy?

Nie wiemy jaka tam lodowke chce kolega podpiac ale moja dosc duza ciagnie marne 3,6 A. Mowa o lodowce na ogniwach peltiera. Cos nie tak chyba z ta lodowka albo cos jeszcze na tym obwodzie wisi ze pali bezpieczniki.

Napisano

> Z tym, że te przekroje są dopasowane do odbiorników (że "na styk", to fakt).

Wiesz, porównywałem te idące do elementów niezmiennych od lat - gniazda zapalniczki, grzanej tylnej szyby czy żarówek halogenowych w reflektorach. Współczesne mają z połowę średnicy tych stosowanych 20 lat temu.

Bo nawet w 23 letnim Audi mam różne klasy wiązek - "prądowe" oraz "elektroniczne", które mają znacznie cieńszy przekrój przewodów.

> Największym problemem

> w tym wypadku jest zmniejszona wytrzymałość mechaniczna. W Clio, sam z siebie (nikt tego nie

> ruszał) przerwał się przewód w wiązce do immobilizera, a izolacja trzymała, co myśmy się tego

> naszukali..., masakra.

A to insza inszość. Pozostaje wyłącznie stare "przedzwanianie".

Napisano
  • Autor

> Nie wiemy jaka tam lodowke chce kolega podpiac ale moja dosc duza ciagnie marne 3,6 A. Mowa o

> lodowce na ogniwach peltiera. Cos nie tak chyba z ta lodowka albo cos jeszcze na tym obwodzie

> wisi ze pali bezpieczniki.

dane lodówki z tabliczki znamionowej ... nie znam się na elektryce icon_rolleyes.gif. To jaki dac przewód i bezpiecznik ? niewiem.gif

286212209-lodowka.jpg

Napisano

> dane lodówki z tabliczki znamionowej ... nie znam się na elektryce . To jaki dac przewód i

> bezpiecznik ?

bezpiecznik wystarczy 10 A bo lodówka uciągnie koło 4A

przewód daj 2,5 mm^2 żeby strat nie było jak ze cztery metry kabla dasz

Napisano
  • Autor

> bezpiecznik wystarczy 10 A bo lodówka uciągnie koło 4A

> przewód daj 2,5 mm^2 żeby strat nie było jak ze cztery metry kabla dasz

ok.gif

Napisano

ponieważ upaliłem już kilka wtyczek zapalniczkowych do napędu lodówki obecnie używam czegoś takiego i skończyły się problemy z grzaniem sie wtyczki

kabel "od akumulatora" zakończony żeńską stroną

męska jest przy lodówce

bezpiecznik przy akumulatorze

Napisano

> bezpiecznik wystarczy 10 A bo lodówka uciągnie koło 4A

> przewód daj 2,5 mm^2 żeby strat nie było jak ze cztery metry kabla dasz

a jak juz się ciągnie, to mozna też dac dodatkowy kabel/zyłe np. do zasilania subwoofera smile.gif

Napisano

> Jakiś link

No i dałem mu taki, te lodówki biorą (jeśli są sprawne) max 5A, przekrój 0.5mm2 spokojnie to uciągnie na małej odległości, ale ponieważ on leci z tym aż do bagażnika to zaleciłem 1.5mm2. Co ci sie w tym nie podoba?

Tak wiem, najlepiej byłoby dać 8mm2 tylko ja sie pytam po co ??????

Ludzie opanujcie sie z tymi radami. Jakby auta projektowali z takimi poglądami jak na forach internetowych to same kable w aucie ważyłyby z 300kg.

Napisano

> Wiesz, porównywałem te idące do elementów niezmiennych od lat - gniazda zapalniczki, grzanej tylnej

> szyby czy żarówek halogenowych w reflektorach. Współczesne mają z połowę średnicy tych

> stosowanych 20 lat temu.

Eeee... nie porównujmy tych samochodów. Które ze współczesnych wozideł przejeździ kilkaset tys. km w 20-30 lat i nie będzi straszyło wyglądem?

W dzisiejszych autach jest walka o każdy kilogram. Blacha jest tak cienka, że niemal uderzona w czasie jazdy mucha, ślad zostawia. O jakości lakieru i szyb nawet nie wspominam. Mojego kuzyna Audi 80, z 1989r po polerowaniu miało ładniejszy lakier niż moje 4-5letnie Clio! sick.gif

Do tej pory miałem kilka samochodów używanych i nowych i cały czas twierdzę, że najlepiej wykonane z najlepszych materiałów były: Golf MK1 1980r i Golf GTI MK2 z 1990r slinka.gif. Wszystkie inne po tych (nowe) były jakieś takie..., bez tego wewnętrznego FUJ! hmm.gif

Napisano

> Ja mam samochody z gniazdami nie wyłączanymi i nie ma problemów.

Ja się tak jakoś przyzwyczaiłem, że (najczęściej CB) mam włączone na stałe do gniazda odłączanego stacyjką i nie muszę się stresować "czy CB wyłączyłem?" i czy rano mi auto dopali.

Najlepiej mieć oba warianty i korzystać według potrzeb. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.