Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rura przecieka....

Featured Replies

Napisano

Koledzy,jestem świeżo po wymianie rozrządu,oleju silnikowego,i kpl filtrów.Olej 5w30 Liqui Moly,filtry MANN.

Na drugi dzień po wymianie,przy uruchamianiu samochodu,z wydechu wylało się sporo czarnej mazi olejopodobnej.

Po przejechaniu ok 10 km wszystko zdaje się być ok,ale nie wiem co to za substancja.

Oleju/płynu chłodzącego nie ubywa/przybywa.

Samochód sprawny.Zapala jak należy,nie dymi,dynamika na normalnym poziomie.

Ma ktoś jakąś wizję niewiem.gif

Astra H 1.7 CDTI DTH 101KM(>90.000km)2007

Identyczne objawy opisane tutaj,niestety bez odpowiedzi na ten moment:

WYDECH...

Napisano

Jak to coś wygladało tak jak na tych zdjeciach co zapodałeś linka, to typowa woda. Skrapla sie woda i tak sie czasem dzieje. To, że czarne to tylko dlatego, że połączone z sadzą.

Poczatkowo myślalem, że to olej, jeżeli sie za dużo wleje; gdzieś przez popychacze czy gdzies indziej sie dostaje. Ale do wydechu to mało prawdopodobne.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odp.

To może być woda z sadzą,bo po odparowaniu z gazety została sama sadza.Zastanowiła mnie też ilość tej wody,tak na oko z 200-300 ml się ulało.

Pierwszy raz mam do czynienia z takim zjawiskiem icon_eek.gif

Napisano

> Pierwszy raz mam do czynienia z takim zjawiskiem

Jutro jak będziesz jechał przez miasto poobserwuj auta przed Tobą. Zwłaszcza pod lekką nawet górkę albo jak depnie w pedał. Czasem wylewają się takie ilości wody, że aż dziw bierze jakie mają pojemne tłumiki grinser006.gifzlosnik.gif Na asfalcie też często widać "tajemnicze" ciągnące się mokre ślady, jakby dziurawy beczkowóz jechał wink.gif

Pozdroofka

Napisano

No tak, zaczynają się chłodne dni i ludziska zaczynają odkrywać zjawiska kondensacji pary wodnej oraz to że wynikiem spalania węglowodorów jest właśnie H2O. 893goodvibes.gif

Napisano

> No tak, zaczynają się chłodne dni i ludziska zaczynają odkrywać zjawiska kondensacji pary wodnej

> oraz to że wynikiem spalania węglowodorów jest właśnie H2O.

Na naukę nigdy nie jest za późno wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Zjawisko nie jest mi obce,tylko tyle,że w połączeniu z sadzą,która okazuje się bardzo tłusta,wydawało się że silnik wylał z siebie olej.

Samochód parkuje w garażu i na posadzce nie było żadnych śladów,a teraz po odpaleniu zrobiła mi się czarna tłusta kałuża o średnicy 20cm.

Dzień wcześniej zmieniałem filtry i olej i to mnie trochę zaniepokoiło.

Ale spoko,woda odparowała i na podłodze mam teraz ślady jak po wypalaniu DPF(którego u mnie nie ma) zlosnik.gif

Pozdrawiam. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.