Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie e36

Featured Replies

Napisano

Trzeba na gwałt kupić przednie amorki i opuścić wszystko na dół. Ceny amorów KYB, Sachs sięgają 1/4 wartości auta. Są jakieś doświadczenia z amorami MTS Technik? Kolejna rzecz, sprężyny. Nie chcę betonu, wystarczy 30, max 40 mm i lekkie usztywnienie. Mam Eibacha Prokit za 450 zł lub Sparco za 370 zł. Ktoś zakładał do trójki?

Napisano

ja mam amory ta technix na tyle w e34.

są tak tanie, że jak się rozleją, to wymienię na kolejne wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam amory ta technix na tyle w e34.

> są tak tanie, że jak się rozleją, to wymienię na kolejne

Twarde? Jak długo eksploatujesz?

Napisano

> Twarde? Jak długo eksploatujesz?

szczerze, nie wiem czy twarde.

akurat nie na tym mi zależało. ale chyba trochę twarde, bo jak ostatnio nacisnąłem na dupę golfa kolegi to myslałem, że nie ma amorów hehe.gif

ale nie kupowałem ta technixów dla twardości. bardziej żeby były krótsze, no i akurat ich wymiary podpasowały mi pod poduchy, które chciałem zamontować.

uzytkuję je od kilku miesięcy. na razie przejechały jedynie kilka tysięcy.

w każdym razie, akurat do e34 albo są dostępne usportowione bardzo tanie albo bardzo drogie zawieszenia.

koniec końców, przy tej kategorii cenowej wcale dużo się nie ryzykuje...

Napisano

> Trzeba na gwałt kupić przednie amorki i opuścić wszystko na dół. Ceny amorów KYB, Sachs sięgają 1/4

> wartości auta. Są jakieś doświadczenia z amorami MTS Technik? Kolejna rzecz, sprężyny. Nie

> chcę betonu, wystarczy 30, max 40 mm i lekkie usztywnienie. Mam Eibacha Prokit za 450 zł lub

> Sparco za 370 zł. Ktoś zakładał do trójki?

te amorki sobie odpusc. szkoda zachodu. sprezyny eibacha jak najbardziej smile.gif sam takie mam z amorami bilsteina i prowadzilo sie wysmienicie. na zime znowu zakladam

Napisano

> ja mam amory ta technix na tyle w e34.

> są tak tanie, że jak się rozleją, to wymienię na kolejne

screwy.gifhahaha.gifpad.gif

ale podejście....

Napisano

Jak wozik wart z 3000zł , i liczysz ,że 4 amorki warte 750zł to drogo niewiem.gif

Wahacz tylny (ten ze zwrotnicą) Cię zmiażdży bo nówka ~2300zł , ostatnio koledze szukałem ,ale skończyło się na używce + gumkach grinser006.gif Jak podrifcisz i w coś walniesz to znaj cenę ów walnięcia.

Napisano
  • Autor

> te amorki sobie odpusc. szkoda zachodu. sprezyny eibacha jak najbardziej sam takie mam z amorami

> bilsteina i prowadzilo sie wysmienicie. na zime znowu zakladam

Jednak zamówiłem sobie amorki na przód TA Technix i komplet sprężyn tej samej firmy -40mm. Najtańszy Bilstein jest prawie 2,5! razy droższy. Wymiana mnie nic nie kosztuje, no może 20 minut roboty. Sprawdzimy, dam znać, jak to wszystko się zachowuje.

Napisano
  • Autor

> ale podejście....

Podejście ma dobre. Rozlanych Bilsteinów widziałem już kilka, na dodatek w okresie gwarancji. Osobiście mam pewne uprzedzenie do tej firmy, ale to nie temat tej dyskusji.

