Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E11 jako toczydlo do miasta

Featured Replies

Napisano

Elo,

W oko zonie (nie mnie, nie podzielam tego wyboru) wpadla Corolla E11 - rocznik 2001, 1.4 benzyna, liftback. Czy to auto jest warte uwagi ? Bedzie sluzylo jako toczydlo do miasta, ma jezdzic 2x dziennie praca-dom i to bedzie glownie zadanie tego samochodu. Jak wyglada kwestia awaryjnosci tego samochodziku ? Czy tam jest rozrzad na lancuchu ?

Napisano

> Elo,

> W oko zonie (nie mnie, nie podzielam tego wyboru) wpadla Corolla E11 - rocznik 2001, 1.4 benzyna,

> liftback. Czy to auto jest warte uwagi ? Bedzie sluzylo jako toczydlo do miasta, ma jezdzic 2x

> dziennie praca-dom i to bedzie glownie zadanie tego samochodu. Jak wyglada kwestia awaryjnosci

> tego samochodziku ? Czy tam jest rozrzad na lancuchu ?

O awaryjności to Ci nic nie powiem.

Ja to auto brałem pod uwagę dawno temu, jak kupowałem Lanosa wink.gif

Toyota odpadła, bo jest tam pioruńsko ciasno z przodu. Po odsunięciu fotela na maks do tyłu i tak miałem problem z zajęciem miejsca. Musiałem nogę zginać w trzech miejscach, żeby się zmieściła pod kierownicą oslabiony.gif

Jakiś specjalnie niski nie jestem, ale do dryblasów też nie należę.

Napisano
  • Autor

Siedzialem w takiej E11 i nawet troche jezdzilem, moze najwygodniej nie bylo, ale dalo rade - to ma byc do miasta, 20km i nazad, z tylu dzieciaki w fotelikach

Napisano

> Elo,

> W oko zonie (nie mnie, nie podzielam tego wyboru) wpadla Corolla E11 - rocznik 2001, 1.4 benzyna,

> liftback. Czy to auto jest warte uwagi ? Bedzie sluzylo jako toczydlo do miasta, ma jezdzic 2x

> dziennie praca-dom i to bedzie glownie zadanie tego samochodu. Jak wyglada kwestia awaryjnosci

> tego samochodziku ? Czy tam jest rozrzad na lancuchu ?

Sprawdź, czy silnik ma wymieniony blok. Rozrząd na łańcuchu. Jak nie była walona, to nie powinna sama z siebie rdzewieć, ale jak masz czym to zajrzyj do progów. Łączniki i gumy stabilizatora stosunkowo szybko lecą, ale są tanie.

Napisano

> Toyota odpadła, bo jest tam pioruńsko ciasno z przodu. Po odsunięciu fotela na maks do przodu i tak

> miałem problem z zajęciem miejsca. Musiałem nogę zginać w trzech miejscach, żeby się zmieściła

> pod kierownicą

> Jakiś specjalnie niski nie jestem, ale do dryblasów też nie należę.

Jak odsuwałeś fotel na maks do przodu to nie dziwne, że się nie mieściłeś - ja bym odsunął na maks do tyłu - jakoś ludzie o wzroście 195 cm nie mają z tym problemów.

Napisano

> Jak odsuwałeś fotel na maks do przodu to nie dziwne, że się nie mieściłeś - ja bym odsunął na maks

> do tyłu - jakoś ludzie o wzroście 195 cm nie mają z tym problemów.

Rzeczywiście, pomyłka wink.gif Już edytuję ok.gif

Ja jestem sporo niższy i wsiąść nie potrafiłem oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź, czy silnik ma wymieniony blok.

Powinien miec jakis wpis/fakture ? Jak nie ma to da sie jakos poznac zewnetrznie ?

> Rozrząd na łańcuchu.

Jak z zywotnoscia tego lancucha ?

> Jak nie była walona, to nie powinna

> sama z siebie rdzewieć, ale jak masz czym to zajrzyj do progów. Łączniki i gumy stabilizatora

> stosunkowo szybko lecą, ale są tanie.

ok.gif

Napisano

> Rzeczywiście, pomyłka Już edytuję

> Ja jestem sporo niższy i wsiąść nie potrafiłem

Na serio widziałem sporo albo i więcej kierowców tych samochodów i nikt nie miał podobnych problemów.

