Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] Zbyt dużo pali i jest mulasta

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam wrażenie że moja astra jest strasznie mulasta. Rozpędzanie sie trwa wieki, pod góre auto bardzo szybko słabnie. Zauważyłem także że zaczęła więcej palić ok 8,5 L/100km. Co może być powodem poradźcie. Dodatkowo z nastaniem chłodnych i wilgotnych dni zaczął piszczeć pasek. Inie przestaje gdy np włączymy ogrzewanie szyby światła i np halogeny. Po wyłączeniu któregoś odbiornika prądu przestaje. Dodatkowo zauważyłem że po zapaleniu auta mignie 2-3 razy kontrola z wiatraczkiem Prosze o pomoc

pozdrawiam

Napisano

> z nastaniem chłodnych i wilgotnych dni zaczął piszczeć pasek. Inie

> przestaje gdy np włączymy ogrzewanie szyby światła i np halogeny. Po wyłączeniu któregoś

> odbiornika prądu przestaje.

Luźny pasek alternatora.

Napisano

> Witam

> Mam wrażenie że moja astra jest strasznie mulasta. Rozpędzanie sie trwa wieki, pod góre auto bardzo

> szybko słabnie. Zauważyłem także że zaczęła więcej palić ok 8,5 L/100km. Co może być powodem

> poradźcie. Dodatkowo z nastaniem chłodnych i wilgotnych dni zaczął piszczeć pasek. Inie

> przestaje gdy np włączymy ogrzewanie szyby światła i np halogeny. Po wyłączeniu któregoś

> odbiornika prądu przestaje. Dodatkowo zauważyłem że po zapaleniu auta mignie 2-3 razy kontrola

> z wiatraczkiem

To, że ten silnik demonem mocy nie jest to już chyba wiesz, ale ja go chwale za trwałość, ekonomie, i eksploatacje w niskich temperaturach.

Co do braku mocy zacznij od zaworu EGR, on (w moim) brudzi sie często czarnym kitem. Po wyczyszczeniu przy rozpędzanu "czuć" doładowanie sprężarki. Jeżeli to nie pomoże, to obstawiam przepływomierz(nie kupuj zamienników). A jeżeli i to by nie pomogło, to już grubsze sprawy bedą wpływać na moc, typu; sprężarka, ciśnienie spręzania w cylindrach, pompa paliwa itp.

A co do spalania, to nie chciał bym sie chwalić, ale w lecie jestem w stanie wypracować wynik 4,6l

EDIT: co do paska, to naciąg go używając nasadowego torksa (chyba 8) i płaskiego (chyba 19). Jezeli się konczy regulacja, trzeba wymienić pasek. Nie polecam zalecanego 10x8xx tylko grubszy 12x8xxx

Napisano
  • Autor

> Luźny pasek alternatora.

pasek wymieniałem miesiąc temu na nowy zobaczę jak wygląda jego naciąg ok.gif

Napisano
  • Autor

> To, że ten silnik demonem mocy nie jest to już chyba wiesz, ale ja go chwale za trwałość, ekonomie,

no jak napisałem w moim przypadku o ekonomi mówić nie można crazy.gif

> Co do braku mocy zacznij od zaworu EGR, on (w moim) brudzi sie często czarnym kitem.

Niedawno czyściłem bo wyrzucał nieraz błąd (teraz spokój) Jak czyścisz spytam z ciekawości icon_rolleyes.gif

> Po wyczyszczeniu przy rozpędzanu "czuć" doładowanie sprężarki.

Ja tego właśnie nie czuje Kiedyś było to czuć bardziej hmm.gif

>Jeżeli to nie pomoże, to obstawiam przepływomierz(nie kupuj zamienników)

Ale żadnych błędów z nim związanych nie ma, może spróbuje go przeczyścić jak to zrobić najlepiej aby go nie uszkodzić ?

>A jeżeli i to by nie pomogło, to już grubsze

> sprawy bedą wpływać na moc, typu; sprężarka, ciśnienie >spręzania w cylindrach, pompa paliwa

sprawdzone op-comem i dawki zadane są podawane hmm.gif

> A co do spalania, to nie chciał bym sie chwalić, ale w lecie jestem w stanie wypracować wynik 4,6l

I ja chciałbym do tego pułapu dojść biglaugh.gif

I jeszcze wracając do tej migającej przy zapalaniu kontrolki wiatraczkiem i chłodnica (nie ważne czy silnik ciepły czy zimny) mignie 2-3 razy po zapaleniu auta i się nie pojawia już wcale.

Napisano

> Niedawno czyściłem bo wyrzucał nieraz błąd (teraz spokój) Jak czyścisz spytam z ciekawości

Najprosciej jak potrafie, najczesciej bawełniana szmata i benzyna.

> Ale żadnych błędów z nim związanych nie ma, może spróbuje go przeczyścić jak to zrobić najlepiej

> aby go nie uszkodzić ?

Błędów ci nie musi wywalać, a będzie miał złe parametry odczytu. Jak go czyścić ci nie podpowiem. Zawsze możesz dziurke wywiercić.

> I jeszcze wracając do tej migającej przy zapalaniu kontrolki wiatraczkiem i chłodnica (nie ważne

> czy silnik ciepły czy zimny) mignie 2-3 razy po zapaleniu auta i się nie pojawia już wcale.

Ja też tak mam, nie zawsze, ale często. Już 4 lata tak jężdzę i nic sie nie dzieje. Te mrugnięcia u mnie to ledwo na ułamek sekundy.

Napisano

> Najprosciej jak potrafie, najczesciej bawełniana szmata i benzyna.

rotfl.gif

slodky, masz op-coma, to się podepnij i zobacz co pokazuje przepływomierz.

Napisano
  • Autor

> Najprosciej jak potrafie, najczesciej bawełniana szmata i benzyna.

Myślałem, że masz jakiś magiczny sposób u mnie grzybek zaczyna chodzić ciężko i sie blokuje. Po czyszczeniu jest ok

> Jak go czyścić ci nie podpowiem.

szkoda, spróbuje sam benzynka ekstrakcyjną wyczyścić delikatnie pędzelkiem

> Zawsze możesz dziurke wywiercić.

hehe.gif

> Ja też tak mam, nie zawsze, ale często. Już 4 lata tak jężdzę i nic sie nie dzieje. Te mrugnięcia u

> mnie to ledwo na ułamek sekundy.

u mnie tez ok.gif

Napisano
  • Autor

> slodky, masz op-coma, to się podepnij i zobacz co pokazuje przepływomierz.

Ja nie mam kumpel ma, może w sobotę sie uda podpiąć auto i odczytać wartości. Jakie powinny być ?

Napisano

200-350mg/suw na wolnych i minimum 2x tyle przy ostrym depnięciu do odcinki (na luzie).

Napisano
  • Autor

> 200-350mg/suw na wolnych i minimum 2x tyle przy ostrym depnięciu do odcinki (na luzie).

dzięki serdeczne ok.gif Przy jakich obrotach powinno być czuć wyraźnie, że turbo działa ?

Napisano

Turbo działa cały czas 275123014-zielony.gif.

Zaczyna być odczuwalne przy ok 1800-2200rpm.

Ale dokładniej zmierzyć ciśnienie, albo zobaczyć co pokazuje komp.

Napisano

A sprawdzałeś... hamulce? Mi w Almerze niby działały okej, wszystko było dobrze, a jak je porządnie wyczyściłem i przesmarowałem to 10.5l zrobiło się... 9.5l/100km. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.