Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralny z kluczyka -> Centralny z pilota - czego potrzeba?

Featured Replies

Napisano

Hej,

nasza Panda ma centralny zamek, niestety uruchamiany tylko z kluczyka. Czego potrzebuje (co muszę dokupić) by otwierać samochód z pilota?

Macie jakiś sprawdzony zestaw (firma, model)?

Ile może kosztować taka przeróbka?

Pozdrowienia

Grzesiek84

Napisano

> Czego potrzebuje (co muszę

> dokupić) by otwierać samochód z pilota?

Minimum to silniczek do zabudowania w kasecie zamka i jakiś "sterownik" w postaci centralki z pilotem. Ja to załatwiłem najprostszym alarmem z Allegro, którego sterowanie centralnym zamkiem połączyłem właśnie z tym silniczkiem dołożonym do zamka. Ten silnik w drzwiach kierowcy otwiera zamek jak kluczykiem i dalej Panda jakoś sobie radzi z pozostałymi drzwiami fabrycznie grinser006.gif. Montaż silnika banalnie prosty, uważaj tylko żeby za bardzo nie zdewastować tapicerki old.gif.

Napisano

> Ja to załatwiłem najprostszym alarmem z Allegro, którego sterowanie >centralnym

> zamkiem połączyłem właśnie z tym silniczkiem dołożonym do zamka.

>...

Zastosowanie takiego najprostszego i najtańszego alarmu jako sterownik niesie za sobą pewnie niebezpieczeństwo.

To trochę tak jakbyś pozostawił kluczyk w drzwiach, bo złodziej może otworzyć jakimś urządzeniem przechwytującym i generującym kody!

Lepiej zainwestować w alarm porządny albo inaczej to rozwiązać.

Napisano

Jeżeli masz centralny to kup sobie sterownik zamka centralnego i po sprawie

np.taki sterownik

Schemat montażu jest w środku .

Jak dobrze poszukasz to manuale też są

Napisano

zerknij na naszą stronę www masz wsio idealnie rozpisane łącznie ze sterownikiem- u mnie tej firmy siedział 6 lat i było ok

Napisano

> zerknij na naszą stronę www masz wsio idealnie rozpisane łącznie ze sterownikiem- u mnie tej firmy

> siedział 6 lat i było ok

Takie pytanko do tematu;

Mam Pandę z oryginalnym centralnym zamkiem i pilotem - wszystko działa i jest ok tylko pilot scyzoryk nigdy nie był używany bo diler dołożył alarm z pilotem zew. i teraz po latach myślałem, że to ten pilot tak słabo działa i podmieniłem na zapasowy ale to chyba robi się pomału padaczka z tego alarmu bo czasem mimo nowych baterii w pilocie trudno otworzyć auto.

Ponieważ wspomniany pilot scyzoryk działa dużo lepiej - tylko nie można go używać do otwierania jeżeli auto było zamykane pilotem od alarmu nie rozbroi alarmu - zastanawiam się nad dołożeniem fabrycznego alarmu który by się dogadywała z seryjnym pilotem to to;

http://allegro.pl/aso-auto-alarm-fiat-panda-i2577707841.html

Czy dobrze mniemam, że jeżeli wywalę z auta ten sterownik który zamontował diler fiata i podepnę ten oryginalny alarm to wszystko będzie banglać?

Czy taka operacja to dobry pomysł?

Napisano

> Zastosowanie takiego najprostszego i najtańszego alarmu jako sterownik niesie za sobą pewnie

> niebezpieczeństwo.

> To trochę tak jakbyś pozostawił kluczyk w drzwiach, bo złodziej może otworzyć jakimś urządzeniem

> przechwytującym i generującym kody!

> Lepiej zainwestować w alarm porządny albo inaczej to rozwiązać.

Od wielu już chyba lat nawet najtańsze piloty generują kod zmienny którego przechwycenie nic nie da bo każdy kolejny jest inny a poprawną sekwencje zna tylko sterownik.

Napisano

> Od wielu już chyba lat nawet najtańsze piloty generują kod zmienny którego przechwycenie nic nie da

> bo każdy kolejny jest inny a poprawną sekwencje zna tylko sterownik.

Algorytmy kodu zmiennego są znane tak jak i algorytmy kodowania więc da się je odpowiednio wygenerować.

Kody mogą być proste i bardziej złożone, są wprowadzane coraz to nowe zabezpieczenia i ciągle trwa wyścig producentów alarmów ze złodziejami, jednak nie dotyczy to Chińskiej taniej masówki i wcale nie zdziwiłbym się gdyby pilotem jednego alarmu można było rozbroić inny pochodzący z tej samej "fabryki"

Tanie i proste alarmy różnią się od tych lepszych, drogich miedzy innymi trudnością albo nawet niemożliwością złamania kodów przy pomocy stosunkowo prostych i tanich urządzeń elektronicznych.

Czy uważasz, że jakiś Chiński alarm za 50 zł jest tak samo dobry jak np. markowy, niedostępny w sprzedaży detalicznej a tylko w profesjonalnych, specjalistycznych firmach i kosztujący ok. 600 - 800zł?

Przecież oba spełniają te same funkcje...

Osobiście nie powierzyłbym funkcji ochrony pojazdu wartego kilkadziesiąt tys. zł jakiemuś taniemu, badziewnemu urządzeniu kiepskiej jakości!

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam pandę z centralnym zamkiem z kluczyka. Dokupiłem siłownik i sterownik. Spójrzcie na schemat mojego sterownika i powiedzcie jak się on ma do tego schematu z manuala na stronie Pandomaniaków. O jakie światła postojowe chodzi? Nie raczej o kierunkowskazy? ale jest tylko jeden kabelek. Proszę o przetłumaczenie tego schematu na laicki język smile.gif

286363811-Scan-121012-0003.jpg

sterownik ma funkcję podłączenia do syreny i domykania drzwi ale to mnie nie interesuje.

post-26209-14352517726544_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.