Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd Croma

Featured Replies

Napisano

Właśnie jestem po przeglądzie Cromy po 150kkm. Przegląd trwał od 8 do 12.30. Za przegląd z wymianą wszystkich filtrów, płynu chłodniczego, oleju oraz z wyminą klocków z tyłu zapłaciłem 975zł. Cena robocizny z częściami. niewiem.gifAuto oddali wypucowane i pachnące. Tanio czy drogo?

Napisano

>Tanio czy drogo?

zależy jaką miarą mierzyć?

czy wg aso np innych czy wg własnej roboty czy u pana Juzia ?

Napisano

Ja za wymiane, oleju w silniku,skrzyni biegow, plynu hamulcowego,rozrzadu,swiec zarowych zaplace 500zl, ale po za ASO, ale mechanik normlanie pracuje w ASO zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Części trochę drogo ale to ASO i nie przywoziłem swoich ale patrząc na ceny robocizny to całkiem normalnie.

Napisano

> Właśnie jestem po przeglądzie Cromy po 150kkm. Przegląd trwał od 8 do 12.30. Za przegląd z wymianą

> wszystkich filtrów, płynu chłodniczego, oleju oraz z wyminą klocków z tyłu zapłaciłem 975zł.

> Cena robocizny z częściami. Auto oddali wypucowane i pachnące. Tanio czy drogo?

Tanio nie jest, rzekłbym, że bardziej pod ,,drogo'', ale za mało danych (jaki olej, jakie klocki, jakie płyny itp) jeśli oryginały to cena ok, nie zmienia to faktu, że za mniejsze pieniądze można mieć dobrej jakości zamienniki itp

Napisano
  • Autor

Wiesz ja u znajomego mam przeważnie robotę za 50 do 150 zł i mogę się przy tym pobrudzić - chodzi mi o cenę jako cały przegląd w ASO. Podobne ceny pamiętam płaciłem za przegląd Punto II więc tu nastawiałem się na jakieś 1200 - 1400.

Napisano

> Wiesz ja u znajomego mam przeważnie robotę za 50 do 150 zł i mogę się przy tym pobrudzić - chodzi

> mi o cenę jako cały przegląd w ASO. Podobne ceny pamiętam płaciłem za przegląd Punto II więc

> tu nastawiałem się na jakieś 1200 - 1400.

Oczywicie ok.gif piszę tylko, że ASO to drogi biznes. Klocki + filtry można spokojnie kupić w zamienniku i zaoszczędzić jeszcze jakieś 200. Ale kto bogatemu zabroni biglaugh.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

Shell Helix 5W30, klocki Bosch, płyn g12 (VAG? grinser006.gif), filtry ori

Napisano

> Shell Helix 5W30, klocki Bosch, płyn g12 (VAG? ), filtry ori

W takim razie DROGO grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Żony auto ona sponsorowała cfaniak.gif

Napisano

> Żony auto ona sponsorowała

No jak jeszcze żona sąsiada to wogóle bajka 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor
panic.gifooniee.gif nie widziałeś żony mojego sąsiada sick.gifsciana.gif
Napisano

> nie widziałeś żony mojego sąsiada

No Fakt, boję się poprosić o fotkę grinser006.gif

Napisano

> Ja za wymiane, oleju w silniku,skrzyni biegow, plynu hamulcowego,rozrzadu,swiec zarowych zaplace

> 500zl, ale po za ASO, ale mechanik normlanie pracuje w ASO

to chyba tylko robocizna ( 500 pln ) nie pisz takich głupot ,że za to wszystko co wymieniłeś zapłaciłeś 500 zł z częściami chyba,że twój mechanik nakradł części z pracy

Napisano

> Właśnie jestem po przeglądzie Cromy po 150kkm. Przegląd trwał od 8 do 12.30. Za przegląd z wymianą

> wszystkich filtrów, płynu chłodniczego, oleju oraz z wyminą klocków z tyłu zapłaciłem 975zł.

> Cena robocizny z częściami. Auto oddali wypucowane i pachnące. Tanio czy drogo?

