Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cento+Gaz, opinie, silniki = potrzebny tani dupowóz

Featured Replies

Napisano

Witam i pozdrawiam wszystkich Centomaniaków ok.gif

Za niedługo będę potrzebował autka taniego w eksploatacji (dojazd do pracy ok. 70km dziennie).

Chodzi mi po głowie zagazowany CCS, SCS ewentualnie Punto II.

Bardzo prosiłbym Was o opinie jaki silnik najlepiej spisuje się z gazem z grupy Fiata 1.1, 1.2 8V, 1.2 16V. Jaka instalacja gazowa do tego?

Najlepiej pasowałby mi żółty CCS (powrót do korzeni cool.gif )

Nie jestem zwolennikiem gazu ale życie jednak człowieka prostuje... oslabiony.gif

Proszę o jakieś rady, opinie i wnioski. Pozdrooo

Napisano

jeśli chodzi o cento, to rozejrzyj się za jakimś vanem który instalacje gazową miał zrobioną w ASO fiata, czyli wyszedł z gazem prosto z fabryki

Napisano

> jeśli chodzi o cento, to rozejrzyj się za jakimś vanem który instalacje gazową miał zrobioną w ASO

> fiata, czyli wyszedł z gazem prosto z fabryki

ASO fiata... dobre, dobre zlosnik.gif a tak na prawdę to "aso fiata" w tym przypadku oznacza odprowadzenie auta do najbliższego gazo-warsztatu gdzie parownik przykręca się przewiercając nadkole na wylot i wkręcając 2 śruby 10mm.... po kilku latach nadkole nie istnieje od rudej (woda dostała sie między blachy icon_rolleyes.gif)

Nie ma czegoś takiego jak "fabryczna instalacja LPG w fiacie" grinser006.gif

Sorry za małą dygresję...

Napisano

jesteś tego pewny? Masz jakieś poparcie konkretnymi info czy tylko zaczerpniętymi z ust znajomych którzy usłyszeli od swoich znajomych, a Ci jeszcze od kogoś, albo co gorsza od Pana Mietka z garażu za złomem?

Napisano

> jesteś tego pewny? Masz jakieś poparcie konkretnymi info czy tylko zaczerpniętymi z ust znajomych

> którzy usłyszeli od swoich znajomych, a Ci jeszcze od kogoś, albo co gorsza od Pana Mietka z

> garażu za złomem?

Niestety ale Glaca ma racje

sam mam znajomego który pracuje w GAZ-warsztacie

i dostaje dość często nowe auta (gdzie zleceniodawcą jest salon)

Napisano

> Niestety ale Glaca ma racje

> sam mam znajomego który pracuje w GAZ-warsztacie

> i dostaje dość często nowe auta (gdzie zleceniodawcą jest salon)

Dokładnie tak jak napisał kolega. Nie było fabrycznych instalacji dokładanych w fabryce. Tylko u dealerzy montowali u siebie, albo dawali do gazowników. Mam kumpla w aso smile.gif

Napisano

ja mam sejka 1.1 SPI i od paru dni gaz. Spalanie hmm zrobiłem dopiero 500km raz spalanie 7.5 bardziej trasowo przez wioski 100km a tak koło komina do pracy powyzej 8 ale cały czas badam spalanie grinser006.gif

Napisano

> jesteś tego pewny? Masz jakieś poparcie konkretnymi info czy tylko zaczerpniętymi z ust znajomych

> którzy usłyszeli od swoich znajomych, a Ci jeszcze od kogoś, albo co gorsza od Pana Mietka z

> garażu za złomem?

Zapraszam do mnie, jeszcze nie pociąłem budy uno, które kupiłem nowe w salonie z "instalacją montowaną w aso...".

Jakbym nie doświadczył na własnej osobie to bym nie pisał. Sam dealer, który mi sprzedawał samochód tłumaczył mi, że trzeba będzie poczekać bo auto jedzie tu i tam na zakładanie gazu.

Jeszcze jakieś pytania masz?

Napisano

Ze względów ekonomicznych założyłem lpg do mojego scs przy przebiegu około 170 tyś rok temu. Kosztowało 2k z butlą w kole, wiem, drogo ale póki co hula bez problemów. Spalanie w mieście średnie 8,5 gazu, ma trasie przy prędkości 100-120 spala mi 7,5 gazu. Jeżdżę na felach 14 cali, więc na 13-stkach pewnie spalałby z 0,5-1 litr mniej.

Napisano
  • Autor

> ja mam sejka 1.1 SPI i od paru dni gaz. Spalanie hmm zrobiłem dopiero 500km raz spalanie 7.5

> bardziej trasowo przez wioski 100km a tak koło komina do pracy powyzej 8 ale cały czas badam

> spalanie

Dzięki za info. Teraz mniej więcej wiem ile to pali na gazie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ze względów ekonomicznych założyłem lpg do mojego scs przy przebiegu około 170 tyś rok temu.

