Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea 1.9 JTD 110 - kupic, nie kupic... ile to pali?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie czy ne kupic Marei Combi JTD 110KM, co mozecie napisac o tym autku? psuje sie? ile pali? warto to wogole czy lepiej co innego szukac? ile km mozna przejechac takim autkeim zeby sie nie sypalo?

czytalem artykuly na bravo.autokacik.pl i napisane tam ze pali do 10l w miescie i 5.5l w trasie icon_eek.gif to strsznie duzu jak na JTD oslabiony.gif

pozatym porownujac z Octavia tez wypada ciut gorzej crazy.gif

Napisano

> Zastanawiam sie czy ne kupic Marei Combi JTD 110KM, co mozecie

> napisac o tym autku? psuje sie? ile pali? warto to wogole czy

> lepiej co innego szukac? ile km mozna przejechac takim autkeim

> zeby sie nie sypalo?

wątek podwieszony...

"nasze auta"

Napisano

ile pali - moja pali 7 niezależnie od tego czy w lato czy w zimę (miasto). W trasie mój rekord to 4,1 (jazda non stop na trasie z prędkością do 100 kmh na 5 biegu). Powyżej 150 pali ok 9 tak mi się wydaje.

Moja ma 188.000 i nic tylko materiały eksploatacyjne. jakieś drobne sprawy wyskakują ale to nic waznego.

Generalnie jestem bardzo zadowolony.

Napisano
  • Autor

> wątek podwieszony...

> "nasze auta"

no Weekendow to tam sa ze 3 w tym tylko jeden JTD zlosnik.gif

Napisano

> no Weekendow to tam sa ze 3 w tym tylko jeden JTD

Poszperaj na kąciku , jest tu trochę Marysiek JTD i ich włascicieli smile.gif

Co do spalania to nie palą więcej niż inne 1.9 JTD , a więc bardziej niż przyzwoicie .

Co do porównania z Octavią to można zacząc od różnicy ceny zakupu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Poszperaj na kąciku , jest tu trochę Marysiek JTD i ich włascicieli

> Co do spalania to nie palą więcej niż inne 1.9 JTD , a więc bardziej

> niż przyzwoicie .

> Co do porównania z Octavią to można zacząc od różnicy ceny zakupu

no jak patrze to ca. 10kzl

spineyes.gif

a na www.otomoto.pl sa tylko 2 weekendy icon_eek.gif

Napisano

> no Weekendow to tam sa ze 3 w tym tylko jeden JTD

pytałeś sie o silnik...

Napisano

miałem MW JTD 105 KM z przebiegiem 130k ( ja zrobilem jakies 25).

W miedzyczasie skończyło się sprzęgło i to tyle z powazniejszym wydatków. Przy rozrządzie jeszcze pompe wody wymieniłem bo się pociła.

Auto mi na samym początku paliło 8.0 a później w czystym miejskim ruchu 7,5.

Ostro jak się w trasie poganiałem z klimą to 6,5. Zwróć uwagę na hałas w samochodzie,zwłaszcza przy większych prędkościach. Nie wiem jak Octavia, ale MW JTD nie jest ciche.

Autko w miarę miękkie i wygodne ( ja miałem nowe amorki, więc się dobrze drogi trzymało).

Jak jest załadowane to tył potrafił zaskoczyć przy ostrzejszym manewrze.

Napisano

> napisac o tym autku? psuje sie? ile pali?

7 - 7,5 po Warszawie, ale mozna zejsc ponizej 7 jak sie spokojnie jezdzi. na trasie okolo 6 przy dosyc dynamicznej jezdzie.

Napisano

> psuje sie?

jak każde auto

ile pali?

mi w mieście 7 litrów

> lepiej co innego szukac?

ja jestem zadowolony

ile km mozna przejechac takim autkeim

> zeby sie nie sypalo?

na pełnym zbiorniku koło 900 km ;-) a poważnie mam nakulane 137 tys i nie mam żadnych problemów

> czytalem artykuly na bravo.autokacik.pl i napisane tam ze pali do 10l w miescie i 5.5l w trasie

eee tyle nie pali

> pozatym porownujac z Octavia tez wypada ciut gorzej

zależy który ciut porównujesz bo jak cenę zakupu to już tak źle nie wypada a materiały ekspoatacyjne we Fiatach tez na przywoitym poziomie

Napisano

> napisac o tym autku?

