Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec ręczny

Featured Replies

Napisano

Witam , może ktoś mi podpowie czy TTTM czy coś nie teges z moim ręcznym hamulcem .

Niby działa ,przegląd przechodzi ale to słabizna .

Mechanik robił to już 2 razy i kiszka a chciałbym żeby brał jak u żonki w punto. Tam jak zaciągnę to ziemia się zatrzymuje zlosnik.gif i ten stan trwa już 2 lata,dodam że z tyłu są tarcze ,auto z podpisu.Może ktoś ma ręczny jak dzwon?Ja już nie mam pomysłu,czy to tak ma być bo konstrukcja taka?

Napisano
  • Autor

Podobno zaciski stanęły czy jakoś tak ,więc rozbierał rozruszał przeczyścił dał nowy zestaw gumek i tyle .Przy odbiorze hamulec był ale taki sobie .

Powiedział ze TTTM. klocki w stanie dobrym ,tarcze też .

A cha tłoczki nie porysowane widziałem , więc nic nie rozumiem ,wydaje mi się że ręczny to ręczny i jak działa to powinien rwać .Nie to żebym chciał bokiem bo nawet bym chyba nie umiał ale jak się stacza z dobrej góry to lipa .

Nie wiem za to co z linkami ale ładnie pracuje dźwignia.

Napisano

Ja też mam lipny ręczny i też nie znalazłem sensownej przyczyny tego stanu. Robiona pełna regeneracja hamulców manual , po tym myślałem że coś się poprawi a tu kiszka jak było lelawo tak jest. Trzeba naprawdę solidnie zaciągnąć żeby auto na górce bezpiecznie stało, a potem szarpać się ze spuszczeniem. Linka prawidłowo ustawiona nie ma jakiegoś nadmiernego luzu. Więc wydaje mi się że TTTM i ręczny w AG konstruktorom się nie udał.

Napisano
  • Autor

No właśnie tez tak mam i też mi się wydaje tak samo bo macher ręce rozkłada .To w takim starym punto I jest ręczny ze ho ho aż się boję zaciągnąć na zakręcie a w astrze pupa .

Napisano

> czy to tak ma być bo konstrukcja taka?

Chyba tak, ja mam też z tyłu tarcze i nie jestem zadowolony z ich skuteczności. Niedawno wymieniłem linkę, bo stara miała pęknięty pancerz z jednej strony, wdała się korozja i hamulec ręczny był asymetryczny. Teraz jest dobrze, ale na kolana nie powala... Myslę, że hamulce bębnowe lepiej trzymają na ręcznym od tarczowych, bo:

- jest większa powierzchnia styku okładziny z bębnem niż klocka z tarczą, dzięki temu jest większa siła tarcia

- miejsce styku (czyli miejsce przyłożenia siły) w bębnowym jest dalej od osi koła niż w tarczowym, dzięki temu jest większy moment hamowania

Może potwierdzą moją teorię właściciele AG z bębnami z tyłu?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Czytając twój post i analizując to co napisałeś chyba masz rację ,więc dam za wygraną .

Napisano

Po wymianie linki skuteczność wzrosła ale nadal szału nie ma.

Na asfalcie nie ma mowy o zablokowaniu kół. Chyba faktycznie TTTM.

Oba tłoczki chodzą, prowadniki nasmarowane, klocki równo biorą a i tak ogólnie lipa frown.gif

Napisano

Jestem użytkownikiem AG (z bębnami) i AH (z tarczami z tyłu). AG ma lepszy ręczny, cały układ mam nowy, oprócz linki bo ta jest w dobrym stanie. AH od chwili wyjechania z salonu miała ręczny, który nie dawał rady zablokować kół na asfalcie.

Napisano

> Niedawno wymieniłem linkę, bo stara miała pęknięty pancerz z jednej strony, wdała się korozja i hamulec > ręczny był asymetryczny.

Niech zgadnę smile.gif Linka pękła po prawej stronie na tym wieszaczku z drutu .

Napisano

Za jakość hamowania odpowiada również sam materiał z jakiego są wykonane klocki. Linka musi pracować bez zacięć. Płynnie i lekko.

To co zrobił fachman jakoś mnie nie przekonuje. Ewidentnie coś jest nie tak jak być powinno.

Z tego co wiem i praktycznie z tym samym układem hamulcowym jaki ma AG (tarcze), mam do czynienia w aucie jakim jeżdżę na co dzień to już na zaciągniętym 3 ząbku auto bardzo ciężko rusza. Max ilość ząbków na jaką zaciągnąć da się ręczny to 7. Wtedy nawet z bardzo dużego wzniesienia nie ma mowy o stoczeniu się auta.

Co do Astry H to też taka z jaką mam często styczność - zaciągnięcie ręcznego nie powoduje blokowania kół podczas jazdy. Na postoju po lekkim zaciągnięciu autem ruszyć się nie da.

