Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cisnienie w kolach

Featured Replies

Napisano

Witam.

W moim samochodzie mam przewidziany rozmiar opon 195/65/15 i cisnienie 2.2bar. Mam taki rozmiar i takie cisnienie w kolach zimowych i jezdzi sie malo komfortowo.

Na lato mam 205/55/16 i cisnienie 1.8 bar i jezdzi sie bardzo komfortowo.

Chcialbym wiedziec czy moge jezdzic na takim cisnieniu zeby mi odpowiadalo, czy powinienem sie bardzo trzymac zalecen producenta?

A moze przy wiekszym rozmiarze cisnienie powinno byc jeszcze wieksze?

Jakie moga byc realne skutki jazdy z cisnienem 1.8 bar?

Napisano

> Witam.

> W moim samochodzie mam przewidziany rozmiar opon 195/65/15 i cisnienie 2.2bar. Mam taki rozmiar i

> takie cisnienie w kolach zimowych i jezdzi sie malo komfortowo.

> Na lato mam 205/55/16 i cisnienie 1.8 bar i jezdzi sie bardzo komfortowo.

Raczej kapeć tongue.gif

> Chcialbym wiedziec czy moge jezdzic na takim cisnieniu zeby mi odpowiadalo, czy powinienem sie

> bardzo trzymac zalecen producenta?

sprawdź jakie ciśnienie przewiduje producent w tym rozmiarze

> Jakie moga byc realne skutki jazdy z cisnienem 1.8 bar?

Zużyte boki opon i ryzyko rozwalenia felgi

Napisano

> Na lato mam 205/55/16 i cisnienie 1.8 bar i jezdzi sie bardzo komfortowo.

Dużo za mało

> Chcialbym wiedziec czy moge jezdzic na takim cisnieniu zeby mi odpowiadalo, czy powinienem sie

Producenta... Chcesz komfortu, to zmniejsz rozmiar felgi, zwiększ profil...

> A moze przy wiekszym rozmiarze cisnienie powinno byc jeszcze wieksze?

Znacznie szybsze zużycie brzegów opon, boków, nagrzewanie opony, ryzyko zdjęcia opony na zakręcie...

Napisano

> Dużo za mało

> Producenta... Chcesz komfortu, to zmniejsz rozmiar felgi, zwiększ profil...

> Znacznie szybsze zużycie brzegów opon, boków, nagrzewanie opony, ryzyko zdjęcia opony na

> zakręcie...

... aż do wystrzału włącznie.

Napisano

> Witam.

> W moim samochodzie mam przewidziany rozmiar opon 195/65/15 i cisnienie 2.2bar.

W Stilo przy takim rozmiarze, producent wyobraża sobie 1.9bar w praktyce nie da się tak jeździć bo autko jest za miękkie i mało przyjemnie się jeździ, więc jeździ się(na kąciku Stilo) na ~2,3bar ja jeżdżę na ~2,4bar.

> Na lato mam 205/55/16* i cisnienie 1.8 bar i jezdzi sie bardzo komfortowo.

W Krowie** mam taki rozmiar na zimę, przy 2,4bar autko było bardzo niestabilne na autostradzie, zwłaszcza przy bocznych podmuchach, jak dopompowałem do 2,6bar to jazda stała się przyjemnością(Krowa stała się stabilna i mniej podatna na wiatr).

Na lato mam 215/55/16* i na 2,4-2,6bar jest ok.

* Wiem, że to dziwne, że oba rozmiary są zamienne, ale tak zostało homologowane.

** Krowa waży ponad 1,5tony.

Trzymać się zaleceń producenta, jeśli jeździsz szybko i/lub załadowany to ~0,2bar dodaj. Tak samo zimą lepiej dodać 0,2bar - mniej będą się krzywić felgi i będzie mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia opony.

> A moze przy wiekszym rozmiarze cisnienie powinno byc jeszcze wieksze?

Zwiększone spalanie, przegrzanie opony prowadzące do zniszczenia opony, ryzyko wystrzelenia opony...

Nie mówię, że masz pompować opony na "German style", ale trzymaj minimum zalecenia producenta, pamiętaj też, że tanie manometry są mało trwałe, więc szybko zaczynają pokazywać bzdury, dobra wulkanizacja powinna mieć profesjonalne manometry, które powinny pokazywać prawdziwe ciśnienie.

Sprawdzaj regularnie ciśnienie w oponach.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Raczej kapeć

> sprawdź jakie ciśnienie przewiduje producent w tym rozmiarze

> Zużyte boki opon i ryzyko rozwalenia felgi

Bez przesady.

W 300kg. ciężej CR-V producent zaleca dla 205/70R15 1,8 z przodu i 1,9 z tyłu.

