Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie hamulców ???

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów i i przedstawię zachowanie moich hamulców a mianowicie podczas hamowania pulsacyjnego na suchej nawierzchni pedał zaczyna twardnieć i przy trzecim wciśnięciu pedału załącza się ABS a pedał nie jest wciśnięty na maksa czy u was też są takie objawy czy może coś się nie dobrego dzieje z układem hamulcowym ?

Napisano

> Witam kolegów i i przedstawię zachowanie moich hamulców a mianowicie podczas hamowania pulsacyjnego

> na suchej nawierzchni pedał zaczyna twardnieć i przy trzecim wciśnięciu pedału załącza się ABS

> a pedał nie jest wciśnięty na maksa czy u was też są takie objawy czy może coś się nie dobrego

> dzieje z układem hamulcowym ?

nie wiem co masz na myśli mówiąc o hamowaniu pulsacyjnym hmm.gif

co do tego że twardnieje ... może problem z podciśnieniem do serwa?

ABS w stilo wiem, że ma możliwość zatrzymania samochodu bez podciśnienia zwiększając ciśnienie płynu hamulcowego z własnego akumulatora (tyle z teorii) - może ABS sygnalizuje, że działa bez podciśnienia na serwie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem co masz na myśli mówiąc o hamowaniu pulsacyjnym

Chodzi o naciskanie i odpuszczanie pedału hamulca tak jak kiedyś w starych samochodach bez ABS-u na śniegu się hamowało

Napisano

Pytanie: po co tak hamować, skoro w samochodzie jest ABS robiący to za kierowcę?

Napisano

se kolega sprawdzi na gwizdkach odpowietrajacych przy zaciskach czy sie cos nie poci. Pamietamy ze uklad hamulcowy idzie z tego samego wiadra co wsp. sprzegla.

Napisano

> Chodzi o naciskanie i odpuszczanie pedału hamulca tak jak kiedyś w starych samochodach bez ABS-u na

> śniegu się hamowało

sprawdź podciśnienie.

ilość płynu w zbiorniczku

Napisano

> Witam kolegów i i przedstawię zachowanie moich hamulców a mianowicie podczas hamowania pulsacyjnego

> na suchej nawierzchni pedał zaczyna twardnieć i przy trzecim wciśnięciu pedału załącza się ABS

> a pedał nie jest wciśnięty na maksa czy u was też są takie objawy czy może coś się nie dobrego

> dzieje z układem hamulcowym ?

Sprawdź czy nie masz skorodowanej zębaki od ABS, oraz czy powrót z zacisków odbywa się bez zakłóceń.

Napisano
  • Autor

> se kolega sprawdzi na gwizdkach odpowietrajacych przy zaciskach czy sie cos nie poci. Pamietamy ze

> uklad hamulcowy idzie z tego samego wiadra co wsp. sprzegla.

dodam jeszcze że ostatnio wymieniałem sprzęgło kompletne tarcze -docisk -dwumas -wysprzęglik bo mi huczało przy wciskaniu mowa była o łożysku na wysprzęgliku i fatyczne miało dosyć po wymianie stało się ciszej ale przy wciskaniu sprzęgła przy mniejwięcej 3000 obr/m jest słyszalne łłłoooołłłł ale cichsze niż przy tamtym wysprzęgliku a może właśnie pompa vacum albo serwo już mają dosyć i tak dają o sobie znać co sądzicie ???

Napisano

w kazdym aucie z abs, bedzie taki efekt. kazdy Ci powie zeby tak nie robic bo abs głupieje. jak podpompujesz go pare razy to tak jakbys bez pompowania wcisnal pedal tylko mocniej.

po podpompowaniu nie masz takiej kontroli nad pedałem - bez skojarzeń :D - jak bez pompowania, bo od razu odpala sie abs.

Napisano
  • Autor

> sprawdź podciśnienie.

> ilość płynu w zbiorniczku

a może ktoś z kolegów wie jakie powinna wytwarzać podciśnienie pompa vacum ? bo mam zamiar sprawdzić ale nie wiem jaką wartość ma osiągnąć ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.