Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem-"pływanie" kierownicy powyżej 120 km/h.

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie ostatnio zaobserwowałem, że powyżej 130 km/h (na liczniku) kierownica mi "pływa" tj. układ kierowniczy robi się nieprecyzyjny, jakby koła ciut uciekały kierownicy. Jeżdżę tylko po mieście i przy normalnych prędkościach nie można się do niczego przyczepić: nic nie drga, nie lata, nie ucieka, skręca ok. , ukł. kierowniczy jest dla mnie w porządku. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach, jak podniosę przód?

Napisano

Najlepiej by było jechać na stację diagnostyczną. Prędzej by coś wyszło na jaw.

Ale samemu też możesz spróbować wjeżdżając na kanał.

Trzeba zobaczyć jak wyglądają tuleje metalowo-gumowe wahaczy, poduchy amortyzatorów. Ugiąć kolejno prawy/ lewy przód. Może amortyzatory są już kiepskie. No i niby głupia sprawa ale ciśnienie w oponach również bym sprawdził...

Napisano

Luzy przedniego zawieszenia, zbieżność.

Napisano

Wydaje się głupawe, ale sprawdź tuleje tylniej belki.

PZDR VEN

Napisano

> Jak w temacie ostatnio zaobserwowałem, że powyżej 130 km/h (na liczniku) kierownica mi "pływa" tj.

> układ kierowniczy robi się nieprecyzyjny, jakby koła ciut uciekały kierownicy. Jeżdżę tylko po

> mieście i przy normalnych prędkościach nie można się do niczego przyczepić: nic nie drga, nie

> lata, nie ucieka, skręca ok. , ukł. kierowniczy jest dla mnie w porządku. Na co zwrócić uwagę

> przy oględzinach, jak podniosę przód?

hmm.gifJeździsz 130km/h po mieście i jeszcze się przyznajesz na AK zlosnik.gif

Szczerze to mam ten sam problem tylko nie w mieście zlosnik.gif , powyżej 120km/h trzęsie mi kierownicą irked.gif , a naprawy jakie były wykonane to

Komplet amortyzatorów i lewa końcówka drążka kierowniczego,luzów brak sprawdzane na 3 SKP (tak wiem screwy.gif) lecz nie wierzyłem 1 i 2 SKP , koła wyważone i sprawdzane na 2 warsztatach wulkanizacyjnych,a problem nadal występuje angryfire.gif, niewiem.gif po prostu już co robić oprócz tego magicznego 120km/h frown.gif

Napisano

Masz może felgi aluminiowe z pierścieniami centrującymi?

U siebie zawieszenia mam porobione na nowo, opony nowe, zbieżność ok ale jak założyłem alusy to przy 120km/h kierownica wpadała w drgania. Powodem były luźne pierścienie centrujące.

Napisano

Sprawdź tarcze hamulcowe, u siebie swego czasu (zanim nie zmieniłem na tarcze wentylowane) , tarcze jednolite po pewnym czasie (już wyeksploatowane) przy większych prędkościach wytwarzały podobne wibracje, co śmieszniejsze nie było tego czuć podczas hamowania.

Nie wspomnę o zbadaniu czystości i korozji na płaszczyźnie tarcza i felga

PZDR VEN

Napisano

> Masz może felgi aluminiowe z pierścieniami centrującymi?

> U siebie zawieszenia mam porobione na nowo, opony nowe, zbieżność ok ale jak założyłem alusy to

> przy 120km/h kierownica wpadała w drgania. Powodem były luźne pierścienie centrujące.

Alu mam BBS lecz bez pierścieni bo pasują idealnie ok.gif,lecz na zimowych i stalowa felga (fabryczna) to samo magiczne 120km/h angryfire.gif,ktoś wspomniał o tarczach hamulcowych hmm.gif sam się zastanawiałem tylko jak sprawdzić bo niewiem.gif, pedał hamulca nie odbija (pulsuje) jak przy ABS bo nie mam ABS wiec niewiem.gif o co kaman???