Zjeździłem tak 315kkm od nowości zużywając dwa komplety letnich i jeden zimówek. I jakoś nic się nie stało a zakręty były zawsze na maksa. Krawężniki i dziury jak terenówką a całość jak to służbowym ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

Jedno maleńke "ale"..... im większy balon, tym mniejsze może być ciśnienie "użyteczne" w oponie.

Spróbuj 1.8 użyć w 215/35/18, opona ledwo "wstanie z felgi" zlosnik.gif

Napisano

> Bez przesady.

> W 300kg. ciężej CR-V producent zaleca dla 205/70R15 1,8 z przodu i 1,9 z tyłu.

> Zjeździłem tak 315kkm od nowości zużywając dwa komplety letnich i jeden zimówek. I jakoś nic się

> nie stało a zakręty były zawsze na maksa. Krawężniki i dziury jak terenówką a całość jak to

> służbowym ;-)

> Pozdrawiam.

hmm.gif u mnie vitara ma zalecane 1.6 (195/80), mw auta ok 1100kg

i jakoś nic się nie dzieje

Napisano

> W 300kg. ciężej CR-V producent zaleca dla 205/70R15 1,8 z przodu i 1,9 z tyłu.

205x0,7=143,5mm

195x0,65=126,75mm

205x0,55=112,75

Pomiędzy 205/70 a 205/55 jest 30,75mm, czyli masz oponę ponad 3cm wyższą niż autor wątku(czy ja), stąd różne zalecenia producentów.

Dla Krowy(przykładowo, nie będę wklejał wszystkich wersji) wygląda to tak:

286220811-ak-cisnienie-krowa.jpg

Dla Stilo(przykładowo, nie będę wklejał wszystkich wersji) wygląda to tak:

286220811-ak-cisnienie-stilo.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352517285128_thumb.jpg

Napisano

> Bez przesady.

> Zjeździłem tak 315kkm od nowości zużywając dwa komplety letnich i jeden zimówek. I jakoś nic się

> nie stało a zakręty były zawsze na maksa. Krawężniki i dziury jak terenówką a całość jak to

> służbowym ;-)

> Pozdrawiam.

Tyle, że wysoki profil ma większe możliwości pracy na boki.

Przy niskim profilu trzeba dobić, aby opona sie trzymała, i nie spadła w zakręcie...

Napisano

> Jedno maleńke "ale"..... im większy balon, tym mniejsze może być ciśnienie "użyteczne" w oponie.

> Spróbuj 1.8 użyć w 215/35/18, opona ledwo "wstanie z felgi"

a jakie wg Ciebie powinno być ciśnienie w balonie typu 175/70/13 - felga 5,5", auto kompakt, waga w zależności od źródła od 1060-1120kg w zależności od źródła. Autem przeważnie jeżdżę sam, czasami w dwie osoby. obecnie mam 2.2 przód i 2.1 tył, czasami wydaje się mało - dodatkowo kupiłem chyba zbyt miękkie gumy crazy.gif producent zaleca 2.0 i 1.9 ale wtedy jest straszny kapeć, ale skoro jest balon to chyba nie warto przesadzać z ciśnieniem w górę hmm.gif

Napisano

> a jakie wg Ciebie powinno być ciśnienie w balonie typu 175/70/13 - felga 5,5", auto kompakt, waga w

> zależności od źródła od 1060-1120kg w zależności od źródła. Autem przeważnie jeżdżę sam,

> czasami w dwie osoby. obecnie mam 2.2 przód i 2.1 tył, czasami wydaje się mało - dodatkowo

> kupiłem chyba zbyt miękkie gumy producent zaleca 2.0 i 1.9 ale wtedy jest straszny kapeć, ale

> skoro jest balon to chyba nie warto przesadzać z ciśnieniem w górę

Spróbuj 2,2 lub 2,3 przód, 2,0 lub 2,1 tył wink.gif

Napisano

> Spróbuj 2,2 lub 2,3 przód, 2,0 lub 2,1 tył

czyli między przodem a tyłem 0.2 różnicy? tył ma dupę wystającą bo to sedan jest zlosnik.gif jak kupowałem gumy zalecali po 2.2 dla wszystkich opon bez względu p/t. Problemu z ciśnieniem nie ma w zimówkach, te letnie miękkie są stąd ciężko dobrać ciśnienie, jak przesadzisz w górę to nienaturalnie twarda i słaba przyczepność, jak typu 2.1 to prawie flak. Na poprzednim zestawie opon nie miałem tego problemu z ciśnieniem crazy.gif