Napisano

> Powinien miec jakis wpis/fakture ? Jak nie ma to da sie jakos poznac zewnetrznie ?

Powinien być wpis w książkę serwisową i na 100% jest info o tym w ASO. Dodatkowo ma albo nabity numer przez SKP - jak był wymieniany w czasach, gdy nr silnika był wymagany, albo nie ma numeru silnika (chyba 2005 rok)

> Jak z zywotnoscia tego lancucha ?

Jak nie dzwoni to się nie rusza - są auta z przebiegiem 350 tys gdzie nikt tego nie ruszał, a są z 200 tys gdzie trzeba było wymieniać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Sprawdź, czy silnik ma wymieniony blok.

a można wiedzieć ocb z tym blokiem ?

Napisano

Mam identyczną i nie narzekam, jeżdżę co prawda od 3 m-cy, ale przejechałem już prawie 15kkm i poza wymianą łączników stabilizatora oraz jednej cewki zapłonowej (jedno i drugie było do wymiany w dniu zakupu wink.gif ) wymieniłęm tylko filtry i płyny.

Auto ma przejechane 302 kkm z czego ok 200 kkm na LPG i daje radę waytogo.gif

Napisano

> a można wiedzieć ocb z tym blokiem ?

Chodzi o to że od 99 roku kiedy do E11 zaczęto wsatwiać silniki VVTi (1.4 i 1.6 ) to okazało się że przez kilka pierwszysch lat produkowali te silniki z wadą fabryczną . Cała sprawa rozbijała się o to że silniki po niewielkim jak na auto przebiegu 60-80 kkm zaczynały łykać olej silnikowy w ilościach > 1L na 1000 km. Producent zabezpieczył się wpisem w książce serwisowej że zuzycie oleju jest sprawą noralną a jeśli przekroczy 1L na 1000 km to należy udać się do ASO. Generalnie ktoś kiedyś się postawił i zaczęto wymieniać bloki silnika wszystkim samochodom które były serwisowane w ASO . Ustarka została wyeleiminowana podobno dopiero w 2003 roku już w modelu E12. Interesowałem się tym wszystkim bo miałem 2 E11 ale jakoś mnie ten problem nie dotyczył ... (jedna przebieg 89 kkm i skasowana przy wypadku , druga 130kkm i branie oleju minimalne tzn bez dolewek miedzy wymianami.) Sama usterka tak naprawdę była cięzka do sprwcyzowania . Naprawdopodobniejszą przyczyną był brak jednego kanału olejowego tzw wrotnego którym olej z głowicy miał szybko wracać do miski ale nie wracał i powodował wypalanie uszczelaniczy zaworowych i spływanie po zaworach do silnika albo do wydechu. Drugą przyczyną o której słyszałem to zła jakość jakiegoś nowoczesnego materiału na pierścienie tłokowe , a jeszcze inna przyczyna to podobno wszystkie silniki które od fabryki były zalewane olejem Castrol SLX . Olej ten wtedy był podobno bardzo złej jakości a reklama robiła swoje. Tyle wiem na ten temat...

Napisano

> Rozrząd na łańcuchu.

A ten wczesniejszy ('99) 1.3 czy 1.4 ma pasek, czy też łańcuch? icon_rolleyes.gif

Napisano

> A ten wczesniejszy ('99) 1.3 czy 1.4 ma pasek, czy też łańcuch?

Z tego co pamietam to pasek, wymiana co ok 100kkm, ale to trzeba by sprawdzic grinser006.gif

Napisano

> A ten wczesniejszy ('99) 1.3 czy 1.4 ma pasek, czy też łańcuch?

1332 ccm - pasek, wymiana co 150 000 km / 10 lat - rozrząd bezkolizyjny.

Napisano

> 1332 ccm - pasek, wymiana co 150 000 km / 10 lat - rozrząd bezkolizyjny.

Uffff, dzięki! ok.gif

Pytam, bo brat takim jeździ, a On wymienia olej, jak Mu przypomnę... rotfl.gif

Napisano

> Uffff, dzięki!

> Pytam, bo brat takim jeździ, a On wymienia olej, jak Mu przypomnę...

To niech jeszcze wymienia filtr powietrza, świece i olej w skrzyni biegów. Resztę można olać.