Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciągarka - nowa, używana? Da się do 800PLN?

Featured Replies

Napisano

Jako, że nie pisuję na żadnych forach 4x4 to zapytam tutejszych magików.

Autko niezbyt duże i stosunkowo lekkie (jakieś 1700kg) - Daihatsu Rocky, któremu wielkością bliżej do Vitary niż np. Cziroka. Czy do ~800PLN da się kupić sensowną wyciągarkę? Jakich szukać, jakich unikać? Zielonym jak szczypior na wiosnę smile.gif Doradzicie? zlosnik.gif

Napisano

Ja bym sie bal uzywanej...niestety niegdy nie wiadomo jak mocno byla katowana i w jakim stanie sa jej wnetrznosci. No chyba z ekupujesz od kogos z kim jezdzisz w teren i wyciagarke znasz.

Co do wielkosci...nawet do tak lekkiego auta potrzebujesz cos w okolicy 8000-9000. Pamietaj ze jak juz sie zakopiesz na tyle ze trzeba uzyc wyciagarki to auto pcha przed soba bloto, jest zassane kolami/rama/oslonami i wyciagarka musi miec sile to uciagnac.

Ja bym celowal w cos z oferty( tak jak pisalem cos z serii 8000 lub 9000....ceny w okolicach 1300pln):

www.dragonwinch.com

Wielu znajomych w polsce jezdzi z tymi wyciagarkami....czesto maja ciezkie zycie a mimo to maja sie dobrze. Stosunek cena-jakosc jest bardzo dobry.

Napisano

Kupując wyciągarkę to najpierw musisz określić jakiej potrzebujesz. U mnie przy wadze XJ 1500kg potrzebuję wyciągarki 4500 kg.

Zobacz ile waży Twój wehikuł i dopasuj do niego wyciągarkę. Dopiero wtedy szukaj ale za 800 to będzie chyba ciężko (przynajmniej ja nie widziałem).

Nówki zaczynają się od około 1400 więc może warto poczekać i trochę złota dołożyć.

Napisano
  • Autor

> Kupując wyciągarkę to najpierw musisz określić jakiej potrzebujesz. U mnie przy wadze XJ 1500kg

> potrzebuję wyciągarki 4500 kg.

> Zobacz ile waży Twój wehikuł i dopasuj do niego wyciągarkę. Dopiero wtedy szukaj ale za 800 to

> będzie chyba ciężko (przynajmniej ja nie widziałem).

> Nówki zaczynają się od około 1400 więc może warto poczekać i trochę złota dołożyć.

1500? yikes.gif Znaczy lżejszy od Sylwka? Przecież on przy Sylwku to wielkie bydle yikes.gif

No a kasę faktycznie trza będzie dozbierać.

Napisano

> 1500? Znaczy lżejszy od Sylwka? Przecież on przy Sylwku to wielkie bydle

> No a kasę faktycznie trza będzie dozbierać.

XJ nie ma ramy - to samonośne nadwozie, stąd i waga niższa.

Napisano

> podjedź do Sławka, może ma jakąś padlinę

> aha, piątek. 20. wiesz gdzie

coś jeździcie może?

Napisano
  • Autor

> podjedź do Sławka, może ma jakąś padlinę

> aha, piątek. 20. wiesz gdzie

ja to chyba do jesieni muszę poczekać bo mnie zona na działkę ciąga smile.gif

A Sławka faktycznie zapytam. Nie pomyślałem. blush.gif

Ech... Genaralnie cały czas coś ładuję w Sylwajstra. Ostatnio znowu w warsztacie stal - wymienione wahacze, coś sie spierdzieliło z układem paliwowym i gasł mi ciągle na wolnych i mocy nie miał, wymieniona przekładnia kierownicza bo skręcał tylko w jedną stronę.

A teraz jest plan, żeby wyciągarkę założyć a potem wyciąć błotniki i troszkę większe koła dać. Normalnie jak wyścig zbrojeń... Kupiłem go niecały rok temu a cały czas coś w nim zmieniam... hehe.gif

Napisano

> ja to chyba do jesieni muszę poczekać bo mnie zona na działkę ciąga

> A Sławka faktycznie zapytam. Nie pomyślałem.

> Ech... Genaralnie cały czas coś ładuję w Sylwajstra. Ostatnio znowu w warsztacie stal - wymienione

> wahacze, coś sie spierdzieliło z układem paliwowym i gasł mi ciągle na wolnych i mocy nie

> miał, wymieniona przekładnia kierownicza bo skręcał tylko w jedną stronę.

> A teraz jest plan, żeby wyciągarkę założyć a potem wyciąć błotniki i troszkę większe koła dać.

> Normalnie jak wyścig zbrojeń... Kupiłem go niecały rok temu a cały czas coś w nim zmieniam...

Nie chce cie straszyc ale to sie nigdy nie skonczy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chce cie straszyc ale to sie nigdy nie skonczy

Domyślam się zlosnik.gif A robić jest co bo autko kupiłem od kolesia, dla którego modyfikacje polegały na założeniu niebieskich osłonek na żarówki reflektorów (co by wyglądały jak xenony), przyklejeniu na masce atrapy wlotu powietrza, czy przyklejeniu również na masce jakiś gumowych pypsztyków służących do bóg wie czego facepalm%5B1%5D.gif

A no i nieco szersze oponki założył ale efekt był taki, że przy skręcaniu lekko ocierały na nierównościach facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Sprawdź jeszcze ceny na www.mudmaster.pl Generalnie te tańsze wyciągarki to wszystko to samo, porównaj sobie co cenowo wychodzi najlepiej. Z serwisem nie ma problemu.

Napisano

> Jako, że nie pisuję na żadnych forach 4x4 to zapytam tutejszych magików.

> Autko niezbyt duże i stosunkowo lekkie (jakieś 1700kg) - Daihatsu Rocky, któremu wielkością bliżej

> do Vitary niż np. Cziroka. Czy do ~800PLN da się kupić sensowną wyciągarkę? Jakich szukać,

> jakich unikać? Zielonym jak szczypior na wiosnę Doradzicie?

wazne aby był dobry akumulator i podpiete solidnymi kablami do akumulatora

na lawecie mam 10000lbs i daje radę, ale ja ciągnę auta z reguły na kołach po prostym, do góry pod skos lawety i takie auto co wazy 2000kg to juz wyciagarka zwalnia i jęczy

Chodzi ok 2 lat, guzik na pilocie się zepsuł, zdjąłem dekiel od przekładni i nie ma opiłków itp także nie było zużycia na oko, szczotki itp też są dobre.

Markowe wyciągarki z tego co zauważyłem ciągną szybciej i ciszej pracują.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.