Napisano

Zdjąć tarcze i poczyścić wszystko szczotą drucianą. Można dać je do tokarza to zmierzy bicie tarcz czujnikiem zegarowym, czy jakimś innym, który mierzy wychylenie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odzew, faktycznie tarcze mam cienkie, leżą nowe, tylko zacisków ostatnio odkręcić nie mogłem, a odnośnie prędkości to jeżdżę ostatnio po krótkim odcinku S8, zatem zgodnie z przepisami, tuleję jedną z 8 mies. temu mi wymieniono, ale ona waliła przy najmniejszej dziurze, tu 2 koła kolektywnie tak samo się zachowują.

Napisano

U mnie winą trzesiawki kierownicy były opony, ale po oględzinach wydawały się ok.

Kupiłem nowe, ustawiona zbieżność i jak ręką odjął.

Wcześniej wymieniałem chyba wszystko co możliwe w przednim zawieszeniu.

Potem okazało się, że niektóre rzeczy niepotrzebnie zostały wymienione.

Napisano
  • Autor

Opony wymieniłem na jesieni rok temu, Nawigatory 2, jak dla mnie za tą cenę i na miasto raczej w porządku. W sobotę pomacam zawieszenie, jak nic nie znajdę to dam sobie spokój, ewentualnie jeszcze nowe tarcze czekają.

Napisano

Jak napisałeś o oponach, to przypomniałem sobie swoją sytuację sprzed dobrych paru lat.

Niedługo po zakupie opon, właśnie Dębicy zacząłem mieć problem z drganiami powyżej 120km/h. Robiłem cuda i nic. Temat odpuściłem, bo większosc kilometrów robiłem w mieście i nie był to jakiś specjalny problem. Ale po paru latach znowu zmieniłem opony, pamiętam na Pirelli i temat zniknął. Od tamtej pory na Debicę nie chcę nawet splunąć klnie.gif

Także u ciebie nie jest to też wykluczone hmm.gif

Napisano

> Opony wymieniłem na jesieni rok temu, Nawigatory 2...

Ja bym stawiał na opony, też takie posiadałem i wyczyniałem różne cuda: remont zawieszenia, zakup nowych felg i ciągle te same problemy. Gdy wymieniłem opony na Klebery problem zniknął.

Napisano
  • Autor

Podniosłem dzisiaj lewą i prawą stronę i z "reki" nic nie wykryłem: luzów na łożyskach, końcówkach, nic nie stukało przy szarpaniu. Takie pseudobadanie pewnie tylko większe problemy ujawni, no ale takich nie ma. Ktoś wspomniał o ciśnieniu w kołach, w sumie nie sprawdzałem od roku, oby to było to.

Napisano

1. Zamień koła przód <-> tył, zachowując strony: prawe do prawego, lewe do lewego i zrób jazdę próbną, jeśli objawy ustaną lub będą inne to winne są opony (lub felgi).

2. Obejrzyj wszystkie koła, czy nie zgubiłeś ciężarków (będą po nich ślady) i dodatkowo pospisuj ich wartości, potem oceń, czy niektóre nie są zbyt duże względem pozostałych (co świadczy o wadach felg i/lub opon).

3. Sprawdź ciśnienie we wszystkich kołach

4. Czy nie masz czasem zbyt szerokich opon? Wtedy są takie objawy, że samochód "myszkuje" po nierównościach drogi, choć kierownicę trzymamy sztywno...

5. Jak ww. nie pomoże, pozostaje ponowne zważenie wszystkich kół na wyważarce.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Sprawa wyjaśniona: niskie ciśnienie w kołach, dziwne w ogóle tego nie było widać, po dopompowaniu jedzie jak po sznurku, pływanie zniknęło. Wniosek: raz na jakiś czas jednak trzeba sprawdzać różne rzeczy, a nie jeździć do upadłego.

Napisano

> w ogóle tego nie było widać,

Jak widać, to już jest ok. 1 bar... Pozdr.

Napisano

> Wniosek: raz na jakiś czas jednak trzeba sprawdzać

> różne rzeczy, a nie jeździć do upadłego.

Co racja, to racja waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.