> Kosztowało 2k z butlą w kole, wiem, drogo ale póki co hula bez problemów. Spalanie w mieście

> średnie 8,5 gazu, ma trasie przy prędkości 100-120 spala mi 7,5 gazu. Jeżdżę na felach 14

> cali, więc na 13-stkach pewnie spalałby z 0,5-1 litr mniej.

Dzięki za info ok.gif Daj znać jaki masz silnik SPI czy MPI, jakiej firmy instalację i ile km prześmigałeś na gazie.

Z góry dzięki 20.GIF

Napisano

Silnik SPI, na razie niedużo przejechałem bo 15tyś. km. Instalacja:

Reduktor: Tomasetto

Zawór gazowy: Tomasetto

Wielozawór: Tomasetto

Przełącznik/centralka: Bingo

Układ elektroniczny: Bingo M

Nie wiem czy to dobre czy nie, ale przez te 15tyś. bezawaryjnie. Tylko po 1000km regulacja bo jakaś membranka się ułożyła i zaczął gasnąć przy dojeżdżaniu do skrzyżowań, ale podobno to normalne.

Napisano

ja mam sc w gazie i tak jak ja jezdze to za 80 zł zrobie spokojnie 300 km ale ostatnio nie bylo mnie w domu i moja mama jezdzila autem to jak mi mowila przez 2 tygodnie jezdzila do pracy i spowrotem za 40 zł a do pracy w jedna strone ma 17 km czyli cos kolo 340 km za 40 zł xD

Napisano

Witaj! Ja mam sc 1,1 mpi 2003 rok wersja DYNAMIC-LPG założone przy 143 tysiącach-teraz mam 170 tysięcy km i jest SUPER-dojeżdzam 80 km do pracy :-) - w jedną stronę...spalanie od 6,8 - średnio 7,1-7,3, a w Warszawie potrafi skotłować 8,5-z klimą, he he-silnik super się sprawuje, nie brał i nie bieże oleju-przyzwoite osiągi w jedną osobę :-) - koszt 100 km-około 19,50 :-) oczywiście świece NGK i przewody NGK

instalację mam taką- komp KME, parownik alaska AT-09, wtryski-czarne HANA. Co 10 tysi wymieniam filterki (lotna, płynna) i jest git. Butla w kole 34 litry, wchodzi mi około 27-28, zasięg od 350-390 na zbiorniku-zero zapalania check engine!!!ZERO problemów.

Moim zdanie przy LPG-a przerabiałem już tego trochę w swoich autach, przez V6 VW po inne jednostki napędowe w tym też FIATA itd-podstawa to zakład, który profesjonalnie zamontuje cały temat bez odstawiania maniany i obiboctwa lub też często niewiedzy....

Za instalację zapłaciłem 1900 plnów w listopadzie 2011 roku w promocji ;-)

POZDRAWIAM MAT

Napisano

wystarczającą odpowiedź uzyskałem dziękować

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za informacje.

Temat pozostawiam otwarty bo autko potrzebne będzie na wiosnę. Tak że jeśli ktoś ma jeszcze jak informacje, doświadczenia z życia wzięte proszę o podzielenie sie wiedzą.

Pozdro dla Wszystkich 20.GIF

Napisano

SC van MPi 2002 instalka od nowości II gen. yikes.gif zakładana w "salonie"

Kupiony niby z przebiegiem 125tkm (chyba prawdziwy), zrobione już 50tkm i ok. spalanie miasto 29l = 350km. co 10tkm wymiana oleju 10w40, brak konieczności dolewania.

w wakacje wymieniony reduktor i filtr z elektrozaworem na BRC i różnicy w spalaniu nie widze ale równiej chodzi.

Napisano

Do starszych silników można śmiało pchać gazownię, nic się z nimi nie dzieje pod warunkiem, że nie chodzą na ubogiej bez przerwy i nie są wyżyłowane do maksimum. Natomiast w silnikach fiata np. 1.1 po 2006 ze zmodyfikowaną głowicą gaz jest zabójstwem. Płytki do regulacji zaworów mają 2.3-2.5mm grubości. Po 40000km(gaz sekwencja) zawór idzie do góry o 0,15mm, czyli mamy płytkę o grubości 2,15mm. Z tego co pamiętam najcieńsze dostępne płytki mają jakieś 1,9-2.0mm grubości. Także głowice nie wytrzymują nawet 100 000km. Tak wygląda zużycie głowicy przy dobrze wyregulowanej sekwencji, która nie zapala kontrolki silnika(optymalna mieszanka). Dotyczy to silników 1.1 8V(po 2006), 1.2 8V 69KM(euro5), 1.4 77KM(euro5). Zauważyłem, że mniej się gniazda wypalają na 2-gie generacji niż na sekwencji(dot. tylko 1.1, do pozostałych silników nikt chyba jeszcze nie odważył się wpakować zwykłego gazu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.