Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Multipla pod LPG za około 15 koła

Featured Replies

Napisano

Co byście polecali? Jaki silnik? Jakie będzie spalanie, ewentualne problemy z autem?

Tak się żona nad tym cudakiem po liftingu zastanawia gdyż wraz z córką chcą siedzieć z przodu gdy ja prowadzę smile.gif

Wolimy Astry ale nigdy nie zaszkodzi rozważyć innej opcji. Z wymagań to elektryka i klima, nic nadzwyczajnego, relingi też by się przydały.

Napisano

Silnik jest jeden 1.6 103KM . Dobrze znosi gaz (były multiple z fabrycznym LPG CNG-osobiście mam silnik z oznaczeniami od LPG) Dobra instalacja (ja mam BRC SEQ 24) działa bezproblemowo. Spalanie do 8 do 12 w zależności od pory roku, długości tras i grubości podeszwy buta, przy zastosowaniu podgrzewacza płynu chłodzącego i zaworu przed nagrzewnicą spalanie paliwa na starcie spadło do 0.5 l /100 zimą i 0,2/100 latem.

Więcej na:

http://www.multipla.fora.pl

http://www.multiplaklub.pl

Napisano
  • Autor

Witam i dzięki. Żona zmieniła opcje po kilku informacjach. Jej podoba się ten śmieszny karakan a teraz od 2004 zdeje sie juz takich nie robią. Te przed 2004 są nieco za stare na jej wymagania. Ten nowszy jest jakiś taki "zwykły" smile.gif. Dzieki

Napisano

MK II - czyli a poliftowa jest nie tak egzotyczna - ale w środku nie ma zmian. Główną zaletą Multipli są 3 siedzenia z przodu. Mój 7 letni syn nie wyobraża sobie jechania na innym miejscu niż na środkowym. Często jest swoistym ogranicznikiem prędkości -"tato a tam było do .. a ty jedziesz.." i jak tu nie zwolnić.

Jest jeszcze Honda FRV.

Napisano

> Witam i dzięki. Żona zmieniła opcje po kilku informacjach. Jej podoba się ten śmieszny karakan a

> teraz od 2004 zdeje sie juz takich nie robią. Te przed 2004 są nieco za stare na jej

> wymagania. Ten nowszy jest jakiś taki "zwykły" . Dzieki

Ja raczej szukałbym JTD. Moja pokraka pali w trasie 5.5-6.5 w mieście ok 7 wink.gif z 2004 roku znajdziesz z silnikiem 115km. Jesli szukać Multi z silnikiem diesla to patrzeć na dwie jednostki - 105 koni z tradycyjną sprężarką i 115km. Silniki 110 konne nie są zbyt udane choć tez zarzucic im wiele nie można.

jesli dobrze się zakręcisz znajdziesz taką jak moja smile.gif półatomatyczna klimatyzacja + webasto, pełna elektryka ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja raczej szukałbym JTD. Moja pokraka pali w trasie 5.5-6.5 w mieście ok 7 z 2004 roku znajdziesz

> z silnikiem 115km. Jesli szukać Multi z silnikiem diesla to patrzeć na dwie jednostki - 105

> koni z tradycyjną sprężarką i 115km. Silniki 110 konne nie są zbyt udane choć tez zarzucic im

> wiele nie można.

> jesli dobrze się zakręcisz znajdziesz taką jak moja półatomatyczna klimatyzacja + webasto, pełna

> elektryka

teraz ma astre ktora w trasie miesci sie w 9l oraz daje komfort podwojego zasilania w razie konca paliwa lub gazu. Nic gdzie trzeba bylo patrzec na wskaznik paliwa nie chce wink.gif

Co by nie mowil gazowka jest tansza w eksploatacji czy wiekszej naprawie

Napisano

> Spalanie do 8 do 12 w zależności od pory roku, długości tras i grubości podeszwy buta, przy

> zastosowaniu podgrzewacza płynu chłodzącego i zaworu przed nagrzewnicą spalanie paliwa na

jakiego zaworu? Odcinającego nagrzewnicę?

Napisano

zawór

https://picasaweb.google.com/117199473849494186105/LPG#5671653389325380050

podgrzewacz

https://picasaweb.google.com/117199473849494186105/LPG#5671653491027014562

Reduktor mam równolegle do nagrzewnicy.

By przyspieszyć czas przejścia na gaz zamontowałem elektrozawór odcinający nagrzewnicę i podgrzewacz od jakiegoś HDI przed reduktorem LPG. Obecnie mam podłączone 3 świece - podgrzewacz ma 4. Jak na dzień dzisiejszy od ostatniego tankowania w połowie lipca 10 litrów paliwa przejechałem ponad 3 tyś km i jeszcze daleko do rezerwy.

Napisano

> Silnik jest jeden 1.6 103KM . Dobrze znosi gaz (były multiple z fabrycznym LPG CNG-osobiście mam

> silnik z oznaczeniami od LPG) Dobra instalacja (ja mam BRC SEQ 24) działa bezproblemowo.

> Spalanie do 8 do 12 w zależności od pory roku, długości tras i grubości podeszwy buta, przy

> zastosowaniu podgrzewacza płynu chłodzącego i zaworu przed nagrzewnicą spalanie paliwa na

> starcie spadło do 0.5 l /100 zimą i 0,2/100 latem.

> Więcej na:

> http://www.multipla.fora.pl

> http://www.multiplaklub.pl

Miałem dwie multiple, jedną PB+LPG, drugą JTD.

