Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fikcyjna kradziez...

Featured Replies

Napisano

Troche skomplikowana sprawa.

Mam umowę kupna na samochód.

Umowa jest _bez_daty_. Samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Poprzedni właściciel _nie_ma podpisanej umowy sprzedarzy auta.

Samochód stoi w moim garażu, nie jest eksploatowany.

Poprzedni właściciel miał za niego płacić OC do czasu, aż go zarejestruje na

siebie, zrobie to za 3-4 lata. Poprzedni wlasciciel mial dostac umowe sprzedarzy w dniu w ktorym ja auto zarejestruję. Taka byla umowa, ustna.

Wlaściciel samochodu, na który ja mam podpisaną umowę kupna bez daty zgłosił kradzierz zamochodu po to zeby nie płacic OC.

OC było w Alianz.

Zgłosić na policje fikcyjną kradzież?

Zgłosić Alianzowi? Jedno i drugie?

Jest tu jakis prawnik? Nie bede mial litosci. Jak by sie dalo wsadzil bym lobuza do pierdla.

Napisano

> Troche skomplikowana sprawa.

> Mam umowę kupna na samochód.

> Umowa jest _bez_daty_. Samochód jest zarejestrowany na poprzedniego

> właściciela. Poprzedni właściciel _nie_ma podpisanej umowy

> sprzedarzy auta.

> Samochód stoi w moim garażu, nie jest eksploatowany.

> Poprzedni właściciel miał za niego płacić OC do czasu, aż go

> zarejestruje na

> siebie, zrobie to za 3-4 lata. Poprzedni wlasciciel mial dostac umowe

> sprzedarzy w dniu w ktorym ja auto zarejestruję. Taka byla

> umowa, ustna.

> Wlaściciel samochodu, na który ja mam podpisaną umowę kupna bez daty

> zgłosił kradzierz zamochodu po to zeby nie płacic OC.

> OC było w Alianz.

> Zgłosić na policje fikcyjną kradzież?

> Zgłosić Alianzowi? Jedno i drugie?

> Jest tu jakis prawnik? Nie bede mial litosci. Jak by sie dalo wsadzil

> bym lobuza do pierdla.

masz jakies potwierdzenie tego co mowisz ? jesli tak, to od razu wal na komisariat

Napisano

Przekombinowaliście.

Jeśli on już zgłosił kradzież, to ty jak zgłosisz?

Przecież bryka jest na niego zarejestrowana.

Powinieneś teraz iść na policję i opisać sprawę, albo utopić brykę, bo wychodzi na to, że jesteś złodziejem, paserem lub innym mentem i nim się wytłumaczysz, możesz spędzić kilka godzin w areszcie.

Napisano

No to fucktycznie troche pojechana sprawa... Jak znajda to auto u Ciebie bedziesz mial cieplo. Ale jakbys wpisal date na umowie (podpis masz?) to mozesz gosciowi zrobic mala niespodzianke... wink.gif

P.S. Panie szlachcic! Popraw Pan z laski swojej te "orty" przynajmniej w tytule... Szlachectwo zobowiazuje!!!

Napisano

Podpisz swoją umowę i idź na komisariat i upier..... gnojka. Oczywiście zrobisz jak zechcesz ale takim cwaniakom nie powinno się darować.

Napisano
  • Autor

> P.S. Panie szlachcic! Popraw Pan z laski swojej te "orty"

> przynajmniej w tytule... Szlachectwo zobowiazuje!!!

Qrka, juz poprawilem, dzieki

Podpis na umowie kupna MAM UF.

Mam świadków.

Auto nie było kradzione, mam je od nowości, sam kupowałem w salonie Opla na Mangalia w Warszawie. Mówiłem, że to nie proste...

Poprzedni właściciel to... członek rodziny (z naciskiem na członek)

Napisano

> Qrka, juz poprawilem, dzieki

> Podpis na umowie kupna MAM UF.

> Mam świadków.

> Auto nie było kradzione, mam je od nowości, sam kupowałem w salonie

> Opla na Mangalia w Warszawie. Mówiłem, że to nie proste...

> Poprzedni właściciel to... członek rodziny (z naciskiem na członek)

To w końcu czyje to auto? Bo wydawało mi się, że w pierwszym poście mówisz że kupiłeś auto.

Napisano

> Qrka, juz poprawilem, dzieki

> Podpis na umowie kupna MAM UF.