Ja myślę że to nie dużo.... jeśli wymienili wszystkie filtry w tym ten od paliwa wink.gif i faktycznie płyny tak jak piszesz + klocki z tyłu....

Napisano

> to chyba tylko robocizna ( 500 pln ) nie pisz takich głupot ,że za to wszystko co wymieniłeś

> zapłaciłeś 500 zł z częściami chyba,że twój mechanik nakradł części z pracy

No chyba logiczne ze tylko robocizna, pisalem za wymiane tych rzeczy a nie za czesci.Watek wyzej jest napisane ze placilem 1600zl za czesci,sam rozrzad mnie kosztowal 530zl.

Napisano
  • Autor

Sam filtr paliwa to ponad 200PLN

Napisano

> Sam filtr paliwa to ponad 200PLN

Można kupić sporo taniej.

Napisano

> Można kupić sporo taniej.

ja dawałem 160 na allegro UFI made in China więc z tym taniej to nie do końca... a są teraz jakieś po 97 zł ale mimo wszystko nie zaryzykuje 60 zł .... mam ukłąd paliwowy w idealnym stanie - korekty niskie prawie 0 a pokrycie spalania z tankowań i komputera również na poziomie max +/- 0,1 litra

Napisano

> Można kupić sporo taniej.

Mnie niebawe czeka wymiana wiec chetnie poczytam jakie to filtry paliwa warto i za ile brac.

Na allego 97-200zl, a gdzie roznica, bladego pojecia nie mam,Pierwszy razDIESLEMjezdze w zyciu prywatnym.

Dzieki za rady.

Aaaa.....jesli u mnie wymiana jest przewidziana 30-35 tys , a wymieniac bede co 15-170 tys to czy filtr paliwa kazdorazowo czy co 2 wymiany oleju, a moze co...iles tam tys km?

Ojej to tylko dedykowany czy jakisinny doDPF-a?

Dzieki wielkie.

Napisano

> Mnie niebawe czeka wymiana wiec chetnie poczytam jakie to filtry paliwa warto i za ile brac.

> Na allego 97-200zl, a gdzie roznica, bladego pojecia nie mam,Pierwszy razDIESLEMjezdze w zyciu

> prywatnym.

> Dzieki za rady.

> Aaaa.....jesli u mnie wymiana jest przewidziana 30-35 tys , a wymieniac bede co 15-170 tys to czy

> filtr paliwa kazdorazowo czy co 2 wymiany oleju, a moze co...iles tam tys km?

> Ojej to tylko dedykowany czy jakisinny doDPF-a?

> Dzieki wielkie.

Wiele osób demonizuje wręcz konieczność montażu drogiego filtra (w domyśle dobrego) paliwa, ja uważam, iż ma on mizerny wpływ na stan układu wtryskowego ponieważ ,,ów'' zabija zła jakość chemiczna paliwa, a nie zanieczyszczenia stałe w nim występujące. Filtr jest w stanie wyłapać opiłki, grudki i paprochy, ale jak zatankujemy brei zamiast ON to na nic się jego jakość czy też jej brak nie zda.

Filtr jak filtr, według mnie przeceniamy jego rolę ok.gif

Napisano

> Mnie niebawe czeka wymiana wiec chetnie poczytam jakie to filtry paliwa warto i za ile brac.

> Na allego 97-200zl, a gdzie roznica, bladego pojecia nie mam,Pierwszy razDIESLEMjezdze w zyciu

> prywatnym.

> Dzieki za rady.

> Aaaa.....jesli u mnie wymiana jest przewidziana 30-35 tys , a wymieniac bede co 15-170 tys to czy

> filtr paliwa kazdorazowo czy co 2 wymiany oleju, a moze co...iles tam tys km?

> Ojej to tylko dedykowany czy jakisinny doDPF-a?

> Dzieki wielkie.

