Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do lakierników pytanko mam. Psiknąłem klar i....

Featured Replies

Napisano

mam efekt pomarańczowej skórki (taka ziarnistość na powierzchni) Kładłem akryl z utwardzaczem. I nie wiem czy to normalne czy dałem za dużo czy za mało lakieru? Kładłem 2 warstwy. 1 warstwa to szybkie machnięcie aby lekko pokryło, odczekałem 2 minuty (wg instrukcji) i położyłem 2 warstwę już miarowo i płynnie. Myślałem, że akryl się ściągnie i będzie gładki, a tu nie.

Domyśłam się, że jedynie tę ziarnistość usunie finalna polerka?

Napisano

ja sie nie znam, ale ja jak dałem za mało lakieru to taki efekt powstał.

Napisano
  • Autor

> ja sie nie znam, ale ja jak dałem za mało lakieru to taki efekt powstał.

i co dalej? bo kłaść następnej warstwy nie będę kładł, skorupa wyjdzie oslabiony.gif od nowa? czyli przetarcie papierem itd?

Napisano

> i co dalej? bo kłaść następnej warstwy nie będę kładł, skorupa wyjdzie od nowa? czyli przetarcie

> papierem itd?

nie wiem - teściu tak jeździł zlosnik.gif ale to była 20 letnia primera a ja sie uczyłem na niej lakierowania - wyszlo jak wyszło zlosnik.gif

zaczekaj na lakierników kącikowych

Napisano

> mam efekt pomarańczowej skórki (taka ziarnistość na powierzchni) Kładłem akryl z utwardzaczem. I

> nie wiem czy to normalne czy dałem za dużo czy za mało lakieru? Kładłem 2 warstwy. 1 warstwa

> to szybkie machnięcie aby lekko pokryło, odczekałem 2 minuty (wg instrukcji) i położyłem 2

> warstwę już miarowo i płynnie. Myślałem, że akryl się ściągnie i będzie gładki, a tu nie.

> Domyśłam się, że jedynie tę ziarnistość usunie finalna polerka?

pasta tego nie wyciagniesz?

Napisano
  • Autor

> pasta tego nie wyciagniesz?

a nie wiem, jeszcze nie robiłem, jutro dam jak minie okres schnięcia, dzisiaj już mi się nie chce.

I jaka najlepsza pasta? Bo jak coś to ręcznie muszę. Jeśli trzeba będzie mechanicznie to dopiero w poniedziałek pojadę do lakiernika i może będzie mu się chciało poświęcić 15 minut (nieduża powierzchnia)

Napisano

U mnie był podobny efekt.

Polerka mechaniczna z pastą na mokro dała radę.

Napisano

A nie mówiłem że sobie kłopotu narobisz z tym malowaniem zlosnik.gif

Napisano

> mam efekt pomarańczowej skórki (taka ziarnistość na powierzchni) Kładłem akryl z utwardzaczem. I

wydaje mi się, ze akrylu nie przykrywa się klarem.

Napisano

zalezy jak gruba warstwe dales tego lakieru, ale jak wyszlo chropowato to albo za malo lakieru, zbyt zachowawczo malowales lub zbyt daleko byl pistolet od blachy

teraz to papie na wode w zaleznosci jaka jest chropowatosc ale od 1000-2000 ziarnistosc i trzec az zmatowieje i bedzie gladki, potem polerka pasta i jakos bedzie to wygladac

mozna to jeszcze raz zmatowic i psiknac grubiej to moze wyjdzie bardziej na gladko

Napisano
  • Autor

> A nie mówiłem że sobie kłopotu narobisz z tym malowaniem

żaden kłopot. lampki jak nowe palacz.gif

poza tym jak nie da rady tego poprawić finalnie. To zrobię jeszcze raz. Sama robota łącznie z lakierowaniem to 1,5h roboty na luzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> wydaje mi się, ze akrylu nie przykrywa się klarem.

ok ok ok, źle się wyraziłem

dałem sam akryl bezbarwny z utwardzaczem

Napisano
  • Autor

> zalezy jak gruba warstwe dales tego lakieru, ale jak wyszlo chropowato to albo za malo lakieru,

> zbyt zachowawczo malowales lub zbyt daleko byl pistolet od blachy

> teraz to papie na wode w zaleznosci jaka jest chropowatosc ale od 1000-2000 ziarnistosc i trzec az

> zmatowieje i bedzie gladki, potem polerka pasta i jakos bedzie to wygladac

> mozna to jeszcze raz zmatowic i psiknac grubiej to moze wyjdzie bardziej na gladko

no to chyba masz rację. Nie chciałem przesadzić i bałem się spłynięcia. Sądziłem, że się sam ściągnie do siebie, ale z tego co widzę, w miejscu nawrotu ręki gdzie lakierowane było ciut dłużej lakier jest gładki i ciągły oslabiony.gif

lakierowałem reflektory plastikowe. Starłem papierem fabryczną warstwę akrylu i dałem nowy. Wyglądają jak nowe tzn nie są już matowe itp Jeśli miałbym teraz bawić się papierem to po prostu zetrę ten lakier i dam ponownie. Oczywiście jeśli to jedyny sposób

Napisano

> nie wiem czy to normalne czy dałem za dużo czy za mało lakieru? Kładłem 2 warstwy. 1 warstwa

> to szybkie machnięcie aby lekko pokryło, odczekałem 2 minuty (wg instrukcji) i położyłem 2

> warstwę już miarowo i płynnie. Myślałem, że akryl się ściągnie i będzie gładki, a tu nie.

> Domyśłam się, że jedynie tę ziarnistość usunie finalna polerka?

przyczyn moze byc kilka . jedno co mozesz sprobowac to papier 2500 ,3000 na mokro, zmatowac i polerka

i powinien byc glanc, uwazaj na kanty zeby nie przetrzec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.