Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio phIII - jaki silnik wybrać?

Featured Replies

Napisano

Szukam dla żony Clio w wersji kombi, zastanawiam się nad silnikiem - jazda głównie miejska, max. 20 km dziennie plus czasem jakiś wypad do 200 km max.

Do wydania mam jakieś 22-24 kpln - kupić diesla czy benzynę?

Priorytetem jest bezawaryjność i niewielkie spalanie, fajnie byłoby się w 6 litrach zmieścić. Wcześniej miałem Clio dci, jestem zadowolony, ale dynamika mogłaby być lepsza, z drugiej strony przekonuję się ostatnio do benzyn, w małych autach są zdecydowanie cichsze i bardziej komfortowe.

Jest jakiś jeden, którego warto szukać?

Napisano

Tylko benzyna przy takich przebiegach. ok.gifZresztą używane dCi to potencjalne spore wydatki. no.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko benzyna przy takich przebiegach. Zresztą używane dCi to potencjalne spore wydatki.

Tak jak napisałem, nie mam obaw co do dci, bo miałem ten silnik w 9-letnim ówczas Clio i nie sprawiał żadnych problemów, oprócz tego, że był słaby - 65KM dupy nie urywało.

Może zapytam inaczej - ile palą nowoczesne benzyny w Clio?

Napisano

> Szukam dla żony Clio w wersji kombi, zastanawiam się nad silnikiem - jazda głównie miejska, max. 20

> km dziennie plus czasem jakiś wypad do 200 km max.

> Do wydania mam jakieś 22-24 kpln - kupić diesla czy benzynę?

> Priorytetem jest bezawaryjność i niewielkie spalanie, fajnie byłoby się w 6 litrach zmieścić.

> Wcześniej miałem Clio dci, jestem zadowolony, ale dynamika mogłaby być lepsza, z drugiej

> strony przekonuję się ostatnio do benzyn, w małych autach są zdecydowanie cichsze i bardziej

> komfortowe.

> Jest jakiś jeden, którego warto szukać?

tylko 1.2 tce - szczegolnei jak to ma byc grandtour (1.2 75km bedze za słaby a spalac bedze podobnie)

6 litrow w miescie sie nie da - wychodzi 8l

trasa 5-6

sam mam taka konfiguracje - clio grandtour tce i sobei chwale

w miescie jest ok na trasie nawet zapakowany samochod nei ustepuje typowym kompakta z 1.6 pod maska

a na autostradzie na luzie jedzie 140-150km/h licznikowo przy 3200-3400 obrotow na 5 biegu i ladnie nadal przyspiesza... praktycznie do 170 nie czuc ze sie meczy - wiecej nie sprawdzalem bo spalanei wtedy jest "ciut" zaduze...

silnik tce jest praktycznie bezawaryjny - montuja go od 2007 roku i nie slyszalem o jaks klopotach z nim..

Napisano

> Tak jak napisałem, nie mam obaw co do dci, bo miałem ten silnik w 9-letnim ówczas Clio i nie

> sprawiał żadnych problemów, oprócz tego, że był słaby - 65KM dupy nie urywało.

> Może zapytam inaczej - ile palą nowoczesne benzyny w Clio?

moje clio kombi z 1.2 tce pali srednio 8,5 litra (wg komputera) mniej wiecej mam 50/50 miasto/trasa.

w samym miescie 9-10,5max (mroźna zima) ale zazwyczaj ~9,5

trasa raczej blizej 7-7,5. raz kiedyś spalil mi 6,5 (trasa z wawy do wilna i z powrotem w 4 os + bagaże)

nogę mam cieżką wink.gif

Napisano

Jakby co, to kolega sprzedaje auto dziadków - Clio 1.2 benzyna 75KM, przebieg koło 40tys, rocznik 2009, spokojnie mieści się w Twoich widełkach (nawet nieco niżej). Koniec reklamy 270751858-jezyk.gif

Co do spalania tego silnika - to jakieś 6 w cyklu mieszanym - ale większość to bardzo spokojnie przejeżdżana trasa.

EDIT: Ups - teraz dopiero spojrzałem, że chcesz kombi... tamten to 5d.

Napisano
  • Autor

> Jakby co, to kolega sprzedaje auto dziadków - Clio 1.2 benzyna 75KM, przebieg koło 40tys, rocznik

> 2009, spokojnie mieści się w Twoich widełkach (nawet nieco niżej). Koniec reklamy

> Co do spalania tego silnika - to jakieś 6 w cyklu mieszanym - ale większość to bardzo spokojnie

> przejeżdżana trasa.

> EDIT: Ups - teraz dopiero spojrzałem, że chcesz kombi... tamten to 5d.

Musi być kombi, żona teraz pomyka Megane Classic z 1997 roku i chce "taki sam bagażnik" co i tak jest nierealne nawet przy kombi, ale zawsze coś... Wiesz, wózek spacerowy, gondola, rzeczy malucha, codziennie wożone...

Napisano
  • Autor

> moje clio kombi z 1.2 tce pali srednio 8,5 litra (wg komputera) mniej wiecej mam 50/50

> miasto/trasa.

> w samym miescie 9-10,5max (mroźna zima) ale zazwyczaj ~9,5

> trasa raczej blizej 7-7,5. raz kiedyś spalil mi 6,5 (trasa z wawy do wilna i z powrotem w 4 os +

> bagaże)

> nogę mam cieżką

W sumie sporo, ale biorąc pod uwagę, że w moim mieście nie ma świateł, skrzyżowań, sporych korków, większość drogi mojej żony to trasa podmiejska, to powinna się zmieścić w średnim 7 litrów - teraz jej tyle pali Megane 1.6 90KM.

Napisano

> W sumie sporo, ale biorąc pod uwagę, że w moim mieście nie ma świateł, skrzyżowań, sporych korków,

> większość drogi mojej żony to trasa podmiejska, to powinna się zmieścić w średnim 7 litrów -

> teraz jej tyle pali Megane 1.6 90KM.

Przy takich przebiegach robi Ci roznice, czy spali litr mniej lub wiecej?hehe.gif

Przelicz to sobie zlotowki, bo szkoda sobie glowe zawracac...

Napisano
  • Autor

> Przy takich przebiegach robi Ci roznice, czy spali litr mniej lub wiecej?

> Przelicz to sobie zlotowki, bo szkoda sobie glowe zawracac...

Jeśli o mnie chodzi, to niech jej pali i 10.

Ale jak się baba uprze, że ma jej palić mniej niż obecny, to co zrobisz?

Baby nie zmienisz, więc szukam auta...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.