Jak wymieniasz olej to odrazu też filtry,to podstawa ,a olej jak sie nie myle są dedykowanie do dfp motul ma z c3 ja taki zalałem smile.gif

Napisano

> Jak wymieniasz olej to odrazu też filtry,to podstawa ,a olej jak sie nie myle są dedykowanie do dfp

> motul ma z c3 ja taki zalałem

Zapytam raz jeszcze.

Skoro producent wymyslil wymiane oleju co 30 tys, a moje widzimisie to wymiana co 15 tys, toprosze o racjonalne uzasadnienie wymiany FILTRA PALIWA przy kazdej wymianie oleju.

Bo czegos nie rozumiem chyba.

Filtr oleju oczywiscie zawsze NOWY.

Dziekuje.

Napisano

> Wiele osób demonizuje wręcz konieczność montażu drogiego filtra (w domyśle dobrego) paliwa, ja

> uważam, iż ma on mizerny wpływ na stan układu wtryskowego ponieważ ,,ów'' zabija zła jakość

> chemiczna paliwa, a nie zanieczyszczenia stałe w nim występujące. Filtr jest w stanie wyłapać

> opiłki, grudki i paprochy, ale jak zatankujemy brei zamiast ON to na nic się jego jakość czy

> też jej brak nie zda.

> Filtr jak filtr, według mnie przeceniamy jego rolę

Nalogike sie zgadzam, on nie zmienia wlasnosci chemicznych tylko oczyszcza z zabrudzen np przy tankowaniu co moga wlecciec.

Nie chodzi o 100 czy 200zl ale nie lubie bezmyslnie wywalic kasy bo....FIRMOWY smile.gif

Napisano

> Zapytam raz jeszcze.

> Skoro producent wymyslil wymiane oleju co 30 tys, a moje widzimisie to wymiana co 15 tys, toprosze

> o racjonalne uzasadnienie wymiany FILTRA PALIWA przy kazdej wymianie oleju.

> Bo czegos nie rozumiem chyba.

> Filtr oleju oczywiscie zawsze NOWY.

> Dziekuje.

Nie ma racjonalnego wytłumaczenia. Skrócenie interwałów wymiany oleju jest zrozumiałe, zwłaszcza że producent sam pisze o tym w instrukcji obsługi (samochody używane w trudnych warunkach, krótkie odcinki, ciągnięcie przyczepy itp), z filtrem powietrza jest podobnie zwłaszcza w samochodach po ,,chipie'', większa masa zasysanego powietrza = szybsze zabrudzenie itp.

Wkład filtra paliwa moim zdaniem można śmiało wymieniać zgodnie z zaleceniami producenta chyba, że ktoś tankuje ,,zlewki'' z tirów lub ,,okazje'' od rolnika spuszczone z ursusa.

Napisano

> Zapytam raz jeszcze.

> Skoro producent wymyslil wymiane oleju co 30 tys, a moje widzimisie to wymiana co 15 tys, toprosze

> o racjonalne uzasadnienie wymiany FILTRA PALIWA przy kazdej wymianie oleju.

> Bo czegos nie rozumiem chyba.

Za mocno sie koledzy zagalopowali....

Ja wymieniam wszystkie filtry ( powietrza i oleju w tym kabinowe ) co wymianę oleju czyli u mnie to jest około 11 tyś km smile.gif

Filtr paliwa wymieniam co około 40 tyś km .... za każdym razem przecinam i sprawdzam i stwierdzam, że to paliwo jakie ja tankuje nie osadza się w formie "mułu" więc taka wymiana w zupełności wystarcza

Napisano

> Wiele osób demonizuje wręcz konieczność montażu drogiego filtra (w domyśle dobrego) paliwa, ja

> uważam, iż ma on mizerny wpływ na stan układu wtryskowego ponieważ ,,ów'' zabija zła jakość

> chemiczna paliwa, a nie zanieczyszczenia stałe w nim występujące. Filtr jest w stanie wyłapać

> opiłki, grudki i paprochy, ale jak zatankujemy brei zamiast ON to na nic się jego jakość czy

> też jej brak nie zda.