Napisano

> To co zrobił fachman jakoś mnie nie przekonuje. Ewidentnie coś jest nie tak jak być powinno.

A co miał jeszcze zrobić?

Przecież tu nie ma tarczobębnów, żeby to regulować, więc za hamulec ręczny odpowiada linka i sam stan zacisków, nie wspomnę i o klockach i tarczach.

Z drugiej strony jeśli zaciski byłyby w słabym stanie to i hamulce zasadnicze byłyby kiepskie, a na to koledzy powyżej nie narzekali.

Napisano

> Linka pękła po prawej stronie na tym wieszaczku z drutu .

Zgadłeś! Pozdr.

Napisano

> A co miał jeszcze zrobić?

> Przecież tu nie ma tarczobębnów, żeby to regulować, więc za hamulec ręczny odpowiada linka i sam

> stan zacisków, nie wspomnę i o klockach i tarczach.

> Z drugiej strony jeśli zaciski byłyby w słabym stanie to i hamulce zasadnicze byłyby kiepskie, a na

> to koledzy powyżej nie narzekali.

Dziwne żeby tu tarczobębny były.

Wg mnie mechanik nie zrobił nic poza rozebraniem i złożeniem.

Jeżeli zaciski są na pewno w porządku, linka również, klocki nowe, układ odpowietrzony, ręczny odpowiednio wyregulowany, to raczej nie ma możliwości żeby ręczny był tak słaby.

Chyba że ktoś nie ma siły go zaciągnąć.

Napisano

> Nie wiem za to co z linkami ale ładnie pracuje dźwignia.

Poproś kogoś aby "machał " dźwignią a Ty patrz czy dżwigienki do których jest przyczepiona linka równo chodzą i w takim samym zakresie.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Poproś kogoś aby "machał " dźwignią a Ty patrz czy dżwigienki do których jest przyczepiona linka

> równo chodzą i w takim samym zakresie.

> pzdr

poprawione ,nie wiem co dokładał dokupował czy jak ,powiedziałem ze ma być dobrze i faktycznie Faher powiedział "no teraz już nie będziesz narzekał "ale zagadnął coś o tym że za ciężko w zacisku ,czy na prowadnicach zacisku -jakoś tak .Ale dupska nie urywa ,auto się nie stoczy ruszyć na ręcznym o wiele ciężej ale na upartego zlosnik.gifA o zblokowaniu kół na ręcznym nie ma mowy ,no ale spora różnica no i działa.

Napisano

>ale zagadnął coś o tym że za ciężko w zacisku ,czy na prowadnicach zacisku -jakoś tak

Pewnie zacisk ciężko chodził na prowadnikach względem jarzma.

Raz na rok wystarczy rozebrać, wyczyścić, nasmarować i będzie OK ok.gif

pzdr

Napisano

> Pewnie zacisk ciężko chodził na prowadnikach względem jarzma.

To nie tak jest -> to klocki zapiekają się w jarzmach (a powinny się poruszać) i z tego powodu hamulec hamuje jednym klockiem, bo zacisk nie może tego drugiego klocka przesunąć do tarczy.

Przed i po zimie należy zdjąć zacisk, wybić klocki, oczyścić je na łukach z korozji pilnikiem lub druciakiem, rozruszać sprężynki lub blaszki, dodatkowo spiłować rudą w jarzmach (klocki w jarzmach powinny siedzieć tak, że je palcami wyjąć można). Klocki założyć w jarzmo posmarowane smarem Cu, załozyć zacisk. Powyższe dotyczy zacisków Bosch, które posiadam, nie wiem, czy z Lucasem też tak trzeba postępować...

@Pawelek_S: jestem właśnie po przeglądzie technicznym (miesiąc temu wymieniałem linkę, bo poprzedni przegląd przeszedłem "z przymknięciem oka", bo prawy ręczny był mizerny) teraz w testach na hamowni ręczny wypadł celująco na obu stronach, ale DZIŚ stojąc w korku pod lekką górkę musiałem zaciągnąć na 5, ząbek, bo przy 1-4 samochód staczał się do tyłu. Tak więc chyba TTTM, jesli z tyłu są tarcze. Ręczny w tym samochodzie nie będzie służył do jazdy driftem, chyba, że w zimie, na ubitym sniegu wink.gif...

Pozdr.

Napisano

> Przed i po zimie należy zdjąć zacisk, wybić klocki, oczyścić je na łukach z korozji pilnikiem

Oooo To To ok.gif Te "łuki" czyszczę kamieniem na wiertarce.

> (klocki w jarzmach powinny siedzieć tak, że je palcami wyjąć można).

