Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Straż gminna, może, czy nie może tak robić?

Featured Replies

Napisano

Kumpel jechał przez miejscowość słynącą z ciężko pracujących strażników. Na liczniku miał 45 na 40-ce. Śmietnik zrobił fotkę, trochę się zdziwił, ale za jakąś godzinę wracał i że jeszcze stali to zagadał. Sprawdzili na laptopie i potwierdzili, że jechał 45, ale zdjęcie robiło autu z naprzeciwka, który przekroczył więcej (ile nie powiedzieli).

Kolega zapytał, czy nie jest tak, że ja są dwa auta na fotce to idzie ono do śmietnika, odpowiedzieli, że się Pana auto wykadruje i ta druga osoba dostanie mandat.

Można tak? Co miał na myśli strażnik mówiąc "wykadruje", obróbka w photoshop, czy tylko obcięcie zdjęcia?

Napisano

Jeśli kierujący przyjmie mandat to mogą jego auto nawet narysować kredkami świecowymi. Jeśli sprawa trafi do sądu to zarówno zdjęcie z dwoma autami, jak i to "kadrowane" ma raczej słabą moc dowodową - łatwo podważyć taki pomiar. Co nie znaczy, że Sąd nie przychyli się do wniosku.

Napisano

> Na liczniku miał 45 na 40-ce.

A po niedawnej zmianie (?) przepisów przekroczenia do 10 km/h nie powinny być bez mandatu? niewiem.gif

Napisano

tolerancja 10km/h jest chyba tylko dla wideorejestratorów.

Napisano

> tolerancja 10km/h jest chyba tylko dla wideorejestratorów.

Dla wszystkich automatycznych miernikow predkosci.

Ale temat nie o tym - ten z przeciwka przekroczyl wiecej i dlatego zrobilo zdjecie. A czy oni to potem wykadruja czy po chamsku wysla dwa wezwania to juz sie okaze...w koncu straz gminna...

Napisano

> Dla wszystkich automatycznych miernikow predkosci.

> Ale temat nie o tym - ten z przeciwka przekroczyl wiecej i dlatego zrobilo zdjecie. A czy oni to

> potem wykadruja czy po chamsku wysla dwa wezwania to juz sie okaze...w koncu straz gminna...

A jako że nie wysyłają zdjęć to możesz ryzykować i obejrzeć sobie w sądzie gdzieś nad morzem za 5 miesięcy... albo ryzykować zapłacić bez oglądania kto jest na zdjęciu.

Napisano

Ja tak dostałem zdjęcie z mandatem.

Moje auto się oddalało a pekaes zbliżał do fotoradaru.

Mandat 50zł.

Napisano

> Jeśli kierujący przyjmie mandat to mogą jego auto nawet narysować kredkami świecowymi. Jeśli sprawa

> trafi do sądu to zarówno zdjęcie z dwoma autami, jak i to "kadrowane" ma raczej słabą moc

> dowodową - łatwo podważyć taki pomiar. Co nie znaczy, że Sąd nie przychyli się do wniosku.

Wszystko zależy od tego, jakim sprzętem robiono zdjęcie.

Jeżeli sprzęt rozróżnia zbliżanie/oddalanie i foto wyszło caca w/g instrukcji urządzenia (gdzieś na sieci widziałem instrukcję ZURAD'u dotyczącą wartości dowodowych zdjęć z więcej niż jednym autem w kadrze, dość logicznie rozpisane i dość mocno trzymające się kupy), to możesz mieć problemy z wyplątaniem się.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.