> Filtr jak filtr, według mnie przeceniamy jego rolę

Nie zgodzę się z kolegą... Filtr paliwa ma ogromny wpływ na to co dostaje się do układu paliwowego ... nie tylko wytrąca ciała obce ale wodę i jej pochodne ...

Pozatym proszę nie zapominać jakie silniki mamy pod maskami... to nie są stare Diesle które pracowały na ciśnieniu 124-145 Bar... tu u nas jest ponad 1600 Bar... filtry w nich to już nie bibuła zwinięta w harmonijkę a wałek z sprasowanego włókna i jego filtracja - dokładność jest ponad 10 x większa niż najlepszego filtra papierowego.. to wszystko po to aby ochronić precyzyjne elementy od uszkodzenia ... zworki, tłoczki, iglice, otworki w końcówkach.... MJTD na CR to nie przelewki i lepiej wydać kilka zł więcej aby mieć spokojny sen.. filtry do nas robi UFI - robi je obecnie w chinach ale mam nadzieję że nie robi ich gorzej niż te w europie...

Napisano

> Filtr paliwa wymieniam co około 40 tyś km .... za każdym razem przecinam i sprawdzam i stwierdzam,

> że to paliwo jakie ja tankuje nie osadza się w formie "mułu" więc taka wymiana w zupełności

> wystarcza

Wymiana filtra paliwa to jest coś szczególnie trudnego? Niby obudowa jest na wierzchu, ale paliwo pewnie pod ciśnieniem, przewody też może sprytniej podłączone. Słyszałem też coś o odpowietrzaniu układu paliwowego przy okazji wymiany filtra. Itp - dylematy podblokowego majsterkowicza wink.gif

Generalnie - zbliża mi się 40 kkm od zakupu auta, więc może i ten prezencik bym Krówce zrobił. Ale jak mam ją skrzywdzić, to już pójdę do fachowców.

Napisano

> Wymiana filtra paliwa to jest coś szczególnie trudnego? Niby obudowa jest na wierzchu, ale paliwo

> pewnie pod ciśnieniem, przewody też może sprytniej podłączone. Słyszałem też coś o

> odpowietrzaniu układu paliwowego przy okazji wymiany filtra. Itp - dylematy podblokowego

> majsterkowicza

> Generalnie - zbliża mi się 40 kkm od zakupu auta, więc może i ten prezencik bym Krówce zrobił. Ale

> jak mam ją skrzywdzić, to już pójdę do fachowców.

W Cromach MJTD można spotkać 2 rodzaje filtrów jedne to te starsze -wkład - trzeba wykręcić z podstawy i odpiąć wtyczkę drugie to te na szybkozłączkach - kilka wężyków które same schodzą po wduszeniu blokady - kolorowy plastyk z boku złączki i odkręcenie z mocowania + wtyczka.... nie można ich pomylić bo inaczej nie pasują

Odpowietrzenie to po założeniu 2 lub 3 krotne przekręcenie kluczyka w stacyjce i poczekanie 30 sekund bez odpalania ...

Wymianę filtra paliwa porównał bym do wymiany baterii w telefonie smile.gif z tą różnica że tu można się pochlapać ON - podczas wykręcania czujnika lub zdejmowania wężyków... ale pod blokiem zrobił bym to z zamkniętymi oczami...

Napisano

> Wymianę filtra paliwa porównał bym do wymiany baterii w telefonie z tą różnica że tu można się

> pochlapać ON - podczas wykręcania czujnika lub zdejmowania wężyków... ale pod blokiem zrobił

> bym to z zamkniętymi oczami...

No tak, żeby nie zachlapać oczu... smile.gif

Dzięki - filterek trafia na listę zakupową.

Napisano

> Nie zgodzę się z kolegą... Filtr paliwa ma ogromny wpływ na to co dostaje się do układu paliwowego

> ... nie tylko wytrąca ciała obce ale wodę i jej pochodne ...