Napisano
  • Autor

> Jak wozik wart z 3000zł , i liczysz ,że 4 amorki warte 750zł to drogo

Ja nie chcę standardowych amorów typu KYB ExelG, Sachs Super Touring, czy Bilstein B4. One są za miękkie. Technixy mają charakterystykę podobną do KYB GasAjust, Sachs Advantage, Bilstein B6, a te mi odpowiadają. Problem w tym, że taki komplet Advantage na przód to prawie 1000zł, a na tył 600zł, natomiast TA Technix na przód kosztuje 280 zł/kpl.

> Wahacz tylny (ten ze zwrotnicą) Cię zmiażdży bo nówka ~2300zł , ostatnio koledze szukałem ,ale

> skończyło się na używce + gumkach Jak podrifcisz i w coś walniesz to znaj cenę ów walnięcia.

W internecie od zatrzęsienia tego jest w używce od 50 do 200 zł. Nie wiem kto dzisiaj kupi nowy? Po dzwonku będzie okazja zmienić z bębnów na tarcze zlosnik.gif

Napisano

> są nowe, działają, co w tym dziwnego?

nic nic, nie chce mi sie dyskutowac.

Napisano

moze kyb agx ?

4 st regulacja twardosci

mamy w naszej zabawce i ze sprezynami eibach tworza bdb polaczenie

ale cenowo to na pewno nie przebija 280/kpl

Napisano

> Podejście ma dobre. Rozlanych Bilsteinów widziałem już kilka, na dodatek w okresie gwarancji.

> Osobiście mam pewne uprzedzenie do tej firmy, ale to nie temat tej dyskusji.

słuchaj.

Było kiedyś na allegro sporo amorków firmy gt-cupline

Tanie były, "sportowe" ludzie kupowali i chwalili. Mówili że "panie jakie szportowe fajne żółte..."

No i widziałem raz jak toto się na samochodzie zachowywało facepalm%5B1%5D.gif szkoda prądu.

ten ta technix śmierdzi mi czymś podobnym.

czyli kiepska seria klepana w Chinach pomalowana na żółto i skrócona "na pałę".

Jak ktoś pali lacza pod dyskoteką i wozi kumpli po wsiach na zabawy to pewnie będzie zachwalał. Zwłaszcza jeśli jedyne porównanie ma z wylanymi amortyzatorami i popękanymi sprężynami.

Nie jeździłem nigdy na tym konkretnym zawiasie, ale mam obawy, że mogłeś wydać kasę na chiński marketowy szit.

Napisano

> słuchaj.

> Było kiedyś na allegro sporo amorków firmy gt-cupline

> Tanie były, "sportowe" ludzie kupowali i chwalili. Mówili że "panie jakie szportowe fajne żółte..."

> No i widziałem raz jak toto się na samochodzie zachowywało szkoda prądu.

> ten ta technix śmierdzi mi czymś podobnym.

> czyli kiepska seria klepana w Chinach pomalowana na żółto i skrócona "na pałę".

> Jak ktoś pali lacza pod dyskoteką i wozi kumpli po wsiach na zabawy to pewnie będzie zachwalał.

> Zwłaszcza jeśli jedyne porównanie ma z wylanymi amortyzatorami i popękanymi sprężynami.

> Nie jeździłem nigdy na tym konkretnym zawiasie, ale mam obawy, że mogłeś wydać kasę na chiński

> marketowy szit.

naprodukowałeś się o czymś, czego nie używałeś, ok ok.gif

jeżdżę na tym codziennie, codziennie po mega gównianej, dziurawej drodze, codziennie mega nisko...od kilku miesięcy działają bez zarzutu. na razie nie mogę powiedzieć nic złego.

do codziennej, normalnej eksploatacji są ok.

nikt przecież nie zarzeka się, że to produkt stworzony do wyczynu. przecież to zwykły amor, lekko krótszy i twardszy, w sam raz do obniżonego cywila.

ja wiem, że to straszny wstyd na AK przyznać się, że kupiło się coś taniego, no ale co ja Ci poradzę, jakoś z tym będę żył.

