Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

różne średnice kół w jednym motocyklu

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam możliwość zakupienia motocykla (marka mało ważna), ale maszyna ma z przodu koło 16" a z tyłu 18". Jak to cudo na różnych kołach się prowadzi? do tej pory jeździłęm zawsze na maszynach z taką samą średnicą kół. Zauważyłem również że w skuterach (tych większych) też montują różne średnice, ale na odwrót. Z przodu większe z tyłu mniejsze, np. P16" T14" Jak to się prowadzi?

jest ktoś kto mnie oświeci ?? smile.gif)

Napisano

ja mam z przodu 18 a z tylca 16, jest to rozmiar fabryczny, moto prowadzi sie jak powinno, nie wplywa to zauwazalnie na jazde

Napisano
  • Autor

> ja mam z przodu 18 a z tylca 16, jest to rozmiar fabryczny, moto prowadzi sie jak powinno, nie

> wplywa to zauwazalnie na jazde

te rozmiary o których pisałem powyżej są również fabryczne. Stąd moje pytanie, jak to się prowadzi ? i dlaczego tak to wogóle montują ?

Napisano

wiekszosc motocykli ma rozne srednice obreczy -ale zwykle jest schemat:

przod-wieksze z opona o mniejszej grubosci

tyl-mniejsze z duzo grubsza opona.

przykladowo moj ma-

P-100/90-18

t-130/80-17

Napisano
w hornetach sprzed 99r było odwrotnie. z przodu 16 z tyłu 17" wink.gif
Napisano
  • Autor

> w hornetach sprzed 99r było odwrotnie. z przodu 16 z tyłu 17"

i ma to jakiś wpływ na jakość jazdy?

nie interesuje mnie jakie motocykle miały jakie koła, tylko jak się takim wynalazkiem jeździ!!

Napisano

> i ma to jakiś wpływ na jakość jazdy?

> nie interesuje mnie jakie motocykle miały jakie koła, tylko jak się takim wynalazkiem jeździ!!

jeździ się tak samo ( albo nawet lepiej) jak na jednakowych kołach. i to nie jest wynalazek, to się coraz częściej stosuje.

Napisano

> Witajcie.

> Mam możliwość zakupienia motocykla (marka mało ważna), ale maszyna ma z przodu koło 16" a z tyłu

> 18". Jak to cudo na różnych kołach się prowadzi? do tej pory jeździłęm zawsze na maszynach z

> taką samą średnicą kół. Zauważyłem również że w skuterach (tych większych) też montują różne

> średnice, ale na odwrót. Z przodu większe z tyłu mniejsze, np. P16" T14" Jak to się prowadzi?

> jest ktoś kto mnie oświeci ?? )

Na Romku mam przód 18" tył 16"

Na HD - przód 19" tył 16". Na HD opcjonalnie jest też 21" :-)

Napisano
  • Autor

> jeździ się tak samo ( albo nawet lepiej) jak na jednakowych kołach. i to nie jest wynalazek, to się

> coraz częściej stosuje.

a masz porównanie w jeździe na tej samej średnicy kół, czy tylko tak mówisz że jeździ się tak samo ?

Napisano

> a masz porównanie w jeździe na tej samej średnicy kół, czy tylko tak mówisz że jeździ się tak samo

> ?

JA jeździłem takim i takim i stwierdzam, że żadnej różnicy nie odczułem. Motocykl jeśli był tak zaprojektowany to pewnie ktoś pomyślał o właściwościach jezdnych. Każdy motocykl trochę inaczej się prowadzi. Jakbyś w jednym motocyklu zmienił koła na różne a później na takie same to odczuł byś różnicę z pewnością, ale jeśli mowa o różnych motocyklach to różnicy nie będzie. Najlepiej sam się przejedź takim i stwierdzisz czy jest różnica.

Napisano
  • Autor

> JA jeździłem takim i takim i stwierdzam, że żadnej różnicy nie odczułem. Motocykl jeśli był tak

> zaprojektowany to pewnie ktoś pomyślał o właściwościach jezdnych. Każdy motocykl trochę

> inaczej się prowadzi. Jakbyś w jednym motocyklu zmienił koła na różne a później na takie same

> to odczuł byś różnicę z pewnością, ale jeśli mowa o różnych motocyklach to różnicy nie będzie.

> Najlepiej sam się przejedź takim i stwierdzisz czy jest różnica.

no właśnie. to jest jeden motocykl. ten sam model. A w różnych rocznikach były albo koła 18" przód i tył. albo przód 16" a tył 18".

Napisano

> chłopie czego ty sie chcesz doszukać?

No właśnie ja nie chcę się niczego doszukać. To autor tematu szuka nie wiadomo czego. Swoją drogą dużo łatwiej było by rozmawiać jakbyśmy wszyscy wiedzieli o jaki motocykl chodzi...

Napisano

> No właśnie ja nie chcę się niczego doszukać. To autor tematu szuka nie wiadomo czego. Swoją drogą

> dużo łatwiej było by rozmawiać jakbyśmy wszyscy wiedzieli o jaki motocykl chodzi...

kudlaty ja nie do ciebie;) chodziło mi o autora wątku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.