Kiedyś (tak z miesiąc temu) w jakimś wątku napisałem czego można sięspodziewać w tym aucie (z perspektywy prawie 5 lat używania i 110 tyś km) - poszukaj w archiwum powinieneż znaleźć

> psuje sie?

IMHO większe znaczenie będzie miała jakość egzemplarza który znajdziesz niż statystyki. Zakłądając że trafisz na auto zadbane i serwisowane jak należy to większych problemów nie powinieneś mieć.

A jak nie będzie zadbane - cóż, loteria, ale to jak w każdym aucie. Przewagą maryśki będzie w takim wypadku to że naprawa tego co siepsuje najczęściej jest zdecydowanie tańsza niż u "konkurencji"

> ile pali?

> czytalem artykuly na bravo.autokacik.pl i napisane tam ze pali do 10l

> w miescie i 5.5l w trasie to strsznie duzu jak na JTD

Powiem tak: to wyższe to nie wiem jakim cudem można osiągnąć w sprawnym aucie (pamiętam że ktoś pisał o takim spalaniu, ale w kontekście awarii a nie normalnej eksploatacji). mnie w ciągu 5 lat udało się może z 3-4 razy przekroczyć 8l w mieście, a tylko raz wyszło ponad 9 (9.3) ale to były jednostkowe wyskoki, nie mające żadnego sensownego uzasadnienia i powtarzalności (a mierzę każde tankowanie od 5 lat), więc zakładam że albo kantujący dystrybutor na stacji albo błędy pomiaru (coś źle wlałem - nie dolałem do końca baku.).

Natomiast 5.5 jest realne w bravo/brava, ale marea jest jednak cięższa i tam 6 w trasie jest bardziej realne. Spalanie 5.5 i niższe to było w ekstremalych warunkach - gdy mgła nie pozwalała jechać szybciej niż 80-90km/h

średnio u mnie jest w mieście od ok 7.2 w zimie do 7.6 w lecie (klima), w rasie jest przeciętnie 6.1 do 6.5 w normalnej jeździe, do ponad 7 w jeździe autostradowej z dużymi prędkościami

> warto to wogole czy

> lepiej co innego szukac? ile km mozna przejechac takim autkeim

> zeby sie nie sypalo?

Czy warto to kwestia priorytetów (czyli odpowiedzi na pytanie" po co ci auto i co zamierzasz nim wozić i na jakie odległości, oraz co dla ciebie jest ważniejsze: cena zakupu? cena utrzymania? brak niespodziewanych padów w trasie w nocy w środku lasu? komfort podróży? wożenie worków z cementem na budowę?

> pozatym porownujac z Octavia tez wypada ciut gorzej

na jakiej podstawie? statystyki? - to jest dobre aler do aut w miarę młodych lub o znanej przeszłości. Dla auta używanego IMHO stan konkretnego egzemplarza oraz możliwości (jakość i cena) dostępu do porządnego serwisu są ważniejsze.

Jeśl ichodzi o octavię - przede wszystkim jest (octavia TDI ) duuuuużo głośniejsza w środku od marei (przynajmniej ta mojego szwagra), trochę mniej pali, więcej kosztuje przy zakupie (jeśli porównać te same roczniki) i przy serwisowaniu, można kupić egzemplarz młodszy (bo jest produkowana w przeciwieństwie do marei). Bez priorytetów więc nie da się odpowiedzieć jednoznacznie - co jest lepsze

Napisano

> napisac o tym autku? psuje sie? ile pali?

Moja Marysia ma zaliczniku 159kkm, i nie miałem większych wydatków poza eksploatacyjnymi.

Może zależy to od dotarcia i "nogi" lecz mi średnio na zbiornik nie spaliła więcej jak 7 ltr (zima, lato z klimą, miasto).

To JTD110 mie powinna palić więcej jak do 7,5.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.