> Mam świadków.

> Auto nie było kradzione, mam je od nowości, sam kupowałem w salonie

> Opla na Mangalia w Warszawie. Mówiłem, że to nie proste...

> Poprzedni właściciel to... członek rodziny (z naciskiem na członek)

No i niestety zapłać OC.

A tak BTW po co takie kombinacje?

Delco

Napisano
  • Autor

> To w końcu czyje to auto? Bo wydawało mi się, że w pierwszym poście

> mówisz że kupiłeś auto.

Przecie mówie ze szkomplikowane.

Moje. Bylo kupione nowe na firme, sam je kupowalem. Byly jaies tam umowy, odliczenia vat, wspolfinansowanie. Firma padla i sie zaczely schody. Ostatecznie wydembilem umowe K-S jakos sie dogadalismy i....

Napisano

Oj widze sprawy rodzinne hmm.gif rodzinka nie będzie zachwycona jak na Policji zgłosisz .

Napisano

> Oj widze sprawy rodzinne rodzinka nie będzie zachwycona jak na

> Policji zgłosisz .

ale to tamten zglosil.

Napisano
  • Autor

> ale to tamten zglosil.

Wiem ze to patologiczny przypadek. Czasami tak bywa....

Napisano

> Wiem ze to patologiczny przypadek. Czasami tak bywa....

spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif i tyle na temat niewiem.gifhmm.gifspineyes.gif

Napisano

> Przecie mówie ze szkomplikowane.

> Moje. Bylo kupione nowe na firme, sam je kupowalem. Byly jaies tam

> umowy, odliczenia vat, wspolfinansowanie. Firma padla i sie

> zaczely schody. Ostatecznie wydembilem umowe K-S jakos sie

> dogadalismy i....

No to nie było TWOJE, tylko tej firmy - "se weź papier i se przeczytaj".

Sądu nie będzie interesowało, że "ja kupowałem, ja odbierałem a wujek był tylko figurantem".

Liczy się PAPIER (kwit papierowy).

Napisano

> Wlaściciel samochodu, na który ja mam podpisaną umowę kupna bez daty

> zgłosił kradzierz zamochodu po to zeby nie płacic OC.

Czyli tzw poświadczenie nieprawdy i wprowadzenie w błąd organów ścigania.

1,5 roku, z tego co pamiętam.

Tylko jeden drobny szkopuł - żeby nie płacić OC trzeba WYREJESTROWAĆ samochód po kradzieży.

I jest kolejny problem - z.t.c.w. NIE MOŻNA go później zarejestrować...

> Zgłosić na policje fikcyjną kradzież?

> Zgłosić Alianzowi? Jedno i drugie?

> Jest tu jakis prawnik? Nie bede mial litosci. Jak by sie dalo wsadzil

> bym lobuza do pierdla.

No więc tak.

Jeżeli od zgłoszenia kradzieży upłynęło nie więcej niż 30 dni, to spróbowałbym zrobić manewr taki, że wpisać datę sprzed zgłoszenia kradzieży i pójść jakby nigdy nic do WK i spróbować zarejestrować sprzęta.

OFC natychmiast zrobi się niezła zadyma, ale jakby co to masz podkładkę, że legalnie kupiłeś i walisz głupa, że nic nie wiedziałeś, a były właściciel za to beknie (poświadczenie nieprawdy i wprowadzenie w błąd organów ścigania).

Minus taki, że pewnie zaholują Ci sprzęta na depozytówkę i postoi tam z rok ;-D

Echhh... i wszystko dla gównianych paru złotych oszczędności...

Napisano

A ja się zapytam - kto miał dokumenty bryki - jeśli on - to jesteś w tzw d*pie.

Jeśli ty, to wypada się zapytać, jak zgłosił kradzież bez dokumentów.

Napisano

> i tyle na temat

Naucz się wyrażac emocje słowami. To nie jest forum dla małych dzieci i piszemy tu i czytamy słowa, a nie oglądamy obrazki... zolta.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Jeśli ty, to wypada się zapytać, jak zgłosił kradzież bez dokumentów.

Zgłosił zaginięcie DR i książki wozu, wziął duplikaty z WK

Ja mam oryginały. I oba komplety kluczyków.