O tym nie pisałem bo wyszedłem z założenia że to jest oczywiste smile.gif

> Klocki założyć w jarzmo posmarowane smarem Cu

ok.gif

> hamowni ręczny wypadł celująco na obu stronach, ale DZIŚ stojąc w korku pod lekką górkę

> musiałem zaciągnąć na 5, ząbek

Może linka się już uciągnęła hmm.gif

pzdr

Napisano

> Może linka się już uciągnęła

Niemozliwe, nowa linka ma ok. miesiąc, więc co się miało ułozyć, to się ułożyło. Przegląd był we wtorek, a ten "test" 2 dni później, czyli w piatek, więc chyba TTTM. Pozdr.

Napisano

Heh, a nie mówiłem że coś jest nie tak? Nie ma możliwości, że TTTM. Ręczny ma być ręczny, a nie trzymać jak "umarły obrazek" smile.gif

Co do linki to mogła się uciągnąć.

Osobiście oprócz oryginału mogę polecić polskiego LINEXa. Mam go u siebie i spisuje się naprawdę super.

Napisano

> Ja też mam Linex! Pozdr.

No to podciągnij ręczny.

Napisano

> , więc chyba TTTM.

Na to wygląda.

A skoro już mowa o tyle to mam pytanko.

Czy tylne tracze masz tak samo błyszczące jak przednie ?

Często z ciekawości oglądam tarcze w innych autach i zazwyczaj są ładne, błyszczące, mają kolor czystego metalu.

Moje są natomiast takie "przydymione". Widać wyraźnie różnicę między przodem a tyłem.

Czy u Ciebie jest podobnie ?

Napisano

> No to podciągnij ręczny.

A po co? Przecież 2 dni wcześniej na przeglądzie był ok!

Może charakterystyka przełożenia linka-dźwignia-klocek jest nieliniowa? Na 7 ząbku to już trudno ruszyć z miejsca: przód idzie do góry, ale na półsprzęgle jedzie...

Boję się przesadzić z naciąganiem linki, żeby nie jeździć z klockami na tarczy. Dla mnie hamulec ręczny spełnia tylko 1 z funkcji: h. postojowy. A i tak samochód oprócz, że na hamulcu, to parkuję na biegu, czy równo, czy na górce. A jako hamulec awaryjny to i tak będzie porażka, więc po co kombinować? Nawet nie ma jak podczas regulacji sprawdzić, kiedy jest już koniec z tym naciąganiem. Przegląd przeszedł, to mi wystarczy.

Pozdr.

Napisano

> Osobiście oprócz oryginału mogę polecić polskiego LINEXa.

Cholerka, nie pamiętam jakiej firmy mam . Dałem za nią 140 zł

Napisano

> A po co? Przecież 2 dni wcześniej na przeglądzie był ok!

Po to żeby działał lepiej skoro resztę podzespołów masz sprawną.

To było 2 dni temu i te 2 dni to już historia. Na przeglądzie było może i ok ale to było na rolkach badane, a w życiu codziennym na ulicach będzie jeszcze inaczej. Skąd wiesz jaki opór stawiają te rolki?

Co do samej regulacji to widać przecież ile można jeszcze to podciągnąć bo wiadomo, że nie w nieskończoność.

Podciągać linkę i sprawdzić jednocześnie z jakim oporem kręcą się koła.

Co do samej linki to też kiedyś za TRW dałem coś koło 100zł i po 2 latach użytkowania linką zardzewiała w środku w pancerzu, a plastikowa otoczka linki pozadzierała się i przez to linka nie pracowała jak powinna. Ręczny był używany normalnie, bez jakiegoś ostrego traktowania.

LINEXa kupiłem za około 80zł i już ponad rok jest ok smile.gif

A nawiasem, oryginalna linka to koszt ok. 300zł. Są 3 rodzaje tych linek...

Napisano

> Podciągać linkę i sprawdzić jednocześnie z jakim oporem kręcą się koła.

Jak i czym to sprawdzać?

Pozdr.

Napisano

> Jak i czym to sprawdzać?

> Pozdr.

Tu chodzi o to żeby ręczny nie trzymał, koła mają się kręcić swobodnie po zwolnieniu hamulca. Więc tył w górę musi iść a Ty musisz znaleźć odpowiednią granicę między tym kiedy hamulec trzyma a kiedy koła obracają się luźno smile.gif

Napisano
  • Autor

No więc jako założyciel tematu powiem ,że pogodziłem się że nie będzie driftu a po za tym działa jak trzeba 5 ząbek i ciężko ruszyć.nie stoczy się z żadnej góry nie ma mowy ale koleś poprawiał -trudno he he zdarza się i to za free.( no ale to znajomek i ma opinię dobrego w okręgu.Po prostu pewnie robił za dużo na raz i cos przegapił ,padło na mnie )wybaczyłem mu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.