Napisano
  • Autor

Tak więc założyłem, pojeździłem. Dałem na przód amory TA technix i cztery sprężyny tej samej firmy. Całość kosztowała mnie 520 zł, czyli mocno budgetowo. Springi miały być -40/-40, w rzeczywistości przód obniżyło o 40, a tył o 50 mm. Linia progu idzie nawet równo z nawierzchnią. Teraz jazda: bałem się betonu, ale nie jest źle. Powiedziałbym, że raczej sztywno niż twardo. Auto już się nie wychyla na zakrętach i komfort pozostał (w Marei na nieseryjnych amorkach mam twardziej). Ugięcie auta zapierając się o błotniki prawie niemożliwe. W najbliższych godzinach będą wymienione tuleje wahaczy przednich na pełne od M3 i tulejki łączników stabilizatora na poliuretan, ale o inwestycjach naskrobię w innym wątku.

Aha, amortyzatory były jeszcze ori (230 kkm).

Napisano

> Tak więc założyłem, pojeździłem. Dałem na przód amory TA technix i cztery sprężyny tej samej firmy.

> Całość kosztowała mnie 520 zł, czyli mocno budgetowo. Springi miały być -40/-40, w

> rzeczywistości przód obniżyło o 40, a tył o 50 mm. Linia progu idzie nawet równo z

> nawierzchnią. Teraz jazda: bałem się betonu, ale nie jest źle. Powiedziałbym, że raczej

> sztywno niż twardo. Auto już się nie wychyla na zakrętach i komfort pozostał (w Marei na

> nieseryjnych amorkach mam twardziej). Ugięcie auta zapierając się o błotniki prawie

> niemożliwe. W najbliższych godzinach będą wymienione tuleje wahaczy przednich na pełne od M3 i

> tulejki łączników stabilizatora na poliuretan, ale o inwestycjach naskrobię w innym wątku.

> Aha, amortyzatory były jeszcze ori (230 kkm).

Pany, pisać więcej opinii na temat tych amorków smile.gif springi już mam, po zimie chce zakładać amorki (do dupowozu). Generalnie z tego co gadałem z dystrybutorem, to TaT jest lekko twardsze od MTS.

Wydaje mi sie, że jak ktoś potrzebuje amor do auta na ulice, to lepiej kupic TaT/MTS za 500/komplet, niż B4 za 1000.

Napisano
  • Autor

> Pany, pisać więcej opinii na temat tych amorków springi już mam, po zimie chce zakładać amorki (do

> dupowozu). Generalnie z tego co gadałem z dystrybutorem, to TaT jest lekko twardsze od MTS.

> Wydaje mi sie, że jak ktoś potrzebuje amor do auta na ulice, to lepiej kupic TaT/MTS za

> 500/komplet, niż B4 za 1000.

B4 jest miękki, to przecież seria. Amorki TaT próbowałem poszarpać ręką przed montażem i porównywalnie z B6. Ja dałem za komplet sprężyn (4 szt) i przednie amory 520 zł z przesyłką yikes.gif

Gdybym miał określić stopień utwardzenia w porównaniu do serii w skali od 1 (miękko) do 10 (twardo), to seria oczywiście 1, a TaT 4-5. Jeździłem bardziej betonowymi autami w tym e36, gdzie było czuć każdy kamień na drodze. Tutaj tego nie ma. Jak dla mnie największy kompromis między komfortem, a zmniejszeniem prześwitu.

Napisano

To chyba normalna cena.

Twardosc, to twardosc, gleba to gleba, pytanie jak jeszcze z wybieraniem nierownosci, czyli kontaktem kola z nawierzchnia. B6 to na pewno nie jest, ale nie chcialbym zeby przez "twardosc" kolo tracilo kontakt z podlozem.

Prawda taka, ze za 500pln/komplet amorow, jako alternatywy poza TaT/MTS zostaje Kamooka albo SRL :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.