Napisano

> Zgłosił zaginięcie DR i książki wozu, wziął duplikaty z WK

> Ja mam oryginały. I oba komplety kluczyków.

No to on jest w d*pie.

Tyle, że jeśli nie chciał wyłudzić ubezpieczenia, to chyba nic mu nie można poważnego zarzucić oprócz poświadczenia nieprawdy.

Napisano

> No to on jest w d*pie.

> Tyle, że jeśli nie chciał wyłudzić ubezpieczenia, to chyba nic mu nie

> można poważnego zarzucić oprócz poświadczenia nieprawdy.

kolejny przykład ze z rodzina to najlepiej sie na zdjeciu wychodzi...

ale jednej akcji nie kumam, czemu nie poszedłes od razu tego przerejestrowac i zapałacic składki confused.gif

Napisano

> Jeżeli od zgłoszenia kradzieży upłynęło nie więcej niż 30 dni, to

> spróbowałbym zrobić manewr taki, że wpisać datę sprzed

> zgłoszenia kradzieży i pójść jakby nigdy nic do WK i spróbować

> zarejestrować sprzęta.

> OFC natychmiast zrobi się niezła zadyma, ale jakby co to masz

> podkładkę, że legalnie kupiłeś i walisz głupa, że nic nie

> wiedziałeś, a były właściciel za to beknie (poświadczenie

> nieprawdy i wprowadzenie w błąd organów ścigania).

art. 18,art. 19 i art. 270 §2 KK.

Napisano

> art. 18,art. 19 i art. 270 §2 KK.

Art. 18. § 1. Odpowiada za sprawstwo nie tylko ten, kto wykonuje czyn zabroniony sam albo wspólnie i w porozumieniu z inną osobą, ale także ten, kto kieruje wykonaniem czynu zabronionego przez inną osobę lub wykorzystując uzależnienie innej osoby od siebie, poleca jej wykonanie takiego czynu.

§ 2. Odpowiada za podżeganie, kto chcąc, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, nakłania ją do tego.

§ 3. Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie.

Art. 19. § 1. Sąd wymierza karę za podżeganie lub pomocnictwo w granicach zagrożenia przewidzianego za sprawstwo.

§ 2. Wymierzając karę za pomocnictwo sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary.

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.

§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

----

O ile art 270 da się jeszcze podciągnąć pod to, że wstawiasz datę do umowy "niezgodnie z wolą podpisanego", o tyle jaki związek ze sprawą mogą mieć art 18 i 19 nie bardzo rozumiem...

Jeśli już to powiedziałbym, że co nawyżej art 18 par 3 przez to, że nie zarejestrował na czas, ale IMVHO to takie BARDZO mocne naciąganie. Idąc tym tropem, to można o pomocnictwo oskarżyć kogoś, kto zostawił w samochodzie kluczyki w stacyjce ;-D

Napisano

> O ile art 270 da się jeszcze podciągnąć pod to, że wstawiasz datę do

> umowy "niezgodnie z wolą podpisanego", o tyle jaki związek ze

> sprawą mogą mieć art 18 i 19 nie bardzo rozumiem...

> Jeśli już to powiedziałbym, że co nawyżej art 18 par 3 przez to, że

> nie zarejestrował na czas, ale IMVHO to takie BARDZO mocne

> naciąganie. Idąc tym tropem, to można o pomocnictwo oskarżyć

> kogoś, kto zostawił w samochodzie kluczyki w stacyjce ;-D

chodzilo mi o to, ze Ty go namawiasz do popelnienia 270 wink.gif

imho cala opisana tutaj sprawa mocno smierdzi i zastanawiam sie czy naprawde cokolwiek sie zdarzylo, czy moze chlopaki na razie kombinuja jak to najtaniej zrobic.

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> chodzilo mi o to, ze Ty go namawiasz do popelnienia 270

> imho cala opisana tutaj sprawa mocno smierdzi i zastanawiam sie czy

> naprawde cokolwiek sie zdarzylo, czy moze chlopaki na razie

> kombinuja jak to najtaniej zrobic.

> pozdrawiam

> fosfor

Niech się dogadają i:

- niech koleś zgłosi, że nie ukradli, to tylko pomyłka, pożyczył kuzyn i jest już dobrze.

- dopełnić formalności sprzedaży i ubezpieczenia

- spalić oryginalne dokumenty i zostać przy duplikatach

i już powinno być odkręcone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.