Co do tezy, że silnik 1,6 16v znosi dobrze gaz byłbym ostrożny. Owszem multiple wychodziły z fabrycznym LPG czy CNG, ale byłbym bardzo ostrożny w porównywaniu fabrycznej instalacji do dziadostwa montowanego przez tzw. gazowników wszelkiej maści.

Sterowanie silnikiem 1,6 16v jest jednym z bardziej upierdliwych jeśli chodzi o współpracę z LPG potrzeba rozgarniętego gazownika który to ogarnie - generalnie temat rzeka.

Jeśli już miałbym kupować Multiplę (choć po dwóch własnych i jednej użytkowanej obecnie przez szwagra już bym nie kupił tego modelu) to brałbym JTD -ka

Napisano

> Ja raczej szukałbym JTD. Moja pokraka pali w trasie 5.5-6.5 w mieście ok 7 z 2004 roku znajdziesz

> z silnikiem 115km. Jesli szukać Multi z silnikiem diesla to patrzeć na dwie jednostki - 105

> koni z tradycyjną sprężarką i 115km. Silniki 110 konne nie są zbyt udane choć tez zarzucic im

> wiele nie można.

> jesli dobrze się zakręcisz znajdziesz taką jak moja półatomatyczna klimatyzacja + webasto, pełna

> elektryka

Wersja 110 KM to praktycznie ten sam silnik co 115 tyle, że z innym softem. Turbina, sprzęgło, skrzynia, blok, głowica, egr i wszystkie czujniki są wspólne pomiędzy wersjami 110 i 115 km. Silnik 110 Km nie odbiega w niczym od 115 tki poza nieco mniejszą mocą, nie wiem dlaczego twierdzisz, że był mało udany ,

Napisano

> Wersja 110 KM to praktycznie ten sam silnik co 115 tyle, że z innym softem. Turbina, sprzęgło,

> skrzynia, blok, głowica, egr i wszystkie czujniki są wspólne pomiędzy wersjami 110 i 115 km.

> Silnik 110 Km nie odbiega w niczym od 115 tki poza nieco mniejszą mocą, nie wiem dlaczego

> twierdzisz, że był mało udany ,

a naczytałem się opisów i stąd to zdanie ok.gif choć nie upieram się.

Właśnie sie zastanawiam czy mam sie dalej bawić multiplą czy sprzedac i kupić hondę fr-v hmm.gif

lub nowszą multi hmm.gif

sam już nie wiem...

Napisano

> a naczytałem się opisów i stąd to zdanie choć nie upieram się.

> Właśnie sie zastanawiam czy mam sie dalej bawić multiplą czy sprzedac i kupić hondę fr-v

> lub nowszą multi

> sam już nie wiem...

Witam- ja jestem właścicielem Multi od wczoraj silnik Diesel 115 kucy i całkiem niezły wypas. Szczerze powiem że znalezienie dobrze utrzymanego autka jest jak szukanie igły w stogu siana. Nie mówię tu o plastikach wewnątrz bo ich jakość jest dramatyczna (bardzo się rysują), ale o modelu bez przejść. Oglądałem chyba z 10 multi, przemierzyłem ponad 1000 km po naszym pięknym kraju za autem. Ale jest już w domku- spalanie w okolicach 5l ropy na 100 km (wskazania komputera) to niezły wynik jak na takie autko. Szczerze mówiąc multi chyba zostanie z nami na dłużej bo już dużo zyskała w moich oczach. Zachęcam więc kolegę do nabycia pojazdu wink.gif

Napisano

> Witam- ja jestem właścicielem Multi od wczoraj silnik Diesel 115 kucy i całkiem niezły wypas.

> Szczerze powiem że znalezienie dobrze utrzymanego autka jest jak szukanie igły w stogu siana.

> Nie mówię tu o plastikach wewnątrz bo ich jakość jest dramatyczna (bardzo się rysują), ale o

> modelu bez przejść. Oglądałem chyba z 10 multi, przemierzyłem ponad 1000 km po naszym pięknym

> kraju za autem. Ale jest już w domku- spalanie w okolicach 5l ropy na 100 km (wskazania

> komputera) to niezły wynik jak na takie autko. Szczerze mówiąc multi chyba zostanie z nami na

> dłużej bo już dużo zyskała w moich oczach. Zachęcam więc kolegę do nabycia pojazdu

5 L to w trasie, po mieście przedział 7-8 .

Oby się nie psuła, bo moje dwie wykończyły mnie nerwowo smile.gif

Napisano

> 5 L to w trasie, po mieście przedział 7-8 .

> Oby się nie psuła, bo moje dwie wykończyły mnie nerwowo

Mnie nerwowo wykończyło clio 1.5 dci wink.gif

Multi może i w mieście palić te 7 czy 8 l ropy, jest wygodna i faktycznie mam nadzieję że tak jak mój cc będzie bezawaryjna wink.gif)

Napisano

w cuda wierzy czy co? silnik może nie sprawia żadnych kłopotów ale reszta to makabra :D

Napisano

> w cuda wierzy czy co? silnik może nie sprawia żadnych kłopotów ale reszta to makabra :D

ok.gif , osobiście przeżyłem 1001 problemów z 1,6 16v oraz wymianę JTD bo jeden gar zdechł.

Napisano

> Mnie nerwowo wykończyło clio 1.5 dci

> Multi może i w mieście palić te 7 czy 8 l ropy, jest wygodna i faktycznie mam nadzieję że tak jak

> mój cc będzie bezawaryjna )

Ja tam mam Twingo 1,5 DCi i lepszego samochodu dawno nie miałem. Fakt jest nowy, ma 30 tys przebiegu, ale spalanie 4,5 w mieście to bajka.

Tak czy siak powodzenia z Mućką.

Zapraszam na www.multiplaklub.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.