Napisano

> czyli między przodem a tyłem 0.2 różnicy? tył ma dupę wystającą bo to sedan jest jak kupowałem

> gumy zalecali po 2.2 dla wszystkich opon bez względu p/t. Problemu z ciśnieniem nie ma w

> zimówkach, te letnie miękkie są stąd ciężko dobrać ciśnienie, jak przesadzisz w górę to

> nienaturalnie twarda i słaba przyczepność, jak typu 2.1 to prawie flak. Na poprzednim zestawie

> opon nie miałem tego problemu z ciśnieniem

Podjedź na SKP, albo gdzieś i śprawdź naciski osi - rzeczywiste, wtedy się dowiesz, że przód jednak cięższy od tyłu, stąd różnica wink.gif

Napisano

> Podjedź na SKP, albo gdzieś i śprawdź naciski osi - rzeczywiste, wtedy się dowiesz, że przód jednak

> cięższy od tyłu, stąd różnica

tak - wiem o tym, dobra spróbuję z tą różnicą 0,2 między p/t ok.gif

Napisano

> Bez przesady.

Gratuluję grinser006.gif A przeczytałeś:

Quote:

przewidziany rozmiar opon 195/65/15 i cisnienie 2.2bar

Napisano

Z takim ciśnieniem, to "człapanie" a nie jazda. Szybko załatwisz oponę, jak nie przegrzaniem, to najechaniem na krawężnik kawałek cegły itp...

IMHO 2.0 to minimum.

Pomijam fakt zauważalnej różnicy w spalaniu.

Napisano

> u mnie vitara ma zalecane 1.6 (195/80), mw auta ok 1100kg

> i jakoś nic się nie dzieje

Przy profilu 80, to prawie jak monstertrucku rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Chcesz komfortu, to zmniejsz rozmiar felgi, zwiększ profil...

Na zimowych mam najmiejszy rozmiar felgi jaki moze byc i komfortu nie ma. Gdzie go szukac? zlosnik.gif

> Znacznie szybsze zużycie brzegów opon, boków, nagrzewanie opony, ryzyko zdjęcia opony na

> zakręcie...

Bieznik rowno sie zuzywa, po jezdzie 100km/h opona nie nagrzewa sie a szybciej nie jezdze. Zeby zdjac opone trzeba sie troche postarac, oczywiscie nie neguje tego ze sie nie da nawet w normalnej jezdzie.

Bąbel na boku opony jest zapewne przyczyna takiego cisnienia?

Kola na pewno dopompuje ok.gif

Ps: spalanie caly czas takie samo.

Czy sa opony bardziej miekkie i bardziej twarde? Oczywiscie chodzi mi o opony w tym samym rozmiarze.

Napisano

> Na zimowych mam najmiejszy rozmiar felgi jaki moze byc i komfortu nie ma. Gdzie go szukac?

w marce i modelu ogumienia

Napisano

> Czy sa opony bardziej miekkie i bardziej twarde? Oczywiscie chodzi mi o opony w tym samym

> rozmiarze.

Są.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Są.

> Pozdrawiam BAS

A mozesz konkretnie napisac jakie to modele? Czy to tajemnica?

Napisano

> A mozesz konkretnie napisac jakie to modele? Czy to tajemnica?

To nie jest tajemnica. rotfl.gif

Nie handluję oponami, więc...

ZTCP Michelin Pilot Exalto był dość twardy, GY dla odmiany wydawał mi się bardziej miękki, podobnie Barum, ale są to moje subiektywne oceny, lepiej żeby wypowiedziały się osoby, które siedzą w branży.

Co oczywiste, zimówki zasadniczo są miękkie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To nie jest tajemnica.

> Nie handluję oponami, więc...

> ZTCP Michelin Pilot Exalto był dość twardy, GY dla odmiany wydawał mi się bardziej miękki, podobnie

> Barum, ale są to moje subiektywne oceny, lepiej żeby wypowiedziały się osoby, które siedzą w

> branży.

> Co oczywiste, zimówki zasadniczo są miękkie.

potwierdzam, wcześniej miałem właśnie Micheliny i były dość twarde, fajnie się jeździło, żadnych problemów z ciśnieniem czy balonem, później kupiłem niestety Barum-y, nowe - bardzo miękkie, opona wygląda jak balon, ugina się przy wjeżdżaniu na krawężnik, jak dam powiedzmy 2.4-2.5 auto nie ma dobrej przyczepności i jest nienaturalnie twardo także borykam się również z problemem ciśnienia bo ciągle jest powiedzmy zbyt komfortowo a mam teraz 2.2 przód 2.1 tył natomiast auto na zimówkach nie ma tego problemu - chyba trafiłem kiedyś dobre zimówki palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.