> Pozatym proszę nie zapominać jakie silniki mamy pod maskami... to nie są stare Diesle które

> pracowały na ciśnieniu 124-145 Bar... tu u nas jest ponad 1600 Bar... filtry w nich to już

> nie bibuła zwinięta w harmonijkę a wałek z sprasowanego włókna i jego filtracja - dokładność

> jest ponad 10 x większa niż najlepszego filtra papierowego.. to wszystko po to aby ochronić

> precyzyjne elementy od uszkodzenia ... zworki, tłoczki, iglice, otworki w końcówkach....

> MJTD na CR to nie przelewki i lepiej wydać kilka zł więcej aby mieć spokojny sen.. filtry do

> nas robi UFI - robi je obecnie w chinach ale mam nadzieję że nie robi ich gorzej niż te w

> europie...

No niby racja, ale uparcie twierdzę, iż wpływ częstszej wymiany filtra paliwa na układy wtryskowe jest przereklamowany. Owszem zaniedbania w tym zakresie mogą wyjść bokiem, ale wymiana co 10-15 tys to mocna przesada.

Skoro kupię dobry filtr to pownien swoje wytrzymać, a tak jak powiedziałem przedostawanie się cząstek stałych przez filtr to rzadkość, wtryski zabijają domieszki chemiczne w paliwie które osadzają się końcówkach wtryskiwaczy.

Napisano

> No niby racja, ale uparcie twierdzę, iż wpływ częstszej wymiany filtra paliwa na układy wtryskowe

> jest przereklamowany. Owszem zaniedbania w tym zakresie mogą wyjść bokiem, ale wymiana co

> 10-15 tys to mocna przesada.

Również nie wymieniał bym go tak często ... szkoda $$$$

> Skoro kupię dobry filtr to pownien swoje wytrzymać, a tak jak powiedziałem przedostawanie się

> cząstek stałych przez filtr to rzadkość, wtryski zabijają domieszki chemiczne w paliwie które

> osadzają się końcówkach wtryskiwaczy.

To również zabija ... ON odbarwiany kwasem siarkowym lub inne wynalazki dolewane do ON które stanowią znaczny udział..

Ja do ON dolewam "czarną strzałkę" aby poprawić właściwości kupowanego ON...

Napisano

> Również nie wymieniał bym go tak często ... szkoda $$$$

> To również zabija ... ON odbarwiany kwasem siarkowym lub inne wynalazki dolewane do ON które

> stanowią znaczny udział..

> Ja do ON dolewam "czarną strzałkę" aby poprawić właściwości kupowanego ON...

Co to ta czarna strzałka ?

Napisano

> 10-15 tys to mocna przesada.

No to wymienie przy kolejnej wymiane filtr paliwa, bo mysle, ze 30 tys w miejsko trasowych warunkach to niemala przesada.

A czy z tych filtrow spuszczasie wode?szlam? itp?

Tak pytam bom laik jest.

Napisano

> No to wymienie przy kolejnej wymiane filtr paliwa, bo mysle, ze 30 tys w miejsko trasowych

> warunkach to niemala przesada.

> A czy z tych filtrow spuszczasie wode?szlam? itp?

> Tak pytam bom laik jest.

Paliwo jakie ja tankuje nigdy nie spowodowało ( ani w Stilo ani w Cromie ) aby się tam woda lub inne świństwo zgromadziło na dnie.... nigdy nie zadziałał czujnik wody i nidy podczas wymiany tego czujnika - przełożenie do nowego filtra - nic niepokojącego nie spłynęło...

Ja tankuje tak jak tu widać.... Moje tankowania

Napisano

> Co to ta czarna strzałka ?

Opracowanie

Ja leje latem i zimą to o ile nie zapomnę ( zimą obowiązkowo ) tak z 100 ml/ bak czyli jakieś 54 litry.... kupuje to za 27 zł / litr więc starcza mi na 10 tankowań - jakieś 9 tyś km... czy pomaga to nie wiem ... smile.gif ale jak widać wskazania kompa pokrywają mi się z spalaniem faktycznym z dokładnością +/- 0,05 litra/100 km

ba043b33ffd5f2b7med.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.