Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

volvo xc60 2.0 D4 163 KM

Featured Replies

Napisano

> Pytanie, co by było, gdyby nie mógł ominąć , bo z przeciwka coś jechało. Poboczem, czy rowem, a

> może przez drzewa ?

Ominalem prawa strona łapiac pobocze. Z cała mocą podkreślam ze jestem kiepskim kierowca.

Napisano

> Przeciętna kobieta nie zrobi takiego manewru jak Ty tutaj opisany. dlatego dla przeciętnej kobiety

> lepszy bedzie suv i koniec kropka.

Może i nie zrobi. Problem w tym ze zwykle będzie próbować. Jadąc SUVem najlepiej zrobi jak sarnę skosi. Tylko czy faktycznie tak zrobi? Próba ominięcie przeszkody to odruch. Ja bym jednak wolał jechać autem w którym szanse na kontrolowane wykonanie manewru są większe. Zderzenie z dzikiem zwykle kończy sie jedynie z kasacja auta. Zderzenie z drzewem już bywa groźniejsze.

Napisano

> Ominalem prawa strona łapiac pobocze. Z cała mocą podkreślam ze jestem kiepskim kierowca.

Widzisz, bo miałeś miejsce, a jak byś nie miał, to chyba lepiej jechać SUVem.

Napisano

Czajnior - a może rozważysz konkurencję z dalekiego wschodu - Mazda CX-5 Skyactiv ? ok 160 koników z 2.0 bez żadnych dodatków typu turbo, podobno ładnie się zbiera od niskich obrotów i stosunkowo niewiele pali

Cena też sporo niższa niż wspomnianego Volvo

Napisano

> Widzisz, bo miałeś miejsce, a jak byś nie miał, to chyba lepiej jechać SUVem.

Tak. Wspomniałem o tym w mojej wypowiedzi. Jednak tyle razy ile auto mi uratowało tyłek i pozwoliło uniknąć kolizji skłania mnie do szukania rozwiązań przede wszystkim z zakresu bezpieczeństwa czynnego. Tym bardziej, ze o ile przy zderzeniu czołowym z innym autem lub zwierzęciem przewaga SUVa choć niewielka jest raczej bezdyskusyjna to przy innych już niekoniecznie. W drzewo wolał bym walić dobrej klasy autem C/D/E z segmentu premium.

Generalnie uważam ze różnica w zakresie bezpieczeństwa biernego na plus jest mniejsza niż w zakresie bezpieczeństwa czynnego na minus. Szczególnie jeśli porównywać przeciętnego SUVa z nowym BMW serii 3.

Napisano

Hehe..ależ miłośnik BMW sie trafił.. Ja z kolei jestem miłosnikiem Volvo i akurat XC60 mi nie podchodzi. Ale wracajac do BMW miałem okazje jezdzić i X1 i X3 i X5 i trójkami E90 od 318d po 335i i 130i i E60 530d, ni cholery BMW mi nie podchodzi X - y to w ogóle porazka twarde jezdzi sie jak wozem drabiniastym miejsca wcale nie dużo itd...., 335i- fajnie dupą zamiata, ale zanim złapie przyczepnośc , do katowania sie srednio nadaje zaraz turbiny puchną albo sie gotuje wszystko pod maską...jeszcze E60 530d chyba z nich najsensowniejsza.

Co do awaryjności to każdy samochód ma swoje słabe punkty w BMW dieslach padające klapki w kolektorze dolotowym, sypiący sie rozrząd, padające koła pasowe w X-ach przeniesienie napędu szczególnie w X3, w Volvo XC - kątówka cieknąca itd itd...w volvo 2.5t cieknące uszczelniacze wałków rozrządu, w volvach słabe awaryjne automaty

Reasumując kazdemu co innego sie spodoba mając do wyboru X3 i XC60 ja bym wolał XC60 mimo że oba mi sie nie podobają

Napisano

> Przeciętna kobieta nie zrobi takiego manewru jak Ty tutaj opisany. dlatego dla przeciętnej kobiety

> lepszy bedzie suv i koniec kropka.

Hahaha jakbys pisał o mojej serce.gif zresztą skutki takiego poślizgu zamiszczałem na forum zlosnik.gif

Napisano

Szczególnie jeśli porównywać przeciętnego SUVa z

> nowym BMW serii 3.

........ szczególnie jeśli porównujesz przeciętnego kierowce od przeciętnej "kierowczyni" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Szczególnie jeśli porównywać przeciętnego SUVa z

> ........ szczególnie jeśli porównujesz przeciętnego kierowce od przeciętnej "kierowczyni"

Uważam, że im gorszy kierowca tym lepsze powinno być auto. O ile słaby kierowca nie szarżuje to auto jest mu w stanie wiele błędów wybaczyć. Dlatego, że kiepski ze mnie kierowca jeżdżę BMW.

Napisano

> Uważam, że im gorszy kierowca tym lepsze powinno być auto. O ile słaby kierowca nie szarżuje to

> auto jest mu w stanie wiele błędów wybaczyć. Dlatego, że kiepski ze mnie kierowca jeżdżę BMW.

Dla siebie tez wolałbym BMW ale dla żony Volvo jest ok ok.gif chociaż przyznam ze jak kupowałem XC60 2 lata temu i były dostepne X3 lub Q5 to nie kupiłbym XC 60. grinser006.gif

Napisano

> tzn co się konkretnie dzieje? chce kupic xc60 z takim silnikiem i kazda opinia sie przyda

1. znikajacy w niewyjasnionych okolicznosciach plyn chlodzacy

2. pekajacy pasek akcesoriow, ktory uderza w plastikowa oslone rozrzadu - co dalej to wiadomo wink.gif

i to wszystko przy przebiegach grubo ponizej 100kkm

Napisano

To ja miałem podobny przypadek tylko w roli sarny wystąpiła betonowa przeszkoda, a jechałem 10letnią Nubirą bez ABSu zapakowaną 5 osobami. Jak widać, nie trzeba mieć samochodu z kosmiczną technologią. Prawda jest taka, że liczy się przede wszystkim refleks, wyobraźnia, a nie rzadko decyduje o wszystkim już tylko szczęście... Moim zdaniem nie ma co dyskutować o wyższości marek w tym wątku niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.