Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieprawidłowe parkowanie - jak zmusić policję do działania?

Featured Replies

Napisano

Sprawa taka - na osiedlowej uliczce parkuje sobie "TIR" (ciągnik siodłowy z naczepą). Przeszkadza to, w nocy hałasuje i na dodatek na nowo położoną kostkę kapie z niego olej.

Parkuje nielegalnie, gdyż takie pojazdy w terenie zabudowanym mogą parkować tylko na wyznaczonych miejscach (tutaj miejsce nie jest wyznaczone). Kierowca, któremu zwracałem uwagę stwierdził jedynie, że będzie tutaj parkował bo mieszka w pobliżu i go nie obchodzi że nie wolno. Dziś zgłoszone na policję - byli bardzo zdziwieni że nie wolno parkować triom gdzie popadnie (najwyraźniej nie znają PoRD). Niestety ich nie widziałem, ale podobno przyjechali, popatrzyli i pojechali... Żadnych wezwań nie zostawili.

I teraz pytanie - jak sprawić żeby zajęli się swoją robotą i przeczytali kodeks drogowy, a następnie zainterweniowali? Sąsiedzi już wspominają coś o dziurach w oponach, ale ja preferuję legalne metody..

Napisano

> I teraz pytanie - jak sprawić żeby zajęli się swoją robotą i przeczytali kodeks drogowy, a

> następnie zainterweniowali? Sąsiedzi już wspominają coś o dziurach w oponach, ale ja preferuję

> legalne metody..

Dzwonić.

Policja - parkowanie

ITD - stan techniczny pojazdu...

Dodatkowo zrób kilka zdjęć dookoła pojazdu, i możesz pofatygować się do WRD... wink.gif

Napisano

> Dzwonić.

> Policja - parkowanie i zarzadca drogi rownoczesnie pojazd powyzej 3,5 t - niszczy droge

> ITD - stan techniczny pojazdu... oraz gminny wydzial ochrony srodowiska

> Dodatkowo zrób kilka zdjęć dookoła pojazdu, i możesz pofatygować się do WRD...

Napisano

> Parkuje nielegalnie, gdyż takie pojazdy w terenie zabudowanym mogą parkować tylko na wyznaczonych

> miejscach (tutaj miejsce nie jest wyznaczone).

OT - jakie przepisy to regulują konkretnie?

Napisano

> OT - jakie przepisy to regulują konkretnie?

PORD

Art. 49.

2. Zabrania się postoju:

w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej;

w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu;

przed i za przejazdem kolejowym, po obu stronach drogi, na odcinku od przejazdu kolejowego do słupka wskaźnikowego z jedną kreską;

w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu;

na obszarze zabudowanym, pojazdu lub zespołu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 16 t lub o długości przekraczającej 12 m, poza wyznaczonymi w tym celu parkingami.

Napisano

> Sprawa taka - na osiedlowej uliczce parkuje sobie "TIR" (ciągnik siodłowy z naczepą). Przeszkadza

> to, w nocy hałasuje i na dodatek na nowo położoną kostkę kapie z niego olej.

> Parkuje nielegalnie, gdyż takie pojazdy w terenie zabudowanym mogą parkować tylko na wyznaczonych

> miejscach (tutaj miejsce nie jest wyznaczone). Kierowca, któremu zwracałem uwagę stwierdził

> jedynie, że będzie tutaj parkował bo mieszka w pobliżu i go nie obchodzi że nie wolno. Dziś

> zgłoszone na policję - byli bardzo zdziwieni że nie wolno parkować triom gdzie popadnie

> (najwyraźniej nie znają PoRD). Niestety ich nie widziałem, ale podobno przyjechali, popatrzyli

> i pojechali... Żadnych wezwań nie zostawili.

> I teraz pytanie - jak sprawić żeby zajęli się swoją robotą i przeczytali kodeks drogowy, a

> następnie zainterweniowali? Sąsiedzi już wspominają coś o dziurach w oponach, ale ja preferuję

> legalne metody..

W Piśmie jest napisane "kołaczcie a wam otworzą". Po 78mym zgłoszeniu w ciągu jednego dnia przyjadą i dla własnego spokoju załatwią sprawę. Ile Was tam w tym bloku mieszka?

Napisano

Napisać pismo z cytatem który przytoczył K3, dołączyć fotki i prosić o interwencję, wysłać na Policję i SM. Na pismo będą musieli odpowiedzieć, telefon pewnie oleją.

Napisano

posłuchać Kaczego zlosnik.gifhehe.gif [kurna co ja pisze co ja piszę hehe.gifhahaha.gif]

i wysłać to wszystko na Policję i SM

pod biurem przejechać nie mogę ...

po 2 miesiącach panowie ze SM maja już stały posterunek zlosnik.gif

Napisano

> telefon pewnie oleją.

Niestety masz racje...

W podobnej sytuacji ja najpierw zadzwoniłem do WRD, rozmawiałem z zastępcą naczelnika. Tak, oczywiście, ma pan rację... bla,bal,bla. Jak się sytuacja powtórzy, to proszę dzwonić na numer alarmowy.

I co? Sytuacja się powtarza notorycznie, ale oficer dyżurny już nie jest taki skory do działania... kiedy usłyszał, że TIR-y mają "obce" rejestracje (pewnie lizing - tak uznał), to stwierdził: "gdzie my będziemy tych kierowców szukać... " facepalm%5B1%5D.gifpad.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety masz racje...

> W podobnej sytuacji ja najpierw zadzwoniłem do WRD, rozmawiałem z zastępcą naczelnika. Tak,

> oczywiście, ma pan rację... bla,bal,bla. Jak się sytuacja powtórzy, to proszę dzwonić na numer

> alarmowy.

> I co? Sytuacja się powtarza notorycznie, ale oficer dyżurny już nie jest taki skory do działania...

> kiedy usłyszał, że TIR-y mają "obce" rejestracje (pewnie lizing - tak uznał), to stwierdził:

> "gdzie my będziemy tych kierowców szukać... "

Ano właśnie.. zamierzam zrobić dokumentacje foto i wybrać się osobiście i złożyć oficjalnie zawiadomienie o wykroczeniu. Na zawiadomienia telefoniczne to im się nie chce. Prościej stać w krzakach.

Napisano

> Ano właśnie.. zamierzam zrobić dokumentacje foto i wybrać się osobiście i złożyć oficjalnie

> zawiadomienie o wykroczeniu. Na zawiadomienia telefoniczne to im się nie chce. Prościej stać w

> krzakach.

Ja zasugeruję nieco nielegalną (głównie ekologicznie) drogę. Pisałeś, że z tego szrota cieknie olej. Więc może by tak przyczaić się w nocy, wykryć wyciek i go "podrasować" dolewką (by była mocno widoczna kałuża). Potem wezwanie Straży (bo z auta się coś leje). Nocka pewnie zarwana, bo Straż jakoś super cicho nie będzie się zachowywać. Sami pewnie wezwą Policję i/lub ITD. Właściciel szrota będzie miał pozamiatane.

Dokumentacja do tego pewnie może być dodatkowo - jako dowód, że to nie jednorazowe parkowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.